Archief van
Maand: maart 2024

We duiken dieper in steenkool.

We duiken dieper in steenkool.

week 14 / jaar 7

Inleiding

Deze week een artikel met een andere kijk op steenkool. We hebben al een aantal aandelen van steenkool mijnbouwbedrijven maar nog geen pure metallurgische steenkool producent. Daar komt nu verandering in. Leden kunnen het aandeel bekijken en artikel lezen wel aandeel wij gaan kopen de komende week. Zie het onder het kopje “nieuwsbrieven” op: https://investor-assistance-pro.com.

Metallurgische steenkool of thermische steenkool.

Grofweg kan je steenkool in 2 categorieën onder verdelen. Steenkool dat gebruik wordt in energiecentrales om uiteindelijk elektriciteit te produceren, deze noemt men thermische steenkool. De andere categorie is metallurgische steenkool. Dit is steenkool die wordt gebruikt in de staalindustrie. In de hoogovens heeft men de C-atomen nodig om met het ijzer te vermengen. We hebben al een aantal aandelen die thermische steenkool produceren, en 1 aandeel dat de beide categorieën maakt. Nu nemen we een puur metallurgische steenkool producent op in onze portfolio. Een met zeer hoge reserves, veel potentie qua productieverhoging en met een productie horizon van minimaal 40 jaar vooruit.

Redenen waarom steenkool nog heel lang een grondstof is die we nodig hebben

Er zijn bewegingen in de maatschappij geweest die vragen stellen bij het gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee ook dat van steenkool. Het probleem is, de vervuiling die dit soort grondstoffen met zich meebrengen bij verbranding ervan, en de CO₂ die hierbij vrijkomt. Vooral in het westen heeft men hier moeite mee en is men een weg ingeslagen om de wereld van deze grondstoffen te ontdoen, althans het gebruik hiervan.

Dat dit gedoemd is om te mislukken zien gelukkig steeds meer mensen in. Echter, niet diegene die aan de touwtjes trekken. In het oosten van de wereld heeft men heel andere belangen. Hier wil men in toenemende mate 2 dingen: ten eerste wil men de bevolking uit de armoede trekken, en ten tweede minder bemoeienis van het westen. De steenkool consumptie in het oosten gaat er vrolijk op los en stijgt dus nog ieder jaar. Maar niet iedereen in het westen zweert steenkool een gewisse dood toe. In Duitsland zijn ze dol op kolen. Dit doet men om het milieu en klimaat te beschermen door kolen te verbranden en de kerncentrales te stoppen. We gaan ervan uit dat u de cynische ondertoon begrijpt.

In eerdere artikels hebben we al redenen gegeven waarom steenkool de komende 50 jaar niet weg zal gaan, we zullen hieronder de redenen nog een keer op een rijtje zetten.

