Platina, een metaal op de bodem!

Platina, een metaal op de bodem!

week 25 / jaar 7

Inleiding

Platina is vaak het vergeten edelmetaal. Niet bij beleggershulp kunnen we u zeggen. Onlangs, op 6 juni om precies te zijn, hebben we het aantal aandelen in een platina bedrijf vergroot. Leden kunnen, die niet weten welk aandeel we bedoelen, dit nazien onder het kopje “portfolio” op de website en daarna het updates overzicht te bekijken: https://investor-assistance-pro.com

Platina, zal het metaal zijn oude glans hervinden?

Platina, vaak witgoud genoemd, zit in een duidelijk bodempatroon. Toch moeten we de term witgoud hierbij gelijk corrigeren. Witgoud is eigenlijk een legering van goud en palladium, een ander edelmetaal. Platina is, net als zilver en palladium, zilverkleurig. Als je goed kijkt, is het metaal rond 2008 boven de $ 2000 geweest. Nu koerst het onder de $ 1000. De bovenstaande grafiek laat een mooi patroon zien van de mogelijke koers van platina in de komende jaren. Hier zal platina in 2028 wel eens minimaal op $ 1800 kunnen liggen. Bijna een verdubbeling van de huidige koers dus.

Platina wordt gebruikt in katalysatoren. Niet alleen voor de auto’s met verbrandingsmotoren maar ook katalysatoren voor de industrie. Toch is juist nu de auto de oorzaak van dat het metaal zo veel in waarde gedaald is. Investeerders in het metaal hebben het mantra dat de gehele wereld elektrische gaat rijden en dat er dus geen platina meer nodig is voor de uitlaten van de benzineauto’s. Nu dit mantra onder druk staat, door een meer realistische kijk op de adoptie van elektrisch rijden, zal platina best wel eens een heropleving van de auto-industrie kunnen krijgen. Maar een grotere drijver die wij zien is de investeringszijde van platina.

Historisch gezien is platina bijna altijd meer waard geweest dan goud. Een verhouding van platina/goud van 2/1 was dan ook vrij normaal, nu is het nog minder dan 1 staat tot 2. Onderstaande afbeelding laat zien hoe laag historisch gezien platina gewaardeerd wordt ten opzichte van goud en zilver. Platina ligt op dit moment qua waardering 4 keer achter op goud en zilver. In de onderstaande afbeelding is de blauwe lijn zilver, de oranje lijn goud en die met de candle sticks platina.

Dit hoeft niet te zeggen dat Platina volgend jaar 4 maal zo hoog staat, maar het kan wel zijn dat platina een inhaalslag maakt. Wij denken dat er veel platina ingekocht zal worden, aangezien we min of meer een beetje teruggaan naar de verbrandingsmotor. De grote Duitse autobedrijven hebben hun verhaal voor de toekomst bijgesteld. Daar eerst het verhaal ging dat men volledig op elektrisch overging, klinkt nu steeds meer “wir schaffen das nicht”. Het kan best eens zijn dat men nu meer platina moet gaan inkopen, meer dan voorzien was een jaar geleden. Met andere woorden, wij denken dat de industrie een grotere vraag naar platina zal voortbrengen de komende jaren.

Een andere kijk op de zaak is het investeringsgedeelte van platina. Investeerders hoor je steeds vaker over platina praten, aangezien het 2 keer zo goedkoop is dan goud. Waar men eerst, naast goud, ook zilver in het kluis had liggen is er nu ook plaats gemaakt voor platina. Wij denken dus dat de vraag bij de investeerder aantrekt de komende jaren.

De derde reden waarom wij denken dat platina in waarde zal stijgen is de geo-politieke reden. Wat bedoelen we hier nu weer mee? Nu, er waren voordat Rusland Oekraïne inviel voor het Westen 2 grote platina producenten, Zuid-Afrika en Rusland. Voor het westen is Rusland geen optie meer heeft men verzonnen. Dan blijft er 1 over. Nu hebben wij een Zuid-Afrikaans bedrijf in de portfolio dat de hoogste productie van het metaal kan hebben. We gebruiken hier kan, omdat onlangs 1 platina mijn heeft stilgelegd. Waarom? Omdat men erop verliest als men het naar boven haalt bij 1 van haar mijnen. Dus men laat het liever in de grond. Dit betekent dat de prijs wel moet stijgen, anders zal de productie er niet komen indien nodig.

De investeerder zal wel geduld moeten hebben. Niets gaat in 1 lijn omhoog. Als je net als ons in dit bedrijf investeert, heb dan een beleggingshorizon van ongeveer 5 jaar.

Naar de IA-pro website

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update:

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

 1. De inkomen portfolio.
  • Verslavingsgevoelige aandelen: De tabaksaandelen blijven doorsudderen. Ook het cannabis aandeel beweegt nu zijwaarts. Overal presteert deze portfolio naar tevredenheid.
  • Metaal mijnbouw aandelen: Het gaat flink op en neer bij de edelmetalen, de laatste week meer neer. 
  • Olie en gas aandelen. We begrijpen niet goed waarom aandelen zo stevig zakken op dit moment. De aardolieprijs is weliswaar wel aardig gezakt, maar ook weer niet dramatisch. We denken dat dit wel eens een kans is om te investeren. Wij maken even pas op de plaats.
  • Steenkool aandelen. Stijgen over het algemeen nu zeer kalm door. Prima zo, langzaam en saai, iets wat we heel graag zien.
 2. De speculatieve portfolio:
  • Edelmetalen. Prestatie blijft ondermaats. De interesse is er eenvoudigweg gewoon niet. Is dit een kans? De toekomst zal het zeggen. Wij zijn aan het kijken of er aanpassingen nodig zijn.
  • Uranium. Zakken de laatste tijd ook doordat de uraniumprijs zakte. Gelukkig steeg deze de laatste dagen weer iets. Voorlopig blijven we zitten waar we zitten.
  • Basis metalen. Koper zakt iets weg na de enorme stijging. We hebben niet echt kansen gezien in deze sector.
  • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken nog steeds wat op te gaan veren na de recente daling. 
  • Crypto Corner: Crypto’s lijken te stabiliseren. We hebben flinke veranderingen in ons portfolio aangebracht, deze zullen we binnenkort publiceren.
 3. De trading portfolio. We hebben onlangs een paar opties aangeschaft in de edelmetaalsector.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.