De generatie van schulden (2)

De generatie van schulden (2)

Week 12/ Jaar 2

Dit is het 2de deel van onze serie “generatie van schulden”. Eerste deel is hier na te lezen. In dit deel zal ik mijn zorgen uiten over de persoonlijke schulden die jonge mensen aangaan zonder dat hier zelfs een onderpand tegenover staat.

Studentenleningen

Allereerst wil ik niet de indruk wekken dat ik hiermee de studenten in een kwaad daglicht zet. Deze generatie studenten werkt harder dan de generaties studenten voor hen. Eisen om naar volgende jaren door te stromen zijn soms belachelijk hoog geworden. Meer studenten dan vroeger hebben een bijbaantje. Kijk maar in de supermarkten, in de horeca, in kledingwinkels, ect , ect. Het zijn allemaal jonge mensen. Het zijn verstandige jonge mensen die een stuk minder feestbeest en eeuwige student zijn dan de generaties studenten voor hun. Toch gaan heel veel studenten de fout in. Vaak noodgedwongen.

De fout die ze maken is dat men (moet) lenen om te kunnen studeren. Veel studenten lenen maximaal. Sommige gebruiken het geld om een kamer te huren en hun eten te betalen. Dit kan noodzakelijk zijn in het geval dat je ouders het echt niet kunnen betalen. Wat ik echter ook zie is dat ouders 3x per jaar op vakantie gaan en hun kroost vrolijk laten lenen. Andere studenten kiezen ervoor om maximaal te lenen en het geld opzij te leggen. Dit kan verstandig zijn, maar eens moet de lening terugbetaald worden. Studenten die dit doen moeten dan ook de discipline hebben om van dit geld af te blijven. Weer een andere groep studenten maakt het op aan dingen die ze eigenlijk niet kunnen veroorloven.

Een student kan maximaal 1042 euro lenen. Dit is ruim 12.500 per jaar en indien men de studie afmaakt in de kortste termijn zo’n kleine 50.000. Let op, wij lenen mensen geld die nog geen bestaan hebben opgebouwd. Ze hebben veelal nog geen huis, geen inboedel, geen baan, helemaal niets, nada, noppes. Indien ze een leuk vriendje of vriendinnetje vinden om mee samen te wonen dan is het veelal een medestudent die ook een schuld heeft opgebouwd. In dat geval hebben ze samen een schuld van 1 ton aan euro’s. Tel hierbij op een hypotheek van een gemiddeld rijtjeshuis en men zit op 4 ton aan schuld. Dit terwijl men nog moet beginnen met de allereerste serieuze baan.

Het gemak waarmee onze regering deze mensen laat lenen onder het mom van met een goede baan kan je dit later makkelijk terugbetalen, is echt beschamend. In de regering zitten ook vaak mensen met een academische titel, zij moeten weten dat beginnen met 1 ton schuld geen lekkere start is in het leven. Toch als het op geld aankomt zijn de meeste mensen dom. Ook academici, die normaal gesproken zeer bekwame en intelligente mensen zijn, vervallen in domheid. Domheid door hebzucht. Nu geld naar binnen halen en we zien later wel. Op alle universitaire studies leert men in what if scenario’s te denken maar niet als het op geld aankomt. Je hoeft echter gen briljante geest te hebben om hierover een keertje na te denken. Mijn advies is, pak eens een terrasje deze zomer, als ouder of student. Ga alleen en neem een middagje op een mooie dag de tijd. Denk na wat je later wil gaan doen. Denk na wat de economie kan doen over een jaar of 4, hoe de huizenmarkt er dan bijstaat. Waar wil je wonen. Wil je misschien later kinderen. Wat als maar 1 van beide een baan kan vinden, kunnen we alles nog wel betalen? Wat kan ik later verdienen met mijn studie psychologie? Hoe zal de bank reageren als je zegt al een ton aan studentenschulden heb. Tuurlijk officieel staat het niet geregistreerd, maar een bank is ook niet achterlijk. Ze vragen ernaar of men heeft zelf al de conclusie getrokken. Na een middagje nadenken onder het genot van een biertje gaat u er misschien anders over denken.

