Er is krapte in de tanker markt.

Er is krapte in de tanker markt.

week 12 / jaar 7

Inleiding

Deze week opnieuw een artikel over de situatie in de markt van de tankers. Aardolie vinden vele een vies goedje als we de media mogen geloven, maar wij denken dat deze grondstof nog decennia nodig is om ons mooie luxe leventje voort te zetten. Daar zijn schepen voor nodig om het aan de man te brengen, en nu juist hier ontstaat krapte. Leden kunnen het artikel van een nieuw aandeel dat we kopen in deze sector terugvinden vonder het kopje “nieuwsbrieven” op: https://investor-assistance-pro.com.

Waarom bedrijven die jonge VLCC’s hebben in de toekomst veel winst gaan maken

Bron is Clarkson, Kepler & Cheveaux

De afkorting VLCC staat voor Very Large Crude Carrier, zie uitleg op Wikipedia met de volgende link: hier lezen. Het komt erop neer dat het de grootste schepen zijn voor het vervoer van ruwe aardolie en die niet door het Suez kanaal of Panama kanaal kunnen varen, aangezien ze te groot zijn. Deze schepen worden ook vaak gebruikt als varende opslag van olie. De bovenstaande afbeelding komt van iemand die we op Twitter volgen. Dit persoon heeft waardevolle informatie die ons helpt in de overtuiging om juist nu bedrijven te kopen die tankers hebben die aardolie vervoeren. Lees a.u.b. onze vorige artikelen over aardolie als u wat meer informatie wilt over waarom wij bullish zijn op het zwarte goedje.

Bovenstaande afbeelding laat zien dat het orderboek voor het kopen van olietankers bedroevend laag is. Er zijn nauwelijks investeringen die laatste jaren geweest en zakt reeds vanaf 2017. Met de recente ontwikkeling rondom het Suezkanaal en spanningen in het Midden-Oosten is het van belang om de grootste schepen te hebben. De vraag is echter of er in de toekomst voldoende zijn. Het antwoord wordt volgens ons gegeven in de onderstaande afbeeldingen. Hierin is respectievelijk de groei van de capaciteit van alle schepen te zien dat aardolie kan vervoeren en daarna hetzelfde maar dan voor VLCC’s. Conclusie is, er is geen groei de komende 3 jaar.

Nu kan u misschien denken, geen groei is toch niet erg. Dit is een ramp kunnen we u vertellen, de reden hiervoor is:

 • De hoeveelheid aardolie die nodig is in de wereld groeit, dus de capaciteit zal ook moeten groeien.
 • De schepen worden ouder en met een bepaalde leeftijd zullen ze uit de vaart genomen moeten worden, dit betekent dat na 2026 de groei negatief zou kunnen worden.

De onderstaande afbeelding maakt het probleem van het tweede punt duidelijk. 19% is 20 jaar en ouder. Dit is vervangingsleeftijd. 24% zit hier 2-5 jaar vandaan. Dus over 10 jaar zijn er veel te weinig schepen om aardolie te vervoeren. Wie denkt dat we dit met windmolens kunnen oplossen en EV’s op de weg brengen komt van de koude kermis thuis vermoeden wij. Wij denken dat bedrijven die er wel voor gezorgd hebben dat ze een jonge vloot hebben met veel VLCC’s hoge ogen gaan gooien de komende 10 jaar.

Dit komt doordat vervoer steeds schaarser wordt, en wat schaarser wordt, wordt duurder. Nu al vliegen de dagtarieven van schepen omhoog, nu moet u zich voorstellen dat alles nog krapper wordt. Dit is ook de reden waarom wij een nieuw aandeel gekocht hebben dat crude olie vervoert en een jonge vloot heeft met haast uitsluitend (eigenlijk uitsluitend) VLCC’s.

Conclusie

We zien hier een zeer mooie mogelijkheid om in te spelen op een andere hoek van de energiemarkt, die ons inziens veel winst op gaat leveren. We hebben een mooi bedrijf gevonden dat olie met tankers vervoert en een dividend rendement van minimaal 9% uitbetaalt. Mensen die een abonnement hebben op onze website kunnen dit aandeel bekijken door op de onderstaande knop te drukken.

Lees verder

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

 1. De inkomen portfolio.
  • Verslavingsgevoelige aandelen: Lijken iets te kalmeren. Deze moeten we echter in de gaten blijven houden.
  • Metaal mijnbouw aandelen: Zijn behoorlijk weggevallen, het lijkt erop dat dit de bodem is. Maar eerlijk gezegd zijn we wel vaker bedrogen, we wachten het even af. Een strategie om de grote mijnbouwbedrijven te kopen lijkt steeds beter op zijn plaats. Goud heeft een all-time-high op de borden gezet, als deze uitbraak volgende week standhoudt, en goud niet opnieuw wegzakt, komt er misschien weer muziek in de sector. 
  • Olie en gas aandelen. Blijven stabiel, maar we verwachten veel van deze sector het komende jaar.  Het nieuwe aandeel zal bij deze portfolio ondergebracht worden.
  • Steenkool aandelen. Deze week zakte de markt behoorlijk. We verwachten echter nog steeds veel van deze portfolio, veel geduld is hier een schone zaak.
 2. De speculatieve portfolio:
  • Edelmetalen, voor de speculatieve kant laten we deze voorlopig met rust of gaan we zelfs misschien wel tot verkoop over. Goud heeft een all-time-high op de borden gezet, als deze uitbraak volgende week standhoudt, en goud niet opnieuw wegzakt, komt er misschien weer muziek in de sector. 
  • Uranium. Deze sector gaat behoorlijk onderuit op dit moment, maar we zitten goed en blijven voorlopig zitten. Misschien kunnen we zelfs wel weer investeringen oppakken als het verder zakt.
  • Basis metalen, deze blijven een beetje doorsukkelen. We zullen voorlopig hierin niet beleggen, of we besluiten een groot bedrijf op te nemen.
  • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken wat op te gaan veren. We vinden vooral alles wat op zee gebeurd interessant en kopen een bedrijf wat olie vervoert. 
  • Crypto Corner: Crypto’s lijken te stabiliseren.
 3. De trading portfolio. We hebben een klein beetje winst genomen, prestaties kalmeren zich hier een beetje.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.