Zijn royalty’s nog altijd levend?

Zijn royalty’s nog altijd levend?

week 39 / jaar 5

Inleiding

“God save the king” klonk het in England toen Charles de troon besteeg nadat zijn moeder was overleden. Dit laat zien dat de royals uit meer dan een persoon bestaan en dat business gewoon doorgaat, ook al sterft een royalty. Zo is het ook met royalty bedrijven in de edelmetaalsector, men heeft vele royalty’s in portfolio in zeer veel verschillende bedrijven. Sterft er 1 royalty dan neemt de andere royalty de opbrengsten over. Laat het duidelijk zijn dat dit onze favoriete manier van beleggen is. Waarom? Royalty bedrijven hebben nagenoeg geen personeel en andere kosten. In dit artikel zullen we inzoomen op 2 bedrijven waarin we meer investeren op dit moment.

Welke royalty’s zijn bij ons in trek?

Het antwoordt op de koptekst is, eigenlijk allemaal. Maar, we willen uiteraard de beste van de beste kopen. Ook willen we bedrijven met een hoop potentieel mocht de goud- of zilverprijs stijgen. SAND en MTA zijn zulke bedrijven, maar hier hebben we recent behoorlijk wat van bijgekocht. FNV en RGLD zijn ook goede bedrijven, maar hierin zit reeds veel verwachting ingeprijsd, bovendien vinden we de aandelenprijs te hoog om goed mee te kunnen beleggen op de manier waar wij dit doen, met andere woorden gebruik makend van kleinere bedragen. Ons oog is dit maal gevallen voor Wheathon Precious Metals (WPM) en Vox Royalty (VOX) We hebben deze bedrijven reeds in portfolio en kopen deze aandelen dus bij.

WPM (Wheathon Precious Metals)

WPM is een van de grote jongens en wat ons zo bevalt aan dit bedrijf, is dat het niet alleen focus heeft op goud, maar juist ook op zilver. Een aantal jaar geleden heette het fonds zelfs Silver Wheaton Metals. We denken echter dat het fonds nu ondergewaardeerd is vanwege het algehele slechte sentiment in de gehele sector. En nu raken we dan ook gelijk een zeer gevoelig thema aan voor het investeren in royalty bedrijven. Er is zeer moeilijk een waardering sticker op te plakken aangezien de royalty’s die ze hebben vaak allemaal aparte en verschillende afspraken zijn. Dit bedrijf heeft echter in het verleden laten zien dat het jaar op jaar presteert en dus nu voor de komende jaren genoeg inkomsten stromen in haar portfolio heeft. We zijn dus niet benauwd voor de toekomst. De huidige dip grijpen we aan om extra aandelen op te nemen in ons portfolio.

Het aandeel betaalt ook een klein dividend uit van bijna 2%. Dit kan over een aantal jaar uitgroeien op een behoorlijk dividend op de kostprijs van de aandelen van nu. Wij rekenen op een dividend van minimaal 5% binnen de 5 jaar tijd. Dit is ook de reden waarom we de aandelen nu kopen. Mochten de aandelen sterk stijgen zullen we echter de helft verkopen om van een volgende dip terug te kunnen kopen.

VOX (VOX Royalty Corp.)

VOX royalty is de toekomstige Franco Nevada (FNV). Althans dit claimen ze min of meer zelf. Niet met die exacte woorden, maar de CFO heeft herhaaldelijk verteld dat hun business model een kopie is dan die van FNV. Voor diegene die FNV niet kent, het is het meest lucratieve voorbeeld van een royalty bedrijf uit het verleden en spuugt werkelijk cash uit. We volgen VOX al een aantal jaar en men levert meer dan wat men belooft en dit is erg knap voor een junior in de sector. Eigenlijk kunnen we het haast geen junior meer noemen aangezien ze nu al ¾ van de waarde van MTA heeft. Wij denken dat dit aandeel over 5 jaar zich kan meten aan de grootte van SAND nu. Dit betekent dat men nog 10 x zo groot moet worden op basis van de waarde van nu van VOX in vergelijking met SAND. Als we naar het groeiprofiel kijken van nu van VOX dan kan dit best nog weleens lukken.

