Groene waterstof, groene methanol of groene ammoniak?

Groene waterstof, groene methanol of groene ammoniak?

week 23 / jaar 7

Inleiding

Deze week alweer iets compleet anders dan edelmetalen of conventionele energie. In dit artikel omschrijven we een verre blik in de toekomst naar een mogelijke waterstof economie. We hebben reeds een aandeel op het oog, maar beraden ons op dit ogenblik of we geen ander aandeel of beide aandelen moeten kopen. Leden moeten dus nog even geduld hebben, maar kunnen met de volgende link wel naar alle aandelen kijken die we in de portfolio hebben door op het kopje “portfolio” op: https://investor-assistance-pro.com te klikken.

Groen

Men noemt een energievorm groen als deze met een hernieuwbare bron wordt opgewekt. Bronnen zijn hierbij zonnecellen, windmolens, waterkracht, biomassa, etc. De energie is vaak elektriciteit dat vervolgens wordt omgezet naar waterstof of dat hiermee een proces wordt aangestuurd om andere gassen of vloeistoffen te produceren. De kleur is natuurlijk niet groen van het gas, het gas is vaak kleurloos, maar men duidt het aan als groen als de kleur van een goed milieu.

Waterstof heeft als molecuul H2 en heeft de eenvoudigste vorm van de 3. De stroom van een windmolen of zonnecel kan direct gebruikt worden om water te splitsen in H2 en O2 in een fuelcel. U kunt hier nalezen hoe een fuelcel werkt. De H2 kan direct gebruikt worden als brandstof, of om dit aan andere atomen of moleculen te knopen in een fabriek. Dit, om andere gassen of vloeistoffen te produceren. Gebruikt men dit in een niet hernieuwbare bron, zoals aardolie, dan verliest het zijn predicaat groen in het eindproduct.

H2 heeft echter een paar zeer belangrijke nadelen. Het moet onder zeer hoge druk vervoert worden en bovendien is het verstandig om koel te houden. Dit zorgt ervoor dat het veel energie nodig heeft om vervoerd te worden. Om u een beeld te geven, een tank van een waterstof auto staat onder druk van 700 barg. Waterstof is dus bruikbaar als het direct van de productiebron met een pijpleiding vervoert kan worden, om vervolgens is een ander proces te gebruiken, of verladen wordt om in een motor omgezet te worden in energie. Een ander nadeel van waterstof is dat het zeer explosief is, een klein vonkje kan al een explosie veroorzaken.

Ammoniak heeft als molecuulvorm NH3. Dus 3 H atomen en 1 stikstof atoom. Het is een kleurloos maar absoluut geen geurloos gas. Mensen kennen het vaak als geur uit wat in het huishouden gebruikt wordt als ontvetter of schoonmaakmiddel, en wat uit een koeienstal vanuit de poep en plas gevormd kan worden. En u weet een stal is absoluut niet geurloos, daarom worden boeren op dit moment weggepest. Groene ammoniak is een type ammoniak dat wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- of zonne-energie, in plaats van fossiele brandstoffen. Het productieproces omvat het gebruik van schone energie om water te splitsen in waterstof en zuurstof door middel van elektrolyse. Vervolgens wordt de verkregen waterstof gecombineerd met stikstof uit de lucht om ammoniak te vormen. Dit proces zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen vergeleken met traditionele ammoniakproductie, die afhankelijk is van aardgas.

Groene ammoniak kan worden gebruikt als een schone brandstof voor verschillende toepassingen, waaronder elektriciteitsopwekking, verwarming en als brandstof voor voertuigen. Bovendien biedt ammoniak een oplossing voor enkele van de grootste uitdagingen in de energietransitie, zoals de opslag en het transport van hernieuwbare energie over lange afstanden. Door de hoge energiedichtheid en stabiliteit kan groene ammoniak energie opslaan en vervoeren op een manier die andere hernieuwbare energiedragers misschien niet kunnen. Ammoniak lost dus het probleem van vervoer grotendeels op, wat wel bij H2 bestaat. Ammoniak hoeft niet onder enorme druk bewaart te worden en herbergt grote hoeveelheden waterstof in relatief weinig volume.