  • De wereldbevolking groeit nog steeds. Terwijl we in het westen protesteren tegen steenkool zitten aan de andere kant een miljard mensen zonder stroom. En nog eens een miljard mensen met te weinig elektriciteit. Dus kappen met kolen is er niet bij. We hebben iedere energiebron nodig die er is, om dit te bereiken. De hypocrisie, die vooral onder de linkse elite leeft, bereikte deze week voor ons een hoogtepunt, toen de premier van Guyana de vraag kreeg of de olievelden voor zijn kust niet zorgde voor een CO₂-uitstoot voor de wereld. Voor wie twittert, kan het hier nakijken.
  • Alternatieve energiebronnen, die goed voor het milieu zijn zoals wind en zonne-energie, falen jammerlijk. Alleen deze week lazen we op Twitter een 3-tal berichten. Het eerst artikel ging over het niet doorgaan van een Zweeds windpark op zee, het tweede artikel ging over het terugtrekken van ons eigen ENECO (voor Vlaamse lezers, dit is een van de grootste energiemaatschappijen in Nederland) uit een windpark op zee omdat het te duur was, het derde artikel omschreef de totale verwoesting van een van de grootste zonnecellenparken van de Verenigde Staten door een enkele hagelbui. Het is dus niet alleen niet rendabel, maar ook nog eens slecht voor de elektriciteitsvoorziening als geheel. Het laat zien dat alternatieve energie een welkome aanvulling is, maar nooit als hoofdvoorziening van onze elektriciteitsbehoefte kan vervullen. Politici en wensdenkers kunnen het beste hun hoofd uit het zand halen en dit in gaan zien. Hoe eerder, hoe beter. Voor ons als investeerders helpt het als men met het hoofd in het zand blijft houden, aangezien de steenkool mijnbouwbedrijven nog hogere winsten zullen maken in de toekomst, maar dit helpt de wereldbevolking niet. Dus wij zien het liefst een ommezwaai.
  • Steenkool is nog altijd de goedkoopste en makkelijkste vorm van energie. Je graaft het op, je vervoert het, je verbrand het, en je consumeert de energie ervan. Geen zeer moeilijke technologie is er nodig en het is uiterst betrouwbaar. Als we het vergelijken met andere energievormen, is bij aardgas het vervoer en opslag vaak moeilijk, en bij uranium het gehele process technologisch moeilijk. Steenkool is makkelijk en goedkoop, en dit zal zo blijven. Zo, wat denkt u dat een land als India bijvoorbeeld zal kiezen als men haar bevolking van elektriciteit wil voorzien. Juist kolen, ook China bouwt de komende tien jaar 655 kolencentrales erbij. Ook aan de metallurgische kant is steenkool nodig. Onze eigen hoogovens wil men nu verduurzamen door het ding op te gaan stoken met waterstof dat door windparken op zee mogelijk gemaakt wordt. Allemaal heel leuk verzonnen en op papier inderdaad fantastisch. Weet u echter hoe lang het duurt om een hoogoven op te stoken, hoeveel continue energie hiervoor nodig is? Heel veel en heel lang, men heeft dus grote overschotten van waterstof nodig om dit te bereiken en het stabiel te houden. Waterstof laat zich, net als elektriciteit, moeilijk opslaan. Dus betrouwbaar wordt het waarschijnlijk niet. Bovendien prijst men zich totaal uit de markt, de rest van de wereld gaat vrolijk door met steenkool.
  • De vraag naar elektriciteit stijgt nog steeds enorm. Neem nu de nieuwe AI hype. Dit verbruikt bakken met energie. Daar, waar niet voldoende kerncentrales bijgebouwt kunnen worden, zullen met andere betrouwbare bronnen van elektriciteit de centrales gevoed moeten kunnen worden. Het westen zal snel merken dat het de grenzen opgezocht heeft voor wat mogelijk is en dat wind- en zonne-energie geen betrouwbaar alternatief is. Wij denken dat men zelfs terug gaat grijpen op steenkool in het westen. Hier zal echter minimaal een decennia over gebabbeld worden, want toegeven dat je fout zat is natuurlijk moeilijk.

Conclusie

We kunnen nog wel even doorgaan, maar zullen het hierbij laten. We denken dat het punt wel duidelijk gemaakt is. Steenkool gaat niet weg, hoe graag we dit ook willen. De enige oplossing is, is dat morgen de halve wereldbevolking dood neervalt en dus de energie behoefte sterk afneemt. Maar ja, dit is ook niet echt een oplossing die iedereen toejuicht. Wij zeker niet. Daarom kiezen wij ervoor om een aandeel in ons portfolio erbij te nemen die de staalproductie in stand kan houden. Staal is immers in grote hoeveelheden nodig en blijft nodig. Om staal te maken is steenkool nodig.

Wie wil weten welk aandeel we op het oog hebben kan het beste een abonnement nemen op onze website https://investor-assistance-pro.com (zie onderstaande afbeelding). Mensen die al lid zijn kunnen de onderstaande knop gebruiken.

