Week 24

Week 24

Tussenstand

Gisteren is er geen beleggershulp weekly uitgegeven. De reden hiervoor is vaderdag. Ik heb een dag met mijn gezin doorgebracht en vond hierin geen ruimte om een weekly te schrijven. Hiervoor mijn excuses maar velen van de lezers hadden waarschijnlijk dezelfde verplichtingen, dus ik hoop dat u mij dit vergeeft. Deze weekly komt dus op maandagavond in uw mailbox, de volgende zullen gewoon weer, zoals u gewend bent, op een zondag verstuurd worden.

Ik wilde het met u hebben over de tussenstand bij beleggershulp. Na bijna 6 maanden beleggershulp vind ik het goed om hierbij stil te staan. Daarvoor kon ik haast geen slechter moment kiezen, de grondstoffen daalde namelijk allen met minimaal enkele procenten. Dit was een aardige dreun op ons portfolio. We kijken even naar alle sectoren in ons portfolio, waar we nu staan in deze sector en wat ik de komende 6 maanden hierin verwacht.

De sectoren binnen ons portfolio:

Base Metals en Copper

In deze sector staan we op een plus van 6%. Dit is een mooi resultaat. Ik denk dat deze sector langzaam doorstijgt de komende 6 maanden, waarbij een tijdelijk dip niet is uitgesloten. De stijgende $ gooit roet in het eten, maar desondanks verwacht ik een licht stijgende trend in deze sector. Azie blijft om deze grondstoffen verlegen zitten en zolang Europa en Amerika de wind in de zeilen heeft zal ook hier een winstgroei blijven. Alternatieve energiebronnen zijn dorstig naar vooral koper en dit zal de komende jaren alleen maar groeien, de regeringen van vooral China en Europa sturen aan op een energie revolutie en daarbij is koper onmisbaar. Met aandelen zoals NSU, IVN, BBL en RIO zitten we daarom goed. Bij RIO en BBL speelt ook Uranium een rol, hierbij verwacht ik ook groei.

Gold & Silver

In deze sector staan we op een plus van 0%. Dit is geen mooi resultaat. De sector blijft maar kwakkelen, met recent een behoorlijke dip naar $1279. Eerlijk gezegd had ik deze dip niet verwacht en heb de hoop nog steeds dat we niet veel verder zakken. De zekerheid is hierbij wel weg voor mij, de kans op een grotere dip, vooral bij een stijgende $, is zeker weer aanwezig. Mijn vermoeden is dat we tot en met oktober blijven kwakkelen. Daarna is een stijging zeer goed mogelijk, hopelijk breken we dan gelijk uit tot boven de %1360. Tot nu toe houd ik echter vertrouwen in de beide metalen en denk ik dat de glans in november terugkomt. We zijn goed gepositioneerd, houd koers en indien u meer vertrouwen heeft dan ik in het metaal kunt u overwegen om nu stevig bij de kopen.

 

 

China

In deze sector staan we op een plus van 0,4%. Dit is geen mager resultaat. Onlangs zijn de Chinese aandelen behoorlijk gezakt. Dit is in mijn ogen niet helemaal terecht, Chinese aandelen worden een stuk slechter gewaardeerd dan aandelen op de westerse beursem. De groei in de economie blijft en MSCI moet meer in Chinese aandelen investeren door hun belofte die men eindelijk gemaakt heeft om $1000 miljard in de komende 5 jaar hierin te pompen. Houd deze fondsen daarom de komende 6 maanden zeker in uw portfolio.

Uranium

In deze sector staan we op een plus van 3,3%. Dit is een redelijk resultaat. Ik verwacht veel van Uranium. De prijs lijkt uitgebodemd te zijn en deze maakt zich op voor een lange termijn stijgende trend. Eind van dit jaar verwacht ik dat deze grondstof een stuk beter gewaardeerd wordt. We zijn goed hierin gepositioneerd, vergeet hierbij de aandelen BBL en RIO niet uit de Base Metals & Copper sector. De vraag zal de komende jaren blijven stijgen dus houd de aandelen stevig vast. Uitschieter is voorlopig CCJ.

