De generatie van schulden (3)

De generatie van schulden (3)

Week 13/ Jaar 2

Dit is het 3de en laatste deel van onze serie “generatie van schulden”. In dit deel zal ik mijn zorgen uiten over de creditcard schulden die mensen aangaan zonder dat hier zelfs een onderpand tegenover staat. Ook wordt nog kort iets beschreven over de staatsschuld en de totale schulden.

Creditcards

In Nederland doen we het relatief netjes met creditcard betalingen. We zitten hierbij in de lagere regionen van Europa, in de UK en Roemenië is dit het hoogst met een percentage van 27%. Vooral Roemenië is hierbij opvallend aangezien dit land niet bekend staat dat hier kapitaal tegenover zou kunnen staan. Maar 5% van alle creditcard houders in Nederland heeft een noemenswaardige creditcardschuld. Toch is mijn vermoeden dat dit percentage stijgende is aangezien het gemak van digitaal betalen nog steeds aan terrein aan het winnen is. Niets is makkelijk dan met je kaart te zwaaien en iets te kopen wat je niet kan veroorloven. Mij zal benieuwen hoe land het duurt eer we Amerika achteraan gaan. Hier zijn mensen gewend meerdere creditcards te hebben. Als de ene limiet bereikt is, koop je gewoon verder op de andere kaart. Ik hoef u hopelijk niet te vertellen dat deze vorm van schuld ongeveer de slechte manier is die men ook maar kan vinden. De rente die je betaald is sky-high en je moet deze aflossen op spullen die je alleen maar in waarde ziet dalen. Doe het niet, gebruik de kaart alleen maar voor betaalgemak in bijvoorbeeld het buitenland of om online zaken te kopen waarbij geen mogelijkheid is om met iDeal te betalen. Stel het krediet zo in dat binnen een maand al je credit schuld gelijk van de bankrekening is afgeschreven. Dit kan je zo instellen, dus doe dit a.u.b., laat de schuld niet staan. De enige die rijk wordt van jouw schuld is de maatschappij die deze kaarten uitgeeft. Dus als je hieraan wilt verdienen, koop dan aandelen van Visa, American Express of Mastercard.

Een lichtend voorbeeld hoe je niet met dit soort schulden moet omgaan is de USA. Ongeveer 40% van de mensen die een creditcard hebben in dit land heeft hier schulden op, met een totale schuld van 1 triljoen dollar. Dit betekend een gemiddelde schuld van $3000 per inwoner. De persoonlijke schulden van alle Nederlanders is ongeveer 775 miljard euro. Per inwoner schijnt dit de hoogste schuld ter wereld te zijn voor private leningen. Persoonlijk maakt ik mij hier niet zo’n zorgen om aangezien 675 miljard euro verklaard wordt door de hypotheekschuld. Hier sleutelt de regering behoorlijk aan dus ik denk dat we hiermee het goede pad op gaan. Bovendien is dit de minst slechte vorm van private schulden die erbij zit. Een huis vertegenwoordigd een bepaalde waarde, dit zal altijd zo blijven zelfs na een jaar of honderd of zelfs langer. Men moet er alleen voor zorgen dat de overgrote meerderheid van de huizenbezitters niet onder water komen te staan, zoals bij de vorige crises dreigde te gebeuren. Naast de hypotheek schuld heeft de Nederlander dus een kleine 6000 euro aan overige private schuld, dus aan creditcardschuld, persoonlijk leningen en studieschuld. Mijn angst is dat dit bedrag zal stijgen in de toekomst (vooral studieschuld), ik raad dus iedereen aan om naar de naoorlogse generatie te luisteren. Te horen hoe zij denken over geld, schulden, en je geld op de bank zetten. Wat hebben zij te zeggen over een appeltje voor de dorst. Mijn advies is, leer van wat zij hiervan te zeggen hebben, deze mensen hebben andere tijden meegemaakt toen alles niet zo vanzelfsprekend was.

Staatsschuld

Een soort schuld hebben we nog niet behandeld, dit is een schuld die we allemaal moeten dragen, de staatsschuld. De staatsschuld in de USA loopt rap op en bedraagt nu $25 triljoen. Dit is per inwoner ongeveer $75000 schuld. De staatsschuld neemt iedere seconde met $45000 toe. In Nederland is de staatsschuld 400 miljard euro en neemt 350 euro af met iedere seconde. Dit is ongeveer 23500 euro per inwoner. We doen het op dit vlak dus 3x zo beter dan de Amerikanen, bovendien daalt de schuld op dit moment terwijl deze in de USA stijgt. Wat echt zorgelijk is, zijn alle schulden bij elkaar, private schulden plus staatsschuld. Een Amerikaan heeft reeds zo’n $275000 schuld bij zijn geboorte. Een Nederlander zo’n 70000 euro. Wereldwijd stijgt gemiddeld gezien de schulden. Deze bom barst een keer, geld lenen kost geld.

Advies wat we geven bij beleggershulp is om fysiek goud en zilver te kopen voor minimaal 10% van uw vermogen. Goud en zilver doen het altijd goed in een crisis, hierbij behoud je de waarde van je vermogen en koopkracht. Zorg ervoor dat u een groot deel in een makkelijk toegankelijk bankkluis bewaard en een klein deel ergens waar niemand behalve u van af weet. Koop munten met een gewicht van 31 gram.

Portfolio update

Ook deze week zakten de meeste sectoren iets weg, de totale winst weet toch nog boven de 13% te blijven, 1% lager dan vorige week. Opvallend is hierbij de dat basismetalen sector met BBL en Rio het supergoed doen, we staan hier op een zeer stevige plus. De boodschap blijft, houd koers!

SectorRendement
Base metals & Copper29,2%
Gold & Silver9,6%
China4,0%
Uranium-1,0%
Energy10,7%
Short1,4%
Dividend Income3,2%
Cannabis-1,2%
Digital Currency-15,0%
EV-metals-6,7%
FGS135,0%
Winst/Verlies 2018/90,4%
Totaal13,19%

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.FacebookTwitterGoogle+WhatsAppEmailDeel


Reacties zijn gesloten.