Dividenden stijgen in goud en zilver aandelen

Dividenden stijgen in goud en zilver aandelen

week 37 / jaar 4

Bij de huidige prijzen van goud en zilver genereren de goud- en zilver mijnbouwbedrijven steeds meer winst waardoor cashflows in de goud- en zilverindustrie stijgen. Hierdoor wordt het mogelijk voor deze bedrijven om een gedeelte van de cashflow terug te geven aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Bij de huidige prijzen van goud en zilver maken. De grotere bedrijven die al dividend betaalde, zie je hierdoor hun dividend steeds verder verhogen, terwijl kleinere bedrijven voor het eerst dividend uitkeren. Voorbeelden van een groter bedrijf is Newmont Corp (NEM) met een dividend van 4%. 4% is op zich vrij normaal voor een bedrijf om uit te keren, maar wij denken dat dit bedrijf bij een stijgende goudprijs dit dividend kan doen laten stijgen. Dit hebben ze reeds gedaan ten opzichte van 2020, dividend is namelijk met 37,5% gestegen. Nu verwachten we voor 2021 een lichte stijging indien de huidige koers hersteld, maar indien de goudprijs opnieuw in een stijgende trend komt dan zal in 2022 of 2023 dit dividend misschien wel verdubbeld zijn. En hier willen we graag gebruik van maken door een deel van de totaal gewenste aandelen op dit moment te kopen.

Er zijn echter ook andere grote bedrijven, die niet alleen goud en zilver, maar een breed pakket aan grondstoffen mijnen, die nog meer dividend uitbetalen. Voorbeelden hiervan zijn BHP group en Rio Tinto. Deze bedrijven betalen dividend uit van 10% en hoger. Toch hebben we nog geduld met het kopen van deze aandelen. Waarom? Omdat ze meer gerelateerd zijn aan de algemene aandelen markt en dus hiermee corrigeren als de markt dit doet. Ook goud en zilver doet dit maar komt eerder weer terug. Een ander aspect is dat BBL en RIO (zijn Amerikaanse ticker symbolen) net hun dividend hebben uitgekeerd en pas weer volgend jaar maart hun volgende dividend uitkeren. We hebben dus nog even tijd. Derde reden is, dat deze bedrijven ook een onderdeel is van het fonds GGN, dat we in ons portfolio hebben

Niet alleen de grote bedrijven, maar ook de middelgrote, beginnen hun dividend te verhogen of voor het eerst uit te keren. B2Gold (BTG) heeft haar dividend met maar liefst 100% verhoogt ten opzichte van 2020. Ook hier zien we een mooi instapmoment voor een eerste deel van de aandelen die we uiteindelijk willen bezitten. Andere middelgrote bedrijven in de sector zijn begonnen met het uitkeren van dividend en worden steeds aantrekkelijker. Een voorbeeld hiervan is portfolio aandeel First Majestic Silver Corp (AG) wat haar dividend met 20% verhoogde in 1 kwartaal. Met het totale dividend van 0,2% wat nu uitgekeerd wordt, is dit niet bepaald een dividend te noemen, maar het bedrijf laat zien dat het steeds meer aan haar aandeelhouders wilt uitkeren en dit is volgens ons is dit een goed teken in deze industrie.

Ook kleinere bedrijven in de goud- en zilversector beginnen met het uitkeren van dividend. De CEO van Sailfish Royalty Corp heeft ons een dividend van 5% belooft. We hebben dit aandeel in ons portfolio opgenomen met deze reden en omdat we van royalty bedrijven houden. Maar eerst nog zien, dan geloven, dus we speculeren hier gedeeltelijk.

