De verwachting in het aanbod en vraag van steenkool.

De verwachting in het aanbod en vraag van steenkool.

week 4 / jaar 7

Inleiding

Deze week schrijven we over de verwachting van de vraag en aanbod van steenkool. Ook hebben we een nieuwe investering op het oog. Wilt u zien, welk aandeel wij in onze steenkool portfolio nieuw opnemen, kijk dan onder het kopje “nieuwsbrieven” op: https://investor-assistance-pro.com. U moet in dit geval wel lid zijn van de site uiteraard.

Verder nog een oproep, aan diegene, die nog wil profiteren van de huidige lage prijzen van onze abonnementen, zie https://investor-assistance-pro.com/we-verhogen-onze-abonnementsprijzen-per-01-02-2024/

De vraag naar steenkool blijft hoog, ondanks het wensdenken dat we zonder kunnen.

Bron: Statista

De bovenstaande staafdiagram is de verwachte consumptie in energie-eenheid, deze is gestegen de laatste 10 jaar, en blijft nu op een continu niveau. Met dalende investeringen in de sector houdt dit in, dat het aanbod waarschijnlijk in de verre toekomst daalt en de vraag gelijk blijft. In de verre toekomst zal dit leiden tot een tekort in aanbod. Dit resulteert in een stijgende prijs voor steenkool. Op de kortere termijn kunnen de mijnen de productie nog wel bijhouden.

Bron: International Energy Agency

Bovenstaande grafiek laat de wereldwijde vraag naar steenkool zien vanaf 2002 met een projectie naar 2026. Wij denken dat hier een deel wensdenken in terecht gekomen is, en dat het aandeel van alternatieve energiebronnen te hoog wordt ingeschat. Deze grafiek laat een lichte daling in consumptie zien, terwijl wij denken dat de vraag licht zal blijven stijgen. Dit verklaren we op een hele simpele manier, India en China moet hun bevolking voor een groot deel qua energie op niveau brengen die vergelijkbaar is met de onze. Dit resulteert in een opening van iedere maand van een nieuwe steenkool centrale. Dit soort landen, wat we er ook van denken, is wel realistisch ten opzichte van de doelen. Hun doel is de bevolking uit de armoede halen. Vooral India zal nog veel steenkool nodig hebben.

Bron: International Energy Agency

Nu zullen de mijnen de vraag waarschijnlijk kunnen bijhouden, aangezien men vrij makkelijk de productie kan opschroeven. Dit doet een mijn echter, als men dit kan verkopen tegen een hogere prijs, of dat men daarmee een hogere marge kan behalen. Dus hogere productie betekent vaak meer winst. De bovenstaande grafiek geeft de extra productie die per land online is gebracht. Dit laat zien dat de klimaatdoelstellingen nog niet leidt tot lagere productie. En wij denken dat dit de komende jaren niet anders zal worden. Dit houdt in dat steenkoolmijnen hun productie makkelijk kwijt kunnen op zo’n manier dat er prachtige winsten worden behaald. We hebben bedrijven in de portfolio met een koers/ winstverhouding van 2-5. Ter vergelijking Apple heeft deze verhouding op zo’n 31. Ook betaalt men minimaal 8x zoveel dividend uit dan het tech bedrijf.

Conclusie

Wie op zoek is naar een mooie inkomensbron voor de komende jaren, zit in de sector steenkool helemaal goed. Wij verwachten dat de winst van dit soort bedrijven zodanig op peil blijft dat men hun dividend op een hoog peil kan houden. We hebben daarom een nieuw aandeel op het oog met een dividend rendement van 13%. U kunt lezen op onze IA pro website welk aandeel dit is, door op de onderstaande knop te drukken en onder het kopje “nieuwsbrieven” te kijken.

Lees verder

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Goud en Zilver bleef nagenoeg gelijk. We zijn nog steeds bezorgd of de stijging wel door gaat zetten. Het kan namelijk beide kanten op. We gaan aandelen verkopen in de sector. Niet omdat we erg pessimistisch ten aanzien van de edelmetalen zijn, maar we zijn bezig onze portfolio anders in te richten. We besteden dit geldt om het nieuwe aandeel in steenkool te kunnen financieren. De dividendaandelen gaan allen nog steeds goed.  Energie is nog steeds aan het uitbodemen en hier moeten we geduld bewaren, maar lijkt iets te gaan stijgen. Ook hier zullen we in olie en gas de investeringen opschroeven. 

Wij zullen deze week de portfolio sheets niet updaten, dit in verband met de drukte op dit moment. Er is echter niet super veel veranderd, dus volgende week zijn de updates weer voorhanden.

Verder zijn we onze portfolio’s aan het updaten in die zin dat we een inkomen, speculatie en trading gedeelte maken in plaats van alles in 1 overzicht zetten. We denken dat dit te onoverzichtelijk is. Het nieuwe overzicht biedt de investeerder een betere keuze om zich meer te richten op inkomen of speculatie.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.