Wij zitten niet op hete kolen!

Wij zitten niet op hete kolen!

week 20 / jaar 6

Inleiding

Deze week start onze betaalde premium service. Leden die zich aangemeld hebben, hebben hier apart melding van gehad. Wij willen hierbij nogmaals onze dank uitspreken. Het is voor ons een grote stap en zijn blij dat we hem genomen hebben samen met u.

Deze week, u zal het al geraden hebben, nemen we de kolen sector onder de loep. We doen een poging u uit te leggen waarom kolen nodig zijn en waarom deze sector vergelijkbaar is aan de tabak sector van enkele decennia geleden. Onze premium leden kunnen vervolgens het aandeel, met analyse, die wij aanschaffen vanaf volgende week, inzien op de aparte ledenpagina.

Kolen zijn en blijven nodig

In het westen denken, behalve onze oosterburen dan, dat het afgelopen is met kolen als brandstof of voor andere doeleinden. De Duitsers (onze oosterburen) zijn van mening dat het beter voor het milieu is dan de kerncentrales weer aan te schakelen. Wie dit denkt moet echt naar de dokter, ik hoop dat ze daar genoeg doktoren hebben die het uit kunnen leggen, wij kunnen het niet. Waar de Duitsers wel gelijk in hebben is dat kolen nog decennia en waarschijnlijk eeuwenlang nodig is. Over de hoeveelheid die we nodig hebben valt te redetwisten, maar die hoeveelheid zal de komende 30 jaar waarschijnlijk niet afnemen.

Waarom denken wij dat de consumptie hetzelfde zal zijn de komende 30 jaar? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst uitleggen waar kool voornamelijk gebruikt wordt. Ten eerste wordt het gebruikt om de elektriciteitsvoorziening op peil te houden. Nederland is zo dom om hypermoderne kolencentrales te sluiten, die minder uitstoot hebben dan menig andere oudere centrale en zeker een bio-massa centrale. Voorstanders van bio-massa hebben het argument dat je dit van rest hout doet en daarom beter voor het milieu is dat je daar energie uithaalt en dit ook stimuleert om meer aan te planten. Dat dit onzin is, is al gebleken, men kapte bossen in Amerika om bij wijze van spreken de Amsterdammer er warmpjes bij te laten zitten. (Als u hier woont of in de buurt woont, wordt a.u.b niet boos, het is maar een voorbeeld). Wij hebben ook spul nodig waar veel energie uit te halen is met weinig volume. Energie dichtheid noemen we dit. Uranium heeft de hoogste energie dichtheid, maar dit is een ander verhaal.

Natuurlijk kan je elektriciteit ook maken van andere zaken, zoals uranium, wat beter voor het milieu is. Maar de harde realiteit is dat de wereldbevolking nog steeds groeit en dat de wereld energie nodig heeft, vooral in Azië en Afrika en nog steeds meer energie nodig heeft. Iedereen wil namelijk het luxe leventje wat wij in het westen hebben en geef ze eens ongelijk. Maar dit houdt in dat deze mensen, geschat wordt dit op minimaal 1 miljard, die nog steeds niet de dagelijkse zaken hebben die wij hebben, en dus veel elektriciteit verbruiken, nog niet hebben maar wel willen krijgen. Conclusie is dat, hoe wij ook ons best doen in het westen, de energievraag zal blijven stijgen. Wie denkt dat we dit allemaal met windmolens en zonnecellen kunnen bewerkstelligen heeft het mis. Het duurt nog decennia eer we alle metalen uit de grond hebben gehaald die dit mogelijk maken, zeker als het op het tempo van het heden gaat. Conclusie is, de kolen consumptie zal nog wel even groeien. De chinezen bouwen inmiddels weer meer kolencentrales, omdat zij ook zien dat er een snelle behoefte is aan elektriciteit, zie dit artikel.

Ten tweede zijn kolen nodig bij de staal productie. Bij de staalproductie is enorm veel warmte nodig en kolen is nog steeds de beste en goedkoopste manier om te doen. En staal blijft nodig. Waar bouwen we immers al die windmolens van. En al die stalen constructies die nodig zijn om al die groene energie te vervoeren naar uw huis.