We zien dus een trend in de goud- en zilversector die ons erg bevalt en dat is het uitkeren van steeds meer dividend. We zullen in het vervolg van de bullmarket steeds meer aandacht gaan geven aan bedrijven die dividend uitkeren, dit omdat ook wij cashflow in onze portfolio willen zien. Cash is king, in tijden van een dip in de markt. Maar we hebben geduld, geduld met het aankopen van deze aandelen. Sommige zullen we wat eerder aanschaffen, andere zullen we nog wat mee wachten. Wij denken dat het een goed moment zal zijn om BTG en NEM voor een deel van de uiteindelijk aandelen te kopen. BHG en RIO willen we heel graag bezitten, maar hier wachten we nog heel even mee. Het dividend is zeer aantrekkelijk, maar we willen 2 dingen doen. Wachten op een nog beter instapmoment mocht de markt scherper corrigeren dan nu. Verder zijn deze bedrijven ook niet bang om haar dividend te verlagen, dit hebben ze in het verleden ook aangetoond. Al met al hebben we tot volgend jaar maart de tijd. Maar misschien stappen we wel eerder in dan gedacht, wie weet. Voor diegene die hier niet op wilt wachten is nu een mooi instapmoment. We hebben daarom een watchlist ontwikkeld waarin aandelen staan die we zouden willen bezitten, deze staan voortaan onderin het portfolio-overzicht. Voor nu hebben we deze apart voor u in deze weekly update opgenomen, zie hieronder.

Ook ziet u andere aandelen in de watchlist staan. Zoals b.v. een tabak aandeel. Dit is een aandeel waar we ook geduld mee hebben en uiteindelijk in ons portfolio van boring stocks willen hebben. Maar we zetten eerst de focus op uranium mijnbouwaandelen en kleinere goud en zilveraandelen. Omdat hier toch de grootste kansen nog steeds liggen. Als we echter een grote dip op de aandelenmarkt krijgen zouden onze focus echter zeer snel willen verleggen op de grote dividend uitbetalers en dan is een watchlist verdraaid handig. Als u ideeën heeft, zend deze gerust door, we houden ons van harte aanbevolen. Zie mailadres iets verder in deze weekly update.

BBL en RIO zijn tickers op de Amerikaanse beurs. We zijn echter nog aan het kijken of we niet op de Australische beurs deze aandelen willen kopen. We zien de AUD meer waardevast als de $ zelf in de toekomst vandaar deze interesse. We weten echter niet hoe het staat met de dividendbelasting in dit land, dit willen we eerst uitzoeken eer tot deze stap over te gaan. Indien we overstappen op Australische aandelen dan veranderen we de tickersymbolen tijdig in ons overzicht.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze weekly updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de BBBB (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We zijn hier dan ook hard mee bezig en zorgen ervoor dat u dit in de toekomst weer kunt.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Overall portfolio: ruim 139% winst. Big Miners & Royalties 8% verlies. Golden Egg Basket: 27% verlies. Boring dividend 24% winst. Crypto box: 1384% winst. Nucleair bullets: 335% winst. Battery metals: 68% winst

Wat een week. Met hele grote toppen en diepe dalen. We hebben enkele FGS-aandelen in de uraniumsector weten te pakken te krijgen en dus winst genomen, na enorme stijgingen. De laatste 2 dagen van de week daalden deze aandelen behoorlijk en we willen op maandag kijken of we deze week onze focus uranium aandelen van de watchlist willen aanschaffen of niet. Het mooiste zou zijn als we op het 200 daags gemiddelde kunnen kopen, maar daar zitten we behoorlijk ver van af. Goud en zilver doen het nog steeds niet al te best, we verwachten, zoals we al eerder hebben gezegd, nog wat meer malaise. Zilver zit echter op een zeer aantrekkelijk punt, dus het kan zijn dat we toch wat aandeeltjes op gaan pikken. De rest van de portfolio bleef vrij rustig, crypto ontwikkeld zich gunstig maar we wachten hierbij eerst op een duidelijke uitbraak.

Motto blijft: Lekker blijven zitten en geniet van de rit naar boven, verkoop altijd de helft bij 100% winst!!!!!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.