Week 17

Week 17

Marihuana drooglegging voorbij?

Marihuana (Cannabis, Weed, of Hash) zijn in Nederland al decennia gedoogd. Het bezitten van een paar gram althans. Het handelen en verkopen wordt gedoogd in koffieshops maar is via de achterdeur van deze shops nog steeds illigaal. Nederland stond bekend voor zijn progressie houding jegens deze “drugs” in de gehele wereld. Nu wordt nog steeds de straten van Amsterdam overlopen van toeristen die snakken naar een joint. De rest van de wereld heeft echter niet stilgezeten en streven Nederland met rasse schreden voorbij. Neem b.v. de USA, eens vijand nummer 1 tegen deze “drugs”, nu bijna zeer progressief met het goedje.

Toch is Marihuana meer dan een drug, het wordt tevens gebruikt in de medicinale wereld voor pijnbestrijding en tegen kalmeren van zenuwziektes. Het Engelse woord “drug” is hierbij dus beter van toepassing. Ook kent Cannabis al eeuwen lang toepassingen in de industrie zoals in de scheepvaarte en kleding.

Dat Cannabis (Marihuana) in opkomst is, is een understatement. Het meest progressieve beleid vinden we in Uruguay, dit land heeft Cannabis volledig gelegaliseerd sinds 2013. Op nummer 2 komt Canada. Met Canada wordt de industrie een stuk interessant aangezien de economie van Canada een stuk groter is en enige betekenis in de wereld heeft. In Juni wordt waarschijnlijk een wet aangenomen dat recreatief gebruik van Cannabis toestaat. Canada kent nu al een bloeiende Cannabis industrie, ik hoef u niet te vertellen dat dit een enorme boost voor deze tak van sport zou zijn.

Belangrijker is echter het buurland Amerika, de grootste economie op aarde. Nu is in verschillende staten Marihuana gebruik en productie toegestaan voor medicinaal gebruik. De verwachting echter is dat ook in de USA het beleid soepeler gaat worden en dat er tevens meer staten hun beleid ten gunste van Marihuana gaan aanpassen. Net als in Canada is de teelt van het produkt al booming.

Alcohol, ‘s wereld drugs nummer 1, heeft een enorme boost gegeven aan de drankindustrie net na de drooglegging in de USA. Ik noem alcohol hier expres drugs om het in perspectief te plaatsen. Marihuana zal eens met dezelfde ogen bekeken worden als alcohol. Iets dat niet schadelijk voor je gezondheid is mits je het met mate gebruikt. Nu heeft Cannabis al meer dan 65% acceptatie onder de bewoners van Canada. In Uruguay is de drooglegging reeds over, zal Canada volgen? We wachten het gespannen af, in juni weten we het.

Constellation Brands, het bedrijf achter het populaire biertje “Corona” heeft dit reeds onderkend en heeft een 10% belang genomen in de grootste Cannabis producent van Canada, Canopy Growth Corporation. Men is in de toekomst van plan om drankje met werkzame stoffen van Cannabis te voorzien. Of het zo ver gaat komen weten we niet en interesseert mij minder. Wat mij wel interresseerd is dat grote industrieen zoals de drankindustrie oog krijgen voor Marihuana. Het zou best kunnen zijn dat meer industrieen dit gaan onderkennen, om b.v. maar 1 te noemen, de tabaksindustrie. Cannabis bedrijven zijn naar mijn idee daarom ook serieuze overname kandidaten.

Met de laatste update alert hebben we u reeds op de hoogte gebracht van de aandelen die we gekozen hebben voor onze cannabis portfolio. We spelen het zo safe mogelijk. Hiermee verliezen we waarschijnlijk wat rendement ten opzichte van speculatieve Cannabis aandelen maar we kopen wat meer zekerheid hiervoor terug. De aandelen kopen we als een mandje met een totale weging van 1.

Het eerste aandeel is IIPR (Innovative Industrial Properties Inc.). Eigenlijk is dit helemaal geen Cannabis aandeel maar een vastgoed aandeel. Wel een vastgoed aandeel dat zijn geld verdient aan industriele complexen in de USA waar medicinale Cannabis verbouwt wordt. Het aandeel betaald nu zo’n 3% dividend. Doordat dit geen puur Cannabis aandeel is denken wij dat we hiermee enig risico op hoge volatieliteit beperken. Koop dit aandeel met een weging van 0,5.

Het tweede aandeel is CBWTF (Cannabis Wheaton). Dit is een Canadees streaming bedrijf net zoals deze ook b.v. in de edelmetalen (bedrijven zoals FNV en WPM) actief zijn. Bij beleggershulp houden wij van streming bedrijven aangezien ze veel minder risicovol zijn dan een mijn of langbouwbedrijf. Ze hebben geen tegenslagen met het weer of machines die kapot kunnen gaan. Ze hebben een paar handen vol aan personeel en kopen in feite toekomstige productie tegen een vastgesteld bedrag van een bedrijf voor een lening aan het bedrijf. Koop dit aandeel met een weging van 0,25.

Het derde aandeel is TWMJF (Canopy Growth Corp.). Dit is de grootste Cannabis producent van Canada. Hierdoor dus ook minder risicovol dan overige kleinere bedrijven. Het interessante is dat drankenproducent Constellation Brands een belang van 10% heeft genomen in deze Cannabis producent. Geruchten gaan rond dat ze van plan zijn in de toekomst een drankje op de markt willen brengen met werkzame stoffen uit Cannabis. Een ander gerucht is dat men het belang wil gaan uitbreiden naar totaal 20-25% indien Canada besluit om Cannabis compleet te legaliseren. Koop dit aandeel met een weging van 0,25.

Rendement op ons portfolio

Ons portfolio heeft het deze week over de gehele linie is minder gedaan, alle sectoren zijn licht gezakt. De strekking blijft, houd koers. Goed te vermelden is dat onze nieuwe sector Cannabis al op een kleine plus noteert.

SectorRendement
Base metals & Copper2,9%
Gold & Silver-0,5%
China-1,3%
Uranium-1,4%
Energy4,6%
Short16,7%
Special Materials-4,5%
Dividend Income0,3%
Cannabis1,2%
Winst/Verlies 201811,3%
Totaal2,9%

 

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

 

 

Reacties zijn gesloten.