Week 25
Rio Tinto
Deze week lichten we een 2de bedrijf (zie weekly 19 voor het eerste deel van deze serie) eruit dat we in ons portfolio opgenomen hebben. Ik zal u trachten te overtuigen om dit aandeel te houden en als u het nog niet heeft aangeschaft dit op de dips te kopen.
Rio Tinto is een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Ze bezitten mijnen over de gehele wereld en allen mijnen die ‘s werelds meest productieve en winstgevende zijn. Het is een Brits-Australisch bedrijf dat haar hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft.De grondstoffenmarkt heeft een geweldige dip gekend vanaf 2008. Ook heeft dit bedrijf hier behoorlijk wat last van gehad. Zo is de koers van het aandeel gedaald vanaf zo’n $50 in april 2011 tot zo’n $25 in januari 2016. Dit is een daling van zo’n 50%. In 2008 was de daling nog groter, nl 87%. In beide gevallen volgt daarna een krachtig herstel. Waarom vind je het dan zo’n geweldig bedrijf hoor ik u nu zeggen. De reden waarom ik dit een van de beste grondstofbedrijven in de wereld vind is omdat het tijdens deze enorme dips robuust blijft en het hoofd boven water houdt. Dit geeft ons de kans om indien de grondstoffenmarkt ons beter gezind is om te investeren en geduldig te wachten totdat de koersen gaan stijgen. Als u b.v. in januari 2016 had ingestapt had u nu een winst gerealiseerd van zo’n 170%. Zelf ben ik ingestapt op $33,50 en heb dus een rendement van >65%. Dit is echter zonder dividend. Het dividend wat RIO u nu geeft is 3,9%. Op mijn investering is het echter 6,5% dividend op de kostprijs. Ik laat u dit rekenvoorbeeld niet zien om op te scheppen of om de kers op de taart te laten zien van de beleggershulp portfolio. Ik laat u dit zien om te te tonen wat voor rendementen u kan halen door op een goed moment in te stappen in de grondstoffenmarkt. Bij beleggershulp hebben we sinds januari 2018 een rendement van 8% op dit aandeel inclusief dividend. Ik ben er van overtuigd dat dit aandeel verder blijft stijgen tot >100% inclusief dividend.
De grondstoffenmarkt zit weliswaar in een stijgende trend maar ik denk dat de trend pas net begonnen is. RIO heeft de volgende grondstoffen in haar portfolio, aluminium, koper, diamanten, ijzer, kolen, uranium, zout, en titanium.
In aluminium is Rio Tinto de grootste mijner ter wereld met mijnen op ieder continent behalve Azië. Kopermijnen heeft het bedrijf in Noord en Zuid Amerika, Azië en Australië, met als bijproducten zilver, goud en molybdeen. In diamanten is het bedrijf een van de grootste bedrijven ter wereld. Met ijzer zijn ze sterk vertegenwoordigd in Australië met 15 mijnen die allen geïntegreerd met elkaar zijn. In deze grondstof is het bedrijf ook een van grootste mijnbouwbedrijven. In de energie sector hebben ze mijnen in Australië welke kolen uit de grond halen en uranium mijnen in Namibië en Australië. In titanium zijn ze de leider in deze industrie. Verder hebben ze een joint venture, en dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, in de zout industrie met ‘s werelds grootste producent van zeezout. Al met al een zeer uitgebreide portfolio aan verschillende mijnbouw producten. Opvallend is hierbij dat Rio Tinto geen olie assets heeft zoals haar grotere broer BHP Billiton wel aan boord heeft genomen.
Belangrijk grondstoffen die Rio Tinto produceert zijn hier koper, ijzer, aluminium en kolen. De bullmarket in koper moet nog gaan starten en hierbij is de elektrische revolutie de belangrijkste trend. Hoe sneller deze zich vormt hoe sneller RIO hiervan profiteert. IJzer heeft de wereld altijd nodig en met de ontwikkelingen in China, India en de rest van Azië zal de productie van ijzer alleen maar toe moeten nemen. Kolen zitten in de hoek waar de klappen vallen sinds korte tijd. Dit is echter niet altijd terecht aangezien kolen ook vaak gebruikt worden om ijzer te produceren. Verder zal de wereld, en vooral Azië, toch energie nodig hebben en die moet ergens vandaan komen. RIO zit met haar kolen uitstekend gepositioneerd. Dit komt omdat dit voor een deel een Australisch bedrijf was, het andere deel is Engels. Australië ligt ten opzichte van de rest van de wereld vrij dicht bij China.
