Waarom wij scheepswerf aandelen kopen

Waarom wij scheepswerf aandelen kopen

week 32 / jaar 7

Inleiding

Deze week een artikel over het nut van bouwen van nieuwe schepen op de wereldzeeën. Wij hebben een 2-tal scheepswerven gekocht. Leden kunnen deze nieuwe aandelen bekijken onder het kopje “portfolio” op de volgende website: https://investor-assistance-pro.com. Verder schrijven een tevens een kleine update over de olie service bedrijven in ons portfolio waar we deze aandelen onder scharen, deze is te lezen op (voor leden): nieuwsbrieven.

De gemiddelde leeftijd van tankers

Uit de bovenste afbeelding is te zien dat de gemiddelde leeftijd van tankschepen met rappe schreden stijgt. Misschien leest u dit nu schouderophalend vanachter u pc. Maar de reden waarom wij dit nu aanhalen is dat de leeftijd dat bv. een VLCC met pensioen gaat, is tussen de 20 en 25 jaar. Als een VLCC met pensioen gaat, betekent dit dat het in stukken gezaagd wordt en waarschijnlijk ergens in een hoogoven verdwijnt. De gemiddelde leeftijd is nu voor tankers algemeen zo’n 13 jaar. Over 10 jaar moet de huidige vloot vervangen worden. Hieronder ziet een afbeelding van de gemiddelde leeftijd over niet alleen tankers, maar ook die van container en bulk schepen. Ook hier stijgt de gemiddelde leeftijd. Wanneer bulk- en containerschepen met pensioen gaan moeten we u even schuldig blijven, maar dit doet er niet zo toe, ze moeten eens vervangen worden. En als de gemiddelde leeftijd stijgt, dan worden er niet voldoende bijgebouwd, die conclusie kunnen we wel trekken.

Niewbouw van schepen

Ook hier nemen we de schepen onder de loep die olie en olieproducten verschepen, zie bovenstaande afbeelding. Duidelijk is te zien dat 29-50% van de schepen ouder dan 15 jaar is. Over 5-10 jaar moeten deze vervangen zijn, anders kan er minder vervoert worden. De vraag komt dan op, wat is de utilisatie dan. Utilisatie is een duur woord voor het percentage van gebruik ten opzichte van de tijd. Vaak ligt deze rond of hoger dan 90% tegenwoordig. Het is echter mooi te zien aan de prijzen van de huur van dit soort schepen. Is de utilisatie hoog, dan schieten de prijzen van de huur ook omhoog. Ook hier zien we door al de geopolitieke spanningen een stijging.

Voor wie denkt, nauw en dan laten ze de schepen toch gewoon langer varen dan 20-25 jaar. Dit kan, maar dit is voor de vervoersbedrijven van olie vaak niet handig en prijzig. Waarom? Omdat oude schepen vaker en langer geïnspecteerd moeten worden, dit om olierampen op de oceanen te voorkomen. Dus, het is helemaal niet rendabel voor een bedrijf om oude schepen in de vaart te houden. Bovendien is de kans op een milieuramp groter en dit wil geen enkel bedrijf als risico aan boord nemen.

Conclusie

De gemiddelde leeftijd van schepen loopt op, het aantal schepen wordt dus onvoldoende bijgebouwd. De olie vraag in de wereld daalt niet tot 2050. Hier hebben we in vorige artikelen al bij stil gestaan. Wij denken zelf voor langer, maar zeg dat het gelijk blijft. Dit houdt in dat nieuwe schepen gebouwd moeten worden. En waar worden deze gebouwd, juist op een scheepswerf. Het zal best een aantal jaar duren eer deze casus uitgespeeld, maar we hebben hiermee onze beleggershorizon op zo’n 5 jaar gezet. Dit houdt in dat we 100% winst willen zien tegen die tijd voor de meeste van onze speculatieve aandelen.

Olie op de bodem

Vorige week schreven we een artikel dat de onder andere olieprijs bodemt. Wel nu, de olieprijs bodemt nu wel heel erg, zie bovenstaande grafiek. We zeggen hiermee niet dat de prijs niet verder kan zakken. Dit kan altijd nog, maar de kans hierop wordt kleiner naar ons oordeel. Wilt u zien welke 2 nieuwe aandelen wij hebben aangeschaft, druk dan op de onderstaande knop en ga naar “nieuwsbrieven”.

Naar de IA-pro website

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update:

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

Eerst even een algemene opmerking. WAT GING DE MARKT ONDERUIT DEZE WEEK ZEG!!. Dit is absoluut niet leuk, maar als belegger is dit niet te voorkomen. Het is van groot belang om het geloof erin te houden, onze thesis verandert niet, dus het is weer een kwestie van tijd zoals zo vaak. Frustrerend maar het is belangrijk om focus te houden.

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: De tabaksaandelen daalden de laatste week. Maar ja, hoe kan het ook anders, alles ging onderuit en deze categorie daalde minder hard dan andere categorieën, dus we zijn tevreden.
    • Metaal mijnbouw aandelen: De prijs gaat flink neer bij de edelmetalen. Erg frustrerend, maar nog meer geduld is nodig. De goudprijs ligt er nog steeds ijzersterk bij.
    • Olie en gas aandelen. We dalen de laatste dagen flink, maar alles daalde, dus ook hier is het volhouden en dividenden innen. 
    • Steenkool aandelen. We hebben hier een nieuw aandeel gekocht. Leden hebben dit aandeel al kunnen zien. We proberen volgende week een nieuwsbrief hiervan te maken.
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen. Prestatie blijft ondermaats. Gelukkig hebben we maatregelen genomen om erger te voorkomen.
    • Uranium. Aandelen lijken de bodem te hebben geraakt. Dit schreven we u vorige week. Maar mensenkinders wat ging het onderuit, ook wij schrokken hiervan. Toch is het zaak om geloof te houden en misschien opent het wel de deur voor een nieuwe investering. 
    • Basis metalen. Ook deze sector zijn we niet echt tevreden mee, we beraden ons hier nog over eventueel maatregelen. En dit punt komt steeds dichterbij.
    • Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op, toch daalt de markt iets, zie ook dit artikel
    • Crypto Corner: We hebben de nieuwe portfolio op de website gezet vorige week, zie de crypto corner.
  3. De trading portfolio. We hebben onlangs een paar opties aangeschaft in de edelmetaalsector. We moeten eerlijk toegeven dat alle tradingsposities niet goed gaan. Hier moeten we onze prestaties echt op gaan krikken. Dit lukt nog niet echt, deze week nog verder gezakt. 

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.