Lees verder

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Lijken iets te gaan stijgen, bovendien is het dividend zeer welkom. 
    • Metaal mijnbouw aandelen: Veren iets op de afgelopen tijd. We vinden de mate waarin erg tegenvallen echter, vooral de edelmetalen met goud in een all-time-high zouden we meer mogen verwachten.
    • Olie en gas aandelen. Deze sector wint aan tractie naar de bovenzijde, ook onze speculatieve aandelen stijgen. We zijn benieuwd of deze sector ons de winsten gaat brengen zoals we denken dat dit gaat doen de komende jaren.
    • Steenkool aandelen. Zie dit artikel, de sector heeft het moeilijk, daarom is het nu een goed moment om te kopen. 
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen, zie artikel van vorige week. We wilden eigenlijk wat opties kopen de afgelopen week. We stonden op het punt om dit te doen maar toen stegen de zilveraandelen op die dag niet met behoorlijke percentages. Dus we wachten nog even af. Bovendien zijn de banken met enorme shortposities bezig op het glimmende metaal. Dit kan 2 kanten opgaan. Of de banken winnen en drukken de prijs van zilver flink naar beneden, of er komt een enorme shortsqueeze waardoor zilver door het dak gaat. We moeten dus voorzichtig zijn als we besluiten om opties te kopen.
    • Uranium. De spotprijs is weer een beetje aan het bijkomen en lijkt weer te gaan stijgen. De prijs is echter verder gezakt dan we gedacht hadden. Maar we zitten goed en blijven de sector van een zeer comfortabele positie bekijken. 
    • Basis metalen, koper is aardig gestegen. Dit heeft iets verlichting gebracht, maar over het algemeen blijven de aandelen een beetje doorsukkelen. We zullen voorlopig hierin niet beleggen, of we besluiten een groot bedrijf op te nemen.
    • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken wat op te gaan veren. 
    • Crypto Corner: Crypto’s lijken te stabiliseren, we wachten rustig af.
  3. De trading portfolio. We kijken hier uit om zilver call opties te kopen, op de mijnbouwbedrijven wel te verstaan. Zie ook onder edelmetalen bij de speculatieve portfolio.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Het grote plaatje van zilver.

Het grote plaatje van zilver.

week 13 / jaar 7

Inleiding

Deze week een artikel met een zeer lange termijn kijk op zilver. Wij denken dat er kansen in deze markt zijn, ondanks dat we toch voorzichtig blijven. Leden kunnen de aandelen bekijken, die we onder de edelmetaalsector ondergebracht hebben onder het kopje “portfolio” op: https://investor-assistance-pro.com.

Zilver, en de zeer lange termijn blik hierop

De bovenstaande afbeelding geeft de zilverprijs weer over ongeveer de laatste 50 jaar. Duidelijk is te zien, dat zilver nog ver van de hoogste prijs ooit zit. 2 keer in de geschiedenis heeft zilver een prijs van ongeveer $ 48-50 genoteerd, vanaf de prijs van vandaag, laten we zeggen ongeveer $ 25, is dit 50% onder deze hoogste prijs ooit. Zilver moet dus 100% stijgen om deze prijs te evenaren. Dit terwijl goud reeds een all-time-high op de borden gezet heeft van meer dan $ 2200. Ook is hiermee zilver het enige metaal, naast misschien uranium dat nog geen all-time-high op de borden heeft gezet de afgelopen 5 jaar. Zilver heeft dus een enorme inhaalslag te maken, maar gaat het zover komen?

Wij zijn er nog niet van overtuigd dat goud en zilver zullen blijven stijgen. 1 ding is zeer veelbelovend, en dit is de vraagzijde van goud. De aankopen van goud door centrale banken stijgt de afgelopen jaren. Maar wat misschien nog veel meer van belang is, is dat goud zeer populair is onder de Chinese jonge generatie. Er staan letterlijk rijen voor de winkels om glimmende keutels te kopen. Zilver is aan de goudprijs gekoppeld, sinds 2015 is deze koppeling echter stuk geraakt, zie onderstaande afbeelding.

De reden hiervoor is, is dat men zilver steeds meer als een industrieel metaal is gaan zien, zoals koper is bijvoorbeeld. Als goud echter all-time-highs op de borden blijft zetten, kan dit weleens snel veranderen. Het elastiek is teveel opgerekt en zilver kan als een katapult omhoog schieten. Vooral als zilver boven de prijs van $ 26,50 weet te komen. Men kan zilver dan weer als geld gaan zien, het heeft niet voor niets nog steeds de bijnaam “poor mens gold”.

