Het ontwerp voor een recessie
week 37 / jaar 5
Inleiding
We zijn zo ver. De ECB heeft het toegegeven, men ontwerpt een recessie om inflatie te bevechten en deze terug te brengen naar 2%. De vraag is nu, gelooft u dit en wat voor effect heeft dit op uw investeringen? Maar het is helaas niet alleen de ECB, ook de FED zit al langer in dit kamp. In dit artikel doen we een poging om u uit te leggen hoe wij tegen deze zaak aan kijken en hoe we hier op moeten reageren naar ons idee.
Wat zegt de ECB nu eigenlijk?
ECB deelde mee dat men de inflatie wil beteugelen en naar 2% wil brengen. Hoe wil men dit bewerkstelligen? Door de rente te verhogen met een flinke stap van 0,75% in 1 keer. Natuurlijk, droom verder mevrouw Lagarde. Maar goed een loffelijk streven dat veel te laat is ingezet. Men had al veel eerder de rente moeten verhogen om inflatie tegen te gaan. Maar is het nu een goede stap? Wij denken van niet. Dit proberen we u uit te leggen in de volgende paragrafen.
Wat de ECB (en FED trouwens ook) wil doen is de vraag zijde van de economie afremmen. Door de rente te verhogen drogen investeringen van bedrijven op en mensen zullen meer sparen. Doordat mensen meer sparen geeft men minder uit en daalt de vraag naar goederen. Doordat bedrijven minder investeren vraagt men aan de ene zijde minder goederen uit de keten en vermindert men het aanbod. Maar is dit het juiste middel om de inflatie te verminderen? Wij denken van niet. Het probleem zit namelijk aan de aanbodzijde.
Essentiële investeringen in grondstoffen blijven achter.
Grondstoffen rijzen de pan uit en dit komt echt niet alleen omdat Rusland en Oekraïne geen vriendjes meer zijn. Grondstoffen rezen al voor de oorlog tussen de beide landen, vanwege een gebrek aan investeringen op dit vlak. Nog steeds gaan de ogen niet open bij de economen van de ECB en vooral de regeringen van Europa en de Verenigde Staten, dat hier iets aan gedaan moet worden. Men moet meer investeren om meer gas, olie, uranium, lithium, koper, etc., etc. uit de grond te halen om inflatie in de hand te houden. Het probleem zit namelijk aan de aanbodkant. Men krijgt het spul eenvoudigweg niet genoeg het continent van Europa binnen.
China begrijpt al jaren dat men grondstoffen het land moet inbrengen, bij iedere dip in de prijs kopen zij grondstoffen op, ongeacht of ze het nodig hebben of niet. Als er namelijk meer grondstoffen geleverd worden kan het aanbod weer hersteld worden en zullen de prijzen weer zakken. Door nu de vraag in te dammen zal de prijs hoog blijven aangezien het aanbod ook blijft dalen doordat investeringen op drogen en meer opdrogen als men de rente verhoogd. Ziet u hoe de spiraal naar beneden zakt? Dus het verhaal, dat mevrouw Lagarde aan al die arme mensen denkt, die de armoede in zullen gaan, (tenminste dat zegt ze en laten we haar maar geloven op haar woord) gaat niet op. Inflatie zal erger worden doordat bedrijven meer loon aan haar medewerkers moet uitkeren om stakingen te voorkomen en vervolgens minder kan investeren om de aanbodzijde omhoog te krikken.
Wat moet de ECB dan doen?
Het vervelende is dat men niets kan doen naar ons idee. Alles wat ze doen kan leiden tot een crisis. Als ze meer uitgeven dan stijgen de schulden en als gevolg hiervan stijgt de inflatie ook op de lange termijn. In het verleden heeft de ECB namelijk veel geld gecreëerd door de Griekenland crisis en de Covid crisis. Bij de Griekenland crisis had men beter de hand op de knip kunnen houden en de boel failliet kunnen laten gaan. Tijdens de covid-crisis had men beter een Zweden beleid kunnen doorvoeren. Dus een milde vorm kunnen hanteren van, jammer dat je dood gaat als je ziek wordt, en de zwakken in de samenleving niet beschermen door iedereen op te sluiten, maar eenieder veel meer verantwoording laten nemen voor hun eigen gedrag. Natuurlijk makkelijk kletsen vanachter onze computer, maar het feit blijft dat geld drukken in het verleden, wat niet bijdraagt aan iets produceren, leidt tot inflatie in de toekomst. En kijk waar we nu zijn.
Wat de ECB, en vooral de regeringen beter kan doen is het geld uitgeven aan investeringen aan onze energiezekerheid. Dus niet alleen groene energie, maar ook naar gas en olie boren. Of koper uit de grond halen. En dit op eigen continent. De wereld zal over 10 jaar een stuk kleiner zijn. Niet letterlijk natuurlijk, maar figuurlijk. De economische strijd zal uitmonden in een nieuwe Koude Oorlog, waar de uitkomst van is dat de ene helft van de wereld niet wil handelen met de andere helft. En onze vrees is dat Europa nu aan de verkeerde zijde, en dus de arme zijde, komt.
