Is Nickel still a dime?

Is Nickel still a dime?

week 28 / jaar 2

Als we de titel vertalen in het Nederlands dan is de vraag of Nikkel nog steeds goedkoop is. Nu is dit altijd een relatieve vraag natuurlijk. Wat hierin altijd helpt is een grafiek van de prijs, in dit geval de nikkel prijs. In de onderstaande grafiek heb ik gekozen voor een periode van 30 jaar om op de vraag antwoordt te geven. Het antwoordt is: Ja nikkel is nu nog steeds goedkoop. De volgende vraag is, blijft nikkel goedkoop?

Of nikkel goedkoop blijft hangt af van de vraag. Vooral de vraag in de toekomst. Alles is een kwestie van vraag en aanbod immers. Om de vraag in de toekomst te bepalen kijken we maar naar 1 toepassing van nikkel in de markt en de andere toepassingen laten we achterwege. We zullen in dit artikel alleen kijken naar de vraag van nikkel in de auto-batterij industrie. Het feit is dat de elektrische auto van de komende 10 jaar toch op batterijen zullen rijden. Of dit voor het milieu het beste is waag ik te betwijfelen maar men zegt dat de waterstof technologie nog te veel in de kinderschoenen staat. Wat ik overigens een betere oplossing vind, maar goed. De auto-batterij van de EV’s (Electric Vehicles = elektrische voertuigen) bestaat nu uit 5 delen nikkel, 3 delen kobalt en 2 delen mangaan. Vooral kobalt is hierin een probleem. Het wordt voor 80% in Congo geproduceerd, niet echt een land met een stabiel economische klimaat, en het is duur. Daarvoor is er een nieuwe accu gemaakt die goedkoper is en bestaat uit 8 delen nikkel, 1 deel kobalt en 1 deel mangaan. Een moeilijke rekensom en conclusie is het dus niet, we gaan in iedere accu 3 delen meer nikkel toevoegen en 2 delen minder kobalt + 1 deel minder mangaan. De balans slaat dus sterk door naar meer nikkel verbruik. Onze verwachting is daarom dat nikkel niet goedkoop blijft. Als men goed naar de grafiek kijkt dan zie dat nikkel zich al in een stijgend trendkanaal begeeft sinds 2017. Onze verwachting is dat dit aanhoudt de komende 10 jaar, uiteraard met zijn ups en downs.

In de toekomst zal de vraag naar EV-accu’s alleen maar stijgen. We moeten immers de CO2 doelstellingen halen. Veel landen hebben het Parijs-akkoord hiervoor getekend. De komende 10 jaar wordt de vraag naar accu’s dus significant hoger. Als we daarbij de stijging van het gebruik van nikkel per accu bij optellen dat kan het maar 1 ding betekenen. De prijs van nikkel zal gaan stijgen.

Om hierop het beste in te spelen hebben we naar een aandeel gezocht wat veel nikkel produceert. We zijn hierbij bij onze Russische vrienden terecht gekomen. We adviseren u om NILSY (Norilsk Nikkel) te kopen, met een weging van 0,5 en een prijs < $23. Hun productie bestaat ongeveer voor 1/3 deel uit nikkel, 1/3 deel uit palladium en 1/3 deel uit koper (+ 5% platina). Allemaal metalen die hard nodig zijn in de toekomst. Het bedrijf is een gigant en is makkelijk in staat om een tandje harder te lopen. Aangezien de Russen steeds meer vriendjes met de Chinezen worden, zien we hier een enorme kans. Daarbij komt nog eens dat Russische aandelen belachelijk goedkoop geprijsd zijn. Nu heeft NILSY een P/E van 11,5 en een EV/EBITDA van 7. Het mooiste komt echter nog. Het betaald nu een 10% dividend uit. Vaak doen Russische bedrijven dat in 2 termijnen per jaar. De eerste termijn hebben we reeds gemist, dus we kunnen nog zo’n 5% vangen dit jaar terwijl we wachten op de stijging van de vraag van nikkel en daarmee de stijging van de koers van NILSY.

Portfolio update

Dit was voor beleggershulp een zeer slechte week, althans een zeer slechte vrijdag. Uranium aandelen uit de USA zakten op vrijdag allen meer dan 30%. Een zwaar overdreven reactie op het niet doorgaan van section 232. Dit is een maatregel die Amerikaans uranium zou beschermen en het te verklaren als strategisch metaal. Dhr Trump wilde alleen nog niet beslissen en heeft om 3 maanden uitstel gevraagd en om een uitgebreider onderzoeksrapport. We hebben daarom ook aandelen bijgekocht. We denken dat in de toekomst deze aandelen veel hoger zullen staan met of zonder section 232 goedkeuring. Ook de cannabis bedrijven stonden in de verkoop. We zijn hier een beetje aan het twijfelen, misschien verkopen we alles in de nabije toekomst behalve IIPR. Goud was een klein lichtpuntje. We zijn ruim 3% gezakt met de totale portfolio terwijl de S&P500 gestegen is, zoals gezegd een slechte week. Toch blijft het aloude motto gelden: Houd koers!

SectorRendement
Base metals & Copper33,1%
Gold & Silver17,3%
China-15,0%
Uranium-10,5%
Energy14,9%
Short-8,7%
Dividend Income11,8%
Cannabis-19,4%
Digital Currency0,0%
EV-metals-0,6%
FGS171,9%
Winst/Verlies 2018/97,9%
Totaal21,07%

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.