Energy

In deze sector staan we op een plus van 5,4%. Dit is een goed resultaat. Mijn verwachtingen voor deze sector lagen een stuk lager en heb er spijt van niet meer aandelen hierin voor onze portfolio te hebben aangeschaft. Er bestaat daarom een grote kans dat we binnenkort een 2de aandeel toevoegen in deze sector. Olie en Gas blijven het goed doen en lijken hun prijsniveaus makkelijk te kunnen handhaven. Zelfs de stijgende $ heeft nauwelijk invloed gehad. De komende 6 maanden verwacht ik geen vuurwerk maar een extra olie of gasaandeel met een mooi dividend rendement staat wel op het verlanglijstje.

Short

In deze sector staan we op een min van -1,5%. Dit is een slecht resultaat. We moeten erbij vermelden dat we onlangs wel in deze sector een mooie winst hebben genomen. Het slechte resultaat is te danken aan 1 man, dhr Musk. Deze man heeft mooie bedrijfsresultaten beloofd voor Tesla. Ik wil best geloven dat men redelijke vorderingen maakt in het bedrijf, maar ik het genoeg? Genoeg om de schuldenlast het hoofd te kunnen bieden. Genoeg om de concurentie over een jaar de baas te kunnen zijn. Wat koopt men liever een elektrische BMW of dadelijk VW, of een Tesla. Ik denk dat consumenten steeds meer naar de grote merken toeneigen. De grote merken gaan voor marktaandeel knokken en zullen daarom scherpe prijzen stellen op de markt. Ik denk dat Tesla hier nooit meer aan kan voldoen. Dhr Musk denkt van wel, en opeens velen met hem. Het lijkt onderhand wel een shortsqueeze. Ik raad u aan deze manie even af te wachten en boven de $375 uw short positie uit te breiden met een totale weging van 2. Ik denk dat we na de eerst komende bedrijfresultaten een dip in de prijs kunnen verwachten. Als deze samenvalt met een dip in de markt zitten we gebeiteld.

Special Metals

In deze sector staan we op een min van -10,6%. Dit is een zeer slecht resultaat. Zowel Kobalt als de zeldzame aardmetalen zijn behoorlijk gezakt. Ik had dit anders ingeschat. Houd in deze sector de stop lossen in de gaten, we moeten misschien met verlies gaan verkopen. Gelukkig is het nog niet zover en ik verwacht ook niet dat het zover gaat komen. Kobalt blijft een zeer belovend metaal en de republiek Congo zorgt ervoor dat het aanbod op de markt zeker niet in positieve zin wordt beinvloed. De markt van de zeldzame aardmetalen blijft moeilijk in te schatten, bij geopolitieke spanningen kan deze sectoren zeer snel gaan stijgen. Wij hebben nog steeds het idee dat dit wel eens het geval zou kunnen zijn.

Dividend Income

In deze sector staan we op een plus van 6,9%. Dit is een goed resultaat. Van deze sector word ik het meest blij van. Dit is de bedoeling van beleggershulp, u van advies voorzien van steady groeiers die een basis leggen onder het portfolio van een groei van 10% op jaarbasis. We zijn mooi op weg, en ik verwacht dat dit de komende 6 maanden doorzet.

Cannabis

In deze sector staan we op een plus van 2,9%. Dit is een redelijk resultaat. De resultaten tussen de verschillende aandelen verschillen enorm. Bij deze sector is het van belang om kalm te blijven. Canada heeft naar onze verwachting alle Cannabis verkoop gelegaliseerd. Dit heeft nog niet het effect gehad waarop we gehoopt hadden maar we denken dat dit zeker gaat komen. Voor de komende 6 maanden is het devies, houd koers.

Winst/Verlies

In deze sector staan we op een plus van 19%. Dit is een mooi resultaat. De winst is te danken aan de verkoop van de cappuccino trade en onlangs 2 aandelen in de Short sector.

Conclusie

We zijn aardig op weg naar het doel van 10% winst op jaarbasis. Er is echter nog veel werk aan de winkel. Het resultaat van beleggershulp noteert nog net iets boven de resultaten van de AEX en de S&P500. We zullen dus beter onze best moeten doen om dit gat groter te maken. Tot nu toe blijft het devies: houd koers.

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

 

Reacties zijn gesloten.