In de USA bestaan deze vorm van leningen al veel langer. Wat zich hier al manifesteert is dat academici in armoede vervallen zijn. Ze kunnen geen baan krijgen waarvoor men gestudeerd heeft. Vervolgens moeten ze met een bachelor titel ergens wc’s schoonmaken of ze werken voor een andere laagbetaalde baan. Deze banen liggen helaas voor de bachelor ook niet voor het oprapen omdat je wordt beconcurreerd door de volgende generatie studenten die een bijbaantje hebben. Vervolgens moet je de huur betalen van je flatje en de schuld van je studentenlening aflossen waardoor er geen geld over is om te sparen. Men kiest maar om geen kinderen te krijgen aangezien die nog meer geld kosten. Op hun 40ste heeft men eindelijk de schuld afgelost en komt men tot de conclusie dat kinderen krijgen eigenlijk geen optie is. Hier gaan we naar toe, ook in Nederland.

Uiteraard is dit een zeer zwart/wit beeld en zal zeker niet voor de meeste studenten gelden. Zij zullen het wel redden met een goed betaalde baan. Mijn inschatting is echter dat minimaal 25% van de studenten wel gedeeltelijk in dit scenario terechtkomt, vooral als het economisch slechter gaat. 1 what if scenario hebben we echter nog behandeld, maar is in mijn ogen nog de belangrijkste reden om geen lening aan te gaan. Wat als je de studie niet haalt en je geen diploma niet haalt. Denk je echt dat de regering haar geld niet terug wilt zien? Je mag de schuld terug betalen en naar een mooi betaalde baan kan je fluiten. Mijn boodschap is duidelijk, leen niet voor een studie, dit is een slechte lening, een lening waarvoor je niet direct geld terugkrijgt maar in de toekomst je alleen maar van ellende voorziet. Trap niet in de slogan, investeer in jezelf. Het investeren is de studie zelf, niet het geld dat je hiervoor leent.

Persoonlijke lening

Ik ga dit kort houden, aangezien dit de meest slechte vorm van lenen is. Er zijn mensen die een persoonlijke lening afsluiten om iets te kunnen kopen. Dit is echt de slechtste vorm van lenen. Als voorbeeld nemen we een auto. Als je met geleend geld een auto koopt moet je bedenken dat als je de schowroom uitrijdt al gauw 5000 euro aan waarde verliest. Dit terwijl het bedrag van de lening nog vol uitstaat. Het grootste probleem is de rente. Men moet vaak zeer hoge rentes betalen om zo’n lening te mogen afsluiten. Dus uiteindelijk betaal je voor een auto van 30.000 euro op het eind van het liedje 40.000 euro en de auto is na die tijd dat je het geheel hebt afgelost nog 5.000 waard. Op je investering van 40.000 euro krijg je dus 5.000 euro terug aan waarde. Ondertussen heb je natuurlijk wel de ogen van je buren uitgestoken met je nieuwe glimmende auto. 10 jaar geleden heb ik een keer een boek gelezen wat mij is bijgebleven. Dit boek gaat in hoofdzaak over de grote onzin die we allemaal aanschaffen uit hebzucht. Het boek zet je met beide benen op de grond. Het is absoluut niet briljant geschreven maar laat zien dat je niet zoveel spullen nodig hebt en vooral geen dure spullen nodig hebt. Ik raad u aan het een keertje te lezen, het heet ” The barefoot investor” van Scott Pape. Breng het onder de aandacht van uw kinderen, misschien leren ze dan inzien dat je met geld moet leren omgaan.

Portfolio update

Deze week zakten de meeste sectoren iets weg, vooral vrijdag was een slechte dag. Door 1 aandeel werd de totale winst toch boven de 14% opgeschroefd, dit was IIPR. We staan hiermee nu op een positief rendement van bijna 174%. De boodschap blijft, houd koers!

SectorRendement
Base metals & Copper24,0%
Gold & Silver12,0%
China1,4%
Uranium-2,9%
Energy10,2%
Short6,8%
Dividend Income2,3%
Cannabis4,0%
Digital Currency-17,5%
EV-metals-11,6%
FGS148,9%
Winst/Verlies 2018/90,4%
Totaal14,15%

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.FacebookTwitterGoogle+WhatsAppEmailDeel


Reacties zijn gesloten.