Is uranium rijp voor de volgende stijging?
week 41 / jaar 7
Inleiding
Deze week een artikel over de prijs van uranium, en we staan even kort stil bij een aantal M&A activiteiten in de sector. Leden kunnen de aandelen zien die we in onze portfolio hebben onder het kopje “portfolio” op de onze website: https://investor-assistance-pro.com.
Uranium, is de prijs klaar voor de volgende stijging?
Als we zo’n 5 jaar terugkijken hebben we telkens een top gehad in de prijs van uranium om vervolgens iets terug te zakken en te consolideren voor de volgende stijging. In totaal 3 stijgingen in de laatste 5 jaar. Bij de eerste ster, is in 2020 een top gevormd op ongeveer $ 35. Vervolgens zakte de prijs onder de $ 30 weg. In 2021 zette de volgende stijging door naar een prijs net iets boven de $ 60, een stijging van meer dan 100%. Hierna zakte de prijs weer wat in en kwam uit bij $ 50. Bij deze prijs besloot uranium weer te gaan stijgen, dit keer tot maar liefst $ 110, en dus weer een stijging van meer dan 100%. De laatste pijnlijke rit terug, is nog steeds gaande, en had als dieptepunt ongeveer $ 78. Als we weer een stijging van meer dan 100% krijgen zou dit betekenen dat we uitkomen bij het vraagteken en dus bij ongeveer $ 160.
Het lijkt erop dat we de bodem gehad hebben en dat er een langzame stijging ingezet is. Dit is nu echter nog niet te zeggen. Maar regeren is vooruitzien. Om vooruit te zien kunnen we het beste naar het verleden kijken. Het verleden zegt ons dat een stijging in de uraniumprijs het meest waarschijnlijke scenario is. Dit lijkt de sector ook te denken als we naar de M&A activiteiten, de instroom in de ETF’s en het verschil tussen spot en lange termijn prijzen bekijken.
Fusies en acquisities
We zien de laatste tijd aardig wat fusies en acquisities (M&A) langskomen. Ze zijn er allemaal nog niet doorheen, maar om een aantal te noemen zijn het onder andere:
- Fusie van Iso Energy en Consolidated Uranium
- Acquisitie van Fission Energy door Paladin Energy
- Acquisitie van Anfield door Iso Energy
- UEC neemt een mijn in Wyoming over van Rio Tinto
Deze M&A activiteiten laten zien dat de bedrijven ze richten op groei. Men verwacht dus de komende jaren een nieuwe groeispurt waarbij men als groter bedrijf kan overleven. Paladin heeft een goede zet gedaan om zich van geo-politiek risico te diversifiëren en dus een mijn, naast de huidige mijn in Namibië, de mijnen van Fission over te nemen in Canada. Naast Nexgen heeft Fission waarschijnlijk de grootste assets.
Iso Energy timmert aardig aan de weg. Zelf een dochter van Nexgen, door de afsplitsing, maar nu werkelijk op oorlogspad. Eigenlijk zet de nieuwe CEO van Iso Energy, die vanaf Consolidated met de fusie is meegekomen, zijn beleid voort die hij bij Consolidated al jaren had laten zien. Nu alleen met een grotere zak geld. Dat hij niet bang is om dat geld uit te geven is te zien door de mogelijk acquisitie van Anfield. We moeten echter nog zien of men ooit gaat produceren. Wel heeft Iso Energy, als de acquisitie van Anfield door gaat, de molen van Anfield in handen. Dus wie weet gaat men toch nog het pad op van productie.
UEC is misschien wel de grootste verzamelaar van het stel. Het heeft inmiddels een van de grootste, misschien wel de grootste, hoeveelheid uranium in de grond van alle Amerikaanse bedrijven. Er is altijd vrij veel kritiek op de CEO, dat hij veel geld zelf incasseert. Maar als we deze kritiek opzij leggen, en kijken hoe het aandeel presteert, moeten we toegeven dat de CEO wel levert.
