Olie, het zwarte goud van Brazilië.

Olie, het zwarte goud van Brazilië.

week 2/ jaar 6

Inleiding

We schreven in eerdere artikels al meer over energie en speciaal over olie en gas. De gedachte van ons is, dat wanneer regeringen een industrie het lastig maakt, in dit geval met klimaat beleid, het uiteindelijk een industrie ten goede komt. Let op, niet de maatschappij, hierin wordt alles duurder. Neem de kolen- en sigarettenindustrie als voorbeeld. Olie en gas vindt men nu ook vies. Duitsland is erg dom bezig qua energie, maar een ding hebben ze gelukkig wel voor elkaar, het groen maken van gas. Nu hebben we een bedrijf gevonden in Brazilië dat de focus op olie legt. Dit artikel zal gaan waarom we dit bedrijf in ons portfolio hebben opgenomen.

Petrobras, een zwart goud producent in Zuid-Amerika.

Brazilië is een heel interessant land, wat naar ons oordeel geo-politiek een belangrijke rol gaat spelen. Waarom? Het is een BRIC land, en wat als zodanig gezien door de andere BRIC landen. Dus het land kan moeiteloos handel doen met China en Rusland, dit terwijl de westerse wereld zich terugtrekt. Ook heeft men nog steeds uitstekende banden met het westen, dus handel hiermee is ook geen probleem. Dan spreekt de demografie ook in het voordeel van Brazilië, men heeft erg veel mensen in een jonge werkzame leeftijd. Verder is het een netto-exporteur van grondstoffen, en dit soort landen gaat het de komende 25 jaar goed doen is onze verwachting. Met deze achtergrond moet een oliebedrijf in zo’n land het goed doen.

Het grootste oliebedrijf in het land, en zelfs in heel Zuid-Amerika, is Petrobras (PBR). Op hun website is te zien dat men de focus legt op olie en dat men zelfs andere takken gaat afstoten. Hier zijn wij als belegger blij mee. Dit betekent namelijk dat men meer om olie zekerheid en dus investeren in olie van de toekomst denkt, in plaats van allerlei andere ESG blabla. Nu zegt men op de site dat men wel de klimaatdoelstellingen nastreeft, hoe men dit gaan doen is ons onduidelijk, maar vinden we eigenlijk niet zo interessant. De nieuwe president van het land zal ongetwijfeld meer druk op dit onderwerp leggen, vooral op het klimaat gedeelte, maar wij denken dat de druk mild zal blijven.

Het bedrijf heeft vooral diepzee-olievelden voor de kust van Brazilië zelf. Deze velden hebben geen last van orkanen zoals in de golf regio, dus een stabiele productie van olie en gas is hierin te verwachten. Verder heeft het een 13-tal raffinaderijen ook weer allemaal in Brazilië. Het gas wat men produceert, maakt men elektriciteit van of levert men direct aan huishoudens of bedrijven. Wij denken een slimme zet aangezien elektriciteit de toekomst is. Men ziet in dit deel van de wereld gas blijkbaar ook graag als groen aan. Niet terecht natuurlijk omdat je het nog steeds naar boven moet halen en daardoor net zo vies is als olie volgens de “experts” van groene energie. De aanhaaltekens mag iedereen naar eigen inzicht interpreteren.

Nu hebben we in ons portfolio een andere olie-gigant en dat is Shell. Shell is een heel ander bedrijf naar ons idee. Aangezien Shell volop de transitie in gaat en meer op de Europese markt richt, die hier ook meer om vraagt. Over 50 jaar zal Shell haar olie-activiteiten hebben gereduceerd met een aanzienlijk percentage, met Petrobras weten we dit nog niet zeker. Wij zijn in ieder geval blij met het verschil in de bedrijven die in ons portfolio zitten. Dit is een bewuste keuze zodat we van beide walletjes mee kunnen eten en kunnen bepalen welke beter presteert.

