Week 32

Week 32

Zand met een dividend van 20%

Ik had u beloofd om wat verder in te zoemen op de aanbeveling van vorige week wat betreft het aandeel High-Crush Partners LP (HCLP). Dit zal ik in deze weekly dan ook doen.

Het aandeel is deze week behoorlijk gezakt en is daarom nu ook zeer koopwaardig. Als u het deze week voor onder de $13 heeft kunnen aanschaffen dan bent u spekkoper. U had weliswaar de dividenduitkering gemist van $0,75 per aandeel maar u had over het geheel gezien u aandelen goedkoper kunnen aanschaffen. Koop u het aandeel in iedere geval als een midden-risico aandeel met een weging van 0,4. We kunnen daarom wel wat volatiliteit verwachten zoals vorige week. Dat is in dit soort aandeel zeer normaal.

HCLP is de leider in frac-zand. Dit is het zand wat men gebruikt in de hedendaagse winning van aardolie door middel van fracking en vormt hiermee dus een onmisbaar onderdeel van vooral de Amerikaanse aardoliewinning.

Wij denken dat HCLP nu een goed investering is omdat:

 • HCLP de marktleider is in fracking-zand en breidt dit uit door een goed aqisitie beleid.
 • Door de huidige olieprijs worden meerdere nieuwe bronnen aangeboord en hierdoor zal dus ook meer zand nodig zijn. Dus bij stijgende olieprijs worden meer nieuwe bronnen geboord en is er dus meer zand nodig.
 • Per bron meer zand nodig is door nieuwe technieken van fracking, bronnen die door oudere technieken zijn geboord en nu met nieuwe technieken opnieuw worden aangeboord zullen dus meer zand nodig hebben.
 • Ook bij lagere olieprijzen zal dit zand verkocht worden omdat fracking steeds effectiever en daarom goedkoper wordt.
 • HCLP heeft een uniek systeem om het zand bij de boorlocatie te krijgen en tevens op locatie totaal onafhankelijk maakt van de logistiek, zie hiervoor het filmpje: http://www.hicrush.com/propstream/#prettyPhoto/0/
 • HCLP is zeer goed gepositioneerd ten opzichte van de shale-locaties, zie foto in dit artikel.
 • Koers/winst verhouding is zeer laag, nu staat deze op 6,6. Alles beneden de 10 vinden wij koopwaardig.
 • P/S is 1,45. Je betaald nu voor het aandeel maar $1,45 voor iedere $ die het aan verkopen genereerd. Alles onder de 2 vinden wij zeer koopwaardig.
 • P/B is 1,41. Is niet superlaag maar lang niet slecht. Alles onder de 2 vinden wij koopwaardig, beter is echter <1.
 • EV/EBITDA = 5,39. Dit is echt fantastisch laag, alles onder de 10 vinden wij koopwaardig.
 • ROA = 11,53. Is mooi voor een zwaar asset gerelateerd bedrijf. Anders passen we een regel toe dat dit >20% moet zijn.
 • ROE = 24,15. Dit laat zijn laat zien dat het bedrijf uitstekende winst haalt uit het geld van de aandeelhouders. Alles boven de 20% kan gezien worden als een goed teken van management.
 • Dividendrendement van boven de 20%. Ik heb nog niets kunnen terugvinden of HCLP dit hoge dividend blijft uitkeren. Ik mag haast hopen van niet want rendement van >10% zijn haast onhoudbaar. Als we dividend baseren op dat van vorig kwartaal + een kleine verhoging, dan komen we uit op een dividend rendement van 7,5% wat een veel gezondere uitkering is. Als ze de 20% vasthouden zullen we hier zeker niet over klagen.

Over het algemeen kan gezegd worden dat dit aandeel zeer koopwaardig is voor de lange termijn. Mijn verwachting is dat we dit jaar uitkomen in de dubbele cijfers winst. Verder zit er bij hogere olieprijzen veel muziek in dit aandeel en dus groeipotentieel.

Rendement op ons portfolio

Ons portfolio doet het nog steeds beroerd deze week, de situatie heeft zich verslechterd heeft ten opzichte van vorige week. We staan in de min. Sectoren Gold & Silver, China, special Metals en Short doen het ronduit slecht. Toch denk ik dat deze sectoren nog steeds uit het zware weer kunnen komen en voor een mooie winst kunnen zorgen dit jaar. De opties die we sinds kort aanbevelen zijn inmiddels in de cijfers verwerkt, zie winst/verlies 2018. Hier is echter ook de winst van de aandelen verwerkt. Indien u alleen het rendement van onze opties wilt weten dan verwijs ik u naar de pagina https://beleggershulp.nl/options/.

De boodschap blijft: Houd koers en vooral houd geduld, emotie is een zeer slechte raadgever.

SectorRendement
Base metals & Copper2,8%
Gold & Silver-2,2%
China-6,8%
Uranium0,4%
Energy3,5%
Short-7,2%
Special Materials-15,2%
Dividend Income8,6%
Cannabis-0,3%
Winst/Verlies 20182,4%
Totaal-1,77%

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

 

Reacties zijn gesloten.