Bovenstaande afbeelding is de prijsactie van zilver van het afgelopen jaar tot nu. Te zien is waarom we een prijs van $ 26,50 noemen. Zilver komt hierbij boven de groene lijn te leggen, en als zilver boven de groene lijn blijft, kan de groene lijn als een steunlijn gaan fungeren. Nu is het nog een belangrijke weerstandslijn, die ook helaas standhield de afgelopen weken. Zoals te zien is, hebben we ook een gele cirkel getrokken in de grafiek. Dit laat zien dat het 50-daags gemiddelde stijgt en de komende weken de 200-daags gemiddelde zou kunnen snijden. Mocht het 50-daags gemiddelde, dan boven het 200-daags gemiddelde komen te liggen, en hier blijven, is dit zeer bullish. Dit noemt men een golden cross.

Conclusie

We zijn voorzichtig positief. Aangezien we reeds zilveraandelen hebben in ons portfolio zullen we niet veel nieuwe aankopen doen, we kunnen dit echter ook niet volledig uitsluiten. Misschien wordt de verleiding te groot. Waarschijnlijk spelen we in op deze situatie door op de dip van zilver een aantal opties aan te kopen, call opties op zilver mijnbouwbedrijven om precies te zijn. Mensen die een abonnement hebben op onze website kunnen de aandelen bekijken, die we in de portfolio hebben, door op de onderstaande knop te drukken. Verder krijgen leden via updates te zien wat wij doen, of we nu opties kopen of dat we aandelen aanschaffen.

Lees verder

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Lijken iets te gaan stijgen, bovendien is het dividend zeer welkom. 
    • Metaal mijnbouw aandelen: Zijn behoorlijk weggevallen, het lijkt erop dat dit de bodem is. Maar eerlijk gezegd zijn we wel vaker bedrogen, we wachten het even af. Een strategie om de grote mijnbouwbedrijven te kopen lijkt steeds beter op zijn plaats. Goud en zilver zakt weer een beetje terug in prijs, zoals dit artikel laat zien, misschien is dit een mooie koopkans.
    • Olie en gas aandelen. Deze sector lijkt iets te gaan stijgen, ook onze speculatieve aandelen stijgen. We zijn benieuwd of deze sector ons de winsten gaat brengen zoals we denken dat dit gaat doen de komende jaren.
    • Steenkool aandelen. Deze sector heeft het moeilijk. Misschien dat we de trekker overhalen om meer aandelen te kopen. 
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen, zie dit artikel.
    • Uranium. De spotprijs is weer een beetje aan het bijkomen en lijkt weer te gaan stijgen. De prijs is echter verder gezakt dan we gedacht hadden. Maar we zitten goed en blijven de sector van een zeer comfortabele positie bekijken. 
    • Basis metalen, koper is aardig gestegen. Dit heeft iets verlichting gebracht, maar over het algemeen blijven de aandelen een beetje doorsukkelen. We zullen voorlopig hierin niet beleggen, of we besluiten een groot bedrijf op te nemen.
    • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken wat op te gaan veren. 
    • Crypto Corner: Crypto’s lijken te stabiliseren, we wachten rustig af.
  3. De trading portfolio. We kijken hier uit om zilver call opties te kopen, op de mijnbouwbedrijven wel te verstaan.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Er is krapte in de tanker markt.

Er is krapte in de tanker markt.

week 12 / jaar 7

Inleiding

Deze week opnieuw een artikel over de situatie in de markt van de tankers. Aardolie vinden vele een vies goedje als we de media mogen geloven, maar wij denken dat deze grondstof nog decennia nodig is om ons mooie luxe leventje voort te zetten. Daar zijn schepen voor nodig om het aan de man te brengen, en nu juist hier ontstaat krapte. Leden kunnen het artikel van een nieuw aandeel dat we kopen in deze sector terugvinden vonder het kopje “nieuwsbrieven” op: https://investor-assistance-pro.com.