Voordelen van Petrobras ten opzichte van andere oliebedrijven:

  • Het grootste voordeel is duidelijk, dit is de geo-politieke plaats van het bedrijf. Het kan moeiteloos exporteren naar iedere uithoek van de wereld als men dit wil. Het is hier echter niet van afhankelijk, de binnenlandse consumptie en die van haar buurlanden is voldoende om het bedrijf levende te houden.
  • Geografisch heeft het ook een voordeel, men heeft alles in eigen hand en is de dominante speler in de regio.
  • Demografisch heeft het de wind in de zeilen. Een jonge bevolking die veel energie zal consumeren.
  • Men legt de focus op oliewinning en hiervan producten maken, dit terwijl andere oliebedrijven zich hiervan afwenden. Wij denken dat dit een enorm concurrentievoordeel oplevert aangezien dit nog altijd verreweg het goedkoopste is, en de wereld heeft energie nodig.
  • Men keert een gigantisch dividend uit. Nu zal dit volgend jaar een stuk minder worden is onze verwachting, maar we verwachten ook dat het bedrijf de hoogste dividend uitkering zal geven ten opzichte van al haar concurrenten.
  • Investeerders laten Brazilië nog links leggen. Onterecht vinden wij en we denken ook dat dit tot een herwaardering zal leiden.

Dan een belangrijk nadeel wat beleggers in de gaten moet houden. Dat is het politieke risico. De nieuwe president kan onder druk net zo domme beslissingen maken als zijn Europese en Amerikaanse collega’s en het bedrijf lastiger maken. Door bijvoorbeeld meer belasting te verlangen, want hij zit tenslotte aan de linkerkant. Toch denken we dat dit risico beperkt zal blijven. We hebben daarom Petrobras in ons portfolio opgenomen.

We kregen over deze aankoop een interessante vraag van een van onze lezers. De vraag was: Hebben jullie het aandeel zuiver op fundamentele gronden gekocht? Het antwoordt, is ja. Zie ook argumentatie hierboven. Zijn opmerking doelde meer op de vraag waarom we niet een technische analyse hebben gedaan. Het antwoord hierop is dat we soms een koopkans pakken aangezien technische analyse ook niet altijd alles zegt. Het aandeel stond goedkoop en achteraf kunnen we zeggen dat we een dubbele bodem zagen aankomen. Maar dit zou flauw zijn. Onze motivatie is zuiver fundamenteel en we zagen het bedrijf op een aantrekkelijke prijs, een hoog dividend, en een olieprijs die naar ons idee alleen maar omhoog moet gaan in de toekomst. Dus we wilden een voet tussen de deur, het verlies ten opzichte van een technisch aankoopmoment hebben we ingecalculeerd met het ontvangen van een dividend. Ook kopen we wij aandelen bij als er een echt aantrekkelijk technisch instapmoment is, beneden de aankoop koers. Hopelijk maakt dit onze strategie duidelijk. Eigenlijk passen we dit op de meeste aankopen toe. Beleggers die op een betere technische set-up wachten geven we groot gelijk, maar wij houden ons liever aan onze tactiek.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Helaas er is geen update van het portfolio en de 6B portfolio. We hebben een probleem met Excel en dit is binnenkort niet opgelost. Dus we doen de updates, tot nader bericht, maandelijks, in plaats van wekelijks.

Verder vinden we het jammer dat er maar zo weinig lezers de polls invullen. We doen daarom nogmaals een poging om lezers te bereiken, zo onderstaande poll. De voorlopige winnaar is duidelijk, dit is uranium, hier ziet u als lezer de beste kansen op winst in 2023.

En dan nu de wekelijkse update. Een mooie week voor de edelmetalen. Zilver en Goud gingen omhoog. We houden echter nog steeds rekening met het feit dat het nog een keer omlaag kan, voordat we de hoogte in gaan. We houden daarom ook cash langs de zijlijn om dan in te springen. Uranium lijkt ook wat op te veren. Ook hier vinden we het nog niet echt overtuigend, misschien dat we langzaam toch wat aankopen doen in deze richting, we twijfelen. Koper ligt er mooi bij, maar hier zal het naar ons idee bij blijven, het zal weer een beetje zakken is ons idee. Crypto, hier blijven we voorlopig van af.

Wat wordt de best renderende sector in de portfolio van https://beleggershulp.nl ?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.