De uraniumaandelen bewegen tussen hoop en vrees.

De uraniumaandelen bewegen tussen hoop en vrees.

week 35 / jaar 5

Inleiding

Een grote toekomst dichten we toe aan uraniumaandelen, mits er geen kernramp gebeurd. Zo’n ramp

staat er nu misschien wel te gebeuren. Hoe beleggers hierop gaan reageren is cruciaal in het verdere verloop van de uraniumaandelen prijzen. We moeten dus een strategie hebben hoe wij hierop moeten reageren.

Wat is het goede nieuws en wat is het slechte nieuws?

Laten we met het goede nieuws van deze week beginnen. Japan herstart de kerncentrales die nog niet bijstaan sinds de ramp in Fukushima. Verder kondigde de Japanse regering aan, dat men nieuwe kernreactoren gaat bouwen. Op dit nieuws schoten de aandelen zo’n 10-15% omhoog. Terecht, want Japanse energiebedrijven moeten uranium op de markt kopen, nu niet alleen voor de herstart, maar men zal alvast voor de toekomst moeten denken hoe men uranium leveringszekerheid kan krijgen. Maar, dit geldt niet alleen voor Japan. Alle bedrijven op de wereld hebben op hun handen gezeten sinds Fukushima als het gaat om afsluiten van contracten. Waarom? Omdat regeringen anti-kernenergie waren en dreigde veel bedrijven te sluiten. Neem Duitsland als voorbeeld. Nu maken ook zij een draai doordat men opeens het nut van energiezekerheid binnen haar eigen grenzen op een harde manier leert inzien. Al deze bedrijven moeten nieuwe contracten afsluiten, en het seizoen hiervoor start binnenkort. Dus vanuit dit oogpunt kan de uraniumprijs flink gaan stijgen en daarmee de aandelen. Het zal in dit geval niet bij een stijging van 10-15% blijven, maar misschien wel een stijging van 100-150%.

Tegelijkertijd moeten we, vooral op de korte termijn, uiterst voorzichtig zijn met de bovenstaande verwachting. Dit omdat de ontwikkelingen rondom Oekraïne haar grootste kerncentrale in Zaparizja (zie foto). De russen hebben deze in handen, maar in de buurt wordt hard gevochten. En het nieuws gaat dat onderdelen geraakt zijn en in brand staan en nog erger, er kans bestaat dat er radio-activiteit ontsnapt. Dit bracht vrijdag al wat nervositeit op de markt met zich mee en de aandelen reageerde redelijk heftig hierop, zie de beweging in een van de grootste uranium fondsen URNM.

De prijs van het fonds schoot boven haar 200-daags gemiddelde, zie groene lijn in de grafiek, maar werd bruut teruggeworpen door het nieuws uit Oekraïne. Het zou best weleens kunnen dat dat dit nieuws beleggers volgende week flink nerveus gaan maken en men vervolgens besluit om uraniumaandelen van de hand te doen. Dit zal de aandelenprijzen geen goed doen en kunnen hiermee zal misschien de bodems uit juli opnieuw opgezocht worden.

Hoe reageren wij op dit nieuws?

Wij kijken de kat nog even uit de boom en we doen dus niets. Dit kan onze portfolio flink beïnvloeden aan de negatieve kant, maar wij verwachten dat dit nieuws gaat overwaaien. Ten eerst omdat de russen en de Oekraïners zich beiden niet kunnen veroorloven om de schuld te krijgen van een kernramp. De Oekraïners, omdat men dan alle support vanuit het westen op haar buik kan schrijven. De russen omdat dan meer landen zich tegen rusland zullen uitspreken en sancties tegen het land zal ondernemen. De grootste klap zou zijn als landen zoals China of India dit doen. Ze zullen elkaar echter de schuld gaan geven, waardoor Rusland in dit geval misschien wel aan het kortste eind trekt.

Wij denken dat het een kortstondige daling in de prijzen van de uraniumaandelen zal veroorzaken, die als het niet tot een ramp leidt, als een koopkans gezien kan worden. Dit is natuurlijk een beetje wrang, maar de rest van de wereld moet een manier vinden om minder CO2 uit te stoten. En steeds meer landen beginnen in te zien dat de enige manier om dit op een verantwoorde manier te bereiken is door kernenergie binnen de grenzen als oplossing toe te laten. Dus wij denken dat een kleine plaatselijke ramp deze trend niet tegengegaan zal worden. Wordt het een grote ramp dat misschien grote delen van Europa bedreigt, dan moeten we misschien onze kijk hierop veranderen en de aandelen met verlies verkopen.

Conclusie: We kijken het aan, we verkopen nog niet, maar we kopen ook even niet. Misschien zijn we slim genoeg om iets bij te kopen op een kortstondige daling van de uraniumaandelen, we zullen zien.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Zoals in dit artikel wel blijkt, deed onze uranium portfolio het redelijk goed en zorgde ervoor dat de gehele portfolio een beetje opveerde. Goud en zilver hebben het ook nog moeilijk en zorgt soms voor aandelenstijgingen en op andere dagen een daling. Ook hier is het afwachten. De koperaandelen hebben last van de teneur in de algehele markt. Op lange termijn denken we dat de koperaandelen alleen maar een richting op kunnen en dat is de weg naar boven.

Motto blijft: Houd nog langer vol en koop langzaam bij op de dip. Probeer te handelen door op dalingen te kopen en op stijgingen te verkopen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.