Waarom bedrijven die jonge VLCC’s hebben in de toekomst veel winst gaan maken

Bron is Clarkson, Kepler & Cheveaux

De afkorting VLCC staat voor Very Large Crude Carrier, zie uitleg op Wikipedia met de volgende link: hier lezen. Het komt erop neer dat het de grootste schepen zijn voor het vervoer van ruwe aardolie en die niet door het Suez kanaal of Panama kanaal kunnen varen, aangezien ze te groot zijn. Deze schepen worden ook vaak gebruikt als varende opslag van olie. De bovenstaande afbeelding komt van iemand die we op Twitter volgen. Dit persoon heeft waardevolle informatie die ons helpt in de overtuiging om juist nu bedrijven te kopen die tankers hebben die aardolie vervoeren. Lees a.u.b. onze vorige artikelen over aardolie als u wat meer informatie wilt over waarom wij bullish zijn op het zwarte goedje.

Bovenstaande afbeelding laat zien dat het orderboek voor het kopen van olietankers bedroevend laag is. Er zijn nauwelijks investeringen die laatste jaren geweest en zakt reeds vanaf 2017. Met de recente ontwikkeling rondom het Suezkanaal en spanningen in het Midden-Oosten is het van belang om de grootste schepen te hebben. De vraag is echter of er in de toekomst voldoende zijn. Het antwoord wordt volgens ons gegeven in de onderstaande afbeeldingen. Hierin is respectievelijk de groei van de capaciteit van alle schepen te zien dat aardolie kan vervoeren en daarna hetzelfde maar dan voor VLCC’s. Conclusie is, er is geen groei de komende 3 jaar.

Nu kan u misschien denken, geen groei is toch niet erg. Dit is een ramp kunnen we u vertellen, de reden hiervoor is:

  • De hoeveelheid aardolie die nodig is in de wereld groeit, dus de capaciteit zal ook moeten groeien.
  • De schepen worden ouder en met een bepaalde leeftijd zullen ze uit de vaart genomen moeten worden, dit betekent dat na 2026 de groei negatief zou kunnen worden.

De onderstaande afbeelding maakt het probleem van het tweede punt duidelijk. 19% is 20 jaar en ouder. Dit is vervangingsleeftijd. 24% zit hier 2-5 jaar vandaan. Dus over 10 jaar zijn er veel te weinig schepen om aardolie te vervoeren. Wie denkt dat we dit met windmolens kunnen oplossen en EV’s op de weg brengen komt van de koude kermis thuis vermoeden wij. Wij denken dat bedrijven die er wel voor gezorgd hebben dat ze een jonge vloot hebben met veel VLCC’s hoge ogen gaan gooien de komende 10 jaar.

Dit komt doordat vervoer steeds schaarser wordt, en wat schaarser wordt, wordt duurder. Nu al vliegen de dagtarieven van schepen omhoog, nu moet u zich voorstellen dat alles nog krapper wordt. Dit is ook de reden waarom wij een nieuw aandeel gekocht hebben dat crude olie vervoert en een jonge vloot heeft met haast uitsluitend (eigenlijk uitsluitend) VLCC’s.

Conclusie

We zien hier een zeer mooie mogelijkheid om in te spelen op een andere hoek van de energiemarkt, die ons inziens veel winst op gaat leveren. We hebben een mooi bedrijf gevonden dat olie met tankers vervoert en een dividend rendement van minimaal 9% uitbetaalt. Mensen die een abonnement hebben op onze website kunnen dit aandeel bekijken door op de onderstaande knop te drukken.

