Archief van
Maand: april 2018

Week 17

Week 17

Marihuana drooglegging voorbij?

Marihuana (Cannabis, Weed, of Hash) zijn in Nederland al decennia gedoogd. Het bezitten van een paar gram althans. Het handelen en verkopen wordt gedoogd in koffieshops maar is via de achterdeur van deze shops nog steeds illigaal. Nederland stond bekend voor zijn progressie houding jegens deze “drugs” in de gehele wereld. Nu wordt nog steeds de straten van Amsterdam overlopen van toeristen die snakken naar een joint. De rest van de wereld heeft echter niet stilgezeten en streven Nederland met rasse schreden voorbij. Neem b.v. de USA, eens vijand nummer 1 tegen deze “drugs”, nu bijna zeer progressief met het goedje.

Toch is Marihuana meer dan een drug, het wordt tevens gebruikt in de medicinale wereld voor pijnbestrijding en tegen kalmeren van zenuwziektes. Het Engelse woord “drug” is hierbij dus beter van toepassing. Ook kent Cannabis al eeuwen lang toepassingen in de industrie zoals in de scheepvaarte en kleding.

Dat Cannabis (Marihuana) in opkomst is, is een understatement. Het meest progressieve beleid vinden we in Uruguay, dit land heeft Cannabis volledig gelegaliseerd sinds 2013. Op nummer 2 komt Canada. Met Canada wordt de industrie een stuk interessant aangezien de economie van Canada een stuk groter is en enige betekenis in de wereld heeft. In Juni wordt waarschijnlijk een wet aangenomen dat recreatief gebruik van Cannabis toestaat. Canada kent nu al een bloeiende Cannabis industrie, ik hoef u niet te vertellen dat dit een enorme boost voor deze tak van sport zou zijn.

Belangrijker is echter het buurland Amerika, de grootste economie op aarde. Nu is in verschillende staten Marihuana gebruik en productie toegestaan voor medicinaal gebruik. De verwachting echter is dat ook in de USA het beleid soepeler gaat worden en dat er tevens meer staten hun beleid ten gunste van Marihuana gaan aanpassen. Net als in Canada is de teelt van het produkt al booming.

Alcohol, ‘s wereld drugs nummer 1, heeft een enorme boost gegeven aan de drankindustrie net na de drooglegging in de USA. Ik noem alcohol hier expres drugs om het in perspectief te plaatsen. Marihuana zal eens met dezelfde ogen bekeken worden als alcohol. Iets dat niet schadelijk voor je gezondheid is mits je het met mate gebruikt. Nu heeft Cannabis al meer dan 65% acceptatie onder de bewoners van Canada. In Uruguay is de drooglegging reeds over, zal Canada volgen? We wachten het gespannen af, in juni weten we het.

Constellation Brands, het bedrijf achter het populaire biertje “Corona” heeft dit reeds onderkend en heeft een 10% belang genomen in de grootste Cannabis producent van Canada, Canopy Growth Corporation. Men is in de toekomst van plan om drankje met werkzame stoffen van Cannabis te voorzien. Of het zo ver gaat komen weten we niet en interesseert mij minder. Wat mij wel interresseerd is dat grote industrieen zoals de drankindustrie oog krijgen voor Marihuana. Het zou best kunnen zijn dat meer industrieen dit gaan onderkennen, om b.v. maar 1 te noemen, de tabaksindustrie. Cannabis bedrijven zijn naar mijn idee daarom ook serieuze overname kandidaten.

Met de laatste update alert hebben we u reeds op de hoogte gebracht van de aandelen die we gekozen hebben voor onze cannabis portfolio. We spelen het zo safe mogelijk. Hiermee verliezen we waarschijnlijk wat rendement ten opzichte van speculatieve Cannabis aandelen maar we kopen wat meer zekerheid hiervoor terug. De aandelen kopen we als een mandje met een totale weging van 1.

