Aardgas of steenkool, de winnaar is steenkool!
week 33 / jaar 7
Inleiding
Deze week een artikel over de prijs van steenkool versus die van aardgas. We hebben ook een nieuw aandeel in de steenkool ETF toegevoegd deze week, en hierover een nieuwsbrief geschreven. Leden kunnen dit nieuwe aandeel en de nieuwsbrief hiervan bekijken onder het kopje “nieuwsbrieven” op de volgende website: https://investor-assistance-pro.com.
Wie wint er? Steenkool of gas?
Nu moeten we natuurlijk een aantal zaken verduidelijken. Ten eerste gebruiken we voor steenkool de Newcastle coal futures. Dit is een Australische steenkool future, die denken we het beste bij ons portfolio past en een algemene aardgas future. Vervolgens hebben we die bekeken met beide dezelfde percentage schaal van stijging. Wat opvalt is dat de grafieken van de beide grondstoffen erg veel met elkaar correleren. Als aardgas stijgt, stijgt steenkool, als gas daalt, daalt steenkool.
Is dit vreemd dat ze met elkaar correleren? Nee, eigenlijk niet. Dit komt doordat steenkool de goedkope manier is om mensen van energie te voorzien als je het vergelijkt met gas. Is aardgas te duur, dan schakelt men over op kolen en vice versa. Nu is duidelijk te zien dat steenkool voor 2021 minder hard steeg dan steenkool en dat na half 2021 steenkool harder steeg dan aardgas. Het gat wordt eigenlijk opvallend groter de laatste jaren. Hoe komt dit?
Dit komt natuurlijk omdat de aardgasprijzen zo enorm gezakt zijn. Dit zou betekenen dat steenkool minder attractief zou zijn en dus meer zou moeten dalen dan aardgas, aangezien gas veel attractiever is om energie van te maken, omdat het heel goedkoop is. Dit is echter niet te zien in de grafiek. Steenkoolprijzen bodemen hoog boven de aardgasprijzen uit. Wat is hiervan de oorzaak?
Dit is moeilijk te zeggen, maar we denken dat de volgende factoren een grote rol spelen:
- India en China zijn snel groeiende economieën. Nu duurt het bouwen van steenkool gestookte centrale over het algemeen niet zo lang ten opzichte van bijvoorbeeld een kerncentrale. Dus deze landen kiezen ook voor een stevige uitbreiden van steenkool gestookte centrales buiten het bouwen van kerncentrales. China bouwt bijvoorbeeld de komende 10 jaar over de 600 steenkoolcentrales erbij.
- Steenkool gestookte centrales zijn bedrijfzeker en de steenkool is relatief makkelijk transporteerbaar en is goed op te slaan. Aardgas heeft dit niet. Aardgas is moeilijk op te slaan en nog moeilijker te transporteren. Voor het transport van aardgas moet het gas zeer diep gekoeld worden en onder hoge druk gebracht worden. Dit is kostbaar en vereist technologie. Steenkool kan men op een hoop gooien, van de hoop in een boot weer op een hoop ergens anders werpen. Veel eenvoudiger en dus bedrijfszekerder.
- Azië heeft niet het uitgebreide gasnet van Europa en iets minder mate dat van de Verenigde Staten. Dit zorgt er dus voor, dat in de binnenlanden van dit soort enorme landen, aardgas geen makkelijke optie is. Steenkool wel.
- Steenkool wordt letterlijk verguisd door de woke gemeenschap en alle domme politici die hier hun oren naar laten hangen. Natuurlijk, het is niet schoon. Maar het is nodig. Je kan niet tegen Jantje of Pietje diep in India zeggen, dat hij of zij geen recht heeft op elektriciteit. Ook onze oosterburen stoken nog steeds enorme hoeveelheden kolen, omdat zij geen Russisch aardgas willen. Dit is dan ook de reden, dat er niet veel concurrentie zal zijn, in de markt van steenkool. Niemand wil vrijwillig als vies bestempeld worden.
