De toekomstige koning van de basismetalen

De toekomstige koning van de basismetalen

week 24 / jaar 5

Inleiding

Het is geen geheim dat we koper als een van de bouwstenen van de toekomst zien. Wat ons betreft, wordt het in de toekomst net zo belangrijk als olie nu is. Maar het is nog lang niet zover en investeringen in koper zullen zich naar alle waarschijnlijkheid pas vanaf 10 jaar echt uitbetalen. Waarom? Omdat ieder jaar vanaf nu een grote kopermijn in productie moet gaan, willen we de vraag in de toekomst bij willen houden. De vraag is nu, gaan we dit redden?

De vraag naar koper en andere basis- of batterij metalen.

Ja, gaan we het redden, dat is de grote vraag. Als wij deze vraag moeten beantwoorden, dan is het antwoordt nee. Waarom? Omdat politici het niet begrijpen of niet willen begrijpen. Men wil windmolens, zonnecellen en andere groene vormen van energie. En dit voor 2030 maximaal. O ja, en we (hiermee bedoelen ze u) moeten (dit woord gebruikt men ook graag) van het gas af, een elektrische auto kopen, en de thermostaat van de wereld 2 graden Celsius terugbrengen. Niets mis zou je zeggen. Maar de enige die hierbij in de weg staan, zijn de politici zelf. Kernenergie, ja moeilijk. Een goede definitie in Europa verzinnen voor groene waterstof, ja moeilijk. Windmolens plaatsen, ja moeilijk, niet in mijn achtertuin. Mijnbouw, ja moeilijk, dit belast het milieu en niet in mijn achtertuin, dus we geven het liefst geen vergunning uit. Hebben dit soort mensen niet door dat je eerst energie nodig hebt om de transitie in gang te zetten en daarna een hoop metaal uit de grond moet halen om de transitie uit te voeren? Onze trieste constatering is: Nee blijkbaar niet. Men vindt alles vies, en het moet schoon. Maar zoals met alles is dat je een middel nodig hebt om het schoon te kunnen maken en dit middel is voor een groot deel koper. Met koper kan je elektriciteit transporteren om opgewekte schone energie bij schone auto’s en apparaten te krijgen. We hebben dus kopermijnen nodig die het uit de grond halen. Maar dit vindt men in de politiek vies, dus dit wil men liever niet en doet men moeilijk bij uitgifte van vergunningen. Als dit echter vertraging oploopt kan je de transitie niet in gang zetten. Onze hoop is dat u het begrijpt. En als u denkt dat wij het verkeerd begrijpen dan staan wij open voor de discussie. Schrijft u ons dan aub en leg uw visie aan ons uit. Anders dan politici willen wij wel graag van een andere mening leren.

Maar, zal het dan nooit goed komen? Jawel, uiteindelijk komt men tot de conclusie dat we koper, kobalt, nikkel en een hoop andere basismetalen nodig hebben. Maar dan moet het eerst flink uit de klauwen lopen, vooruit plannen zoals de Chinese politici wel kunnen, kunnen westerse politici blijkbaar niet. Misschien is dat het voordeel van een autocratie. Als investeerder kunt u van deze domheid natuurlijk wel profiteren door nu wel te investeren in deze metalen. En wij hebben een nieuwe investering gevonden die precies aan deze wensen voordoet. Het voldoet ook aan de wensen om meer in groene energie en soft commodity’s te investeren.

Altius Minerals (ALS) is een investering voor de komende 10 jaar.

Dit bedrijf heeft de 3 belangrijke verschillende ingrediënten voor een investering die we zoeken voor de komende 10 jaar, namelijk:

  1. Een investering in basismetalen, namelijk koper, kobalt, zink en nikkel. Koper is een metaal dat nodig is om elektriciteit te transporteren en is dus onmisbaar als we verder willen met de energietransitie. Nikkel en kobalt zijn nodig in batterijen. Zink is een onmisbaar metaal voor productie van onder andere staal. Buiten deze metalen heeft het bedrijf ook nog royalty’s in edelmetalen en ijzer. Het mooie is dat dit bedrijf royalty’s heeft bij hele grote producenten, dus een bijna verzekerde inkomstenbron heeft.
  2. Een investering in soft commodity’s: potash . Dit is nodig om de grond vruchtbaarder te maken en is dus onmisbaar om de wereldbevolking te blijven voeden.
  3. Een investering in groene energie. Het bedrijf heeft een 59% belang in Altius Renewables Royalties. En dit zijn royalty’s op projecten die zonnecellen en windmolens neergezet hebben of gaan zetten.

Ook de verdeling van de inkomstenbronnen zit goed. In de vorm van politieke stabiele landen, zoals u hieronder kunt zien.