Het eerste aandeel is IIPR (Innovative Industrial Properties Inc.). Eigenlijk is dit helemaal geen Cannabis aandeel maar een vastgoed aandeel. Wel een vastgoed aandeel dat zijn geld verdient aan industriele complexen in de USA waar medicinale Cannabis verbouwt wordt. Het aandeel betaald nu zo’n 3% dividend. Doordat dit geen puur Cannabis aandeel is denken wij dat we hiermee enig risico op hoge volatieliteit beperken. Koop dit aandeel met een weging van 0,5.

Het tweede aandeel is CBWTF (Cannabis Wheaton). Dit is een Canadees streaming bedrijf net zoals deze ook b.v. in de edelmetalen (bedrijven zoals FNV en WPM) actief zijn. Bij beleggershulp houden wij van streming bedrijven aangezien ze veel minder risicovol zijn dan een mijn of langbouwbedrijf. Ze hebben geen tegenslagen met het weer of machines die kapot kunnen gaan. Ze hebben een paar handen vol aan personeel en kopen in feite toekomstige productie tegen een vastgesteld bedrag van een bedrijf voor een lening aan het bedrijf. Koop dit aandeel met een weging van 0,25.

Het derde aandeel is TWMJF (Canopy Growth Corp.). Dit is de grootste Cannabis producent van Canada. Hierdoor dus ook minder risicovol dan overige kleinere bedrijven. Het interessante is dat drankenproducent Constellation Brands een belang van 10% heeft genomen in deze Cannabis producent. Geruchten gaan rond dat ze van plan zijn in de toekomst een drankje op de markt willen brengen met werkzame stoffen uit Cannabis. Een ander gerucht is dat men het belang wil gaan uitbreiden naar totaal 20-25% indien Canada besluit om Cannabis compleet te legaliseren. Koop dit aandeel met een weging van 0,25.

Rendement op ons portfolio

Ons portfolio heeft het deze week over de gehele linie is minder gedaan, alle sectoren zijn licht gezakt. De strekking blijft, houd koers. Goed te vermelden is dat onze nieuwe sector Cannabis al op een kleine plus noteert.

SectorRendement
Base metals & Copper2,9%
Gold & Silver-0,5%
China-1,3%
Uranium-1,4%
Energy4,6%
Short16,7%
Special Materials-4,5%
Dividend Income0,3%
Cannabis1,2%
Winst/Verlies 201811,3%
Totaal2,9%

 

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

 

 

Week 16

Week 16

Hoog dividend aandelen

De groei van technologische aandelen en andere groeisectoren is significant geweest sinds 2008. Beleggershulp denkt dat er zeker nog groeiruimte is voor aandelen, echter investeerders zullen voorzichtiger gaan worden en er bestaat best wel een kans dat waarde aandelen van goede bedrijven de voorkeur gaan krijgen boven de groeiaandelen. Beleggershulp denkt echter dat de beurs op de middenlange termijn volatiel blijft en dat deze in een langzamere trend omhoog beweegt met diepere dalen en iets hogere toppen. Aangezien we in waardeaandelen geen goedkope kandidaten kunnen vinden kiezen we bij beleggershulp op dit moment voor grondstofaandelen (deze zijn ver achter gebleven), Chinese aandelen (is nog steeds goedkoop) en aandelen waarop we Short kunnen gaan. Vandaag voegen we een nieuwe categorie hieraan toe.

De nieuwe categorie is Hoog Dividend Aandelen. De strategie is om bij gelijkblijvende beurs (gemiddeld gezien) een inkomen te genereren. Dit doen we met aandelen die minimaal 10% dividend uitkeren, die een lage PE (price/earnings) ratio hebben met een waarde van <10, en een P/B (price/book) ratio hebben van <1,5.

PE ratio is hetzelfde als het Nederlandse begrip koers winst verhouding en verteld ons hoeveel de koers van het aandeel ten opzichte van de winst handelt. Indien een bedrijf $10 aan inkomsten heeft en de aandelen koers is op dit moment $100, dan is de PE ratio 10.

