Olie dividenden groeien de hemel in
week 25 / jaar 6
Inleiding
We hebben een start gemaakt met onze nieuwe site, u kunt alvast een kijkje nemen met de volgende link: https://investor-assistance-pro.com . Vanaf nu zullen we alle aandelen die we aankopen op deze nieuwe site presenteren, maar ook aandelen die we reeds in de portfolio hadden, op beleggershulp zijn ze dan niet meer te zien.
Deze week hebben we het over dividendbetalingen in de olie-sector. Dividenden in de oliesector stijgen in de rap tempo en hier lijkt voorlopig ook geen einde aan te komen. We doen een kleine analyse wat hier de reden van kan zijn. Daarna zullen we een paar voorbeelden behandelen. Een voorbeeld diepen we verder uit en indien u een abonnement heeft op https://investor-assistance-pro.com , kunt u hiervan de analyse lezen.
Dividenden in de oliesector.
Dividenden in de oliesector stijgen de laatste jaren flink. In deze sector is het dividend altijd al aan de hoge kant geweest, maar de laatste jaren lijkt men hier een schepje bovenop te doen. Als inkomens investeerders juichen we dit uiteraard toe. We hebben nu 1 aandeel in de portfolio in de oliesector dat dit jaar zelfs al 19% dividend op de onze kostprijs van het aandeel heeft gegeven. Het mooie hierbij is dat het jaar nog niet over is en dat men nog een dividend in september uitkeert.
Dividend is een vies woord geworden de laatste 10 jaar. Persoonlijk snappen we hier niets van. Diegene die tegen dividenduitkeringen zijn, vinden mensen die dividend ontvangen een stel gewetenloze graaiers. Maar is dit zo? Wij vinden uiteraard van niet. Je doet immers een investering van je zuurverdiende centen en hier ontvang je rente, in de vorm van dividend, op. Als deze investering sterk daalt in waarde, hoor je de mensen die de graaier theorie aanhangen, ook niet zeggen, dat dit gecompenseerd moeten worden. Bovendien belegd iedereen via het pensioen dat men opbouwt.
Hier heeft de graaier theorie aanhangende meute ook wat op verzonnen. Verbied gewoon de pensioenfondsen en andere grote instellingen, om in dat deel van energie sector dat CO₂-uitstoot, te beleggen. Zij hebben immers het klimaat verziekt en dat alleen voor winstbejag. Deze theorie rammelt natuurlijk aan alle kanten. Je bent zelf verantwoordelijk voor je gedrag, niet een grote oliemaatschappij. Jij bent diegene die kan besluiten minder uit te stoten door minder te reizen en minder te consumeren. Natuurlijk kan je verplichten om grote bedrijven om een steentje bij te dragen, maar om ze verantwoordelijk te maken als enige klimaat verzieker gaat ons veel te ver. De andere kant is dat dit soort bedrijven ons ongekende welvaart gebracht hebben. Wat als er geen olie was? Dan hadden we allemaal nog kolen verbrand en met stoommachines gewerkt en hadden kolen misschien wel op geweest.
Er is nu gewoonweg geen alternatief, we hebben de komende decennia nog olie nodig. Er is maar 1 uitweg die wij op dit moment zien en dat is kernregie. Dit is dan ook precies de reden waarom we ook in deze sector geïnvesteerd zijn. Dit is de enige manier om de energiebehoefte grotendeels CO₂ vrij te maken en tevens de consumptie in olie, kolen en gas te verminderen. Dus de beste manier is om met oliebedrijven samen te werken en te kijken hoe we onze energiebehoefte in de toekomst in willen richten.
Een bedrijf dat erg veel last heeft van negatieve publiciteit is Shell. Het bedrijf is altijd al omstreden geweest bij een bepaalde groep mensen. Deze groep is sterk gestegen in aantal. Het gevolg is dat Shell een aantal jaar geleden, onder druk van deze mensen, haar dividend verlaagd heeft. Dit heeft investeerders doen weglopen, en het bedrijf heeft nu een ongelofelijk lage waardering op de beurs. Zo laag zelfs, dat een groot bedrijf elders uit de wereld Shell over zou kunnen nemen. Mocht het echt zo ver komen dan zijn we echt in de aap gelogeerd. Want dit zal dan een trend worden, waardoor we als Europa grote bedrijven kwijtraken aan andere continenten, en hiermee zou de afhankelijkheid van anderen alleen maar groeien. De nieuwe CEO verhoogt daarom het dividend van Shell, met de reden om nieuwe investeerder aan te trekken, weer om zo de waardering op te krikken. Zelfs een verhoging van 15% ten opzichte van het dividend van een jaar geleden.