Lees verder

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Lijken iets te kalmeren. Deze moeten we echter in de gaten blijven houden.
    • Metaal mijnbouw aandelen: Zijn behoorlijk weggevallen, het lijkt erop dat dit de bodem is. Maar eerlijk gezegd zijn we wel vaker bedrogen, we wachten het even af. Een strategie om de grote mijnbouwbedrijven te kopen lijkt steeds beter op zijn plaats. Goud heeft een all-time-high op de borden gezet, als deze uitbraak volgende week standhoudt, en goud niet opnieuw wegzakt, komt er misschien weer muziek in de sector. 
    • Olie en gas aandelen. Blijven stabiel, maar we verwachten veel van deze sector het komende jaar.  Het nieuwe aandeel zal bij deze portfolio ondergebracht worden.
    • Steenkool aandelen. Deze week zakte de markt behoorlijk. We verwachten echter nog steeds veel van deze portfolio, veel geduld is hier een schone zaak.
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen, voor de speculatieve kant laten we deze voorlopig met rust of gaan we zelfs misschien wel tot verkoop over. Goud heeft een all-time-high op de borden gezet, als deze uitbraak volgende week standhoudt, en goud niet opnieuw wegzakt, komt er misschien weer muziek in de sector. 
    • Uranium. Deze sector gaat behoorlijk onderuit op dit moment, maar we zitten goed en blijven voorlopig zitten. Misschien kunnen we zelfs wel weer investeringen oppakken als het verder zakt.
    • Basis metalen, deze blijven een beetje doorsukkelen. We zullen voorlopig hierin niet beleggen, of we besluiten een groot bedrijf op te nemen.
    • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken wat op te gaan veren. We vinden vooral alles wat op zee gebeurd interessant en kopen een bedrijf wat olie vervoert. 
    • Crypto Corner: Crypto’s lijken te stabiliseren.
  3. De trading portfolio. We hebben een klein beetje winst genomen, prestaties kalmeren zich hier een beetje.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Consolidatie in de uranium en edelmetaal portfolio’s

Consolidatie in de uranium en edelmetaal portfolio’s

week 11 / jaar 7

Inleiding

In onze vorige berichtgevingen hebben we meerdere malen aangeven dat we de uraniumaandelen en edelmetaal aandelen voor een deel willen verkopen. We gaan nu over tot actie, maar kopen andere aandelen terug. Leden kunnen dit zien onder het kopje “portfolio” en vervolgens “updates” op: https://investor-assistance-pro.com.

Edelmetaal portfolio consolidatie.

Waarom verkopen we een aantal aandelen in deze sector. Het antwoord hierop laat de onderstaande afbeelding misschien het duidelijkst zien.

In de afbeelding ziet u de goudprijs (bovenste lijn met de candle sticks) afgezet tegen de GDX (oranje lijn). De GDX is een fonds met de grotere edelmetaal aandelen. Duidelijk is te zien, dat normaal gesproken de GDX de goudprijs volgt, en dus de lijnen nagenoeg op elkaar liggen. Dit is een 5 jaar trend, maar als we een 25 jaar trend nemen zal u eenzelfde beeld te zien zijn. In tijden waarop goud het goed doet en flink in prijs stijgt, is het normaal dat de oranje lijn ook flink piekt boven de candle stick lijn. Zie voorbeelden in de afbeelding. In deze gevallen doen de goudmijnaandelen het beter dan de goudprijs en stijgen dus relatief gezien meer. Deze keer is het anders, maar waarom?

Ons vermoeden is, om een antwoord op de waaromvraag te geven, dat de markt denkt dat de goudmijnen te veel kosten hebben om winst te kunnen maken, in deze marktomstandigheid. Enerzijds met stijgende energieprijzen, anderzijds met stijgende rente op hun leningen. Wat het ook is, het feit is dat niet alleen de junior aandelen, maar ook de grotere fondsen op de bodem liggen en het sentiment onder de beleggers echt meer dan dood is. Met de laatste stijging van de goudprijs komt er eindelijk weer een beetje muziek in de sector, maar het is niet genoeg. We denken dat dit met meer geduld goed zal komen. Maar eerlijk gezegd zijn we wel teleurgesteld. Aangezien er een flinke all-time-high op het bord staat, doen de edelmetaal aandelen net alsof dit normaal is. Normaal gesproken hebben ze dan raketbrandstof en schieten omhoog. Nu echter, lijkt men diesel getankt te hebben en stijgen de aandelen langzaam en zeker.