PB ratio verteld ons hoe het aandeel geprijsd is ten opzichte van de boekwaarde. De boekwaarde van een bedrijf is het verschil tussen de activa en de passiva van een bedrijf. Grof gezegd bezit-schuld. Heeft een bedrijf bijvoorbeeld $150.000 aan bezit en %100.000 aan schulden, dan is de boekwaarde $50.000. Als het bedrijf 2000 aandelen bezit dan is de boekwaarde per aandeel $25. Met een prijs van het aandeel op de beurs van $50 zou men een PB ratio hebben van 2.

Beleggers hulp heeft 2 aandelen gevonden voor u die aan deze criteria voldoen:

  1. MIC, Macquire Infrastructure Compagny. Dit is een bedrijf die investeert in industrieel vastgoed. Ze hebben b.v. een olieterminal en een zonnecellenpark. De PE ratio is 7,65 en de PB ratio is 1,05. Het aandeel is onlangs flink gezakt op tegenvallende performance en het management heeft besloten het dividend te verminderen tot $1 per kwartaal. Dit vinden wij echter een prima instap moment aangezien we denken dat de tegenvallende resultaten niet lang zullen aanhouden. Koop het aandeel voor <$42. Nu noteert het <$40, dit realiseert een dividend rendement van precies 10%
  2. TWO, Two Harbers Investment Corp. Dit is een bedrijf dat consumenten hypotheek gedekte waardepapieren uitgeeft. Dit klinkt eng en is zeker niet risicoloos. Het bedrijf is hier echter zeer succesvol. De PE ratio is 8,65 en de PB ratio is 0,95. Het aandeel is aantal maanden een aantal $ gezakt vanwege een afsplitsing van assets. De bedrijfsvoering van het bedrijf is dus nog steeds in prima conditie en betalen een dividend uit van ruim 12%. Koop het aandeel voor <$16.

Deze aandelen kunnen wel volatiel zijn zet daarom een stoploss order in op 25% verlies op elk van deze aandelen. Als onze analyse van de beurs correct is dan genieten we het het dividend dat binnenkomt. Indien het totale dividend ons 25% rendement oplevert kunnen we op deze manier niets meer verliezen. Dit zou in houden dat we deze aandelen minimaal 2,5 jaar zouden moeten aanhouden als ze gelijke koers houden.

We maken een nieuwe sector in ons overzicht met de naam Dividend Income. GGN, het goud en olie gerelateerd fonds zal hierheen verhuizen en geen onderdeel meer uitmaken van de Gold en Silver sector.

Rendement op ons portfolio

Deze week waren er weer een aantal lichtpuntjes. Alleen de China sector en Special Metals staan nog in de rode cijfers de rest steeg allemaal. Uranium was de koploper onder de stijgers, ook Base metals & copper deed het goed. Deze week hebben we ons portfolio weer wat meer divers gemaakt. De nieuwe Dividend income sector staat op 2,5%winst, dit is volledig aan GGN te wijten dat naar deze sector is verhuist.

SectorRendement
Base metals & Copper3,5%
Gold & Silver0,2%
China-0,6%
Uranium0,2%
Energy4,0%
Short15,0%
Special Materials-2,4%
Dividend Income2,5%
Winst/Verlies 201811,3%
Totaal4,2%

Wilt u zich gratis inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan door de groene button in te drukken onder dit artikel.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

Inschrijven Nieuwsbrief

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Week 15

Week 15

Heeft Uranium de toekomst?


Bij Uranium is deze vraag altijd zeer lastig te beantwoorden aangezien de productie en vraag vaak zeer lastig aan elkaar te koppelen zijn. Bedrijven die nucleaire reactoren onder hun beheer hebben gaan vaak zeer lange termijn contracten aan met de producent. Hierdoor kan een producent vaak zeer lang winstgevend door blijven produceren zonder hierbij verlies te gaan maken. Er komt echter een keer een kentering. Die lijkt nu in 2018 te zijn begonnen. In de weekly 4 heb ik u reeds hiervan op de hoogte gebracht. Zowel Cameco, een van de grootste uraniumproducenten in de wereld die 16% van de wereldproductie voor zijn rekening neemt, heeft enkele maanden geleden besloten om de productie van haar grootste mijn op te schorten. Ook Kazachstan, het land met de meeste uraniumproductie, heeft de totale productie met 10% naar beneden bij gesteld. Dit zegt mij dat de prijs van uranium zodanig op de bodem zit dat producenten de deur dicht doen en niet meer tegen de huidige prijs willen produceren. De prijs moet dus stijgen.

