Is olie goedkoop of duur nu? Wij kopen deze dip.

Is olie goedkoop of duur nu? Wij kopen deze dip.

week 25 / jaar 5

Inleiding

Vandaag hebben we een keer een ander verhaal voor u. Dit keer is olie aan de beurt. Ten eerste zullen we u de prijsontwikkeling laten zien en daarna onze kijk toelichten op het verhaal. Tot slot hebben we 2 nieuwe investeringen waar we geld alloceren. 1 investering staat reeds een tijdje op onze radar en stond op de watchlist, de ander is een nieuw verhaal en royalty verhaal. Ja, een royalty op olie mensen. Bent u al enthousiast? Of ligt dit aan ons, dat wij er alleen enthousiast van worden. U moet weten dat inflatie royalty bedrijven veel minder hard raken. Dat is ook de reden waarom we zo graag in royalty bedrijven investeren op dit moment. En we hebben er nu een te pakken in olie. We zullen de 2 bedrijven aan onze boring dividend portfolio toevoegen, omdat beide bedrijven een mooi dividend uitbetalen.

Verder loopt het wel dun in de broek onderhand. We waren door onze cash heen. Dit is de reden waarom we onze crypto’s verkocht hebben. Wij denken namelijk dat we nog een flinke daling in deze assets zullen zien, net als bij de tech-aandelen. En we gaan deze cash al gelijk weer gebruiken. Misschien onverstandig, maar we zien eenvoudig weg te veel kansen, we voelen ons een kind in een snoepwinkel. Als de markt richting het zuiden blijft gaan dan moeten we meer aandelen verkopen in ons portfolio, we denken hierbij in eerste instantie aan aandelen binnen de dividendportfolio. Maar hopelijk stijgen we weer een beetje zodat we kleine winsten kunnen afromen en op die manier cash genereren. De tijd zal het leren, onze kristallen bol is nog steeds stuk.

De prijsontwikkeling in olie.

Is dit een mooie grafiek of niet. Olie is flink gestegen het afgelopen jaar. Het koerst al een tijdje boven het 50-daags gemiddelde. Gisteren zakte het terug op haar 50-daags gemiddelde. Wij zien dit als een koopkans., aangezien het als een steun voor de olieprijs dient de laatste 3 maanden. Kan het dan niet verder zakken? Jazeker kan het verder zakken. Vooral als de oorlog van Rusland met Oekraïne eindigt. (wat te hopen is overigens). Markten zullen dit opmerken alsof alle problemen voorbij zijn. Maar een lagere prijs van olie geeft alleen maar meer stijging van olie op de langere termijn. Huh…??, horen we u denken, dit moeten jullie uitleggen. Wel, investeringen staan al geruime tijd droog in olie en gas. Olie is namelijk vies vinden de geleerde dames en heren. Wat ze vergeten te vertellen, en waar ze hun geleerde hoofd niet over breken, is dat we niet zonder kunnen. Dat is een feit. Of we het nu willen of niet, de olievraag zal blijven groeien tot 2050 om vervolgens heel langzaam af te nemen. Dit komt doordat de wereldbevolking blijft groeien en men meer welvaart nastreeft. Maar de wijze heren en dames vinden dat we niet meer moeten investeren in olie en gas. Dus toekomstige olie en gasbronnen drogen op. Nu komt er ook nog eens bij dat we niets meer van Rusland willen hebben. De Amerikanen hebben onlangs op hun knieën de olie staten gevraagd om meer olie op te pompen. Het antwoordt: Bekijk het maar. Dit terwijl dhr. Biden ook de noodzakelijke pijpleidingen van noord naar zuid tegenhoudt in zijn eigen land. Dit terwijl Amerika ook grote oliereserves in de grond heeft, maar men dit niet wilt oppompen aangezien het vies is. Maar men vraagt wel of een ander het voor je op wilt pompen, hoe hypocriet kan je zijn? Laten we maar niet over Europa beginnen, dan komen we papier te kort. Het gevolg is een bodem onder de olieprijs doordat het toekomstig aanbod lager zal worden. Bedrijven worden op dit moment tegengehouden door te strenge vergunningen omdat er een zeldzaam plantje of een kikker in de weg loopt. Natuurlijk, de natuur moet je beschermen, maar je kan het ook overdrijven. Ons idee van de bodem is de stijgende magenta lijn in de grafiek. Deze ligt nu op zo’n $ 100 per vat olie. Maar we hebben nog een flinke steun hieronder op het 200-daags gemiddelde. Als de olie prijs zover zakt, nu op zo’n $ 90, kopen we meer van de beide aandelen die we nu aanbevelen, als we de cash hebben om dat te doen althans.

