Archief van
Maand: november 2019

Wereld Crises?

Wereld Crises?

week 47 / jaar 2

Hebben we te maken met een aanstaande wereldcrises of niet? Deze vraag kwam laatst bij ons op. Uiteraard gaat het nu economisch nog allemaal goed, alhoewel in het westen, de USA en in Azië. Als we echter dieper kijken dan zijn er zeker grote onrusten gaande. Neem b.v. Zuid-Amerika. U zult nu misschien denken, ja logisch daar is altijd wat. Toch is er naar ons gevoel meer gaande. Venezuela is een mooi voorbeeld, dit land staat niet aan de rand van de afgrond maar is de afgrond ingevallen. Andere landen waar onrust gaande is, is Chili en Bolivia. Ecuador had eerder dit jaar ook met onrusten te maken. In Argentinië is het economisch ook weer zeer veel slechter en nu met een socialistische regering, een die cadeautjes uit gaat delen, zal het niet snel beter worden. Samengevat kan gezegd worden dat heel het continent Zuid-Amerika in crises verkeerd. In hoeverre de rest van de wereld hier in de komende jaren mee te maken krijgt valt nog te bezien maar ook in ons kikkerlandje nemen de onrusten toe. Neem de boeren en de bouwsector. Maar dit heeft toch niets met een crises te maken, economisch gaat het toch goed met ons land? Ja maar de mensen zijn ontevreden, en dit is een basis voor een crises. Mensen voelen het in hun portemonnee, ondernemende boeren zijn ten einde raad, met de zoveelste maatregel waar ze in een bodemloze put moeten investeren. De bouwsector is gefrustreerd, die na jarenlang te weinig werk had, nu aan de slag wil, maar niet mag vanwege stikstof en giftige stofjes in de grond. De lonen, die voor een ieder niet meestijgen met de kosten voor belastingen, ziektekosten, ect. Geloof die BS niet over lage inflatie, je hebt te maken met inflatie. De koopkracht gaat al jaren achteruit. Ook elders in Europa zijn mensen zwaar ontevreden, neem Frankrijk b.v. Leidt dit tot een crises in Europa, het valt te bezien, we hebben geen glazen bol. We denken echter dat dit mee gaat vallen en dat we nog jaren kunnen doorsukkelen. De ECB werkt er in ieder geval hard aan om de schulden zoveel mogelijk op te voeren, dit gaat zich vertalen in meer lasten voor de burgers, en dus koopkracht verlies. Dus meer onrust. Onrust maar nog geen crises, zo zal het in Europa voorlopig blijven denken wij.

Als we teruggaan naar Zuid-Amerika kunnen we het voor de belegger ook omkeren. Immers bij iedere crises zijn er ook kansen. Vooral in Argentinië en Chili. Dit zijn landen met als basis een goede economie. Het zijn ook landen die zijn ups en zijn downs kent. Wij geloven erin dat de down geweest is en dat er een up mogelijk is het komende jaar. Neem Cresud ( ticker is: CRESY), een Argentijns bedrijf. Dit is een goed bedrijf met enorme activa in landbouwgronden en vastgoed in Argentinië. We weten allemaal dat dit land een goede historie heeft met vooral de rundvlees productie. Deze industrie zal lijden indien er een crises is, maar niet zoveel als andere industrieën. Mensen stoppen niet met vlees eten, dus de grond zal voor Cresud niet zoveel gedaald zijn als de prijs van de aandelen u doet geloven. Sinds 2018 is het aandeel 80% van zijn waarde verloren. Wij geloven dat de kans op een rebound aanwezig is. Daarom kijkt beleggershulp naar een mooie optie om hierop in te gaan spelen. Misschien zijn we te vroeg. Maar wij denken dat een kentering reeds gaande is. We zullen onze abonnees informeren indien we een optie aangeschaft hebben. In de tussentijd kunt u uw eigen onderzoek doen.

Ook in Chili liggen er kansen. We kunnen echter geen mooi bedrijf uit Chili vinden dat alleen als gevolg van de economische malaise een neergang in de prijs heeft laten zien. Chili heeft haar kopermijnen natuurlijk, maar deze zijn sterk gecorreleerd aan de prijs van koper en niet de economische toestand in Chili. Daarom kijken we uit naar een ETF van de gehele economie en een mooi voorbeeld hiervan is ECH. Dit is een ETF van iShares en geeft een mooie weergave van de ups en down in Chili. Beleggershulp zal onderzoeken of we een mooie optie kunnen vinden om hierop in de spelen, we zullen onze abonnees hiervan berichten.

