Week 6/ Jaar 2

Week 6/ Jaar 2

Diamonds are forever

Diamanten zijn er voor altijd, tja…. niet voor mij maar wel voor een heleboel andere mensen. Nu worden diamanten nog grotendeels uit de natuur gehaald in mijnen die de natuur vernietigen. Ook zijn de zogenaamde bloeddiamanten terecht in opspraak. Ondanks de negatieve publiciteit rondom diamanten blijven mensen ze kopen. Vooral vrouwen vinden zichzelf mooi met tenminste 1 sieraad met een diamant erin. Hierdoor blijft aanbod komen en op een constant hoog niveau. Nu wordt bijvoorbeeld de Chinese vrouw warm gemaakt voor minimaal 1 diamant. Deze strategie werkt en de verkopen stijgen al jarenlang. China zit nog niet op het niveau van de westerse wereld qua diamanten afname maar komt langzaam steeds dichterbij dankzij de steeds uitdijende middenklasse. De rest van AziĆ« zit ook niet stil en zal waarschijnlijk letterlijk zijn steentje bijdragen. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen voor de diamanten business.

Als je aan diamanten denkt en diegene die ze uit de grond haalden, denk je natuurlijk aan de meest beroemde firma in deze sector “de Beers”. Deze Zuid-Afrikaanse firma, door de legendarische Cecil Rhodes opgericht, had op zijn top 90% van de wereldhandel in handen. Tegenwoordig is “de Beers” een onderdeel van Anglo American, een wereldspeler met een marktkapitalisatie van ongeveer 32 miljard. Anglo American heeft met zijn belang in “de Beers” nu echter maar 20% van de wereldhandel in handen. Nog steeds significant maar niet meer prijs bepalend zoals ten tijde van Cecil Rhodes. Een ander bedrijf dat een deel van deze wereldhandel in hun portfolio heeft zal u misschien verbazen, maar dit is onze portfolio houder Rio Tinto dat maar liefst 13% heeft. Dit maakt Rio Tinto de nummer 3 in grootste diamant bedrijven in de wereld, op nummer 1 staat het Russische Alrosa met 28% van de wereldhandel. Anglo American is dus de nummer 2. Dit zou echter best weleens kunnen veranderen.

Anglo American brengt namelijk sinds kort synthetische diamanten op de markt, niet van echt te onderscheiden met het blote oog, echte diamanten en met een prijs van 1/5 van een karaat op de huidige markt. Andere producenten van synthetische diamanten zeggen dat het onmogelijk om het voor die prijs te produceren. Maar waarschijnlijk lukt Anglo American dit ook niet. Ze hebben namelijk iets anders voor ogen en dat is markt aandeel. Men wil het weer voor het zeggen hebben en prijs bepalend zijn. Men wil dus de concurrentie de markt uitdrukken. En niet alleen de synthetische diamanten producenten ook de traditionele diamanten mijnen. En dit zou ze best weleens kunnen lukken.

De moderne en jonge vrouw is veel kritischer, en terecht. Zij wil weten waar haar spelen vandaan komen, hoe en wat de arbeidsomstandigheden zijn geweest waaraan het product is blootgesteld en of het product op een duurzame manier te produceren. Als je aan een diamant denkt, zal de moderne jonge vrouw dit vast niet gaan kopen met deze criteria in het hoofd. Hierin voorziet Anglo American in een antwoordt, de synthetische diamant, het is even mooi, in een fabriek gemaakt waar werkomstandigheden goed zijn, en men wil de fabriek laten draaien op stroom wat uit een waterkracht centrale komt. Het zou best wel eens kunnen zijn dat de publieke opinie omdraait en voor synthetische diamanten gaat kiezen. In dat geval heeft Anglo American goud in handen en zullen ze wederom de grootste worden.

Dit is echter niet de enige reden waarom Anglo American een bedrijf is met een goed groeipotentieel. Men heeft ook andere commodities in haar portfolio. B.v. koper, kolen, ijzer, en platina/palladium. Behalve palladium liggen al deze grondstoffen qua prijs op de bodem. In al deze sectoren kan Anglo American dus groeien en dat maakt dit bedrijf een kandidaat om te kopen. We kopen dit aandeel echter niet op de Engelse of Zuid-Afrikaanse markt gezien het valuta risico wat we lopen. Daarom kopen we dit op de Amerikaanse markt ondanks de lagere volumes op deze markt. Een andere reden waarom we dit aandeel willen kopen is het rijkelijke dividend rendement, althans voor een grondstoffen bedrijf, dat nu op zo’n 4% ligt. Ondanks de edelmetalen en diamanten zullen we dit bedrijf toch in de Base Metals portfolio scharen aangezien een groot gediversifieerd bedrijf is.

Koop NGLOY onder de $13 met een weging van 1.

RENDEMENT OP ONS PORTFOLIO

Deze week koelde de portfolio iets af, maar we noteren nog steeds een plus van ruim 7% wat nog altijd ongeveer 5x beter dan de prestatie van de S&P500 is en dan nog maar niet te spreken over die van de AEX. De Base Metals blijven het goed doen, ook Gold & Silver houd zich goed. De slechtst presterend sector is EV metals en Digital currency. De laatste laat inmiddels een weg naar boven zien, dit geldt echter niet voor de EV-metals, het aandeel ECS zit precies op haar stop limiet, verkoop het aandeel als het hieronder komt. De uitbreiding van de Short portfolio met het aandeel HTZ is er helaas niet van gekomen. Wacht hier geduldig op, het aandeel bleef bij $17 steken en is onlangs lager gesloten. Het advies blijft hier om het aandeel te shorten boven de $17,50. Motto blijft: Houd koers, ook in 2019!

SectorRendement
Base metals & Copper16,6%
Gold & Silver5,3%
China-4,7%
Uranium-0,3%
Energy2,9%
Short-1,6%
Dividend Income-4,1%
Cannabis-4,2%
Digital Currency-25,4%
EV-metals-16,8%
FGS98,9%
Winst/Verlies 20182,9%
Totaal7,36%
Reacties zijn gesloten.