We duiken dieper in steenkool.

We duiken dieper in steenkool.

week 14 / jaar 7

Inleiding

Deze week een artikel met een andere kijk op steenkool. We hebben al een aantal aandelen van steenkool mijnbouwbedrijven maar nog geen pure metallurgische steenkool producent. Daar komt nu verandering in. Leden kunnen het aandeel bekijken en artikel lezen wel aandeel wij gaan kopen de komende week. Zie het onder het kopje “nieuwsbrieven” op: https://investor-assistance-pro.com.

Metallurgische steenkool of thermische steenkool.

Grofweg kan je steenkool in 2 categorieën onder verdelen. Steenkool dat gebruik wordt in energiecentrales om uiteindelijk elektriciteit te produceren, deze noemt men thermische steenkool. De andere categorie is metallurgische steenkool. Dit is steenkool die wordt gebruikt in de staalindustrie. In de hoogovens heeft men de C-atomen nodig om met het ijzer te vermengen. We hebben al een aantal aandelen die thermische steenkool produceren, en 1 aandeel dat de beide categorieën maakt. Nu nemen we een puur metallurgische steenkool producent op in onze portfolio. Een met zeer hoge reserves, veel potentie qua productieverhoging en met een productie horizon van minimaal 40 jaar vooruit.

Redenen waarom steenkool nog heel lang een grondstof is die we nodig hebben

Er zijn bewegingen in de maatschappij geweest die vragen stellen bij het gebruik van fossiele brandstoffen en daarmee ook dat van steenkool. Het probleem is, de vervuiling die dit soort grondstoffen met zich meebrengen bij verbranding ervan, en de CO₂ die hierbij vrijkomt. Vooral in het westen heeft men hier moeite mee en is men een weg ingeslagen om de wereld van deze grondstoffen te ontdoen, althans het gebruik hiervan.

Dat dit gedoemd is om te mislukken zien gelukkig steeds meer mensen in. Echter, niet diegene die aan de touwtjes trekken. In het oosten van de wereld heeft men heel andere belangen. Hier wil men in toenemende mate 2 dingen: ten eerste wil men de bevolking uit de armoede trekken, en ten tweede minder bemoeienis van het westen. De steenkool consumptie in het oosten gaat er vrolijk op los en stijgt dus nog ieder jaar. Maar niet iedereen in het westen zweert steenkool een gewisse dood toe. In Duitsland zijn ze dol op kolen. Dit doet men om het milieu en klimaat te beschermen door kolen te verbranden en de kerncentrales te stoppen. We gaan ervan uit dat u de cynische ondertoon begrijpt.

In eerdere artikels hebben we al redenen gegeven waarom steenkool de komende 50 jaar niet weg zal gaan, we zullen hieronder de redenen nog een keer op een rijtje zetten.

  • De wereldbevolking groeit nog steeds. Terwijl we in het westen protesteren tegen steenkool zitten aan de andere kant een miljard mensen zonder stroom. En nog eens een miljard mensen met te weinig elektriciteit. Dus kappen met kolen is er niet bij. We hebben iedere energiebron nodig die er is, om dit te bereiken. De hypocrisie, die vooral onder de linkse elite leeft, bereikte deze week voor ons een hoogtepunt, toen de premier van Guyana de vraag kreeg of de olievelden voor zijn kust niet zorgde voor een CO₂-uitstoot voor de wereld. Voor wie twittert, kan het hier nakijken.
  • Alternatieve energiebronnen, die goed voor het milieu zijn zoals wind en zonne-energie, falen jammerlijk. Alleen deze week lazen we op Twitter een 3-tal berichten. Het eerst artikel ging over het niet doorgaan van een Zweeds windpark op zee, het tweede artikel ging over het terugtrekken van ons eigen ENECO (voor Vlaamse lezers, dit is een van de grootste energiemaatschappijen in Nederland) uit een windpark op zee omdat het te duur was, het derde artikel omschreef de totale verwoesting van een van de grootste zonnecellenparken van de Verenigde Staten door een enkele hagelbui. Het is dus niet alleen niet rendabel, maar ook nog eens slecht voor de elektriciteitsvoorziening als geheel. Het laat zien dat alternatieve energie een welkome aanvulling is, maar nooit als hoofdvoorziening van onze elektriciteitsbehoefte kan vervullen. Politici en wensdenkers kunnen het beste hun hoofd uit het zand halen en dit in gaan zien. Hoe eerder, hoe beter. Voor ons als investeerders helpt het als men met het hoofd in het zand blijft houden, aangezien de steenkool mijnbouwbedrijven nog hogere winsten zullen maken in de toekomst, maar dit helpt de wereldbevolking niet. Dus wij zien het liefst een ommezwaai.
  • Steenkool is nog altijd de goedkoopste en makkelijkste vorm van energie. Je graaft het op, je vervoert het, je verbrand het, en je consumeert de energie ervan. Geen zeer moeilijke technologie is er nodig en het is uiterst betrouwbaar. Als we het vergelijken met andere energievormen, is bij aardgas het vervoer en opslag vaak moeilijk, en bij uranium het gehele process technologisch moeilijk. Steenkool is makkelijk en goedkoop, en dit zal zo blijven. Zo, wat denkt u dat een land als India bijvoorbeeld zal kiezen als men haar bevolking van elektriciteit wil voorzien. Juist kolen, ook China bouwt de komende tien jaar 655 kolencentrales erbij. Ook aan de metallurgische kant is steenkool nodig. Onze eigen hoogovens wil men nu verduurzamen door het ding op te gaan stoken met waterstof dat door windparken op zee mogelijk gemaakt wordt. Allemaal heel leuk verzonnen en op papier inderdaad fantastisch. Weet u echter hoe lang het duurt om een hoogoven op te stoken, hoeveel continue energie hiervoor nodig is? Heel veel en heel lang, men heeft dus grote overschotten van waterstof nodig om dit te bereiken en het stabiel te houden. Waterstof laat zich, net als elektriciteit, moeilijk opslaan. Dus betrouwbaar wordt het waarschijnlijk niet. Bovendien prijst men zich totaal uit de markt, de rest van de wereld gaat vrolijk door met steenkool.
  • De vraag naar elektriciteit stijgt nog steeds enorm. Neem nu de nieuwe AI hype. Dit verbruikt bakken met energie. Daar, waar niet voldoende kerncentrales bijgebouwt kunnen worden, zullen met andere betrouwbare bronnen van elektriciteit de centrales gevoed moeten kunnen worden. Het westen zal snel merken dat het de grenzen opgezocht heeft voor wat mogelijk is en dat wind- en zonne-energie geen betrouwbaar alternatief is. Wij denken dat men zelfs terug gaat grijpen op steenkool in het westen. Hier zal echter minimaal een decennia over gebabbeld worden, want toegeven dat je fout zat is natuurlijk moeilijk.

