R.I.P. Petrodollar, will there come a Metal-dollar?

R.I.P. Petrodollar, will there come a Metal-dollar?

volume 4 / jaar 4

In 1971 haalde Nixon gouddekking van de dollar af. De dollar kon niet langer meer ingewisseld worden tegen goud en andersom. Voor die tijd was dit wel mogelijk en konden alle wereldvaluta’s via de dollar hetzelfde doen. Door vertrouwen in de dollar te herstellen en de USA op nr 1 te houden had men wat anders verzonnen. De wereldhandel in olie zou voortaan alleen nog maar in dollars verhandeld worden. Dit bracht de USA een enorm voordeel en de Petrodollar versterkte het vertrouwen weer in de munt. Tot vandaag de dag hebben we dit stelsel nog. De laatste jaren brokkelt het vertrouwen van de $ opnieuw af vanwege de enorme stimulus maatregelen. De USA heeft 1 geluk, en dat is, dat alle wereldmunten hetzelfde doen. De euro, de yen en de renminbi worden haast in hetzelfde tempo bijgedrukt.

Toch lijkt het vertrouwen in de dollar steeds verder in het moeras te verdwijnen. De USA vecht hier tegen maar wij denken dat ze uiteindelijk beseffen dat ze het gevecht verliezen. Een van die oorzaken is natuurlijk China. De Chinese economie groeit nog steeds en worden binnenkort de grootste economie ter wereld. Op hun beurt proberen ze ook de hegemonie van de dollar verder te ondermijnen, en zij zullen hierin slagen, het is alleen een kwestie van tijd. Het is onvermijdelijk dat er een nieuw system zal moeten komen. U hoeft hier niet van te schrikken aangezien dit iedere 40-50 jaar gebeurd. De Petrodollar zal vervangen worden door een ander soort systeem, misschien een Metal-dollar of een Metal-mandje van valuta ?

Sommige denken dat we terug gaan naar een nieuw soort goudstandaard. Wij hopen dit maar het lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. Waarom stellen we ons de vraag dan of er een Metal-dollar kan komen? Dit is omdat wij denken dat de macht van het zwarte goud, olie dus, aan kracht aan het verliezen is. Dit komt door een aantal redenen. Een van die redenen is de opkomst van de klimaat discussies. Oliebedrijven waren eens de bedrijven met de grootste market cap’s. Dit zijn ze echter allang niet meer en moeten het al jaren tegen de grote techbedrijven afleggen. Wij denken dat ze steeds verder zullen wegzakken op de lijst van grootste bedrijven en dat grote bedrijven die veel metalen uit de grond halen hun plaats zullen innemen. Nu is BHP al groter dan onze eigen Royal Dutch Shell. Nu heeft BHP ook veel olie inkomsten maar wij denken dat ze dit zullen afschalen naarmate metalen belangrijker worden. Denken wij dat het afgelopen is met olie? Nee zeker niet, olie zal nog jaren lang een zeer belangrijke rol spelen en voorlopig is nog steeds een hogere productie nodig vanaf het heden naar ongeveer het jaar 2050. De wereld blijft energie honger en daarbij is olie onontbeerlijk . Maar olie zal nooit meer een zo’n belangrijke rol, als het ooit gehad heeft, spelen. Wordt metaal dan de nieuwe olie?

Wat we bedoelen met, wordt metaal de nieuwe olie, is dat metaal best weleens de grootste energie leverancier kan worden van de wereld en op den duur de plaats van olie langzaam steeds meer gaan innemen. De wereld is zogezegd energie honger en als het niet vanaf links komt, komt het wel van rechts. Nu kan metaal op zich geen energie leveren en kan alleen een energiedrager zijn maar het is onmisbaar bij de energietransitie van fossiele brandstoffen naar elektriciteit. En wat is nodig bij het maken van elektriciteit, jawel metalen. De belangrijkste metalen zijn hierin koper, nikkel, lithium en zilver. Koper zit veel in bedrading voor de transport van elektriciteit en in wikkelingen van E-Motoren. De vraag naar koper zal alleen maar stijgen. Nikkel is veel nodig in de batterij industrie. Onlangs zijn we wat sceptisch geworden op dit metaal. Omdat er nieuwe batterij technologieën komen die geen nikkel in hun batterij hebben. We kijken dit even aan. We hebben natuurlijk nog NOVR, die we voorlopig aan zullen houden en dat een royalty bedrijf is in zowel koper als nikkel. Lithium wordt ook gebruikt in batterijen, maar dit metaal is zo ontzettend veel aanwezig in de aardkorst dat we hier geen goede investering in zien. Zilver wordt gebruikt in allerlei technologische toepassingen als beste geleider die er is. Zoals b.v. mobiele telefoons en kleine elektronica. Verder krijgt zilver een steeds grotere toepassing in de elektronica van auto’s. Dit metaal heeft een grote toekomst aangezien de investeringen in deze sector ondermaats geweest zijn en dat investeringsvraag stijgt. Dus wij verwachten een explosieve stijging van zilver de komende 10 jaar.

