Week 23

Week 23

Breekt uranium eindelijk uit?

Uranium zit sinds 2011, zoals zo vele commodity’s, in een bearmarket. Zie bovenstaande grafiek. De all-time high is in 2007 aangetikt in een enorme stijging van de prijs tot $140 per pound. Daarna is de grondstofprijs van Uranium gezakt naar $40 per pond om in 2011 een nieuwe top te vormen bij ruim $70 per pound. Ik denk dat wij weer niveaus gaan zien van rond de $70. De prijs zal hier denk ik langzaam en ongemerkt naar toe groeien, net zoals bij olie.

De reden waarom de bearmarket zolang heeft geduurd heeft het te danken aan 1 woord (of plaatsnaam) Fukushima. We weten allemaal wat daar gebeurd is en deze zwarte bladzijde in de gescheidenis van kernenergie heeft ervoor gezorgd dat de prijs van Uranium langer in een bearmarket heeft gezeten dan gebruikelijk.

Een bearmarket van 7 jaar is lang bij grondstoffen, meestal duren deze 4 a 5 jaar om vervolgens om te draaien naar een bullmarket. Ik denk echter dat we nu een bullmarket in gaan. Kijk hiervoor naar het laatste deel van de grafiek. Vanaf 2017 worden er weer hogere bodems gevormd. De toppen liggen allen op hetzelfde niveau, zo rond de $23,50. Breekt de prijs uit tot $25 dan begint het feest en zullen de mijnbouwbedrijven in ons portfolio enorm gaan stijgen. Ook zal er weer een jarenlange bullmarket voor Uranium ontstaan. We zijn op dit moment zeer goed gepositioneerd bij beleggershulp met aandelen zoals CCJ, FCU, NXE & UEC. Maar ook BBL en RIO hebben grote belangen met uranium en zullen het dus ook goed blijven doen.

De reden waarom ik denk dat het een lange stijging zal zijn is omdat de productie van Cameco en Kazachstan eerst opgerampt zal worden. Hiervoor kunnen 2 scenarios ontstaan. Het eerst scenario kan zijn dat Cameco en Kazachstan bij het prijsniveau waarop hun mijnen het meest effectief zijn de productie weer opschroeven. Zie hierover mijn eerdere berichtgeving over het verlagen van de productie bij Cameco en Kazachstan met zo’n 10%. Indien zij hun productie geleidelijk opschroeven en op de markt brengen dan zal de prijs van Uranium ook geleidelijk stijgen, tijdelijk gelijk blijven of tijdelijk zelfs iets terugvallen. De markt zal eerst de verhoogde productie moeten absorberen. Het tweede scenario is dat Cameco en Kazachstan besluiten om hun productie niet op te schroeven maar de prijs van Uranium door het dak te laten gaan eer zij dit besluiten.

Ik denk dat het merest scenario uitgespeeld gaat worden. Zeker bij het niveau van zo’n $70 per pond zal er even consolidatie plaatsvinden. De vraag naar Uranium stijgt geleidelijk door de bouw van nieuwe kerncentrales in Azie en het herstarten van centrales in Japan.

De markt schijnt dit te weten en de slimme investeerders zijn aan het kopen, zie de grafiek van CCJ hieronder.

Het aandeel is de laatste week goed gestegen en tikt hogere toppen aan. Het is nog niet te laat om de Uranium aandelen te kopen. Het beste is om bij de volgende dips deze op te pikken. Maar let op, het kan zijn dat er geen dip meer komt. Als u bang bent de boot te missen raad ik u toch aan om nu in te stappen indien u deze aandelen nog niet in uw portfolio heeft. Indien u ze wel heeft maar u denkt, net zoals ik, dat Uranium een jarenlange bullmarket in gaat, kunt u het beste bijkopen.

Rendement op ons portfolio

Ons portfolio heeft deze week een stijging over de gehele linie laten zien, behalve 1 sector. Deze sector kwakkelt al een tijdje in ons portfolio en dit is de Special Metals. Het staat nu op een min van 8,1%. De rest van de sectoren staan allemaal in de plus. Bij de Short sector hebben we onlangs winst genomen. Het enige aandeel dat we nu nog hebben in deze sector is TESLA. Hier hadden we achteraf gezien ook beter winst kunnen nemen. De heer Musk heeft weer beloftes gedaan en de markt slikt dit weer als zoete koek. Ik geloof het echter niet, ik denk niet dat TESLA een winstgevend bedrijf zal worden. Haar zeer hoge schuldenberg zal roet in het eten gooien. We blijven daarom ook short op het aandeel. Dus boodschap blijft, houd koers.

SectorRendement
Base metals & Copper9,6%
Gold & Silver0,5%
China4,1%
Uranium3,9%
Energy8,3%
Short10,0%
Special Materials-8,1%
Dividend Income7,0%
Cannabis5,4%
Winst/Verlies 201819,0%
Totaal8,74%

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.