Maar ook in de vorm van producerende royalty’s, royalty’s in ontwikkeling, en royalty’s in de exploratie fase. En zo heeft het bedrijf dus een portfolio dat voor stabiele inkomsten zorgt voor de komende decennia. Wat ons ook erg bevalt aan dit bedrijf is dat het op jacht naar royalty’s gaat als de markt echt op zijn gat ligt. Dan slaat men toe. Tot die tijd wacht men gewoon.

Over een groot voordeel van royalty bedrijven hebben het nu nog niet gehad. Dit grote voordeel is namelijk dat royaltybedrijven veel minder gevoelig zijn voor het fenomeen inflatie. Men heeft immers niet te maken met veel druk op loonkosten (omdat de hoeveelheid personeel altijd beperkt is), en niet teveel druk op energiekosten (zoals bij de mijnbouwbedrijven zelf). Men krijgt wel de royalty’s binnen op de productie van de mijnbouwbedrijven, en dit dus haast onafhankelijk van de kosten hiervan. Dus in tijden van inflatie is het niet slecht om in royalty bedrijven te investeren.

Kortom redenen genoeg om dit bedrijf in ons portfolio op te nemen. We delen deze investing in de portfolio battery metals in.

Wij hebben dit bedrijf voor CAD 19,48 afgelopen vrijdag gekocht. De koers staat nu iets hoger, maar het aandeel is nog steeds aantrekkelijk. Ook keert het bedrijf dividend uit, niet veel, maar het is altijd mooi meegenomen.

Verder hebben we afgelopen vrijdag 250 aandelen bijgekocht van Nova Royalty (NOVR). En we kopen misschien in de toekomst wel meer aandelen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat, als we in de plus staan ook kunnen besluiten om de helft van de aandelen weer te verkopen. Maar dit is onze strategie en u moet u eigen strategie bepalen natuurlijk. De vraag staat natuurlijk open waarom wij dit zo’n aantrekkelijk aandeel vinden. Allereerst belegd het in koper en nikkel. Nu zijn koper royalty’s al nauwelijks te vinden, maar nikkel is haast ondoenlijk. Dus het bedrijf heeft nog geen producerende nikkel royalty’s, maar wel producerende koper royalty’s. Wat ons het meest aanspreekt aan dit bedrijf is de manier waarop men de royalty’s in handen krijgt en van welke bedrijven. Om met de bedrijven te beginnen, dit zijn allemaal wereldspelers op de koper markt. Dus dit is een zekere inkomstenbron voor het bedrijf voor de komende 30-50 jaar, want kopermijnen zijn meestal zeer groot en gaan decennia mee. De manier waarop men royalty’s in handen krijgt is wellicht nog interessanter. Ze gaan letterlijk op de koffie bij rijke families die de gronden in handen hadden voordat er een mijn gebouwd werd. De bedrijven die hieruit ontstaan zijn hebben deze families in ruil voor de rechten van de grond royalty’s gegeven van een percentage van de toekomstige productie. Nova Royalty biedt deze bedrijven vervolgens aandelen NOVR aan in ruil voor de rechten van de royalty’s. Een briljante vondst naar ons idee. De rijke families hebben zodoende meer spreiding in hun beleggingen en wij kunnen, door middel van aandelen in NOVR te kopen, profiteren van de opbrengst van deze royalty’s door de waardering in de aandelenprijs. En de waardering ligt nu op een dieptepunt. Dit is dan ook de reden waarom we meer aandelen kopen. Want de koperprijs moet omhoog. Het is geen kwestie van “als” maar “wanneer”. U moet niet gek op staan te kijken als de koperprijs over 10 jaar 100% hoger staat. Of we zijn in een depresssie beland, maar in dat geval kunt u alle investeringen wel in de ijskast zetten. Wij raden u aan uw eigen onderzoek te starten of dit aandeel voor u dezelfde overweging waard is.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Heen en weer gaat het. Onze verwachting is dat het tot oktober zo blijft. Het blijft een beetje lastig om het juiste te doen in dit geval. We hadden donderdag misschien dan ook wat meer winst moeten afromen. Maar de markt springt zo op en neer dat het lastig is om te timen. Voorlopig blijft het gemiddeld gezien een beetje hangen. We kunnen hooguit proberen door wat te verkopen en weer lager bij te kopen nog een beetje winst eruit te halen. Maar het zal helaas hoofdzakelijk wachten worden op een stijging in het najaar die wij denken dat eraan komt. Hopelijk zitten we er dan niet naast, anders wat het vervelend. Dan moeten we namelijk op zoek naar een andere kristallen bol als we die al uberhaupt hebben. Het is in ieder geval niet verkeerd om wat cash achter de hand te hebben en misschien wel te houden.

Motto blijft: Houd nog langer vol en koop langzaam bij op de dip. Probeer te traden door op dalingen te kopen en op stijgingen te verkopen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.