Bitcoin en Ethereum is digitaal geld, maar ook digitale goud?
week 44 / jaar 3
Met al de goud en zilver investeringen in ons portfolio zouden we bijna vergeten dat we ook andere investeringen hebben. Vorige week hebben we het reeds over koper gehad. Deze week gaat het over digitaal geld. We hebben 2 investeringen in ons portfolio namelijk Bitcoin en Ethereum. Beide staan op een mooie winst, namelijk respectievelijk 35 en 63%. Vooral de laatste week kwam versnelling in de stijging van de prijs. Bitcoin staat nu bijna op 11.000 euro en Ethereum bijna op 345 euro.
De stijging van beide crypto’s kwam waarschijnlijk door de adoptie van bitcoin in het betalingsplatform van Paypal. Paypal is een groot bedrijf, in Europa valt het mee maar in de USA is het groot. Daar reageert de koers dan ook op. Dit lijkt ons logisch en terecht. Voor de rest hebben we geen verstand van crypto’s, daar moeten we u in teleurstellen. Maar we zijn er eerlijk in. Als u meer redenen zoekt en meer informatie over crypto’s dan moeten we u naar het wereldwijde web verwijzen. We kunnen u alleen de reden geven waarom wij in de crypto munten zitten.
De reden waarom wij in beide crypto’s zitten is omdat wij denken dat het een digitaal goud belegging is, om de volgende redenen:
- Het is eindig (Bitcoin dan). Bij 21 miljoen bitcoin is het afgelopen, en kan er niet meer bij gemijnd worden. Geen best Nederlands maar een bitcoin moet je mijnen, zo heet dat. Nu zitten we op 19 miljoen, althans bijna. Iets wat schaars wordt, wordt ook meer waard.
- De laatste halving is geweest (bitcoin). Een halving is een gebeuren dat er 2 maal zoveel bitcoin gemijnd kunnen worden.
- De beide crypto’s zitten net als goud buiten het systeem van de banken. Met andere woorden, u kan bitcoins in iets anders omzetten en ruilen met iets anders. B.v. bij Paypal iets kopen, zonder tussenkomst van de banken.
Is er geen risico dan. Natuurlijk wel, het kan gewoon naar 0. Sommige analisten zeggen ook dat het niets waard is en dat het geen waarde kan creëren, net als goud ligt het maar ergens. En bij goud heb je nog iets dat je het mooi kan vinden, een crypto is niets fysieks en kan je het niet aanraken. En dit maakt het voor ons nu net zo aantrekkelijk. Naar ons idee moet je het namelijk zien als een verzekering. Een verzekering op iets wat wij geld noemen maar een valuta is. Wat het verschil tussen geld en valuta is? Geld is een ruilmiddel waar een bepaalde waarde achter staat. De $ en euro verliezen deze waarde. Eerst werd de $ gesteund door goud en de rest van de valuta’s door de dollar. Dit was in 1944 besloten in Bretton Woods. In 1971 veranderde dit in een petro-dollar en besloot Nixon de $ van de goudstandaard af te halen. Tot op heden is het nu nog zo. Maar het geval is nu dat olie in betekenis ook achteruit gaat. En bovendien kunt u niet naar de bank gaan om een vat olie op te eisen als u geen vertrouwen meer heeft in het papiertje met een $ of een euro erop. Bij goud kon dit wel. U kon voor 1971 naar de bank met $’s en het omzetten in goud. Dus het vertegenwoordigd nu steeds minder waarde en we hebben voor olie nog geen waardige vervanger. Valuta is iets wat in omloop gebracht wordt waar de centrale bank van zegt dat het te vertrouwen is en een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Zolang dit werkt is het ok, maar als er veel mensen zijn die het vertrouwen opzeggen is het gebeurd en stopt de stroom en daarmee het vertrouwen in de munt. Goud is een verzekering hiertegen. Dit vertegenwoordigd altijd waarde. In het jaar 0 kon je naar de kleermaker en een mooi pak kopen voor 1 gouden munt. Nu 2000 jaar later kan dit nog steeds. Kan je nog steeds met een romeinse munt bij de kleermaker aankomen en een mooi pak kopen? Ik dacht het niet. Kan je nog steeds met $1 een brood kopen net als in 1970, ik dacht het niet. Het is dus een verzekering tegen als het systeem faalt. Dezelfde rol vervult crypto’s voor ons.
Denkt u dat het systeem niet kan falen. Kijk dan terug in onze historie hoe vaak valuta’s gefaald zijn. De pond is de oudste munt en die is bijna 200 jaar oud. En dit is echt heel lang, de meeste munten houden het maar 40 jaar vol. Daarom adviseren we u, diversifieer uw geld in goud en crypto’s buiten uw euro’s om. Houd ongeveer 10% fysiek goud en 5% van uw vermogen aan in crypto’s. Het laatste mag altijd minder zijn uiteraard. Maar probeer het in ieder geval met een beetje.
Nu hebben we al 0,25 bitcoin al FGS in ons portfolio. Misschien besluiten we dit keer niet op 100% winst te wachten in bitcoin in onze crypto sector. We zullen dan de winst alvast af te romen en bij de FGS bitcoins voegen. Maar dit is nu nog te vroeg, we wachten het even af. Als de goud en zilver beleggingen tegen vallen zullen we eerder geneigd zijn dit te doen om kapitaal vrij te maken om als cash aan te houden voor slechtere tijden in beleggingsland.
Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter
Portfolio update
Deze week ging het weer op en neer. Het mandje met goud en zilvermijnen doet het niet goed, enige positieve uitzondering is DEF. Maar dit soort aandelen is moeilijk te timen. Geduld wordt dan meestal beloont en deze aandelen gaan bij de juiste settings keihard omhoog. Wij denken dat dit nog steeds eind december of begin januari is. Verkoop als de stoplossen aangetikt worden op de eindkoers van de dag. Dan hadden we het mis en moeten onze verliezen nemen. We verwachten dus nog 2 maanden ups en downs, dit is nog niet over. Motto wordt: Heb geduld!!!!!
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.