Waarom groeien de dividenden in de oliesector?
Een reden hebben we reeds behandeld net boven dit kopje. Maar er is een belangrijkere reden waarom dividenden groeien. En dan kunnen we hem ook gelijk breder trekken naar de tabakssector en de kolensector. Dit zijn ook sectoren waar de politieke mening niet gunstig gestemd is. Het rare is dat mensen toch blijven roken en mensen verbruiken toch energie en consumeren staal zodat kolen nodig zijn. Met andere woorden, het maakt niet uit wat een regering ontmoedigd met beleid, mensen veranderen hun gedrag niet. Neem roken. Wij roken niet, en vinden mensen die wel roken niet goed bezig aangezien dit ernstig hun gezondheid schaadt. Maar het is hun keuze, je bent dus verantwoordelijk voor je eigen gedrag willen we zeggen. En dat is precies waarom wij geïnvesteerd zijn in de sector. Deze sector gaat niet weg aangezien gedrag van mensen niet veranderd. En dit gaat zeker niet veranderen door de schuldvraag alleen maar bij grote bedrijven legt.
Maar het feit is er, en we moeten kijken hoe we hier mee om moeten gaan als investeerder. Wij zien dit juist als een kans. Want let maar op, alle sectoren die niet deugen volgens de beleidsmakers of andere organisaties, betalen grote sommen dividend uit. Maar is dit eigenlijk wel zo? Nee, dit valt best mee. Het is een kwestie van waardering. Shell bijvoorbeeld heeft een waardering van 6 × de winst, dit terwijl een groot tech-bedrijf een waardering van bv. 50 heeft. Dus het kan best zijn dat het tech-bedrijf meer dividend uitbetaalt, maar dit merk je als investeerder niet aangezien je zoveel voor je aandeel moet betalen. Dus eigenlijk is de waardering te laag en niet het dividend percentage hoog. Als investeerder kan je hier echter wel van profiteren, net zo lang tot de waardering omhoog gaat. Gaat deze niet omhoog. Prima. Dan zit je inderdaad in een sector zoals de tabakssector, lage waardering en hoge dividend voor jarenlang.
Het tech-bedrijf van het bovenstaande voorbeeld heeft wel een goed imago. We kunnen dit algemeen stellen en zoomen dus niet op een specifiek aandeel is. Maar dit soort aandelen vinden de klimaatactivisten en beleidsmakers wel oké. Ongelofelijk is onze ogen. Dit zijn juist de energieslurpers van onze wereld en zijn niet de energieproducenten. Wie weet, misschien gaat men het eens begrijpen. Wat ons betreft, mag het zo blijven. Wij hebben graag aandelen zoals die in de tabakssector, aandelen met hoge dividenden en lage waardering.
Wij hebben een goed portfolio opgebouwd in de oliesector. Het zijn allemaal aandelen met een hoog dividend van minimaal 5%. Er zit zelfs een aandeel tussen dat meer dan 20% zal uitkeren dit jaar aan dividend. Wilt u weten welke aandelen is ons portfolio zitten? Neem dan een abonnement door op deze link te klikken.
De premium leden die reeds een abonnement hebben, kunnen hier inloggen om het aandeel te bekijken onder het kopje “nieuwsbrieven” en de analyse hierop te lezen.
Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.
U heeft een keuze uit de volgende abonnementen als u op de knop “registreer” drukt.
Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl
Huishoudelijke mededelingen:
Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.
We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vindt u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.
Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.
Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/
Uranium steeg deze week. Olie en gas blijven redelijk gelijk of stijgen iets. Edelmetalen en basismetalen daalden iets. We verwachten eigenlijk op korte termijn niet veel verandering. Het blijft daarom afwachten, en tijdens het wachten is een dividend zo nu en dan niet mis. Onze handelsportfolio doet het goed qua opties. De short-positie presteert ronduit slecht. Maar ook hier zijn we geduldig, er ook kan echter ook een moment zijn dat we ons verlies moeten toegeven en het aandeel weer terugkopen.
Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.