Daarom denken wij dat grote mijnbouwbedrijven die metaal naar boven halen weleens eens sterk in market cap kunnen gaan groeien. Voorbeelden zijn BHP billiton, Rio Tinto, Vale en Glencore. Er zullen vast ook andere genoemd kunnen worden. Wij denken echter niet dat we een koper-dollar, zilver-dollar of nikkel-dollar krijgen. Ook een goud gedekte dollar zoals voor 1971 zullen we waarschijnlijk niet gaan zien. Dus een metal-dollar zal het niet gaan worden. Wel zal naar onze verwachting de metaal bedrijven veel groter gaan worden dan de oliebedrijven en hiermee dan ook de grootste en belangrijkste energieleverancier voor de wereld wordt.

Is de dollar dan ten dode opgeschreven. Het ligt eraan hoe je het bekijkt. Wij denken dat er iets moet gebeuren om op een gegeven moment het vertrouwen in de dollar te herstellen. Nu is het nog niet zo ver, maar het komt reeds dichterbij. Wat en hoe het eruit komt te zien weten we niet. Het kan zijn zoals Willem Middelkoop het zicht voorstelt. Wij raden u aan zijn boek de “big reset” te lezen. Hierbij een link: https://www.cdfund.com/download-big-reset.html Willem denkt dat de SDR (special drawing right) als mandje van wereldmunten en misschien gedekt door goud een grote rol zal spelen. Wij weten het niet, maar we denken dat Willem best weleens gelijk zou kunnen hebben.

Waarom kopen jullie deze grote bedrijven dan niet? Dit had zeker geen slechte zet geweest maar wij zien meer potentie in kleinere bedrijven. Hier zit meer groei in. Als u niet veel volatiliteit in uw portfolio wilt is het zeker een aanrader. Wij denken dat we over een paar jaar dit soort bedrijven op een belangrijke dip gaan kopen als de grootste stijgingen in de kleinere bedrijven voorbij zijn. Daarna zullen de kleinere en grotere bedrijven even hard gaan stijgen en zien we daarom geen reden er meer in om extra risico te lopen bij de kleinere bedrijven. Maar zolang is het volgens ons nog lang niet.

Op dit moment lijkt de $ flink sterker te worden. Wij denken dat dit van tijdelijke aard zal zijn en dat met de geldpers die overuren draait er weldra een daling van de $ ingezet zal worden. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit voor de langere termijn. Het is allemaal ruis. Want meten van stijging of daling van de $ is tegen een andere munt, bijvoorbeeld de euro. En de euro zakt ook. U moet het dus meten tegen andere zaken, b.v. goud en bitcoin. Met bitcoin is dit moeilijk dit heeft maar een korte geschiedenis. Maar tegen goud kunt u het goed meten, en de waarde van goud blijft gelijk. De prijs van goud daarentegen stijgt sinds 1913. De koopkracht van de $ is sinds 1913 met ruim 95% afgenomen. Goud heeft dus de functie om uw koopkracht te behouden. Zilver, het kleine broertje zal hiervan ook profiteren. Hopelijk geeft dit u inzicht voor uw investeringshandelingen.

