Heeft uranium de grootste energie om onze portfolio te doen stijgen ?
week 7 / jaar 4
De aandelen stijgen flink over de gehele uranium sector. Je kan nu eigenlijk bijna niet misgooien als je alle miners op een dartboard projecteert en met een blinddoek voor een dart pijl gooit. De angst overvalt ons nu een beetje maar we denken dat we toch langzaam meer in de markt moeten gaan bewegen en dus meer geld dan nu steken in de uranium sector. We hebben spijt ervan dat we niet in de bluechip Cameco (CCJ) hebben geïnvesteerd en azen nu op een pullback naar ongeveer $14.50.
Maar nu eerst goed nieuws uit deze sector. Gisteren hebben we ons 24ste FGS aandeel gehaald, en dit Uranium Royalty Corp (URC). We hebben hier meer dan 100% winst op gehaald en hebben dus de helft verkocht en de andere helft aangehouden als FGS aandeel. Een andere mededeling waar we nog trotser op zijn is dat we de magische grens van 100% totale portfolio winst hebben overschreden. En dit in 3 jaar en 2 maanden. We kunnen dus voor het gemak zeggen dat we nu gemiddeld een beleggingsresultaat van 25% winst per jaar hebben behaald. Maar we zijn er nog niet natuurlijk, nog 10,5 maand te gaan en er kan heel veel gebeuren.
Terug naar uranium. De uranium prijs laat zich moeilijk voorspellen. Gisteren is de prijs gezakt onder de $29. Dit is niet best voor de korte termijn en kan wat druk geven op de aandelen prijs in de sector. Hier hebben we gisteren echter niets van gemerkt maar dit kan nog komen. En wij verwelkomen dit. Misschien vind u dit gek want immers een lagere uranium prijs geeft automatisch een lagere aandelen prijs in de sector. En dit is nu precies de reden. We hebben een groot deel van de stijging gemist. Maar wij denken dat nog een veel groter deel komt.
U moet goed begrijpen hoe de uraniumsector (en eigenlijk de meeste grondstoffen sectoren) werkt. Cameco, de grootste uranium producent op de wereld produceert helemaal niets, 0,0 ton per jaar. Huh, dit is raar zult u misschien denken. Zij moeten toch produceren om hun hoofd boven water te houden? Nee, dit hoeft niet. Zij kopen uranium op de markt en verkopen dit weer door aan de klanten. Zij hebben hun mijnen, die de grootste op de wereld zijn stilgelegd. Dit doen ze aangezien ze het niet waard vinden om het spul naar boven te halen tegen de huidige prijzen. Ze krijgen teveel korte termijn contracten en geen langere termijn contracten tegen een goede prijs. Ze houden hun kapitaal dus liever in de grond en wachten op een uranium prijs boven de $50 eer ze hun mijnen gaan opstarten. Hetzelfde geldt voor Kazachprom, de tweede producent van de wereld. De prijs is gewoon te laag om arbeid aan te verrichten.
De bovengrondse hoeveelheden en hoeveelheden van de producenten die nog wel produceren slinken echter met een grote snelheid. De prijs moet omhoog om de kerncentrales van voeding te voorzien. Japan start haar reactors weer, China en India (geen kleine jongens) zijn een flinke hoeveelheid aan het bouwen. Hier is uranium voor nodig. De prijs moet dus omhoog om nieuw aanbod te genereren. De huidige kerncentrales in productie zullen binnenkort realiseren dat ze langere termijn contracten tegen een veel hogere prijs moeten afsluiten willen de lampjes blijven branden bij de mensen thuis. Met de stijgende vraag naar elektriciteit is de beste optie een kerncentrale bouwen. Weinig CO2 uitstoot en een goede steady basis load aan power. De wereld kan er niet meer omheen denken wij, niet als we onze elektriciteit behoefte op peil moeten houden en zelfs moeten doen stijgen en tegelijk de green deal moeten bevredigen. Met windmolentjes en zonnepaneeltjes ga je het niet redden, geloof ons. Is een leuke aanvulling maar is geen steady load en er is te weinig ruimte voor. Mensen met een klein beetje technisch verstand begrijpen dit. Kernenergie staat alleen in een slecht daglicht. Maar waarom? Het laatste ongeluk in Japan is natuurlijk verschrikkelijk en hier heeft men nog veel last van de straling. Maar dit is plaatselijk. Er zijn een aantal doden gevallen maar niet veel. Duitsland heeft een zeer domme beslissing genomen om haar kerncentrales te stoppen. Maar als de zon niet schijnt en de wind niet waait weten de Duitsers niet hoe ze zo snel mogelijk stroom moeten vragen aan de franse kerncentrales. Of hun vervuilende bruinkoolcentrales of die van hun oostblok buren op volle toeren laten draaien die vervolgens heel Oost-Europa staan te vergassen. En deze beslissing nemen op basis van een ongeluk in Japan. Een land, dat overigens niet anders kan, met seismologische activiteiten op haar grondgebied en langs haar kust. Heeft u buiten Groningen hier wel eens van gehoor in Nederland en Duitsland. Wij niet. En toch de centrales sluiten. LEKKER DOM EN LEKKER GROEN, BUURMAN,….. HA JE TO.
