Heeft uranium zijn hartslag weer gevonden – nr.2?

Heeft uranium zijn hartslag weer gevonden – nr.2?

week 18 / jaar 8

Inleiding

Dit is het vervolg van het artikel van vorige week, dat u hier kunt nalezen: Heeft uranium zijn hartslag weer gevonden? | Beleggershulp. We onderzoeken ook hier de mogelijkheid van een verdere stijging van de uraniumprijs. Ook hebben we een nieuwe pagina gemaakt van een ranking van producerende uranium mijnbouwbedrijven, deze kunt u hier vinden: Uranium Mines data – Investor Assistance Pro

De uraniumprijs heeft inmiddels een stijgende trend.

Vorige week merkte we reeds op, dat uranium mogelijk een stijgende trend had, deze week is deze bevestigd, door overtuigd verder boven het 50-daags gemiddelde uit te stijgen. Ons vermoeden is nu, dat de prijs doorstijgt naar het 200-daags gemiddelde (donker blauwe lijn), dat nu op een waarde van ongeveer $74,50 ligt. Hier zal de opmars de komende weken waarschijnlijk even stoppen en de prijs terugvallen naar het 50-daags gemiddelde, wat dan geldt. Deze zal naar onze schatting dan op $68 liggen.

Wat nodig is, is een prijs boven $90 om nieuwe productie flink aan te wakkeren en dus een prijs boven de huidige term price, zoals we vorige week hebben laten zien. Voor de duidelijkheid hebben we de afbeelding van vorige week, waar de term price op te zien, deze week in onderstaande afbeelding weer weergegeven.

Verder zijn we nog wat verder in de data gedoken. Er worden op dit moment ongeveer 60 kerncentrales gebouwd op de gehele wereld, waarvan de meeste in China. Op dit moment zijn er 440 kerncentrales die uranium nog hebben. Nu weten we dat op zijn minst gezegd de uraniumproductie de vraag aan productie van deze kerncentrales maar net kan bijhouden. Maar als er nu 60 centrales bijgebouwd worden, betekent dit dat er meer productie nodig is, uitgaande dat er nu geen overproductie is. Volgens laatste schattingen van experts in de uranium sector klopt dit. Dan is er dus 60/440= ongeveer 13,5% meer uranium nodig.

De bouw en het opstarten van een kerncentrale duurt ongeveer 7 jaar. Tenminste de Chinezen bouwen zo snel, bij de rest van de wereld zijn de getallen een stuk hoger. Dus we zijn hier behoorlijk conservatief. De uranium moet echter minimaal 2 jaar van tevoren gecontracteerd worden. Er moet dus binnen 5 jaar 13,5% van de wereldwijde productie bijkomen, als we ervan uitgaan dat de kerncentrales die bijgebouwd worden, gemiddeld even groot zijn als de gemiddelde huidige kerncentrales. Als u zich beseft dat Cameco alleen ongeveer 17-20% van de wereldwijde productie in handen heeft, moet er een mijn ter grootte van een van de mijnen van Cameco bijkomen. En dit binnen 5 jaar. We weten allemaal dat dit onmogelijk is. Misschien is het haalbaar als alle mijnen die nu gepland worden om te bouwen, binnen 5 jaar hun beloofde productie draaien. Er mag dan niets tegenzitten en de markt blijft krap. Naar ons idee blijft dit onmogelijk, hoe positief we dit ook bekijken.

Wij denken dat een prijs van $100 per pond nu nodig is, en deze prijs moet minimaal 1 jaar lang zo blijven en doorstijgen, eer er serieuze pogingen gedaan worden om zoveel mijncapaciteit bij te bouwen, dat aan de vraag voldaan kan worden. Maar er komt meer aan, we hebben het voor het gemak erbuiten gelaten, maar de vraag voor uranium uit de bouw van Small Modular Reactors (SMR’s) hebben we nog niet meegenomen. En deze is moeilijk in te schatten, maar stel dat dit ook zo’n 2-3% van de wereldproductie van uranium is, qua vraag. Dit maakt de zaak alleen maar beroerder qua verschil in vraag en aanbod.

