Week 16

Week 16

Hoog dividend aandelen

De groei van technologische aandelen en andere groeisectoren is significant geweest sinds 2008. Beleggershulp denkt dat er zeker nog groeiruimte is voor aandelen, echter investeerders zullen voorzichtiger gaan worden en er bestaat best wel een kans dat waarde aandelen van goede bedrijven de voorkeur gaan krijgen boven de groeiaandelen. Beleggershulp denkt echter dat de beurs op de middenlange termijn volatiel blijft en dat deze in een langzamere trend omhoog beweegt met diepere dalen en iets hogere toppen. Aangezien we in waardeaandelen geen goedkope kandidaten kunnen vinden kiezen we bij beleggershulp op dit moment voor grondstofaandelen (deze zijn ver achter gebleven), Chinese aandelen (is nog steeds goedkoop) en aandelen waarop we Short kunnen gaan. Vandaag voegen we een nieuwe categorie hieraan toe.

De nieuwe categorie is Hoog Dividend Aandelen. De strategie is om bij gelijkblijvende beurs (gemiddeld gezien) een inkomen te genereren. Dit doen we met aandelen die minimaal 10% dividend uitkeren, die een lage PE (price/earnings) ratio hebben met een waarde van <10, en een P/B (price/book) ratio hebben van <1,5.

PE ratio is hetzelfde als het Nederlandse begrip koers winst verhouding en verteld ons hoeveel de koers van het aandeel ten opzichte van de winst handelt. Indien een bedrijf $10 aan inkomsten heeft en de aandelen koers is op dit moment $100, dan is de PE ratio 10.

PB ratio verteld ons hoe het aandeel geprijsd is ten opzichte van de boekwaarde. De boekwaarde van een bedrijf is het verschil tussen de activa en de passiva van een bedrijf. Grof gezegd bezit-schuld. Heeft een bedrijf bijvoorbeeld $150.000 aan bezit en %100.000 aan schulden, dan is de boekwaarde $50.000. Als het bedrijf 2000 aandelen bezit dan is de boekwaarde per aandeel $25. Met een prijs van het aandeel op de beurs van $50 zou men een PB ratio hebben van 2.

Beleggers hulp heeft 2 aandelen gevonden voor u die aan deze criteria voldoen:

  1. MIC, Macquire Infrastructure Compagny. Dit is een bedrijf die investeert in industrieel vastgoed. Ze hebben b.v. een olieterminal en een zonnecellenpark. De PE ratio is 7,65 en de PB ratio is 1,05. Het aandeel is onlangs flink gezakt op tegenvallende performance en het management heeft besloten het dividend te verminderen tot $1 per kwartaal. Dit vinden wij echter een prima instap moment aangezien we denken dat de tegenvallende resultaten niet lang zullen aanhouden. Koop het aandeel voor <$42. Nu noteert het <$40, dit realiseert een dividend rendement van precies 10%
  2. TWO, Two Harbers Investment Corp. Dit is een bedrijf dat consumenten hypotheek gedekte waardepapieren uitgeeft. Dit klinkt eng en is zeker niet risicoloos. Het bedrijf is hier echter zeer succesvol. De PE ratio is 8,65 en de PB ratio is 0,95. Het aandeel is aantal maanden een aantal $ gezakt vanwege een afsplitsing van assets. De bedrijfsvoering van het bedrijf is dus nog steeds in prima conditie en betalen een dividend uit van ruim 12%. Koop het aandeel voor <$16.

Deze aandelen kunnen wel volatiel zijn zet daarom een stoploss order in op 25% verlies op elk van deze aandelen. Als onze analyse van de beurs correct is dan genieten we het het dividend dat binnenkomt. Indien het totale dividend ons 25% rendement oplevert kunnen we op deze manier niets meer verliezen. Dit zou in houden dat we deze aandelen minimaal 2,5 jaar zouden moeten aanhouden als ze gelijke koers houden.

We maken een nieuwe sector in ons overzicht met de naam Dividend Income. GGN, het goud en olie gerelateerd fonds zal hierheen verhuizen en geen onderdeel meer uitmaken van de Gold en Silver sector.

Rendement op ons portfolio

Deze week waren er weer een aantal lichtpuntjes. Alleen de China sector en Special Metals staan nog in de rode cijfers de rest steeg allemaal. Uranium was de koploper onder de stijgers, ook Base metals & copper deed het goed. Deze week hebben we ons portfolio weer wat meer divers gemaakt. De nieuwe Dividend income sector staat op 2,5%winst, dit is volledig aan GGN te wijten dat naar deze sector is verhuist.

SectorRendement
Base metals & Copper3,5%
Gold & Silver0,2%
China-0,6%
Uranium0,2%
Energy4,0%
Short15,0%
Special Materials-2,4%
Dividend Income2,5%
Winst/Verlies 201811,3%
Totaal4,2%

Wilt u zich gratis inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan door de groene button in te drukken onder dit artikel.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

Inschrijven Nieuwsbrief

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Reacties zijn gesloten.