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site. : info@beleggershulp.nl

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Het is halen en brengen de laatste tijd vooral in goud en zilver. We denken dat goud is uitgebodemd en dat zilver dit zeer binnenkort boven haar 200 daags gemiddelde gaat doen. Hopelijk hervatten we de weg naar boven weer. We worden pas echt gerust indien goud weer boven de $1860 noteert. Uranium doet het redelijk goed en de aandelen blijven nu licht stijgen. We zijn langzaam ons aan het inkopen in deze sector, maar let op dalingen van 50% zijn normaal in deze sector dus je moet hiervoor wel een sterke maag hebben. Wij denken dat de prijs van uranium echter maar 1 kant op kan en dat is omhoog. Met crypto’s hebben we laatste tijd ook weer aankopen gedaan, we zullen dit tempo iets terugschroeven en weer meer in de afwachtende mode gaan opereren. Motto wordt: Good positions in portfolio and the need for patience is needed!!!

  1. Edelmetaal Miners
    • Ascot Resources (AOT): Een niet produceerde goud miner in de USA en Canada. Alhoewel niet de focus, worden ook andere metalen gevonden zoals zilver en koper. Men wil een toekomstige kleine tot middelmatige producer worden. Met ruim 18% winst is dit een HOLD in onze portfolio.
    • Bear Creek Mining (BCM): Een exploratie bedrijf dat de focus heeft om zilver afzettingen in vooral Peru te zoeken. Met -13% verlies is dit een BUY in onze portfolio
    • Plato Gold Corp (PGC): Een exploratie bedrijf dat zoekt naar Niobium ( een rare earth metaal), platina en goud in Canada en Argentinië. Dit is nog steeds het slechtste jongetje van de klas met een min van ruim 36%, niet ver van de stoploss af. We zien weinig beweging in de prijs en daarom houden we dit aandeel op een HOLD en kopen niet bij.
    • Pan American Silver (PAAS): Een grote pure zilver producent dat zijn mijnen in Mexico, Peru, Bolivia en Argentinië heeft. Dit Canadees is een HOLD in ons portfolio en staat nu op 32% winst.
    • Sandstorm Gold Ltd (SAND): Een royalty bedrijf dat zich langzaam met haar 200 royalties met de grote bedrijven kan meten. Het bedrijf blijft achter door zorgen met de Hot Maden stream. Wij denken dat dit overtrokken is en de koers van dit aandeel nog heel wat stijging gaat laat zien. Deze royalty is een BUY in ons portfolio en staat nu op 6% winst.
    • Wheathon Precious Metals (WPM): De grootste zilver royalty, alhoewel het misschien wel meer goud royalties heeft. Dit aandeel is een BUY in ons portfolio en staat nu op ruim 6% verlies.
    • Aurcana Silver Corp (AUN): Een Canadese zilver bedrijf dar mijnen in de USA opereert. Dit Canadees bedrijf is een BUY in ons portfolio en staat nu op bijna 10% verlies.
    • VOX royalty corp (VOX): Een klein Australisch royalty bedrijf met 45 royalties en streams in Australië, Zuid-Amerika en een paar in Afrika. Dit Australisch bedrijf is een BUY in ons portfolio en staat nu op 11% verlies.
    • Silvercrest Metals Corp (SILV): Een zilvermijn in wording in Mexico. Dit bedrijf heeft mijnen die bijna in productie komen en high grade zijn. Dit Canadees bedrijf is een BUY in ons portfolio en staat nu op 6% verlies.
    • Silverone Resources Inc (SVE): Een exploratie en developer in Mexico en de USA. Dit Amerikaanse bedrijf is een BUY in ons portfolio en staat nu op 20% verlies.
    • Sprott Physical Silver Trust (PSLV): Het fysieke silver fonds van de miljardair Eric Sprott. Een echte aanrader voor diegene die niet fysiek silver thuis of ergens anders wilt opslaan. Dhr Sprott slaat het voor je op in een kluis. Levering vragen voor fysiek zilver is helaas niet zo makkelijk maar dit hoeft ook niet. Als je niet het risico van mijnbouwaandelen wilt hebben maar wel het risico van silver dan is dit een goed alternatief. Dit Canadese fonds is een BUY en staat nu op een verlies van bijna 5%.
