Koninklijke olie in Canada?

Koninklijke olie in Canada?

week 4 / jaar 6

Inleiding

Vandaag hebben we u een onderwerp waar we niet veel over schrijven en dat is olie en gas. Toch zijn er aardig wat investeringen op dit vlak in ons portfolio en ongemerkt hebben we aardige allocatie op deze sector, voorbeelden hiervan: GGN (voor ongeveer 50%), FRU, BSM, MPLX, SHELL, PBR, WDS en VNOM. Drie hiervan zijn royalty’s op olie en gas gebied, met andere worden zij ontvangen een deel van ieder vat olie wat uit de grond komt van de oliemaatschappij die het goedje uit de grond pompt, te weten: FRU, BSM en VNOM. Nu noemen we royalty’s gekscherend op zijn Nederland altijd koninklijk, maar in weze heeft dit natuurlijk niets met elkaar te maken. Voor een titel bekt het alleen lekker. In dit artikel gaan we eerst in op de voordelen van een olie royalty in het algemeen, daarna lichten we er 1 uit en dat is Freehold Royalties (FRU).

Wat zijn de voordelen van een olie royalty?

  1. Een royalty bedrijf heeft bij een aantal verschillende bedrijven een royalty lopen waardoor als je in zo’n bedrijf investeert men automatisch diversifiëring krijgt.
  2. Zoals bij alle royalty bedrijven heeft het weinig personeel, dus inflatiekosten en gevoeligheid op de prijs van olie en gas zijn vele malen minder dan bij een normale producent.
  3. Dit soort bedrijven keren vaak een hoog dividend uit.
  4. Men investeert vaak in land, waardoor men een voorsprong neemt op toekomstige productie en men het land altijd kan verkopen voor andere commerciële doeleinden.
  5. Men investeert vaak in exploratie, zodat men langzaam in de tijd gezien, het aantal vaten olie en het equivalent van gas laat groeien waardoor ook de inkomsten oftewel royalty’s laat groeien.

Waarom FRU (Freehold Royalties) opnemen in je portfolio?

Freehold Royalties is een Canadees bedrijf met royalty’s in de Verenigde Staten en Canada in veel van de belangrijke oliegebieden. Een opsomming waarom we in dit bedrijf investeren geven we hieronder.

  1. FRU heeft voor zo’n 60% blootstelling aan olie en 40% aan gas. Dit is volgens ons een gezonde mix en men kan er altijd voor kiezen om deze mix wat anders te doen laten uitzien als de toekomst laat zien wat het meeste waard wordt.
  2. Alle assets bevinden zich in de Verenigde Staten en Canada, dus veilige gebieden
  3. Men betaalt een dividend uit van 0,09 CAD per maand wat neerkomt op 1,08 CAD per jaar. Dit is op de huidige prijs bijna 7%. Op onze koopprijs is het echter 8,5%.
  4. Het aandeel heeft nu een payout ratio van 65%, men heeft het doel tot 80% te gaan, er is dus een klein beetje ruimte om het dividend te verhogen.
  5. Men heeft het dividend de laatste 2 jaar 6x verhoogd. Dit wil niets zeggen over de toekomst, maar dit laat wel zien dat men de aandeelhouders niets tekort wil laten komen.
  6. Men kan het huidige dividend tot een WTI prijs van $ 40 uitkeren, hier zit dus een aardige veiligheidsmarge in op de huidige prijs van olie. (zie grafiek in het verdere verloop van dit artikel)
  7. FRU heeft de laatste 2 jaar 3 acquisities gedaan, hierdoor zorgt men ervoor dat men blijft groeien.
  8. Het bedrijf heeft een relatief lage schuld.

De prijsontwikkeling van olie.

Aangezien de olieprijs een belangrijke speler is voor de inkomsten van FRU laten we u de grafiek van olie zien en geven we een toelichting wat de toekomst van de prijs van olie kan zijn. Aangezien gas gekoppeld aan olie is, qua prijs, zullen we deze nu niet behandelen, maar u moet alleen voor ogen houden dat de gasprijs nog volatieler is dan die van olie.

De bovenstaande grafiek is van de West-Texas-Intermediate crude oftewel de WTI. Wij denken de belangrijkste parameter waar we de inkomsten van FRU aan op kunnen hangen. De WTI bevindt zich volgens ons in een bodempatroon en hervat een stijgende lijn. Let op, dit kan nog maanden duren, maar volgens ons, hoeven we de komende jaren geen zorgen over te maken. Greta helpt ons hierbij. Zij vindt immers olie en gas maar vies en beïnvloed hiermee gek genoeg politici en erger nog investeringsmaatschappijen. Of we olie nodig hebben in de toekomst en dat we niet zonder kunnen lijkt niemand te deren. Het is vies en daarom willen we het niet. Het gevolg hiervan is minder investeringen op dit vlak. Door een hogere vraag naar het goedje bij een gelijkblijvend of langzaam dalend aanbod doet de prijs stijgen, een logisch gevolg. Dus beleggershulp zit long in olie. Misschien is het wijs, als u dit nog niet gedaan heeft, ook een deel van uw portfolio aan olie en gas aandelen te alloceren, maar dit laten we uiteraard graag aan uzelf over. Succes met het beleggen.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Helaas er is geen update van het portfolio en de 6B portfolio. We hebben een probleem met Excel en dit is binnenkort niet opgelost. Dus we doen de updates, tot nader bericht, maandelijks, in plaats van wekelijks.

Over olie hoeven we het niet meer te hebben. Uranium zakte iets weg en dit valt ons een beetje tegen. Echter, geen zorgen, het opereert nog steeds op een gezonde trend omhoog. Goud en zilver blijven er sterk bijliggen. Dit hadden we niet verwacht maar we klagen niet. Toch denken we nog steeds dat we lager kunnen. We blijven dus zitten waar we zitten, misschien dat we een klein beetje meer investeren in deze sector, maar we twijfelen nog steeds sterk. Als we dit doel laten we het u weten zoals gebruikelijk. Onze short positie kan verkeert getimed zijn. Het lijkt erop dat de markt hoger wil, ook hier moeten we het nog even aanzien.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.