Aluminium is een zeer belangrijke grondstof voor Rio Tinto, hierin zijn ze de wereldleider. Als de grafiek van de prijsontwikkeling van RIO naast die van aluminium gelegd wordt kan je ook veel overeenkomsten ontdekken. Nu dhr Trump zo bezig is met staal en aluminium importheffingen op te leggen kan het best zijn dat vooral bij aluminium dit een flinke prijsstijging tot gevolg heeft. Dit zou goed zijn voor de koers van het aandeel RIO. Rio Tinto heeft genoeg mijnen in Noord-Amerika, dus zij zullen weinig merken van importheffingen.
In uranium is Rio Tinto ook goed vertegenwoordigd en is bepaald een wereldleider hierin te noemen. Na Cameco en Areva zijn ze de grootste. De uraniummarkt is ten opzichte van de andere grondstofmarkten een relatief kleine markt. Indien de prijs van uranium door het dak gaat, zal RIO hier zeker van gaan profiteren.
Er zit volgens mij nog voldoende muziek in het aandeel. Mijn advies is, als u RIO reeds in uw portfolio heeft, dit aandeel stevig vast te houden en een trailing stop order van 25% op dit aandeel te houden. Als u het aandeel nog niet heeft gekocht dan raad ik u aan om BBL te kopen op de dips. Houd een weging aan van 1. Dit aandeel kan nog minmaal 90% hoger, het is dus nog niet te laat om in te stappen.
Rendement op ons portfolio
Ons portfolio heeft iets herstel laten zien van de enorme dreun die het eind vorige week kreeg. Goud en Zilver vormen steeds meer een zorgenkindje. Ze handelen al geruime tijd zijwaarts en lijken hun weerstanden voorlopig niet te kunnen breken mede ingegeven door de sterke $. Base metals & Copper herstelde iets. De sector China zakte behoorlijk, dit is te danken aan dhr. Trump en zijn anti China beleid. Dit maakt beleggers nerveus. Onterecht vind ik, beide zullen verliezers zijn aangezien het de wereldhandel geen goed zal doen. Als de strijd voorbij is zal China als winnaar uit de bus komen, hiervan ben ik overtuigd. Uranium deed het redelijk, we blijven hier geduldig op de grote uitbraak wachten. Ook Energie blijft het goed doen. De Short portfolio kwam weer terug van een verlies van vorige week, beleggers beginnen te ontdekken dat het misschien toch niet zo rooskleurig is bij Tesla. Special Metals zijn dik in de min, vooral in Kobalt zit veel groei, geduld is hierbij ook een vereiste. Houd de stoploss hier echter goed in de gaten. Dividend Income, dit is de portfolio waar ik het meest trots op ben. Een flinke plus, dit is onze totale portfolio motor waardoor de portfolio hopelijk in de plus blijft tot in de verre toekomst. Uiteindelijk moet deze portfolio onze core business gaan worden. Nu is de tijd hiervoor echter nog niet rijp, grondstoffen zijn een veel betere kans op groei op dit moment. En dan onze laatste sector, Cannabis. Hier gaan we nog veel van zien is mijn verwachting. Canada heeft deze grondstof volledig gelegaliseerd. Als u ervan houd, steek er eentje op met dit product zou ik zeggen en vier het begin van een mooie bullmarket. De totale portfolio heeft een plus van 4,8%. We zitten op koers en scoren nog steeds beter dan de S&P500 en AEX. Het doel van 10% per jaar is nog steeds in zicht.
Sector | Rendement |
Base metals & Copper | 5,3% |
Gold & Silver | 0,0% |
China | -4,0% |
Uranium | 2,5% |
Energy | 8,6% |
Short | 5,5% |
Special Materials | -11,9% |
Dividend Income | 8,6% |
Cannabis | 3,6% |
Winst/Verlies 2018 | 19,0% |
Totaal | 4,79% |
Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.
Met vriendelijke groeten , Martin Belder
disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.