Is $ 200 mogelijk voor uranium, of is dit te hoog gegrepen, en waar bevindt zich de prijs nu?

Is $ 200 mogelijk voor uranium, of is dit te hoog gegrepen, en waar bevindt zich de prijs nu?

week 14 / jaar 5

Inleiding

We hebben het al een tijdje niet meer over het 2de gele metaal in ons portfolio gehad, namelijk uranium. En dit is een beetje onterecht, aangezien er prijstechnisch nogal beweging is op de markt. In dit artikel gaan we in hoe hoog de prijs zal kunnen worden. En we zullen u de conclusie alvast geven met het dodelijk saaie antwoordt wat we altijd geven: We weten het niet, we hebben namelijk geen glazen bol. Toch raden we u aan om nog even bij ons te blijven en op zijn minst de richting samen met ons te bepalen.

Waar bevindt zich de prijs nu?

Zoals u in de grafiek ziet koerst de prijs van uranium op dit moment boven de $ 63. Dit terwijl de koers van 5 jaar geleden zich beneden de $ 20 bevond. De prijs van uranium is dus al verdrievoudigd. U zou dus kunnen concluderen dat het afgelopen is met de stijging van de prijs van uranium enkel op basis van deze grafiek. Bij uranium moet u echter niet te snel conclusies trekken en een 5 jaar grafiek is dan ook te kort. Het is beter om een veel grotere periode te kiezen, en hierna conclusies te trekken. Wij kiezen dan ook altijd minimaal een periode van minimaal 15 jaar om de richting van de uraniumprijs te bepalen, zie de grafiek hieronder.

Welke richting zal de prijs van uranium kiezen?

Als we kijken naar de bovenstaande grafiek dan wordt het al wat duidelijker waar we nu staan en tot waar de prijs van uranium kan stijgen. Het is duidelijk dat de raket de basis heeft verlaten en met zijn 2 de trap bezig is. Deze zal eindigen bij $ 73 per pond uranium. Wij verwachten dus dat de prijs nog door zal stijgen tot dit niveau en daar een tijdje op adem zal komen. Dus rond de blauwe lijn verwachten wij een half jaartje pieken en dalen waar uranium momentum kan kweken of opnieuw te stijgen naar recordhoogtes. De richting van de prijs van uranium is wat ons betreft nog steeds omhoog. En $ 73 is een prijsniveau wat men betaalde voor het metaal net voor de ramp in Fukushima.

Laat de laatste zin nog even tot u doordringen. $ 73 betaalde de kerncentrales per pond uranium op het moment voor een van de grootste rampen op de wereld met kernenergie. Er is sindsdien echter nogal wat gebeurd, namelijk:

  • Voor maart 2011 hadden we een gezonde markt met een balans in vraag en aanbod van uranium met betrekking tot het aantal kerncentrales.
  • Voor maart 2011 bestonden er honderden uranium aandelen, nu zijn er nog maar tussen de 60 en 80 over.
  • Na maart 2011 heeft men een aantal kerncentrales stil gelegd en alle voorraden weggedraaid die er boven de grond aanwezig waren. Dit heeft er voor gezorgd dat de vraag naar verse uranium tot een historisch minimum is gedaald en er zelfs productie werd teruggeschroefd en de grootste mijnen op aarde stil werden gelegd. Ook heeft men nauwelijks naar nieuwe mijnen gezocht, althans niet in die mate dat dit de toekomstige vraag kan bijbenen.
  • Sinds een aantal jaren is men weer reactors (vooral in Japan) aan het opstarten wat ervoor zorgt dat er weer vraag in de markt komt. Maar met deze vraag heeft Cameco pas verleden maand doen besluiten om de MacArthur mijn weer op te gaan starten. En let op, het duurt nog eens een jaar dat deze mijn productie gaat draaien. Dus het aanbod zal de vraag niet bij kunnen benen.
  • Er komen 150 kerncentrales bij alleen al in China de komende 10-15 jaar, plus in Europa bouwt men ook centrales erbij. Dit doet de vraag naar productie van uranium verdrievoudigen tussen nu en 10 jaar. Met andere woorden, de capaciteit die men had in 2011 * 3 is de capaciteit die men nodig heeft. Nu zijn er wel een aantal mijnen in aantocht, maar * 3 is niet het getal wat men gaat halen. Zelf * 3 zou nog weleens * 4 kunnen worden als de groene revolutie landen doet besluiten om ook kernenergie als basis te nemen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Australië.
  • Een prijs van $ 65 was genoeg voor een aantal bedrijven om hun mijnen weer op te starten of nieuwe te ontwikkelen. Door inflatie is deze grens echter weer een beetje opgerekt en het zal ons niet verbazen als dit nu rond de $ 73 zal leggen.
  • Vooral de prijs van verrijkt uranium zal door het dak gaan. Niet veel landen kunnen dit en met de oorlog in Oekraïne wordt dit er niet beter op. Dit omdat Rusland ongeveer de helft van de wereldproductie van verrijkt uranium verzorgd. Dit zou wel een met sancties weg kunnen vallen, vooral met betrekking tot de westerse landen.

Conclusie is: Wij denken dat de prijs van uranium door het dak zal gaan en zeker hoger dan $ 73 zal stijgen. Of het de absolute piek van $ 140 per pond uranium (zie blauwe lijn in de grafiek) kan halen weten we niet maar we denken dat dit zeker een mogelijkheid is en zelfs prijzen van $ 200 zijn biet onmogelijk. Er mag alleen geen kernramp meer gebeuren, want dan gaan we terug naar $ 20.

Wat doet dit voor de aandelen in deze sector? Wij denken dat *5 of * 10 vanaf dit niveau nog tot de mogelijkheden behoren. Of het zover zal komen weten we niet. We houden in ieder geval de komende 2-3 jaar uranium aandelen in ons portfolio en zullen waarschijnlijk bij bepaalde niveaus iets van de winst verzilveren om op lagere niveaus weer te kunnen kopen. Na 2 of 3 jaar bekijken we de situatie opnieuw en besluiten we of we de aandelen aan zullen houden of niet. In bubbel gebied verkopen we alles, dat is een ding dat zeker is.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Goud en Zilver liggen er nog steeds mooi bij en lijkt nog steeds een bodem te zoeken, het komt zeker op adem. Het wordt de komende weken spannend of we verder gaan dalen of dat we een prijsstijging zullen zien, de banken zitten hevig short dus we kunnen best een daling zien. De crypto’s zijn we van plan verder te consolideren door crypto’s te verkopen die ons geen rente (APY) op leveren en crypto’s te kopen die dat wel doen. De rest van de markt zal een beetje zijwaarts bewegen is onze verwachting en we leggen dus de focus nu op uranium, goud en zilver.

Motto blijft: Houd vol en koop langzaam bij op de dip. Houdt cash aan de zijlijn voor een grotere daling.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.