    • Mandje goud en zilver mijnen (totaal 16 stuks). We gaan verder niet uitgebreid in op al deze posities maar dit zijn allemaal zeer speculatieve aandelen. We behandelen ze in 1 mandje met totale waarde van 2x een laag risico aandeel. Dit houdt in een totale waarde van ongeveer 2000 euro, per aandeel dus ongeveer 200 euro. Laatst hebben we de beslissing genomen om sommige aandelen qua positie te verdubbelen om de inkoopprijs te drukken, we zullen deze zo snel mogelijk weer voor de helft verkopen als ze op een kleine winst staan. Kijk hierbij niet raar op als dit mandje 1000 euro waard is of 4000 euro over een jaar. Als u niet de emotie de baas kunt zijn adviseren we niet in deze aandelen te beleggen. Als we hoger dan 100% winst hebben met 1 van de aandelen, verkopen we de helft en verhuizen we het aandeel naar de FGS portfolio. Op de vrijgekomen plaats wordt opgevuld door een andere aanbeveling.
      1. Tudor Gold Corp (TUD)
      2. Silver Elephant Mining (ELEF)
      3. Dolly Varden (DV)
      4. Karora Resources Inc (KRR)
      5. GR Silver Mining ltd (GRSL)
      6. Defiance Silver (DEF) >> FGS aandeel <<
      7. Silver Viper Minerals (VIPR)
      8. Granada Gold Mines Inc (GGM)
      9. Idaho Champion Gold Mines Canada (ITKO) >> LOSS -34% <<
      10. Contact Gold (C)
      11. KORE mining Ltd (KORE)
      12. Fortune Bay Corp (FOR)
      13. Brixton Metals Corp (BBB)
      14. Aftermath Silver Corp (AAG)
      15. Reyna Silver Corp (RSLV)
      16. Vizsla Resources Corp (VZLA)
  2. Dividend Income
    • Gamco Global Gold , Natural resources & Income Trust (GGN): Een fonds met energie gerelateerde aandelen en edelmetaal gerelateerde aandelen. Vervolgens kopen de fondsbeheerder er opties bij om extra inkomen te garanderen. Dit lukt ze in enige maten. Het zorgelijke is dat het dividend achteruit blijft hollen. We denken dat dit uiteindelijk weer gaat stijgen. We denken halverwege volgend jaar weer zo ver is als de energiesector tot rust gekomen is en goud en zilver blijven doorstijgen. We staan op zo’n 48% winst en voorlopig is dit aandeel een HOLD.
    • Gamco Natural resources Gold & Income Trust (GNT): Een fonds met hoofdzakelijk edelmetaal gerelateerde aandelen. Vervolgens kopen de fondsbeheerder er opties bij om extra inkomen te garanderen. Dit lukt ze in enige maten. Het zorgelijke is dat het dividend achteruit blijft hollen. We denken dat dit uiteindelijk weer gaat stijgen. We staan 3% winst en dit aandeel is dus een BUY.
    • Altria Group Inc (MO): Een aandeel van een aantal sigaretten merken met o.a. het zeer bekende merk Marlboro. Maar dit is niet de reden waarom we dit aandeel kopen. De reden is dat het ook andere beleggingen heeft zoals een groot aandelen % in AbInbev en een groot aandeel in het grootste cannabis bedrijf van Canada. Een andere reden om te kopen is het torenhoge dividend dat uitbetaald wordt. Dit aandeel is een HOLD met een huidige winst van ruim 46%
    • Reaves Utility Income Fund (UTG): Een fonds met aandelen van utility bedrijven en telecom bedrijven. Het mooie is dat dit fonds aandelen uitkiest die het groene pad op gaan waardoor het in de toekomst ook groei heeft. Het betaald maandelijks dividend uit. We staan op dit moment op een kleine winst van 3% en dit aandeel is een BUY.
  3. Nucleair Bullets, max 10 open positions, op dit moment hebben we 5 open posities.
    • IsoEnergy (ISO). Een Canadees klein uranium bedrijf met een enorme potentie. Dit bedrijf is eens afgesplitst van NXE en leert op eigen benen te staan en hoe. We noteren een winst van 41% op dit moment en het aandeel is een HOLD
    • Denison Mines Corp (DNN). Een Canadees groot uranium bedrijf met een andere productie techniek dan de andere mijnen. Ze hebben dit nog niet bewezen maar als ze het lukt kunnen ze produceren tegen lagere prijzen dan de andere Canadese en Amerikaanse bedrijven. We noteren een winst van 10% op dit moment en het aandeel is een BUY
