Witgoud beter dan geelgoud?

Witgoud beter dan geelgoud?

week 15 / jaar 4

Voor de duidelijkheid: Witgoud is platina, geelgoud is gewoon het metaal wat we goud noemen. Althans zo wordt het vaak verteld als u sieraden komt. Officieel klopt dit echter niet. Door palladium toe te voegen aan geel metaal wordt de kleur meer zilverachtig (en wit) en dit wordt witgoud genoemd. Platina en palladium zijn eigenlijk onbekend als investeringsmetaal en ontlopen elkaar niet veel qua chemische structuur. Goud en haar kleinere broer zilver hebben hierin veel meer toepassingen in. In de sieraden industrie ligt dit anders. Hierin speelt platina wel degelijk een rol, en palladium een iets mindere rol. Platina en palladium worden echter hoofdzakelijk als industrieel metaal gezien gek genoeg. We zeggen hier gek genoeg aangezien edelmetalen meestal ingezet worden als monetair item of als sieraad van oudsher. Als investering dus. Een appeltje voor de dorst. Zo is het sieraad ook ontstaan naar ons idee. Men vond het mooi om op het lichaam te dragen maar in slechte tijden kon men het altijd inwisselen tegen goederen en geld als men even krap bij kas zat. Platina en palladium spelen vooral een rol in de industrie als katalysator, bij b.v. auto’s en in de petrochemische-industrie.

Geografisch kan er ook wat verteld worden over Platina en palladium. Misschien zal het u verbazen maar 90% van al het platina dat uit de aardkorst wordt gehaald is afkomstig uit 2 landen. Dit zijn Zuid-Afrika (stijf bovenaan met 75%) en Rusland (met 15%). Canada, Zimbabwe en de USA hebben 9% totaal met ieder bijna een gelijk aandeel van 3% van de wereldproductie. Voor palladium hebben Zuid-Afrika en Rusland elk een gelijk deel van de wereldproductie en samen 75%, op de derde en vierde plaats komen Canada en de USA met samen zo’n 13,5 %. Men kan dus concluderen dat Zuid-Afrika en Rusland deze markt domineert en controleert.

Als we naar de prijs van palladium kijken dan zien we dat dit metaal rond zijn all-time-high koerst en de potentie heeft om door te stijgen. Dit komt omdat dit een erge kleine markt is waar investeringen zijn achtergebleven en prijzen kunstmatig laag zijn gehouden wat nieuwe investeringen dus geremd heeft. Het elastiek is nu gebroken en de vraag naar het metaal is gestegen, dit terwijl het aanbod er niet voldoende is. Hetzelfde dreigt nu in de zilvermarkt te gebeuren overigens.

Platina heeft een heel ander patroon. In de platina markt is waar de palladium markt was in 2018 denken wij. De vrees was dat platina minder gebruikt zou worden in auto katalysatoren in de toekomst en dat hierdoor de vraag naar het metaal zal afnemen, aangezien elektrische auto’s geen katalysatoren nodig zullen hebben. Wij denken dat dit tot onderinvestering heeft geleid en platina nu op het punt staat om een inhaalslag te maken. Wij hebben een koersdoel voor platina van $2000 voor het eind van 2022.

Een ander argument voor het stijgen van de platina prijs is dat de historische ratio tussen platina en goud altijd rond de 1 of onder de 1 heeft gelegen. Een ratio onder de 1 betekent dat platina duurder is dan goud. Alleen sinds 2009 heeft platina aan kracht verloren en goud aan kracht gewonnen. Wij denken dat we teruggaan naar een ratio van onder de 1. Met de huidige prijs van goud betekent dit dus een prijs rond het eerder gegeven koersdoel van $2000 voor platina.

Dit alles brengt ons dan ook tot de tip die we u gaan geven in deze weekly update. Aangezien we nog steeds potentie zien in palladium en nog meer in platina hebben we gekozen voor een algemeen fonds dat beide metalen dan echt ook fysiek op de plank hebben liggen. En wie anders hierbij te vertrouwen dan onze Canadese vriend en miljardair Eric Sprott. We hebben dit aandeel gisteren gekocht en aan onze portfolio toegevoegd. Dit fonds handelt dus niet in aandelen maar koopt zuiver het metaal aan en ligt het als investering op de plank in een kluis. Eigenlijk bijna hetzelfde als u het fysiek zelf zou bezitten. Wij hebben het aandeel gekocht met een prijs van $19,50.

Koop 100 aandelen Sprott Physical Platina & Palladium Trust(SPPP) voor <$20

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen (aangezien we niet alles op twitter en andere sociale media posten) dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site. : info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze weekly updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere update zoals de BBBB (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals) en onze highscore lijst van verkochte aandelen.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Overall portfolio: ruim 129% winst. Golden Egg Basket: 11% verlies. Crypto box: 1467% winst. Nucleair bullets: 129% winst. Battery metals: 73% winst

Deze week was het een kalme week. Er gebeurde niet zoveel, dan weer een dag wat verlies, dan weer een dag wat winst. Uranium deed ook niet veel en het kan best zijn dat de aandelen een klap naar beneden krijgen. Hopelijk zijn we dan slim genoeg om meer aandelen te kopen. Met goud en zilver is het nog steeds een beetje halen en brengen. We zijn nog steeds niet gerust of we de daling achter ons hebben. Motto wordt: Lekker blijven zitten en geniet van de rit naar boven, verkoop altijd de helft bij 100% winst!!!!!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.