Dit is echter niet de voornaamste reden waarom we geld in dit aandeel stoppen. We weten dat veel royalty’s in dit bedrijf geld gaan opleveren de komende jaren waardoor het wel eens de grootste groeier van deze markt kunnen worden en dit vertaalt zich zeker in de aandelenprijs. Dit geeft ons een extra hefboom ten opzichte van andere royalty bedrijven. We willen van VOX een FGS aandeel maken en zijn nu al aardig onderweg met de huidige 42% winst. We willen echter sneller naar ons resultaat komen en zetten hierom grover geschut in. We kopen nu een aantal aandelen om te kunnen handelen en zo een aantal gratis aandelen te kunnen sprokkelen zoals we laatst met een aantal andere aandelen gedaan hebben. Het is een beetje kruideniersmentaliteit, maar we zien dat het werkt in deze markt dus waarom dan niet met dit aandeel proberen. Als we ons doel van minimaal 100 gratis aandelen hebben behaald wachten we rustig af totdat over een jaar of 10 de “bullmarket” in edelmetalen voorbij is.

We zullen de aandelen van VOX dus als aparte aandelen in ons portfolio aanhouden om het rendement gaat te kunnen monitoren om er apart mee te kunnen handelen. Dus indien we aandelen gekocht hebben de komende week of weken dan staan ze in ons portfolio-overzicht op 4a.

Gisteren hebben we reeds aangeschaft:

  • 15 aandelen WPM met een prijs van $ 31, 75
  • 200 aandelen VOX met een prijs van CAD 3,03

Update over de goudprijs

We kunnen u niet verlaten deze week zonder een update over de goudprijs te geven. Weer was het schrikken dat de edelmetaalprijzen zakten (eer)gisteren. Grote banken gaven een update over de verwachting over het edelmetaal en deze waren allemaal negatief naar beneden bijgesteld. Maar zie hier, goud ligt precies op het 200-daags middelde en veerde gisteren van een dieptepunt van ongeveer $ 1663 op naar de $ 1683 nu. En precies op deze dip hebben wij de aandelen aangekocht die in dit artikel staan. Dit kan best weleens de bodem zijn en dat de grote banken hiermee hun shorts de deur uitgedaan heeft en aan de long zit, net als met zilver nu. We zullen het zien aan het COT rapport volgende week. Ons geduld wordt dus weer op de proef gesteld. Wij houden geloof, temeer de centrale banken van niet westers georiënteerde landen fysiek goud en zilver kopen. We houden u op de hoogte.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Het was weer een “alles zakt week”. Bij onze short posities verwachten we dit uiteraard, maar bij grondstoffen niet. Maar onthoudt u dit, hoe langer deze situatie duurt met lage prijzen voor de grondstoffen en het algehele ESG beleid om niet naar deze materialen te boren, hoe minder het aanbod zal worden, en bij gelijke vraag zal de prijs explosief stijgen. Dus wij geloven hierin en verwachten nog steeds we met deze strategie aan de goede kant uitkomen. We hopen voor u hetzelfde.

Verder moeten we helaas meedelen dat we weer geen update van onze portfolio zullen toevoegen aangezien we nog steeds van een vakantie genieten en geen tijd zien om dit te doen. We hopen dit volgende week wel voor elkaar te krijgen. Voorlopig stijgen we deze week en volgende week naar nieuwe hoogten in de Alpen, we hopen dat de aandelen van ons portfolio dit voorbeeld zullen volgen.

Motto blijft: Houd nog langer vol en koop langzaam bij op de dip. Probeer te handelen door op dalingen te kopen en op stijgingen te verkopen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.