Nieuwsbrief vol. 2
The Cappuccino Trade
Hoe ziet een lekkere cappuccino er voor u uit? Voor mij geldt een goede melkschuimkraag, sterke koffie, een beetje cacao bovenop het melkschuim en 1 klontje suiker. Sinds een paar jaar heb ik een machine aangeschaft die alles automatisch voor mij in een kopje schenkt. Ik hoef er alleen voor te zorgen dat er water en koffiebonen in zit. Verder is een melkpak naast de machine nodig. Nog geen 20 seconden later kan ik genieten van mijn heerlijk bakje Italiaanse koffie. Met de laptop op schoot op een zaterdagmorgen en een cappuccino naast mij, kan je mij niet meer verwennen.
Deze maand zullen we inzoomen op ieder onderdeel van de cappuccino, behalve melk. We kijken naar Cacao, Koffie, en Suiker. Voordat ik verder ga wil ik u eerst wijzen op een eerder artikel dat we geschreven hebben over de algemene lage prijsniveaus van alle commodity’s, zie hiervoor beleggershulp weekly nr2. Als u een abonnee bent van onze nieuwsbrief dan heeft u reeds de aanbevelingen in deze nieuwsbrief, via een update in uw mailbox ontvangen, en hopelijk op ons advies het 3 tal aandelen gekocht. De reden van deze tussentijdse update was omdat de aandelen op dat moment zeer gunstig geprijsd waren. De abonnee die ons advies opgevolgd heeft kan reeds op een winst van 1,8% toezien, niet slecht voor nog geen week tijd. Voor diegene die ze nog niet gekocht hebben is de mogelijkheid nog steeds daar, aarzel niet en koop deze aandelen zo snel mogelijk.
Cacao, Koffie en Suiker vallen allen in de groep soft-commodity’s. Letterlijk vertaald zachte grondstoffen. Kort gezegd zijn dit alle eetbare producten die op de futures-markten verhandeld worden, maar ook producten zoals katoen behoord hiertoe.
De prijsontwikkeling van koffie is hevig onderworpen aan het oogsten van deze grondstof in Brazilië, Vietnam, Ethiopië en een aantal andere landen. Voor cacao geldt hetzelfde echter deze worden veelal in Ghana en Ivoorkust geproduceerd. Voor de prijsontwikkeling mag men er van uit gaan dat bij een goed oogst de prijs daalt (er is meer koffie en cacao op de markt) en bij een slechte oogst de prijs stijgt (er is minder koffie en cacao op de markt). De grootste invloed hierop is het weer. Slecht weer zorgt voor een slecht oogst en visa versa. Een ander thema is de klimaatverandering waardoor oogsten op de langere termijn geschaad kunnen worden. Weer en klimaatinvloeden vertalen zich in een prijsontwikkeling op de lange termijn. Deze prijsontwikkeling wordt 1 op 1 vertaald in de prijs van de aandelen die we voor u uitgekozen hebben. Voordat we dit behandelen zal ik eerst het technische plaatje van de drie grondstoffen laten zien.
Als we de trend van Cacao bekijken dan zien we dat de prijs die vandaag de dag betaald wordt voor deze grondstof ongeveer gelijk ligt aan de prijs van ongeveer 10 jaar geleden, zie figuur 1. De invloed van de goede oogsten (diepe dalen) en de slechte oogsten (hoge toppen) ziet u duidelijk in de grafiek terug.
De trend van Koffie laat hetzelfde beeld zien dan die van Cacao, ook hier betaald men dezelfde prijs als de prijs van ongeveer 10 jaar geleden, zie figuur 2 en 3. Bij koffie zijn twee verschillende soorten, de Arabica ( dit groeit op hoge hoogten, is duurder omdat deze lastiger te plukken is en bevat minder cafeïne) en de Robusta (het groeit op lagere hoogten, is goedkoper en groeit op plantages en bevat meer cafeïne). Omdat de 2 soorten bonen zo verschillend zijn hebben ze ook een wat ander prijspatroon.
Bij Suiker, ja ik weet het verhaal wordt saai, is de prijs vandaag ongeveer hetzelfde als de prijs voor Suiker 10 jaar geleden.
Wat belangrijk is dat alle 3 de grondstoffen zich herstellen van een enorme daling in de prijs. Dit betekend dat men enkele jaren van goede oogsten achter zich heeft. De kans op slechte oogsten wordt technisch gezien dan een stuk groter. Dit is precies de reden om de Cappuccino trade nu uit te spelen. Hoe we deze trade uitspelen kunt u terug vinden in de portfolio update die alleen voor onze abonnees is terug te zien.
Bevalt u onze research dan kunt u zich abonneren op deze nieuwsbrief voor 30 euro per jaar. Gebruik hiervoor het volgende mailadres: info@beleggershulp.nl onder vermelding van uw naam, adres en bankrekening nummer, of door de groene knop in te drukken onder de berichten op onze homepage. Ik zal zo spoedig mogelijk contact met u opnemen met mijn bankgegevens. Zodra de betaling rond is krijgt u automatisch aan het begin van iedere maand een nieuwsbrief opgestuurd met onderbouwende aanbevelingen.
Ik wens u veel leesplezier,
met vriendelijke groeten
Martin Belder 29-01-2018