De goud-olie ratio, en waarom het er toe doet.

De goud-olie ratio, en waarom het er toe doet.

week 44 / jaar 7

Inleiding

Deze week een artikel over de goud-olie ratio, en waarom dit belangrijk is voor de winsten van bedrijven die goud produceren. IA-pro heeft een nieuw aandeel gekocht dat hiervan kan profiteren, dit aandeel wordt uitvoerig behandeld in onze 31ste nieuwsbrief. Leden kunnen de nieuwsbrief lezen onder het kopje “nieuwsbrieven” op de onze website: https://investor-assistance-pro.com.

De goud-olie ratio.

Bovenstaande afbeelding brengt de goud-olie ratio in beeld. Goud is in magenta afgebeeld en olie in de rode en groene kaarsen. De ratio is dan de deling tussen de 2. Dus de ratio is nu ongeveer 2750/72 = 38. Tevens is te zien dat goud ten opzichte van olie erg hard gestegen is. Daar waar 15 jaar geleden tot 5 jaar geleden de ratio beduidend lager lag, is de laatste 5 jaar goud ten opzichte van olie meer waard geworden. Als we het uitrekenen in ratio getallen, dan was de ratio in 2014 ongeveer 12, in 2019 ongeveer 23, in 2022 ongeveer 18 en nu dus 38. Als we andersom redeneren dan is goud 38 x de prijs van olie. Als we het in historisch perspectief zetten, dan is de ratio nu aan de zeer hoge kant.

Waarom is deze ratio van belang voor de goudproducenten.

Dit is vrij simpel. Om goud uit de grond te halen, te vervoeren en te verwerken zijn veel aardolieproducten nodig. Dus hoe lager de olieprijs en hoe hoger de goudprijs, hoe meer de winst deze bedrijven maken. Met andere woorden, de goudproducenten verdienen meer als de goud-olie ratio hoger wordt. Op dit moment staat de ratio het hoogst van de afgelopen 15 jaar. Toch stappen beleggers niet massaal over naar de goudproducenten. Natuurlijk is er een stijging geweest, en een mooie stijging van goudaandelen, maar het reflecteert naar ons oordeel nog niet de enorme belangstelling van beleggers die het behoort te krijgen.

Voor ons betekent dit, een kans om alsnog goudproducenten te kopen. We hebben daarom een nieuw aandeel gekocht dat goud produceert. Ook deze is flink gestegen. Maar wij denken dat er nog meer stijging mogelijk is de komende jaren voor dit aandeel.

Een voorbeeld is dat de grootste goudproducent van de wereld een 6 x zo hoge winst liet zien. Het aandeel werd afgestraft met een daling van 15%. Waarom? Omdat de kosten tegenvielen. Het bedrijf zit echter nog in een transitiefase vanwege de overname van een concurrent. De kosten is men dus aan het herstructureren. Onze conclusie hier was dat investeerders blijkbaar geen kwartaal meer vooruit kunnen denken bij goudaandelen en wij hebben daarom aandelen bijgekocht. Wij denken dat het volgende kwartaal nog meer winst wordt behaald.

Waarom is de goudprijs hoog en de olieprijs lager.

We beginnen met de olieprijs. Dit is altijd moeilijk te bepalen, maar wij denken dat dit komt omdat de wereldeconomie, en vooral China, toch wat minder rooskleurig ervoor staat, dan we nu misschien denken. Dus de vraag is wat lager, de OPEC heeft niet voor niets haar productie verlaagd. Het aanbod aan olie is dus redelijk hoog ten opzichte van een aantal jaar terug. We denken dat dit over een aantal jaar anders kan zijn, maar dat is een ander verhaal.

De goudprijs is hoog omdat ten eerste de centrale banken massaal goud kopen, veelal banken ten oosten van ons. Maar er is ook een andere belangrijke factor die de goudprijs opdrijft. Dit heeft toevallig ook met olie te maken. Olie wordt namelijk in het oosten, en vooral tussen Rusland, China en Iran verhandelt in goud. Dit wordt vaak niet genoemd, maar volgens ons is dit een factor achter de recente stijging van goud die niet weggestreept kan worden.

Conclusie

Redenen genoeg voor ons om juist nu goudproducenten bij te kopen. We kunnen het natuurlijk mis hebben, maar wij denken dat de stijging in goud structureel is en de komende jaren aanblijft. Gaat het dan alleen maar omhoog? Nee, op een gegeven moment zal de goudprijs behoorlijk dalen, aangezien we een enorme stijging hebben gehad de laatste jaren. Maar de trend zal minimaal 5 jaar stijgend zijn is onze verwachting. Aan de andere kant zal olie waarschijnlijk niet zo hard stijgen. Daarom denken wij dat de ratio, en daarmee de winsten van de goudproducenten hoog zal blijven de komende 2 à 3 jaar.

Leden van https://investor-assistance-pro.com kunnen onze website met de onderste knop benaderen en welk goudaandeel we gekocht hebben, deze staat beschreven in onze 31ste nieuwsbrief.

Naar de IA-pro website

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update:

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. 

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Blijven goed presteren en kabbelen een beetje voort.
    • Metaal mijnbouw aandelen: Deze komen in beweging, zie dit artikel.
    • Olie en aardgas aandelen. Zakken weg samen met de olieprijs. Het lijkt erop dat de sector te maken krijgt met een langdurige zwakte. We houden daarom onze investeringen in deze sector even op het droge en wachten het af.
    • Steenkool aandelen. Steenkool steeg weer een beetje en de meeste aandelen in ons portfolio stegen vrolijk mee.
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen. Zie dit artikel.
    • Basis metalen. Kabbelen een beetje voort, geduld is moeilijk op te brengen in deze sector. We denken dat deze sector zwak blijft de komende jaren, we zullen daarom zeer sporadisch investeren in deze sector.
    • Olie en aardgas. Er komt zwakte in de sector. Dit hoeft niet te betekenen dat onze aandelen gaan zakken, maar grote winsten zullen dan ook uitblijven. We zullen dus voorzichtig moeten zijn in deze sector.
    • Crypto Corner: Crypto stijgt en daalt weer iets, we wachten ook hier rustig af en halen onze jaarlijkse rente naar binnen. We werken het overzicht niet iedere maand bij, maar als je wilt zien welke crypto’s wij hebben, is dit hier te zien: crypto corner.
  3. De trading portfolio. Nog steeds niet echt een visite kaartje. We moeten er hard aan werken om een positiever bericht te kunnen geven. 

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.