Heeft Uranium de kracht, om de prijs van aandelen, als een raket te doen stijgen?
week 12 / jaar 4
Vandaag weer een update over het andere gele metaal, uranium. Is niet zo mooi als goud, maar zeker zo explosief, als het aankomt voor de potentie van grote winsten. Nu is de uranium markt echter een zeer moeilijke markt te begrijpen. Wij maken het echter zeer simpel voor onszelf. Hierbij stelen we 2 uitspraken van een van de slimste investeerders in dit soort markten en dat is Rick Rule van Sprott corp. Zijn eerste uitspraak is: “The cure for low prices is low prices”. Dit is een zeer simpele uitspraak, maar je kan er geen speld tussen krijgen. Iemand die gewend is om in de grondstoffen sector te investeren, zal dit onmiddellijk herkennen ,en is dus toepasbaar in de gehele sector en niet alleen in de uranium sector. Wat deze uitspraak betekend is dat, indien er lage grondstofprijzen zijn, bedrijven gaan knijpen in hun investeringen om nieuwe ontdekkingen te doen. Dit effect gaat jaren door totdat het aanbod van de grondstof lager wordt en de vraag het aanbod doet overstijgen. Indien prijzen blijven zakken zal dit het effect doen versterken. Prijzen zullen dus moeten stijgen om nieuw aanbod op de markt te laten vloeien. Echter het duurt 7-10 jaar bijvoorbeeld om een mijn operationeel te krijgen en dus productie gaat draaien. Indien prijzen hoger worden komt er steeds meer aanbod in de markt waardoor ” the cure for high prices is high prices” geldt. De aanbod zal de vraag doen overstijgen en de prijs van de grondstof gaat weer zakken. De grondstoffenmarkt heeft enorme stijgingen en enorme dalingen, we zitten nu in een stijging. De tweede uitspraak is alleen voor uranium van toepassing en gaat als volgt: “The price have to go up otherwise the lights go out, and we don’t want te lights to go out”. Dit is ook een simpele uitspraak die doelt op het lage aanbod en stijgende vraag in de markt. Mijnen zullen moeten produceren om dit aanbod te genereren maar doen dit niet als ze verlies moeten draaien. Nieuw te bouwen kerncentrales zullen brandstof nodig hebben en daardoor zal de vraag het aanbod overtreffen.
Beide uitspraken van Rick zijn geheel van toepassing op de uranium sector in het huidige investeringsklimaat. U moet weten dat uranium mijnbouwbedrijven, uranium produceren net onder de $30 per pond. Deze bedrijven hebben echter minimaal $50-60 nodig om winst te maken. Veel bedrijven zijn dit dus niet van plan en hebben hun mijnen stilgelegd of hun productie sterk gereduceerd zoals de 2 grootste bedrijven Cameco (Canada) en Kazatomprom (Kazachstan). Er zijn meer bedrijven die dat doen aangezien ze het spul niet met verlies willen verkopen en dus liever in de grond houden en gelijk hebben ze. Men koopt het dus op de markt in om vervolgens aan de kerncentrales te kunnen verkopen. Maar waar komt dit aanbod doen vandaan?
De uraniummarkt is een hele rare markt. Zo zijn er overschotten van de kernwapens die ontmanteld zijn en van de kerncentrales van Japan die zijn stilgelegd die de markt worden op gebracht. Niemand weet echter hoeveel dit precies is en hoeveel dus de voorraad aan bovengronds uranium is. Een moeilijkheid hierbij is dat je natuurlijk niet te koop loopt met een paar pondjes verrijkt uranium. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie zijn er zeer heel veel schimmige en illegale handeltjes geweest. Mensen die het denken te weten zeggen dat de voorraad geslonken is tot praktisch niets en dus zal de uraniumprijs moeten stijgen anders gaan inderdaad de lichten uit aangezien de kerncentrales geen uranium meer krijgen. U moet weten dat ruim 20% van de elektriciteit in de USA van kerncentrales komt. En denk aub niet dat het in Europa anders is. Frankrijk heeft nog een veel groter percentage.
Wat u verder moet snappen is het technische verhaal van elektriciteit. De moeilijkheid is dat je het niet kan opslaan. Dit is ook de reden dat het lampje bij ons niet minder fel gaat branden als er elektriciteit te kort is maar indien de stroom uitvalt alles ineens zwart is. Men moet dus bepaalde delen van het net afschakelen om het gehele net te beschermen om daar de lampjes te laten branden. Als er bijvoorbeeld dus teveel stroom wordt gevraagd in Rotterdam, of een centrale die Rotterdam voedt heeft moeilijkheden, zal de stroom uitvallen en moeten andere centrales dit overnemen. Als ze dat niet kunnen zal de boel afgeschakeld worden met het gevolg dat de stroom uitvalt. De andere kant van het technische verhaal is dat je een steady basisbehoefte aan stroom nodig hebt dat je makkelijk kan opschalen en afschalen indien nodig. Dit kan goed bij gasgestookte -, kolen gestookte – of kerncentrales. Immers als je meer stroom nodig hebt, gooi je wat meer brandstof op het vuur en kunnen de turbines ietsje harder draaien om hier meer stroom uit te genereren. Bij windmolens en zonnecellen is dit een ander verhaal. Immers men kan niet even de wind harder laten blazen en zon feller laten branden als de behoefte daar is. Elektriciteit opslaan is ook geen optie aangezien hier enorme batterijen voor nodig zijn. Of je slaat het op in waterstof. Dit is de enige mogelijkheid.