Bovenstaande oorzaken laat zien dat steenkool naar ons idee nog steeds het beste alternatief is voor gas. Het is de snelste en goedkoopste manier om de mensen aan energie te voorzien. Kernenergie duurt nog minimaal 10 jaar eer het in grote getalen aanwezig is, en gas is op veel plekken geen alternatief. Dan windmolens en zonnecellen zou u misschien denken. Nee, helaas. Dit gaat ook niet werken. De energie dichtheid van deze bronnen is te laag, en zorgt er dus voor, dat dit geen bron is waar grote mensen massa’s van kunnen profiteren, zonder heel veel land- of zee oppervalkte op te offeren. Bovendien is de energie leverantie verre van stabiel te noemen. Als de zon niet schijnt en er staat geen wind heb je ook weinig elektriciteit. Als de zon schijnt en er staat veel wind, heb je teveel elektriciteit die je niet kan bewaren.
Conclusie
Steenkool is nog minimaal het beste alternatief voor het opwekken van elektriciteit als je het op globale schaal bekijkt. Wensdenken is altijd gezond, maar realisme moet op een gegeven moment winnen. In India en China begrijpt men dit. Het Westen negeert de werkelijkheid en blijft wensdenken, en doet dit bovendien ook nog lekker arrogant voor de rest van de wereld. In de tussentijd draaien de Australische kolenmijnen overuren. En niet alleen in Australië. We hebben onlangs een Zuid-Afrikaans aandeel gekocht. Leden kunnen de nieuwsbrief hiervan lezen. De website is met de onderstaande knop bereikbaar.
Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.
Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.
Huishoudelijke mededelingen:
Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.
Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.
Portfolio update:
We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is.
Eerst even een algemene opmerking. WAT GING DE MARKT ONDERUIT DEZE WEEK ZEG!!. Dit is absoluut niet leuk, maar als belegger is dit niet te voorkomen. Het is van groot belang om het geloof erin te houden, onze thesis verandert niet, dus het is weer een kwestie van tijd zoals zo vaak. Frustrerend maar het is belangrijk om focus te houden.
- De inkomen portfolio.
- Verslavingsgevoelige aandelen: De daling is zeer beperkt geweest en de aandelen zijn reeds alweer opgeveerd. Misschien wordt dit wel onze favoriete sector in de portfolio als dit zo doorgaat.
- Metaal mijnbouw aandelen: De goudprijs ligt er nog steeds ijzersterk bij. Zilver is flink gedaald richting het 200-daags gemiddelde. Het is echter frusterend om te zien dat de edelmetaal bedrijven hier niet voldoende van kunnen profiteren. De basis metaal bedrijven in deze portfolio zijn ook flink gedaald. We denken hiervan te kunnen profiteren door aandelen bij te kopen. We gaan zien of dit handig is geweest de komende maanden.
- Olie en gas aandelen. Lijken weer bij hun positieven te komen na de enorme dalingen.
- Steenkool aandelen. Zie artikel, we zijn tevreden met deze sector en gaat ons in de toekomst van veel inkomen voorzien verwachten we.
- De speculatieve portfolio:
- Edelmetalen. Prestatie blijft ondermaats. Misschien nemen we nieuwe maatregelen in de nabije toekomst, de sector blijft er slecht bijleggen.
- Uranium. Aandelen lijken de bodem te hebben geraakt. Maar mensenkinders wat ging het onderuit, ook wij schrokken hiervan. Dit schreven we u vorige week. De sector blijft echter dalen. We houden echter het geloof vast dat eens enorme winsten in de sector terugkomen.
- Basis metalen. Ook deze sector zijn we niet echt tevreden mee, we hebben daarom 1 aandeel verkocht. Het kan dat we meerdere aandelen in deze sector verkopen. De aandelen doen niets en dalen zelfs.
- Olie en gas, hier blijven we zeer bullish op.
- Crypto Corner: Ook crypto daalde flink. We werken het overzicht niet iedere maand bij , maar als je wilt zien welke crypto’s wij hebben, is dit hier te zien: crypto corner.
- De trading portfolio. We hebben onlangs een paar opties aangeschaft in de edelmetaalsector. We moeten eerlijk toegeven dat alle tradingsposities niet goed gaan. Hier moeten we onze prestaties echt op gaan krikken. Dit lukt nog niet echt, deze week nog verder gezakt.
Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.