Nog meer geduld zal u misschien denken. Eh ja …., helaas. Maar doordat het sentiment zo enorm slecht is biedt het ook kansen. We kunnen de grotere middelgrote bedrijven met de grootste stijgingskans goedkoop kopen. Dit betekent minder kans aan de onderzijde (op een daling van de prijs) en evenveel kans aan de bovenzijde (op een stijging van de prijs) als een junior aandeel. Wat wij gaan doen is dus het kaf van het koren scheiden en veel kleinere goud en zilvermijnen verkopen om vervolgens een paar middelgrote aandelen en misschien een junior met bewezen stijgingskans terug te kopen. De hoeveelheid geld in de sector zal misschien iets afnemen of gelijk blijven. Ook zullen we ons concentreren op het kopen van een aandeel wat dividend betaald, zodat ons geduld een beetje beloond zal worden.

Uranium portfolio consolidatie

We verkopen al een aantal weken een deel van onze portfolio. De onderstaande afbeelding laat het waarom zien.

De uraniumprijs is behoorlijk gedaald de laatste weken. Dit is niet raar als we naar de prijsstijging van het afgelopen jaar kijken. Wij denken dat, uranium een bodem aan het zoeken is, waarop het een aantal weken kan consolideren. Dit kan best wel eens $ 91 zijn, aangezien dit een weerstandslijn uit het verleden is. Het is bijna een gegeven dat uranium weer gaat stijgen in de nabije toekomst. Wij zullen hier niet op wachten. We hebben een prima portfolio en willen eigenlijk niet te veel aandacht besteden aan de sector. Hmmmm …….., wacht even wat zeggen jullie me nu, zult u misschien denken. Dit moeten we dus beter verklaren. We zitten met de aandelen zo goed, dat bijna de gehele portfolio gratis geld is en we hier nooit meer verlies op kunnen draaien. We wachten dus op een verdere stijging en zullen de winst hierbij weer afromen, tot die tijd echter hebben we geduld.

We hebben echter geen geduld met de junior bedrijven in onze portfolio die misschien ooit eens een mijn gaan bouwen en waarbij we nog niet 100% winst hebben behaald. Toch zullen we een enkeling houden, die een management hebben waar het bijna een zekerheid is dat ze gaan bouwen, aangezien men dat in het verleden heeft laten zien. Met het geld wat vrijkomt kopen we een producent die opereert in de Verenigde Staten en die dit jaar haar productie op zal gaan schroeven.

De bovenstaande strategie hanteren we, aangezien wij denken dat het grote geld in de sector zal gaan stromen. Dit soort fondsen en mensen kijken niet naar onzekere aandelen die ooit een mijn kunnen worden. Nee, die kijken wie heeft het waar gemaakt heeft. In het westen is er dan maar 1 bedrijf waar ze terecht kunnen en dat is Cameco. Maar zoals u weet hebben we deze niet in de portfolio en gaan we deze ook niet kopen. Wij denken dat er meer kansen liggen bij bedrijven die minder produceren, maar de kans hebben om meer te gaan produceren in de komende 5 jaar. Het aandeel dat we terugkopen hebben we reeds in de portfolio, maar we zullen er meer aandelen van kopen.

Lees verder

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Stijgen en dalen met de markt mee en we zullen het hier van het dividend moeten hebben om een beetje winst te maken.
    • Metaal mijnbouw aandelen: Zie dit artikel. 
    • Olie en gas aandelen. Blijven stabiel, maar we verwachten veel van deze sector het komende jaar.  
    • Steenkool aandelen. De bodem is denken we gevonden. Verwacht dit jaar geen grote stijgingen meer in deze sector. Hier zullen we het van het dividend moeten hebben. 
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen, zie dit artikel. 
    • Uranium, zie dit artikel.
    • Basis metalen, deze blijven een beetje doorsukkelen. We zullen voorlopig hierin niet beleggen, of we besluiten een groot bedrijf op te nemen.
    • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken wat op te gaan veren. We vinden vooral alles wat op zee gebeurd interessant en kopen een bedrijf wat olie vervoert. 
    • Crypto Corner: Crypto’s vlogen ook deze week door het dak deze week, en zorgde voor een overall rendement van bijna 42,5% op de gehele portfolio. 
  3. De trading portfolio. Hier lijkt weer wat muziek in de te komen en maken kleine winsten. Maar we hebben ook wat bescherming in deze portfolio, en bescherming kost geld.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.