Consolidatie in de uranium en edelmetaal portfolio’s
week 11 / jaar 7
Inleiding
In onze vorige berichtgevingen hebben we meerdere malen aangeven dat we de uraniumaandelen en edelmetaal aandelen voor een deel willen verkopen. We gaan nu over tot actie, maar kopen andere aandelen terug. Leden kunnen dit zien onder het kopje “portfolio” en vervolgens “updates” op: https://investor-assistance-pro.com.
Edelmetaal portfolio consolidatie.
Waarom verkopen we een aantal aandelen in deze sector. Het antwoord hierop laat de onderstaande afbeelding misschien het duidelijkst zien.
In de afbeelding ziet u de goudprijs (bovenste lijn met de candle sticks) afgezet tegen de GDX (oranje lijn). De GDX is een fonds met de grotere edelmetaal aandelen. Duidelijk is te zien, dat normaal gesproken de GDX de goudprijs volgt, en dus de lijnen nagenoeg op elkaar liggen. Dit is een 5 jaar trend, maar als we een 25 jaar trend nemen zal u eenzelfde beeld te zien zijn. In tijden waarop goud het goed doet en flink in prijs stijgt, is het normaal dat de oranje lijn ook flink piekt boven de candle stick lijn. Zie voorbeelden in de afbeelding. In deze gevallen doen de goudmijnaandelen het beter dan de goudprijs en stijgen dus relatief gezien meer. Deze keer is het anders, maar waarom?
Ons vermoeden is, om een antwoord op de waaromvraag te geven, dat de markt denkt dat de goudmijnen te veel kosten hebben om winst te kunnen maken, in deze marktomstandigheid. Enerzijds met stijgende energieprijzen, anderzijds met stijgende rente op hun leningen. Wat het ook is, het feit is dat niet alleen de junior aandelen, maar ook de grotere fondsen op de bodem liggen en het sentiment onder de beleggers echt meer dan dood is. Met de laatste stijging van de goudprijs komt er eindelijk weer een beetje muziek in de sector, maar het is niet genoeg. We denken dat dit met meer geduld goed zal komen. Maar eerlijk gezegd zijn we wel teleurgesteld. Aangezien er een flinke all-time-high op het bord staat, doen de edelmetaal aandelen net alsof dit normaal is. Normaal gesproken hebben ze dan raketbrandstof en schieten omhoog. Nu echter, lijkt men diesel getankt te hebben en stijgen de aandelen langzaam en zeker.
Nog meer geduld zal u misschien denken. Eh ja …., helaas. Maar doordat het sentiment zo enorm slecht is biedt het ook kansen. We kunnen de grotere middelgrote bedrijven met de grootste stijgingskans goedkoop kopen. Dit betekent minder kans aan de onderzijde (op een daling van de prijs) en evenveel kans aan de bovenzijde (op een stijging van de prijs) als een junior aandeel. Wat wij gaan doen is dus het kaf van het koren scheiden en veel kleinere goud en zilvermijnen verkopen om vervolgens een paar middelgrote aandelen en misschien een junior met bewezen stijgingskans terug te kopen. De hoeveelheid geld in de sector zal misschien iets afnemen of gelijk blijven. Ook zullen we ons concentreren op het kopen van een aandeel wat dividend betaald, zodat ons geduld een beetje beloond zal worden.
Uranium portfolio consolidatie
We verkopen al een aantal weken een deel van onze portfolio. De onderstaande afbeelding laat het waarom zien.
De uraniumprijs is behoorlijk gedaald de laatste weken. Dit is niet raar als we naar de prijsstijging van het afgelopen jaar kijken. Wij denken dat, uranium een bodem aan het zoeken is, waarop het een aantal weken kan consolideren. Dit kan best wel eens $ 91 zijn, aangezien dit een weerstandslijn uit het verleden is. Het is bijna een gegeven dat uranium weer gaat stijgen in de nabije toekomst. Wij zullen hier niet op wachten. We hebben een prima portfolio en willen eigenlijk niet te veel aandacht besteden aan de sector. Hmmmm …….., wacht even wat zeggen jullie me nu, zult u misschien denken. Dit moeten we dus beter verklaren. We zitten met de aandelen zo goed, dat bijna de gehele portfolio gratis geld is en we hier nooit meer verlies op kunnen draaien. We wachten dus op een verdere stijging en zullen de winst hierbij weer afromen, tot die tijd echter hebben we geduld.
We hebben echter geen geduld met de junior bedrijven in onze portfolio die misschien ooit eens een mijn gaan bouwen en waarbij we nog niet 100% winst hebben behaald. Toch zullen we een enkeling houden, die een management hebben waar het bijna een zekerheid is dat ze gaan bouwen, aangezien men dat in het verleden heeft laten zien. Met het geld wat vrijkomt kopen we een producent die opereert in de Verenigde Staten en die dit jaar haar productie op zal gaan schroeven.
De bovenstaande strategie hanteren we, aangezien wij denken dat het grote geld in de sector zal gaan stromen. Dit soort fondsen en mensen kijken niet naar onzekere aandelen die ooit een mijn kunnen worden. Nee, die kijken wie heeft het waar gemaakt heeft. In het westen is er dan maar 1 bedrijf waar ze terecht kunnen en dat is Cameco. Maar zoals u weet hebben we deze niet in de portfolio en gaan we deze ook niet kopen. Wij denken dat er meer kansen liggen bij bedrijven die minder produceren, maar de kans hebben om meer te gaan produceren in de komende 5 jaar. Het aandeel dat we terugkopen hebben we reeds in de portfolio, maar we zullen er meer aandelen van kopen.
Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.
Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.
Huishoudelijke mededelingen:
Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.
Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.
Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/
We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is.
- De inkomen portfolio.
- Verslavingsgevoelige aandelen: Stijgen en dalen met de markt mee en we zullen het hier van het dividend moeten hebben om een beetje winst te maken.
- Metaal mijnbouw aandelen: Zie dit artikel.
- Olie en gas aandelen. Blijven stabiel, maar we verwachten veel van deze sector het komende jaar.
- Steenkool aandelen. De bodem is denken we gevonden. Verwacht dit jaar geen grote stijgingen meer in deze sector. Hier zullen we het van het dividend moeten hebben.
- De speculatieve portfolio:
- Edelmetalen, zie dit artikel.
- Uranium, zie dit artikel.
- Basis metalen, deze blijven een beetje doorsukkelen. We zullen voorlopig hierin niet beleggen, of we besluiten een groot bedrijf op te nemen.
- Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken wat op te gaan veren. We vinden vooral alles wat op zee gebeurd interessant en kopen een bedrijf wat olie vervoert.
- Crypto Corner: Crypto’s vlogen ook deze week door het dak deze week, en zorgde voor een overall rendement van bijna 42,5% op de gehele portfolio.
- De trading portfolio. Hier lijkt weer wat muziek in de te komen en maken kleine winsten. Maar we hebben ook wat bescherming in deze portfolio, en bescherming kost geld.
Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.