Week 29
Is het goud op?
Helaas had ik in het weekend geen tijd om een weekly te schrijven. Ik was namelijk een weekendje weg met de vrouw en had de taak op mij genomen om van het mooie weer te genieten. Ik hoop dat u hetzelfde gedaan heeft. Deze weekly draagt wel het nummer van vorige week, dus dit weekend kunt u weer een weekly van beleggershulp verwachten.
De laatste paar weken is het alom droevenis in de gehele grondstoffenmarkt. Alle grondstoffen duiken in de rode cijfers. Ook goud is gezakt. Het is moeilijk de prijs van de grondstoffen op korte termijn te voorspellen, op langere termijn is deze beter te beredeneren. We blijven een goldbug zoals de Amerikanen zeggen, maar u moet op korte termijn rekening houden met meer tegenwind. De prijs van goud kan dus meer de dieperik in op korte termijn. Onder korte termijn versta ik een aantal maanden. Mijn verwachting is dat goud zich tegen het eind van het jaar hersteld en dan hoger komt te liggen dan de belangrijke weerstand van $1360-$1375. Als u niet tegen de volatiliteit kan van de goudmijnaandelen dan kunt u beter nu verkopen, we kunnen meer gaan zakken vanaf deze niveau’s. Ik raad u echter aan de rit af te wachten. Er zijn namelijk ook lichtpuntjes te vertellen door deze aanhoudende prijsimpasse bij goud.
Hoe komt het dat goud op deze lage niveaus blijft terwijl de fundementele redenen een stijging voorspellen?
Goudmijnen moeten winst maken zoals ieder ander bedrijf. Deze winst maken ze door goud uit de grond te halen en met winst te verkopen. De marge is echter klein. Indien de prijs daalt wordt de marge kleiner en moet een goudmijn dus nog meer goud naar boven brengen. Hierdoor stijgt het aanbod van goud op de markt en zakt de prijs dus nog meer. Het is een spiraal waar de goudmarkt alleen uitkomt doordat de prijs zo laag wordt dat een bepaald % mijnen er mee stopt omdat het niet meer rendabel is. Rick Rule, een beroemde Amerikaanse speculant heeft hiervoor een mooie uitspraak, “the cure for low prices is low prices”. Fundamentele redenen waarom de goudprijs moet stijgen op de lange termijn zijn: Lage prijzen duwen de zwakke broeders uit de markt, de wereld heeft zoveel schuld dat dit zich op een keer moet wreken en dit zal onderzekerheid met zich meebrengen zoals een nieuwe crisis, het vertrouwen in de munteenheid zal dalen, etc, ect…..
Een lichtpuntje in de dalende korte termijn trend.
Goudmijnen spenderen miljarden aan exploratiekosten. Ze vinden echter bitter weinig. Met andere woorden de ontdekkingen van nieuwe goudmijnen staat op een ultra low. Ook zakt het gemiddeld goudgehalte wat ze naar boven halen al jaren. Dit laatste is een teken dat goudmijnen nu aan het overleven zijn , ze zijn dorstig naar goud, ze halen nu hun aders naar boven waar het meeste goud in zit en komen op het punt dat deze aders op raken. Wat is dan het lichtpuntje hoor ik u denken? Het lichtpuntje zit het in het feit dat ik verwacht dat er veel overnamen gaan plaatsvinden van kleinere en middelgrote goudmijnbedrijven door grotere goudmijnbedrijven is onze verwachting bij beleggershulp. Men heeft goud nodig om te kunnen verkopen en de rekeningen te betalen. Indien men dit niet zelf meer vind dan is er nog maar 1 uitweg, namelijk een ander bedrijf kopen. De enige die dit kunnen zijn de grotere bedrijven. In ons portfolio bevinden zicht enkele overname kandidaten, dit kunnen PVG, NVO en ARV zijn. Houd deze aandelen in de gaten. Als deze overgenomen worden gaan de aandelen tegen veel hogere prijzen weg dan ze nu noteren. Vaak betalen grote bedrijven meer dan 30% premie bovenop de huidige prijzen. Als dit gebeurt, verkopen we waarschijnlijk.
Wat doen we bij beleggershulp?
Voorlopig niets. We houden de huidige goudmijnen in ons portfolio aan. We kopen niets nieuws bij, we wachten eerst de korte termijn downtrend aan. Het kan zijn dat we pas bijkopen boven de niveaus van goud van $1360-$1375. We wachten dus eerst op een krachtig herstel van de goudmarkt.
Verder hebben we overnamen kandidaten zoals in het vorige kopje omschreven is en royalty bedrijven. De royalty bedrijven hebben weinig last van deze trend. Ze hebben vaak vaste streams aan inkomsten van een producent. Vaak is het voor dit soort bedrijven juist gunstig als de prijs op korte termijn zakt. Doordat bedrijven dorstig zijn naar geld, kloppen ze vaak aan bij dit soort royalty bedrijven. Deze kunnen op hun beurt weer goede deals afsluiten. Royalty bedrijven in ons portfolio zijn FNV, SAND, WPM en OR.
Rendement op ons portfolio
Ons portfolio doet het zeer beroerd de laatste maand, een ander woord heb ik er niet voor, we staan inmiddels in de min. China, Special Metals en Gold & Silver blijven de zorgenkindjes. Gold en Silver is hierbij het kleine zorgenkindje en zal met de lichtpuntjes besproken in deze nieuwsbrief het waarschijnlijk wel redden. China en Special Metals blijven echter zorgelijke sectoren, houd uw stops goed in de gaten. De rotsen in de branding zijn Energy en Dividend Income. Deze sectoren zorgen ervoor dat onze portfolio in de plus blijft. Houd koers.
Sector | Rendement |
Base metals & Copper | 3,5% |
Gold & Silver | -0,9% |
China | -8,1% |
Uranium | -0,2% |
Energy | 8,7% |
Short | 6,0% |
Special Materials | -17,7% |
Dividend Income | 8,3% |
Cannabis | -1,5% |
Winst/Verlies 2018 | 19,0% |
Totaal | -1,16% |
Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.
Met vriendelijke groeten , Martin Belder
disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.