Om de vraag of uranium de toekomst heeft kunnen we naar de toekomstige vraag kijken. De toekomstige vraag komt van reactoren die Japan weer aan het opstarten is en van reactoren die in aanbouw zijn. Beide zullen langdurige contracten met de producent moeten aangaan.

Japan is al aardig onderweg om zijn reatoren op te starten. Voor de nieuwe reatoren die bekend zijn in aanbouw te zijn is de onderstaande tabel bijgevoegd. We zien dat tot 2025 ongeveer nieuwe 52 reactoren in productie zijn. Een gemiddelde reactor gebruikt ongeveer 250 ton aan uranium per jaar. Dit betekend dat per jaar de vraag aan uranium met 52*250 = 13.000 ton toeneemt tot 2025 met als zwaartepunt voor de toenemende vraag in 2018 en 2019, zie het aantal reactoren die gereed zijn in de onderstaande tabel. Cameco produceert ongeveer 70.000 ton per jaar en dit is 16% van de gehele wereld productie. De vraag wereldwijd zal dus mbv deze cijfers en op basis van alleen nieuwe reactoren met ongeveer 3% stijgen. De reactoren die in de onderstaande tabel staan zijn echter niet gemiddeld, veel worden in China neer gezet, hier hebben we geen gemiddelde energievraag maar een zeer hoge energievraag, de 3% is daarom zeer conservatief te noemen.

Power reactors under construction

Start †
 
Reactor
Gross MWe
Start †
 
Reactor
Gross MWe
2018
China, CGN
Taishan 1
1750
2020
Russia, Rosenergoatom
Leningrad II-2
1170
2018
Russia, Rosenergoatom
Leningrad II-1
1170
2020
China, CGN
Hongyanhe 6
1080
2018
Russia, Rosenergoatom
Rostov 4
1100
2020
China, CGN
Fangchenggang 4
1150
2018
Slovakia, SE
Mochovce 3
471
2020
China, CNNC
Tianwan 5
1080
2018
Korea, KHNP
Shin-Hanul 1
1400
2020
China, CNNC
Fuqing 6
1161
2018
Korea, KHNP
Shin-Kori 4
1400
2020
UAE, ENEC
Barakah 4
1400
2018
UAE, ENEC
Barakah 1
1400
2020
Belarus, BNPP
Ostrovets 2
1194
2018
UAE, ENEC
Barakah 2
1400
 
 
 
 
2018
China, CNNC
Sanmen 1
1250
2021
Argentina, NASA
Atucha 3
800
2018
China, CNNC
Sanmen 2
1250
2021
China, CNNC
Tianwan 6
1080
2018
China, SPI
Haiyang 1
1250
2021
Pakistan
Karachi / KANUPP 2
1161
2018
China, CGN
Yangjiang 5
1087
2021
USA, Southern
Vogtle 3
1250
2018
China, China Huaneng
Shidaowan
210
2021
Korea, KHNP
Shin-Kori 5
1400
2018
India, Bhavini
Kalpakkam PFBR
500
 
 
 
 
 
 
 
 
2022
India, NPCIL
Kakrapar 3
700
2019
Argentina, CNEA
Carem25
27
2022
India, NPCIL
Kakrapar 4
700
2019
Finland, TVO
Olkilouto 3
1720
2022
India, NPCIL
Rajasthan 7
700
2019
Russia, Rosenergoatom
Pevek FNPP
70
2022
India, NPCIL
Rajasthan 8
700
2019
Russia, Rosenergoatom
Novovoronezh II-2
1200
2022
Pakistan
Karachi / KANUPP 3
1161
2019
UAE, ENEC
Barakah 3
1400
 