Hoe zit het met de aanbodzijde van kool en de prijs van kool.

De aanbodzijde wordt sterk beperkt door de E.S.G. zijde van dit verhaal op de lange termijn. Omdat fossiele brandstoffen, waarvan kolen een voorbeeld is, letterlijk verguist wordt door de politiek, kijkt men wel uit voordat men nieuwe investeringen in deze sector doet. Wel kijken slimme mensen reikhalzend uit naar de kansen in deze sector. Zo was er onlangs niemand minder dan Pierre Lassonde, die de kolen sector van Teck resources (Teck) over wilde nemen. En dit is echt geen somme jongen, die heeft het energievraagstuk en de mijnbouwsector een stuk beter op het snotje dan u en wij. U kunt dit hier nalezen.

Op de lange termijn kan je daarom de kolen sector vergelijken met de tabaksindustrie. Terecht of onterecht, maar het feit was dat de tabaksindustrie het erg moeilijk gemaakt is, zodanig moeilijk dat er tot op heden geen concurrentie van deze bedrijven is. Wij denken dat de kolen sector op deze kant op beweegt. Dit betekent minder aanbod en dus hogere prijzen de komende decennia. Net als de tabaksindustrie kan men dus veel winsten verwachten die men vervolgens niet kan investeren. Dit geld gaat dus terug naar de aandeelhouder. Hier willen wij van profiteren.

Op de korte termijn zakken de kolen prijzen. We voegen geen grafiek toe aangezien er een aantal prijzen zijn in de wereld zoals de Australische prijs maar ook een Colombiaanse en Amerikaanse prijs. Het is dus lastig te bepalen welke we moeten aanhouden. Op de kort termijn zie je een behoorlijke terugval in de prijs, net als bij aardolie het geval is. Maar ook hier is de prijs relatief gezien, tegen de laatste 30 jaar afgewogen nog steeds hoog. En wij denken dat dit op de lange termijn dat dit zo blijft of dat de prijs alleen maar hoger wordt, er komt immers niet veel nieuwe ontdekkingen bij.

Conclusie: De kolensector kan op korte termijn verder terugvallen, maar dit zal naar ons inziens beperkt blijven. Op de lange termijn zullen de investeringen hierin zich uitbetalen.

De premium leden kunnen kunnen hier inloggen om het aandeel te bekijken en de analyse hierop te lezen.

Inloggen premium leden

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Daarnaast ontwikkelen we een betaalde service, deze zal medio 2023 van start gaan. U kunt zich hier apart opgeven door een mail te sturen naar info@beleggershulp.nl. In de betaalde service zal sommige aandelen uit het portfolio overgenomen worden, maar lang niet alle. Het is de bedoeling dat we gemiddeld max. 30 dividend en groeiaandelen opnemen en zo’n maximaal 25 aandelen met een speculatief karakter. Verder hebben we een bepaalde hoeveelheid geld gealloceerd om mee te handelen op een korte termijn. Deze portfolio zorgt dus voor een algehele asset management portfolio die zich op de lange termijn richt met een korte termijn handelsmogelijkheid.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vindt u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Eerst een mededeling. Vanaf nu zullen we niet meer de portfolio resultaten iedere week in het gratis account bijwerken. Dit doen we wel bij de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief. Het is eenvoudigweg te veel werk voor ons om alles iedere week dubbel te gaan doen.

Oei, oei het was zwarte donderdag van de week. Alle grondstoffen gingen zwaar onderuit, dit terwijl de week goed begon. Voor de edelmetalen waarschuwen we u hier al langer over, en we hebben er zelf een beetje spijt van dat we niet meer winst op onze opties genomen hebben, Maar dat is een koe in zijn kont kijken, zoals we dit in Rotterdam zeggen. Wat we niet helemaal snappen is hoe de uraniumaandelen reageren, er staat hier iets te gebeuren. De ene dag enorme winsten, de andere dag enorme verliezen. Meestal zie je dit als de markt tot rust moet komen, maar niet als de markt tot rust gekomen is. De uraniumprijs koerst zeer langzaam en mooi omhoog namelijk. Daarom denken wij dat we geen paniek moeten maken en rustig moeten afwachten.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.