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens gratis op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Portfolio update

SectorRendement
Gold & Silver20,1%
Uranium-20,5%
Energy10,8%
Short-12,4%
Dividend Income3,6%
EV-metals4,2%
FGS169,9%
Winst/Verlies 2018/99,9%
Totaal21,68%

De resultaten zakken langzaam weg. We zitten nog maar net boven ons 20% winst target voor dit jaar (+ vorig jaar) en de beide benchmarking indicatoren, de S&P500 en AEX, halen ons in. We denken dat de druk op het resultaat in ons portfolio aanhoudt in december. We gaan tax loss season in en dit kan betekenen dat commodity aandelen weer een klap krijgen. Toch zijn we er nog steeds van overtuigd dat grote winsten aan zitten te komen, daarom blijft ons motto: Koers is gewijzigd, blijf op ingeslagen koers!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Gaat Cannabis in rook op?

Gaat Cannabis in rook op?

week 46 / jaar 2

Beleggershulp heeft u al enige tijd geleden geadviseerd om uit Cannabis aandelen te stappen en bij de 2 aandelen die meer dan 100% winst hadden de helft te verkopen en de andere helft als FGS aandeel te houden. Achteraf gezien pakte dit erg goed uit. Dit kunt u zien aan de afbeelding hieronder.

De winsten in de Cannabis aandelen liggen al bijna weer op het niveau van eind 2017. CRON (Cronos group) hebben wij nooit in ons portfolio gehad maar deze is erbij gevoegd om een goed beeld te krijgen. Enige positieve uitzondering is IIPR. Dit is tevens het beste aandeel en staat eigenlijk buiten deze groep van Cannabis aandelen. Het is een real-estate bedrijf dat gebouwen verhuurt aan de Cannabis sector.

Experts in de sector schreeuwen om het hardst om weer terug in de sector te stappen. Wij van beleggershulp wachten af en adviseren u dit niet te doen. Wacht op een duidelijk bodempatroon in dit soort aandelen. Tot dusver is deze nog niet aanwezig en lijken de aandelen verder weg te zakken. Zie het voorbeeld hieronder van WEED.

Weed is onder zijn 200 daags gemiddelde uitgekomen. Zie de paarse lijn is bovenstaand voorbeeld. Ook is hierbij geen steun of bodempatroon zichtbaar, het aandeel lijkt weg te zakken. Andere aandelen in deze sector vertonen een gelijkbaar beeld. De positieve uitzondering is hierop IIPR. Wij adviseren om de sector nog even te laten wat het is en over een aantal maanden weer eens te kijken. Wacht dus tot alle rook is opgetrokken en we een helder beeld kunnen krijgen.

Wij verwachten op langere termijn echter nog wel vuurwerk in deze sector. Miljarden $ zullen in deze sector stromen waardoor de sector volwassen zal worden en normale waarderingen in beeld komen. Pas dan zullen we gaan instappen, of er moet een duidelijk bodempatroon op technisch vlak zichtbaar worden. Het is 1 van de 2 anders is het voor ons te riskant om in de sector in te stappen. Wij adviseren u deze strategie tevens op te volgen en de sector voorlopig links te laten liggen.

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens gratis op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Portfolio update

SectorRendement
Gold & Silver20,5%
Uranium-19,1%
Energy4,1%
Short-14,0%
Dividend Income3,0%
EV-metals6,4%
FGS190,1%
Winst/Verlies 2018/99,9%
Totaal23,42%

De totale portfolio zakte weer iets weg deze week, dit kwam vooral door de slechte prestatie van het aandeel WEED in de FGS sector en de aandelen in de SHORT sector. Goud blijft het eigenlijk verrassend goed doen ondanks de prijsdaling in het edelmetaal zelf. Van Tesla hebben we meer aandelen verkocht bij een prijs van $351 waardoor onze gemiddelde prijs op $352 uitkomt. Het blijft een moeilijke markt. Motto: Koers is gewijzigd, blijf op ingeslagen koers!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Eens het zwarte goud, nu verguisd

Eens het zwarte goud, nu verguisd

volume 11 / jaar 2

We hebben het hier niet over olie maar over de grondstof kolen. Begin vorige eeuw was deze grondstof de motor van de industriële revolutie. Nu wordt deze grondstof nog steeds gebruikt voor onze energie voorziening en niet te vergeten de staalindustrie. In de USA bijvoorbeeld komt nog steeds 30% voor de totale elektriciteitsbehoefte uit de grondstof kolen.