Terug naar Uranium. Sorry we laten ons iets te veel meeslepen in de domme politieke beslissingen in Europa. Hoe langer er lage prijzen voor uranium is, hoe langer en hoe nijpender de tekorten in uranium zullen zijn na een aantal maanden of jaren. Men zegt dat het omslag punt na de zomer van 2021 ligt. Volgens de kenners althans. Daarom willen we voor de zomer onze uranium portfolio opgebouwd hebben. Hopelijk lukt dit. We staan met onze nucleair bullet portfolio nu op een gemiddelde winst van 150%. Dus we mogen niet klagen. Persoonlijk gaan we uit van een winst van 1000% aan het eind van de bullmarket in uranium. We zijn benieuwd of we dit gaan halen. We doen ons best.
Oh, ok. Nog 1 ding dat u moet begrijpen. Hoe langer het duurt dat de prijs niet boven de $50 komt hoe langer CCJ haar mijnen gesloten houdt. Ze hebben hun personeel inmiddels ontslagen na ongeveer een jaar hebben betaald om thuis te zitten. Gemiddeld moet u rekenen op, als de prijs eenmaal boven de $50 is en/of het bericht komt dat CCJ een mijn gaat opstarten, het minimaal een jaar duurt eer het gaat produceren. Wij denken dat het zelfs 6 maanden langer gaat duren deze keer. Ze moeten immers al hun personeel weer aannemen en eerst trainen. Kazachprom kan eerder opstarten, zeg 6 maanden. Maar dit zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om de wereld te voeden. En ook zij voelen weinig voor te lage prijzen. Wij verwachten dus nog een hele grote stijging in de toekomst van de uranium prijs. Op de korte termijn kunnen de koersen best afkoelen en met zo’n 30% dalen. Als dit gebeurd, dan zien we dit juist als de ultieme koopkans.
Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter
Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site. : info@beleggershulp.nl
Portfolio update
Wat een week voor de crypto’s. Dhr Musk heeft er een paar gekocht en de markt heeft opnieuw honger naar meer winsten. Wij profiteren hier flink van mij. Kijk op portfolio pagina voor de winsten die we tot nu toe hiermee behaald hebben, alleen al met de crypto box van kleine crypto’s zitten we op een winst van over de 300%, Bitcoin 465% en Ethereum 715%. Aangezien we niet al onze winst dadelijk bij een daling willen verliezen hebben we besloten 0,058 Bitcoin en 1 Ethereum te verkopen. Maar ook in andere categerien hebben we mooie winsten zoals in de EV-metalen en de Uranium miner. 1 sector blijft flink achter en stelt teleur en dat is de edelmetaal sector. Maar omdat deze sector teleur stelt betekent niet dat wij hierin niet belegd willen zijn. Wij denken nog steeds dat er een mooie toekomst voor vooral zilver in het verschiet ligt. Bij sommige FGS-aandelen staat 25% met blauw aangegeven. Dit houdt in dat u hier het beste een 25% trailing stop hierop kan zetten. Zoals b.v. bij AMY, dit aandeel staat ruim 800% hoger en we willen niet alle winst zien verdampen als dhr. Biden toch besluit om minder groen te worden. Motto wordt: Crypto winsten gaan afromen, uranium langzaam kopen en volhouden bij edelmetalen.
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.