Het opslaan in waterstof wordt nu door de klimaatgoeroes als de oplossing gezien. Men vergeet echter een paar dingen. Dit kost ten eerste heel veel geld. Ten tweede heeft men een behoorlijke opslag van waterstof nodig. Ten derde is waterstof een zeer gevaarlijk goedje, denk hierbij aan een waterstof bom. Als een grote opslag ontploft op de Maasvlakte dan liggen in heel Rotterdam de ramen er op zijn minst uit en misschien nog wel erger. Ten vierde komt het landschap of de zee helemaal vol te staan met molentjes en zonnecellen. Iemand had eens berekend dat indien alle stroom met windmolens zou moeten opgewekt worden heel de provincie Utrecht vol met windmolens zou moeten staan. Naar ons idee onrealistisch. Ten vijfde verlies je kostbare energie doordat je het weer moet verbranden om elektriciteit van te maken. Conclusie, is een heel mooi principe wat je zeker moet doen maar zal onhaalbaar worden om de gehele energiebehoefte te dekken van Nederland.
Is er dan geen oplossing die ons van de CO2 afhelpt die uit de fossiele brandstof gestookte centrales komt. Jawel eentje. En dat is: jawel, …….. tromgeroffel…….KERNENERGIE. Mensen die het plaatje snappen zijn reeds tot de conclusie gekomen. Een beetje laat, had al 10 jaar geleden ingezet moeten worden, maar goed beter laat dan nooit zeggen we maar. En dan heb ik het over de Nederlandse politiek. Mensen die het snappen zien ook als er niet genoeg stroom uit de molentjes en zonnecellen gehaald kan worden, we op dat moment de Fransen smeken elektriciteit te leveren uit hun kerncentrales. Dus mensen die dit niet zien snappen het niet of zijn hypocriet. Zeggen wij dan dat we tegen windmolens en zonnecellen zijn? Nee absoluut niet. Maar de basisbehoefte aan elektriciteit zal betrouwbaar en met lage CO2 geleverd moeten worden en dit kan alleen met uranium.
China, Turkije en veel andere landen snappen dit. Zelf Japan snapt dit, die hun reactoren weer aan het opstarten zijn. De USA wordt langzaam wakker. Alleen de EU slaapt nog en dan vooral Duitsland en Nederland. WORDT WAKKER NEDERLAND zouden we bijna uit willen schreeuwen. Uw energierekening gaat enorm stijgen als u luistert naar mensen die het niet snappen.
Wij hebben al aardig wat uranium mijnen in ons portfolio zoals: FGS aandelen NXE, URG, UEC en URC, maar ook openstaande aandelen ISO, DNN en GLO. Maar we hebben 4 andere op onze watchlist gezet namelijk: BMN, UUUU , PDN, en EU. We zullen deze aandelen op de dip kopen. De moeilijkheid is dat er maar geen dip komt. Dus we moeten ons FOMO gedrag onder controle houden. Dit doen we door in ieder geval kleine hoeveelheden aan te kopen. Op de Australische beurs ben je verplicht grotere bedragen aan te kopen dan dat we van plan zijn dus hier moeten we iets meer risico gaan nemen. Ons richtgetal is 200 euro per aandeel. Belangrijk om te weten is dat we ons richten op de kleine belegger met een beurs van 25.000 euro. Als u 50.000 euro heeft kan u 2*200 euro inleggen per keer, ect ect. Als we een hele grote dip hebben van meer dan 30% zullen we de 2de keer 200 euro inleggen. U moet namelijk weten dat dit zeer speculatie aandelen zijn en dat men vaak lang geduld moet hebben eer ze gaan bewegen. Ook zijn de meeste al een paar honderd % gestegen, dus er is een risico dat u uw geld verliest. Wij denken echter als uranium > $50 staat dat deze aandelen minimaal 5x tot 10 hoger staan dan de huidige koersen. En de prijs moet hoger anders gaan de lichten uit zoals u al weet.
Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen (aangezien we niet alles op twitter en andere sociale media posten) dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter
Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site. : info@beleggershulp.nl
Huishoudelijke mededelingen:
We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze weekly updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere update zoals de BBBB (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals) en onze highscore lijst van verkochte aandelen.
Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/
Overall portfolio: ruim 120% winst. Golden Egg Basket: 10% verlies. Crypto box: 2023% winst. Nucleair bullets: 312% winst. Battery metals: 68% winst
Deze week herstelde goud en zilver zich iets, dit is nog niet echt te merken in ons portfolio. Voor de EV-metalen was het een beetje dunnetjes, onze nikkel investeringen hebben we verkocht, we zien meer toekomst in koper. Crypto’s veren weer op. Motto blijft: Crypto even blijven zitten, uranium langzaam kopen en volhouden bij edelmetalen, zilveraandelen hebben de focus.
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.