Alle bovenstaande aandelen zijn aandelen die we in ons uranium portfolio hebben. Op ieder aandeel hebben we meer dan 100% winst. Om precies te zijn, staan we op de volgende winsten van de 3 bedrijven die na de M&A activiteiten over gebleven zijn, namelijk: Iso Energy 165%, Paladin 315% en UEC 257% winst op dit moment.
Inflows in de ETF’s
Sinds september zien de we weer aandacht, voor de meest prominente ETF’s, URA en URNM, toenemen vanuit grote institutionele beleggers. Dit is te zien aan het volume wat in deze fondsen gaat. Vervolgens kopen deze fondsen de aandelen die op hun beurt weer stijgen. Waarschijnlijk, door de nieuwe aandacht voor nucleaire energie, zijn de grote jongens wakker geworden en zien hier een kans. En de uraniumsector is zo klein dat een paar miljard aan investeringen, als een enorm bedrag is wat de sector op zijn kop kan zetten.
Spot en term prijs is bijna hetzelfde
De grafiek die helemaal in de start van dit artikel te vinden is, is de spot prijs. In de bovenstaande grafiek is de spot en de lange termijn (term) prijs weergegeven. Te zien is dat de bubbel in de spotprijs leeggelopen is en dat beide prijzen op gelijke hoogten liggen. Verder is te zien dat de laatste 5 jaar de term prijs niet gezakt is. Dit vormt in weze een bodem onder de spot prijs. We zien dat aandelen op de spot prijs reageren, maar eigenlijk is de term prijs veel belangrijker. Deze prijs laat de richting van de markt zien. Er is hiermee dus weer ruimte om de spot prijs te laten stijgen naar nieuwe hoogten.
De term prijs wordt bepaald wat de brandstof inkopers van kerncentrales bereid zijn om te betalen voor een pond uranium. Door het gebrek in uranium productie wereldwijd, de geo-politieke spanningen tussen oost en west, tegenvallende productie resultaten bij de grootste producent, en nieuwbouw van reactoren denken wij dat de term prijs nog minimaal 5 jaar doorstijgt. Enige risico is een nucleair incident, bijvoorbeeld in de oorlog in Oekraïne. Maar dit gaat de dhr. Trump voor ons oplossen hebben we gehoord. We hebben dus vertrouwen in de toekomst.
Leden van https://investor-assistance-pro.com kunnen onze website met de onderste knop benaderen en zien welke uranium aandelen wij verder in ons portfolio hebben.
Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.
Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.
Huishoudelijke mededelingen:
Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.
Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.
Portfolio update:
We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is.
- De inkomen portfolio.
- Verslavingsgevoelige aandelen: Blijven goed presteren en kabbelen een beetje voort.
- Metaal mijnbouw aandelen: Willen nog steeds niet met de goud en zilverprijs voldoende meestijgen.
- Olie en aardgas aandelen. Olieprijs en gasprijs trekt weer een beetje aan, we houden het in de gate of energie weer een stijgende trend is.
- Steenkool aandelen. Steenkool steeg weer in beetje en de meeste aandelen in ons portfolio stegen vrolijk mee.
- De speculatieve portfolio:
- Edelmetalen. Deze portfolio kan zich nu gaan waarmaken met de stijgende zilver en goudprijs. Dit is helaas nog niet echt gebeurd, we verwachten eerlijk gezegd meer vuurwerk.
- Uranium. Zie dit artikel.
- Basis metalen. Stegen deze week ook weer behoorlijk op het nieuws van meer stimulans in China.
- Olie en aardgas, hier blijven we zeer bullish op. De daling lijkt weer om te buigen.
- Crypto Corner: Crypto stijgt en daalt weer iets, we wachten ook hier rustig af en halen onze jaarlijkse rente naar binnen. We werken het overzicht niet iedere maand bij, maar als je wilt zien welke crypto’s wij hebben, is dit hier te zien: crypto corner.
- De trading portfolio. We staan ongeveer op ons begin bedrag, geen winst en geen verlies.
Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.