Methanol heeft als molecuul formule CH3OH of CH4O. 4 atomen waterstof, 1 zuurstof atoom en 1 koolstofatoom. Je kan het maken door CO₂ te combineren met H2. Als dit met hernieuwbare energiebronnen wordt opgewekt dan wordt het groene methanol genoemd worden. Methanol is de eenvoudigste vorm van de alcoholgroep. Ethanol, de op een na eenvoudigste vorm kan je drinken in de vorm van een onderdeel in bier, wijn en sterke drank. Het is wat we in de volksmond alcohol noemen. Methanol is één van de meest gebruikte grondstoffen in de chemische industrie. Van bijna de helft van alle methanol wordt formaldehyde gemaakt, wat een grondstof is voor onder andere lijmen, verfproducten en kunststoffen. Maar het kan ook direct verbrand worden in een motor. Bij verbranding komt dan geen schadelijke gassen vrij.

Van de drie vormen is dit verreweg het makkelijkste en veiligst om te vervoeren. Methanol is namelijk een vloeistof en kan onder hele lichte overdruk vervoert worden. Bovendien verbruikt het CO₂ uit de lucht in plaats van dat het CO₂ toevoegt. Het nadeel is voor de motor zelf. Deze wordt eerder aangetast dan met bijvoorbeeld benzine en er is ook een andere motor voor nodig. Het probleem van aantasting kan wel opgelost worden door het andere stoffen aan toe te voegen.

Conclusie

De waterstofeconomie met de 3 vormen die we hierboven besproken hebben, heeft zeker toekomst. Er zal echter flink wat moeten gebeuren wil het ook echt groot worden. De kans van slagen zal afhangen van de kosten die ermee gepaard gaan. Wij zijn vaak sceptisch over de hernieuwbare bronnen en de idealisatie hiervan. Dit deel echter zijn we een stuk positiever over en heeft een kans van slagen. We hebben een aandeel op het oog dat zich beweegt richting een ammoniak en waterstof productie en bovendien een mooi dividend uit betaald. Verder onderzoeken we een aandeel dat zich met methanol bezig houdt. We gaan nu echter nog niet tot koop over. Als we eruit zijn, laten we het weten aan onze leden. Leden kunnen tevens met onderstaande link kijken wat we nu in ons portfolio hebben.

Naar de IA-pro website

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update:

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Onze Cannabis investering krijgt een beetje tractie. De tabaksaandelen blijven doorsudderen. Overal presteert deze portfolio naar tevredenheid.
    • Metaal mijnbouw aandelen: Het gaat flink op en neer bij de edelmetalen. Is dit een opmaat naar een grote stijging, of gaan we toch dalen? Het lijkt erop dat een bodem gevormd wordt, we denken daarom dat een stijging aangaande is.
    • Olie en gas aandelen. Deze sector is vlak de laatste tijd. Ook hier denken we dat een stijging in de nabije toekomst mogelijk is.
    • Steenkool aandelen. Stijgen over het algemeen nu zeer kalm door. Prima zo, langzaam en saai, iets wat we heel graag zien.
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen. We kopen langzaam opties, we hopen dat de recente pullback een opmaat is naar hogere prijzen voor de edelmetalen. Met de recente daling kijken we uit naar om meer opties te kopen volgende week.
    • Uranium. Blijven een beetje stijgen en dalen. Consolidatie is nog steeds het spel wat gespeeld wordt. We gaan hier kijken of we covered call opties kunnen aanschaffen.
    • Basis metalen. Koper lijkt iets te stabiliseren op een hogere prijs dan voorheen.
    • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken nog steeds wat op te gaan veren. 
    • Crypto Corner: Crypto’s lijken te stabiliseren. We hebben flinke veranderingen in ons portfolio aangebracht, deze zullen we binnenkort publiceren.
  3. De trading portfolio. We hebben onlangs een paar opties aangeschaft in de edelmetaalsector. We kijken uit naar meerdere opties.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.