Tenzij het allemaal een plan is om ons allemaal de armoede in te drukken en ons afhankelijk van de staat te maken. We stoppen hier aangezien we nu in complot theorie terrein komen en voordat we als wappies worden weggezet. Het feit is alleen dat men in de Verenigde Staten, Europa, en Australië op dit moment staats-socialisme of staats-kapitalisme hebt. Geen zorgen de staat zorgt wel voor je met gratis geld. Ondertussen hebben we zoveel schulden dat men steeds meer belastingen moet ophoesten, en de prijzen van goederen en energie stijgen. Kunt u de rekening niet betalen. Geen zorgen, de staat geeft u gratis geld.
Gratis geld veroorzaakt nog meer schulden waardoor we de belasting van de rijken en mensen met vermogen moeten verhogen zodat goederen nog schaarser worden doordat dit mensen zijn die vaak bedrijven hebben die de goederen produceren of doordat het investeerders zijn. Geen zorgen, de regering zorgt voor de stikstofcrisis door de boeren van hun land af te jagen zodat minder voedsel geproduceerd wordt, en dit dus prijsstijgingen met zich mee brengt. We zeggen hiermee absoluut niet dat de mensen bij de ECB en in de regering slechte mensen zijn die een complot aan het bedenken zijn. Maar onze zorg is meer dat men het gewoon niet begrijpt.
Begrijpen wij het dan wel? We denken van wel omdat er volgens ons geen andere conclusie is. De wereld heeft meer grondstoffen nodig om te kunnen functioneren. De wereld heeft meer grondstoffen nodig om de energietransitie in te gaan voor een beter klimaat en wat ons betreft belangrijker is, voor een beter milieu. En niet minder naar grondstoffen produceren en naar de buren kijken of zij het goedkoop willen leveren.
We moeten minder consumeren, ja dit klopt. We kunnen minder vlees eten, klopt ook. Maar dit is niet het belangrijkste om klimaat te verbeteren. Het belangrijkste is dat inflatie in de hand gehouden wordt door meer grondstoffen te produceren en niet minder. Pas dan help je de mensen mevrouw Lagarde, niet door de rente nu te verhogen. Nu ben je te laat.
Hoe kunnen we als beleggers hierop inspelen?
Door in grondstoffen te beleggen. Nu, dat doen we. Door goud en zilver te kopen, nu dat hebben we reeds. Door short te gaan op bedrijven die afhankelijk zijn van massa-consumptie. Dit doen we nog niet. We kijken de komende weken of er kansen zijn om short te gaan op 2 aandelen waar we in het verleden meer short op gegaan zijn: Tesla en Amazon
Waarom op deze 2 bedrijven. Kort antwoordt is dat we denken dat ze veel te hoog gewaardeerd zijn. Maar beleggershulp, dat zijn ze al jaren waarom zal nu de aandelen prijs zakken denken jullie? Simpel mensen en bedrijven hebben door de inflatie minder te besteden. Dus er worden minder goederen bij Amazon en minder auto’s bij Tesla verkocht in de toekomst is onze verwachting. Als je moet kiezen tussen een boterham en een af andere prullaria van Amazon als je honger hebt, dan kies je voor een boterham. Bovendien zijn dit beide bedrijven die lage marges hebben op hun producten en dus afhankelijk zijn van hoge aantallen van verkopen. Tot nu toe is ze dit gelukt. Bij Tesla niet helemaal maar dit bedrijf heeft blijkbaar een hoge gunfactor.
Samengevat:
- Short 5 aandelen Tesla (TSLA) bij een prijs van > $ 285
- Short 10 aandelen Amazon (AMZN) bij een prijs van > $ 130
We weten niet exact wanneer wij de trekker overhalen, maar we zullen onze abonnees apart op de hoogte brengen als we short gaan op deze aandelen. Mochten de aandelen stijgen willen we nog verder short gaan met dezelfde hoeveelheden op een hogere prijs te verkopen.
Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl
Huishoudelijke mededelingen:
Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.
We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.
Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.
Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/
Eindelijk een week waar het weer een beetje meezit. Uranium lijkt de weg omhoog gevonden te hebben en lijkt rijp te zijn voor een flinke stijging. Goud en Zilver houdt nog niet over maar doet het redelijk goed, battery metalen doen het wat minder en crypto slingert op en neer. We weten niet of het lukt om ons portfolio-overzicht te updaten dit weekend, dus misschien moet u tot volgende week wachten voor een nieuwe update.
Motto blijft: Houd nog langer vol en koop langzaam bij op de dip. Probeer te handelen door op dalingen te kopen en op stijgingen te verkopen.
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.