Ook kwam er deze week een bericht dat een grote kerncentrale in Finland opgestart is en inmiddels een flinke elektriciteit productie draait. Kort daarop kelderden de prijzen voor de consumenten in Finland van elektriciteit per Kwh. Dit laat zien, hoe men groene energie ook goedkoop kan maken. Dus met kernenergie. En ja, we weten dat er genoeg wappies zijn die kernenergie niet groen vinden. Wij vinden het supergroen, en we denken dat het voorbeeld van Finland meer ogen doet openen, hoe je de elektriciteit goedkoop kan maken en tevens minder CO2 uitstoten, met KERNENERGIE dus.

Uranium mines data pagina

We hebben deze week de pagina afgemaakt en deze kunt u hier zien als u lid bent van IA-pro: Uranium Mines data – Investor Assistance Pro. In dit overzicht staan alle bij ons bekende producenten gerankt, en er is er maar 1 die op dit moment koopwaardig is. Een andere is nog iets te duur maar zit tegen koopwaardig aan. De beide aandelen zijn niet in onze portfolio maar zitten wel in de ETF die we in onze portfolio hebben.

Conclusie

Mocht u nog niet geïnvesteerd zijn in de uraniumsector, is het nu een zeer mooi instapmoment. Wij beraden ons of we niet de investeringen moeten opschroeven in deze sector, vooral met het aandeel wat volgens onze ranking koopwaardig is. We zien echter zoveel kansen in andere sectoren dat dit misschien niet realistisch is. De bodem van de portemonnee is immers niet zo ver weg. Abonnees kunnen onze uranium aandelen zien onder het kopje “portfolio” op: https://investor-assistance-pro.com .

Naar de IA-pro website

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update:

We raden leden aan om regelmatig te kijken op onze portfolio pagina: Portfolio – Investor Assistance Pro

We werken de pagina morgen bij, dus heb nog even wat geduld om de nieuwe cijfers te zien.

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Deze sector kabbelt weer een klein beetje door, als van ouds.
    • Metaal mijnbouw aandelen: Zoals vorige week reeds aangegeven toont goud wat zwakte en de aandelen zakken als een baksteen mee. Echt frustrerend, we weten dat het uiteindelijk goedkomt maar het geduld wordt op de proef gesteld. Naar ons idee kunnen we nog wel verder zakken, dus zet u schrap.
    • Olie en aardgas aandelen. Olie zakte ook in prijs. Dit was wel verrassend voor ons. Dit maakt de koopkansen nog groter, en we zijn dus nu ook aan het zoeken waarin ons geld te stoppen. we denken dat de olieprijs weer moet gaan stijgen. 
    • Steenkool: Nog steeds kommer en kwel. Alhoewel de zaak wel uit lijkt te bodemen, en zelfs iets te gaan stijgen.
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen. Zie commentaar onder hetzelfde onderwerp bij de inkomensportfolio.
    • Basis metalen. Geen nieuws, lijkt weer wat te kalmeren. Koper heeft weer een mooie stijging achter de rug en lijkt ook weer te gaan kalmeren na een dip.
    • Olie en aardgas. Zoals gezegd, de prijs van olie daalde weer, gas steeg iets. Er liggen dus kansen in deze sector.
    • Crypto Corner: De update staat op de website, u kunt hier een kijkje nemen: Crypto Corner. We spelen wel eens met de gedachte deze deels te verkopen en hier aandelen van te kopen. We houden ons al een paar jaar bezig met deze sector, maar het lukt maar niet om er een gevoel bij te krijgen. Aan de andere kant is geen emotie wel vaak de beste raadgever in de wereld van investeringen.
  3. De trading portfolio. Met de openstaande optie maken we iets geld, we denken dat we deze week, als het zich gunstig ontwikkeld, deze in cash gaan omzetten. Verder geeft het ons weer een beetje vertrouwen om wat meer trades op te gaan zetten.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol (GEDULD) en koop in 2025 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.