Conclusie

We kunnen nog wel even doorgaan, maar zullen het hierbij laten. We denken dat het punt wel duidelijk gemaakt is. Steenkool gaat niet weg, hoe graag we dit ook willen. De enige oplossing is, is dat morgen de halve wereldbevolking dood neervalt en dus de energie behoefte sterk afneemt. Maar ja, dit is ook niet echt een oplossing die iedereen toejuicht. Wij zeker niet. Daarom kiezen wij ervoor om een aandeel in ons portfolio erbij te nemen die de staalproductie in stand kan houden. Staal is immers in grote hoeveelheden nodig en blijft nodig. Om staal te maken is steenkool nodig.

Wie wil weten welk aandeel we op het oog hebben kan het beste een abonnement nemen op onze website https://investor-assistance-pro.com (zie onderstaande afbeelding). Mensen die al lid zijn kunnen de onderstaande knop gebruiken.

Lees verder

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Lijken iets te gaan stijgen, bovendien is het dividend zeer welkom. 
    • Metaal mijnbouw aandelen: Veren iets op de afgelopen tijd. We vinden de mate waarin erg tegenvallen echter, vooral de edelmetalen met goud in een all-time-high zouden we meer mogen verwachten.
    • Olie en gas aandelen. Deze sector wint aan tractie naar de bovenzijde, ook onze speculatieve aandelen stijgen. We zijn benieuwd of deze sector ons de winsten gaat brengen zoals we denken dat dit gaat doen de komende jaren.
    • Steenkool aandelen. Zie dit artikel, de sector heeft het moeilijk, daarom is het nu een goed moment om te kopen. 
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen, zie artikel van vorige week. We wilden eigenlijk wat opties kopen de afgelopen week. We stonden op het punt om dit te doen maar toen stegen de zilveraandelen op die dag niet met behoorlijke percentages. Dus we wachten nog even af. Bovendien zijn de banken met enorme shortposities bezig op het glimmende metaal. Dit kan 2 kanten opgaan. Of de banken winnen en drukken de prijs van zilver flink naar beneden, of er komt een enorme shortsqueeze waardoor zilver door het dak gaat. We moeten dus voorzichtig zijn als we besluiten om opties te kopen.
    • Uranium. De spotprijs is weer een beetje aan het bijkomen en lijkt weer te gaan stijgen. De prijs is echter verder gezakt dan we gedacht hadden. Maar we zitten goed en blijven de sector van een zeer comfortabele positie bekijken. 
    • Basis metalen, koper is aardig gestegen. Dit heeft iets verlichting gebracht, maar over het algemeen blijven de aandelen een beetje doorsukkelen. We zullen voorlopig hierin niet beleggen, of we besluiten een groot bedrijf op te nemen.
    • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op en lijken wat op te gaan veren. 
    • Crypto Corner: Crypto’s lijken te stabiliseren, we wachten rustig af.
  3. De trading portfolio. We kijken hier uit om zilver call opties te kopen, op de mijnbouwbedrijven wel te verstaan. Zie ook onder edelmetalen bij de speculatieve portfolio.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.