Niet alleen technisch zal de prijs op de zeer lange termijn alleen maar stijgen, maar ook fundamenteel denken wij. De olievoorraden bovengronds, die men ook wel strategische voorraden noemt (lees om oorlog te kunnen voeren of een crises te kunnen opvangen), zakken in een rap tempo. Deze zullen aangevuld moeten worden in een bepaald moment. Ook dit geeft een langetermijnsteun voor een hogere olieprijs. Conclusie, op de korte termijn zal olie misschien zakken, maar op de lange termijn verwachten wij nog steeds een $ 200 per vat olieprijs voor het jaar 2030.

2 investeringen in olie.

Freehold Royalties Ltd (FRU)

Dit bedrijf kots werkelijk cash. Men heeft de olieproductie aan royalty’s in 10 jaar tijd werkelijk verdubbeld, plus haar dividend sinds 2020 6 keer verhoogd en zit nu op een pay-out ratio van 38%. Met andere woorden nog ruimte zat voor meer verhogingen, of beter, meer investeringen. Men betaalt iedere maand dividend met een jaarlijks dividend rendement van 7%. Dit terwijl de productie nog stijgt tot eind 2022. Doet u a.u.b. zelf u onderzoek door de link de website te openen, het plaatje hieronder spreek boekdelen, dus we hoeven wat ons betreft er niet meer worden aan vuil te maken.

Wij hebben 50 aandelen FRU aangeschaft voor CAD 13,17 per stuk.

MPLX LP (MPLX)

Een tijd geleden hebben we dit bedrijf al eens behandeld. Maar dit bedrijf behoord tot Amerika’s grootste midstream en pijpleiding bedrijven. Bij “Midstream” moet u denken aan opslag in tanks en het vervoer van olie en gas. Upstream is het uit de grond halen en downstream is de verwerking tot producten, bv. in een raffinaderij. Het mooie van dit bedrijf is dat het een constant hoog dividend betaald van boven de 9% op de huidige aandelenprijs. Wij denken dat oliepijpleidingen een steeds belangrijkere rol gaan spelen tussen de verschillende opslag velden en de upstream schalie olievelden. De hoge olieprijs zal de Amerikanen doen besluiten uiteindelijk toch maar weer olie uit hun eigen grond te gaan halen of men nu wil of niet. Verder heeft dit bedrijf LNG-opslag en logistiek, en dit is op dit moment booming business.

Wij kopen 25 aandelen MPLX indien de prijs onder de $ 29 staat

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Wederom een flinke daling in alle markten deze week en dit heeft een flinke deuk geslagen in ons portfolio. Niet leuk en het is op de tanden bijten. Temeer omdat we toch de fout hebben gemaakt om niet meer cash aan te houden en omdat we iets te gretig waren, we hadden eerder winsten moeten pakken om nu op lagere niveaus in te kunnen kopen. Nu moeten we portfolio aandelen verkopen om aan cash te komen. Wij hopen dat u iets slimmer bent geweest. Deze week hebben we alle crypto’s de deur uit gedaan behalve 1, deze houden we aan voor de hoge APY.

Motto blijft: Houd nog langer vol en koop langzaam bij op de dip. Probeer te traden door op dalingen te kopen en op stijgingen te verkopen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.