 
 
 
2019
China, CGN
Fangchenggang 3
1150
2023
Brazil
Angra 3
1405
2019
China, CGN
Hongyanhe 5
1080
2023
USA, Southern
Vogtle 4
1250
2019
China, CGN
Yangjiang 6
1087
2023
Bangladesh
Rooppur 1
1200
2019
China, CNNC
Fuqing 5
1161
2023
China, CNNC
Xiapu 1
600
2019
China, CNNC
Tianwan 4
1060
 
 
 
 
2019
China, SPI
Haiyang 2
1250
2024
Japan
Ohma 1
1383
2019
China, CGN
Taishan 2
1750
 
 
 
 
2019
France, EDF
Flamanville 3
1750
2025
India, NPCIL
Kudankulam
1050
2019
Korea, KHNP
Shin-Hanul 2
1400
 
 
 
 
2019
Slovakia, SE
Mochovce 4
471
 
 
 
 
2019
Belarus, BNPP
Ostrovets 1
1194
 
 
 

† Latest announced year of proposed commercial operation
Note: units where construction is currently suspended are omitted from the above table.

Een andere manier om ernaar te kijken is het aantal reactoren die nu op de hele wereld actief zijn te vergelijken met het aantal reactoren die gebouwd worden. De tabel leert ons dat er ongeveer 52 reactoren meer zijn op de wereld in 2025. Nu zijn er op de gehele aardkloot 447 reactoren actief. De vraag stijgt dus met 52/447= 11,5%.

Hoeveel vraag uit Japan is lastig in te schatten, ook de vraag uit andere lange termijncontracten die de komende jaren verlengt dienen te worden. We gaan dus bij beleggershulp ervan uit dat de totale wereldwijde vraag met 10% stijgt. Dit is echt heel veel. Stel je voor dat de vraag naar olie 10% stijgt, dan zal de olieprijs hemel in stijgen.

De prijs van uranium zal dus moeten stijgen in de verwachting bij beleggershulp. Wanneer is moeilijk te voorspellen, maar de kans dat de prijs gaat stijgen wordt met de maand groter. De huidige prijsontwikkeling van uranium is hieronder weergegeven.

In ons portfolio hebben we een aantal uranium aandelen, het is nu niet nodig om al bij te kopen, de aandelen die aan uranium zijn blootgesteld in ons portfolio zijn: UEC, CCJ, NXE, FCU, BBL en RIO.

Rendement op ons portfolio

Deze week waren er eindelijk een aantal lichtpuntjes. Onze totale portfolio steeg naar een winst van 2,8%. Vooral de China en Base Metals portfolio deden het goed, ook Uranium en Goud presteerde redelijk. Special Metals was de enige sector die wat daalde.

SectorRendement
Base metals & Copper1,5%
Gold & Silver0,0%
China0,5%
Uranium-2,8%
Energy0,2%
Short14,9%
Special Materials-3,5%
Winst/Verlies 201811,3%
Totaal2,8%

Wilt u zich gratis inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan door de groene button in te drukken onder dit artikel.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

Inschrijven Nieuwsbrief

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Week 14

Week 14

Under Construction

Dit wordt een wat andere weekly dan u van ons gewend bent. We zijn bezig met een behoorlijk verandering van onze website en voeren aanpassingen door op onze weekly en nieuwsbrief. Ik wil u hiervoor over alvast informeren zodat u alles in de toekomst kan vinden en u onze service hopelijk nog meer kan waarderen. Het is behoorlijk wat werk, we hopen hier volgende week mee gereed te zijn.

Verder zal ik nog even inzoomen op de verkopen die we deze week vrij plotseling via een update-alert aan u doorgegeven hebben. Het betrof de cappucinno trade.

De veranderingen op onze website, weekly en nieuwsbrieven zijn:

Een nieuwe pagina van het Archief. Hierin zullen alle oude weekly’s en nieuwsbrieven komen te staan. De pagina is bovenin het menu opgenomen ………..

Lees verder