Wereld Crises?
week 47 / jaar 2
Hebben we te maken met een aanstaande wereldcrises of niet? Deze vraag kwam laatst bij ons op. Uiteraard gaat het nu economisch nog allemaal goed, alhoewel in het westen, de USA en in Azië. Als we echter dieper kijken dan zijn er zeker grote onrusten gaande. Neem b.v. Zuid-Amerika. U zult nu misschien denken, ja logisch daar is altijd wat. Toch is er naar ons gevoel meer gaande. Venezuela is een mooi voorbeeld, dit land staat niet aan de rand van de afgrond maar is de afgrond ingevallen. Andere landen waar onrust gaande is, is Chili en Bolivia. Ecuador had eerder dit jaar ook met onrusten te maken. In Argentinië is het economisch ook weer zeer veel slechter en nu met een socialistische regering, een die cadeautjes uit gaat delen, zal het niet snel beter worden. Samengevat kan gezegd worden dat heel het continent Zuid-Amerika in crises verkeerd. In hoeverre de rest van de wereld hier in de komende jaren mee te maken krijgt valt nog te bezien maar ook in ons kikkerlandje nemen de onrusten toe. Neem de boeren en de bouwsector. Maar dit heeft toch niets met een crises te maken, economisch gaat het toch goed met ons land? Ja maar de mensen zijn ontevreden, en dit is een basis voor een crises. Mensen voelen het in hun portemonnee, ondernemende boeren zijn ten einde raad, met de zoveelste maatregel waar ze in een bodemloze put moeten investeren. De bouwsector is gefrustreerd, die na jarenlang te weinig werk had, nu aan de slag wil, maar niet mag vanwege stikstof en giftige stofjes in de grond. De lonen, die voor een ieder niet meestijgen met de kosten voor belastingen, ziektekosten, ect. Geloof die BS niet over lage inflatie, je hebt te maken met inflatie. De koopkracht gaat al jaren achteruit. Ook elders in Europa zijn mensen zwaar ontevreden, neem Frankrijk b.v. Leidt dit tot een crises in Europa, het valt te bezien, we hebben geen glazen bol. We denken echter dat dit mee gaat vallen en dat we nog jaren kunnen doorsukkelen. De ECB werkt er in ieder geval hard aan om de schulden zoveel mogelijk op te voeren, dit gaat zich vertalen in meer lasten voor de burgers, en dus koopkracht verlies. Dus meer onrust. Onrust maar nog geen crises, zo zal het in Europa voorlopig blijven denken wij.
Als we teruggaan naar Zuid-Amerika kunnen we het voor de belegger ook omkeren. Immers bij iedere crises zijn er ook kansen. Vooral in Argentinië en Chili. Dit zijn landen met als basis een goede economie. Het zijn ook landen die zijn ups en zijn downs kent. Wij geloven erin dat de down geweest is en dat er een up mogelijk is het komende jaar. Neem Cresud ( ticker is: CRESY), een Argentijns bedrijf. Dit is een goed bedrijf met enorme activa in landbouwgronden en vastgoed in Argentinië. We weten allemaal dat dit land een goede historie heeft met vooral de rundvlees productie. Deze industrie zal lijden indien er een crises is, maar niet zoveel als andere industrieën. Mensen stoppen niet met vlees eten, dus de grond zal voor Cresud niet zoveel gedaald zijn als de prijs van de aandelen u doet geloven. Sinds 2018 is het aandeel 80% van zijn waarde verloren. Wij geloven dat de kans op een rebound aanwezig is. Daarom kijkt beleggershulp naar een mooie optie om hierop in te gaan spelen. Misschien zijn we te vroeg. Maar wij denken dat een kentering reeds gaande is. We zullen onze abonnees informeren indien we een optie aangeschaft hebben. In de tussentijd kunt u uw eigen onderzoek doen.
Ook in Chili liggen er kansen. We kunnen echter geen mooi bedrijf uit Chili vinden dat alleen als gevolg van de economische malaise een neergang in de prijs heeft laten zien. Chili heeft haar kopermijnen natuurlijk, maar deze zijn sterk gecorreleerd aan de prijs van koper en niet de economische toestand in Chili. Daarom kijken we uit naar een ETF van de gehele economie en een mooi voorbeeld hiervan is ECH. Dit is een ETF van iShares en geeft een mooie weergave van de ups en down in Chili. Beleggershulp zal onderzoeken of we een mooie optie kunnen vinden om hierop in de spelen, we zullen onze abonnees hiervan berichten.
Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens gratis op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter
Portfolio update
Sector | Rendement |
Gold & Silver | 20,1% |
Uranium | -20,5% |
Energy | 10,8% |
Short | -12,4% |
Dividend Income | 3,6% |
EV-metals | 4,2% |
FGS | 169,9% |
Winst/Verlies 2018/9 | 9,9% |
Totaal | 21,68% |
De resultaten zakken langzaam weg. We zitten nog maar net boven ons 20% winst target voor dit jaar (+ vorig jaar) en de beide benchmarking indicatoren, de S&P500 en AEX, halen ons in. We denken dat de druk op het resultaat in ons portfolio aanhoudt in december. We gaan tax loss season in en dit kan betekenen dat commodity aandelen weer een klap krijgen. Toch zijn we er nog steeds van overtuigd dat grote winsten aan zitten te komen, daarom blijft ons motto: Koers is gewijzigd, blijf op ingeslagen koers!
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.