Nu hebben we u al diverse malen gesproken over sentiment. Hoe is nu het sentiment voor kolen? Het antwoordt is met 1 woord, slecht, bijzonder slecht. We gaan niet zeggen dat het op de bodem ligt, alles kan naar het absolute nulpunt, maar het zit er wat ons betreft niet veel naast. Dit is ook de reden waarom we naar een bedrijf…………..

Lees verder

Uitbraak in goud?

Uitbraak in goud?

week 44 / jaar 2

We raken niet uitgepraat over goud. Ons gaat het echter niet vervelen, ik hoop bij u (onze nieuwsbrief lezers) ook niet. De reden waarom het niet gaat vervelen is omdat goud wat ons betreft aan de vooravond staat van opnieuw een grote stijging. De tekenen zijn er. Het wil nog niet zeggen dat deze direct aanbreekt. Persoonlijk denken wij dat januari 2020 een betere kanshebber is om de stijging voort te zetten naar de $1600 grens. We kunnen het natuurlijk fout hebben maar we willen u toch adviseren om het artikel van vandaag goed door te lezen.

Allereerst is er een technische uitbraak uit de korte termijn downtrend. Dat kan je duidelijk zien in de onderstaande grafiek. Het is een trend van de afgelopen 6 maanden waar de downtrend (korte termijn) in september bij ongeveer $1560 begint en nu de afgelopen dagen lijkt doorgebroken te zijn naar misschien wel een nieuwe uptrend. Wat deze veronderstelling doet versterken is dat de bodems (zie onderstaande rode lijn) omhoog trend, dat zoveel wilt zeggen dat we iedere keer een hogere bodem opzoeken.

Wil dit zeggen dat goud weer opnieuw enorm gaat stijgen zoals aan het begin van dit jaar. Wij denken van niet. Naar ons oordeel moet er nog 1 ding gebeuren en dat is het sentiment moet weer naar de bodem. Wat bedoelen we hier mee? Beleggers zijn nu nog veel te optimistisch over goud. Dit zorgt ervoor dat er al veel beleggers gekocht hebben maar nog niet bereid zijn om bij te kopen. Het beste is dat te zien door de trend van de Commitment of Traders (COT) van goud te bekijken.

Bovenstaande afbeelding is de COT van goud in de afgelopen 10 jaar. De meest interessante lijn is de groene lijn. Dit zijn het aantal contracten dat de “managed money traders” oftewel grote jongens in handen heeft. Hieruit blijkt dat men nu nog steeds bullish is op goud. De groene lijn komt nu boven de 200.000 contracten uit en dit zijn een hele hoop volgens de 10 jaars trend. Betekend dit dat goud dan niet kan stijgen, natuurlijk wel, maar wij verwachten geen vuurwerk. Naar ons idee is alleen een hele langzame stijging mogelijk, met hiertussen dagen dat goud weer lekker terugzakt. Of goud definitief uitgebroken is moet de komende weken nog blijken, dat het een teken van kracht is kan men wel met zekerheid zeggen.

Houd uw aandelen van goud bedrijven en royalty bedrijven dus stevig vast. We verwachten een gelimiteerde kracht naar beneden en een kleine steun in een langzame stijging van de prijs van goud. Over een aantal maanden als het sentiment wat gezakt is kan goud weer stijgen naar waarden van groter dan $1600 is ons idee.

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens gratis op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Portfolio update

SectorRendement
Gold & Silver24,1%
Uranium-20,7%
Energy5,9%
Short-6,2%
Dividend Income4,2%
EV-metals0,9%
FGS191,6%
Winst/Verlies 2018/99,9%
Totaal25,40%

De portfolio steeg iets deze week, maar dit mag geen naam hebben. Olie en Goud deden het redelijk. De beleggers in Tesla trokken toch deels hun keutel in en storten zich niet volledig in het kopen van aandelen, dit was de reden dat we Tesla niet hebben kunnen bij verkopen >$350. Al met al een moeilijke markt nu, we besluiten voorlopig de rit uit te zitten en even niets te kopen. Volgende week kunt u de nieuwsbrief van november verwachten. Motto: Koers is gewijzigd, blijf op ingeslagen koers!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.