    • Global Atomic Corp (GLO). Een Canadees bedrijf dat een high uranium mijn ontwikkeld in Niger. Het mooie van dit bedrijf is dat het een cash stroom heeft van een stream uit zinc productie van een mijn in Turkije waardoor men niet helemaal zonder geld bezig is en men minder heeft bij te lenen. Het mooie van dit bedrijf is dat als de mijn in productie komt het 50 jaar lang een productie heeft met kosten van onder de $20 per pound terwijl de meeste mijnen dit niet kunnen onder de $50 per pound. We noteren een winst van 17% op dit aandeel en het is nu een BUY.
    • Energy Fuels (UUUU). Een Amerikaans bedrijf dat uranium produceert in de USA. Naast uranium produceren ze ook vanadium en rare earth metals. Vooral dit laatste is een welkome aanvulling aangezien er niet veel bedrijven buiten China zijn die dit doen. Het mooie is dat het bedrijf ook een unit heeft dat de grondstoffen kan recylen. We noteren een winst van 2% op dit aandeel en het is nu een BUY.
    • Bannerman Resources Ltd (BMN). Een Australisch bedrijf dat een uranium mijn in Namibië ontwikkeld met een mijnleeftijd van 16 jaar productie. Hierbij komt dat dit in potentie een van de grootste producenten ter wereld kan worden. We noteren een kleine winst op dit aandeel van zo’n 4% en dit maakt het op dit moment een BUY.
  4. EV-metalen & Base-Metals
    • Atico Mining Corp (ATY): Dit bedrijf ontwikkeld mijnen en produceert voornamelijk koper en goud en beetje zilver. Het heeft mijnen in Columbia en Ecuador. Het aandeel staat op een mooie plus van 49% en is een HOLD in onze portfolio
    • Nova Royalties Corp (NOVR): Onze favoriete bedrijfsvorm, de royalty, en dit in de nikkel branche. Mooier kan het haast niet, nog maar net in ons portfolio en nu al op een mooie winst van 45%. Dit aandeel is nog steeds een HOLD.
    • Electric Royalties Inc (ELEC): Is een royalty bedrijf in de belangrijkste minder bekende batterij metalen zoals Cobalt. Dit is een Canadees bedrijf en heeft een klein verlies van 1% in ons portfolio. Dit aandeel in een BUY.
  5. Opties
    • SAND: 2 geschreven put 20012023, we noteren een winst van bijna 5%, de optie is nu een HOLD
  6. The crypto box, max 10 open crypto posities: We stappen in onbekende crypto’s met 100 euro per positie waardoor we een teen in deze markt zetten en hopen op hoge winsten. De bedoeling is dit uit te gaan breiden en zo onze kennis op dit gebied te vergroten. Houd er absoluut rekening mee dat we geen experts zijn op dit gebied, maar gaat u mee op deze reis? Maximaal risico is 1000 euro, dit moet u bereid zijn te verliezen.
    1. The Graph (GRT) >> FGS-aandeel binnen 1 dag!!!!!!!<<
    2. Chainlink (LINK) >> FGS-aandeel <<
    3. Stellar Lumens (XLM) >> FGS-aandeel <<
    4. Algorand (ALGO) >> FGS-aandeel <<
    5. XRP (XRP) >> SELL, zie update voor abonnees <<
    6. Cosmos (ATOM) >> FGS-aandeel <<
    7. Litecoin (LTC)
    8. Compound (COMP) >> FGS-aandeel <<
    9. Dash (DASH) >> FGS-aandeel <<
    10. Filecoin (FIL) >> FGS-aandeel <<
    11. Band protocol (BAND)
    12. Tezos (XTZ)
    13. Numeraire (NMR)
    14. Uniswap (UNI)
    15. Sushiswap (SUSHI)
    16. Bitcoin Cash (BCH)
    17. Eos (EOS)
  7. FGS (FREE GROWTH STOCKS)
    • We hebben nu 29 Free Growth Stocks in onze portfolio, waarvan 28 posities nog open. Zoals u weet zijn dit allemaal aandelen waar we 100% winst op hebben gehaald en we dus gratis aandelen hebben verworven die we houden voor een hoger beleggingsresultaat te verkrijgen. We gaan niet op alle aandelen verder in, u kunt het op onze site allemaal teruglezen.

BBBB- performance (Basket golden eggs/ crypto Box/ nucleair Bullets/ Battery metals)

Highscore list of stocks sold

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.