Archief van
Maand: februari 2025

Zijn chocolade aandelen ook verslavend, en kunnen we van de goudmijnen chocolade maken?

Zijn chocolade aandelen ook verslavend, en kunnen we van de goudmijnen chocolade maken?

week 5 / jaar 8

Inleiding

Verslavingsgevoelige aandelen, althans de producten die de bedrijven achter de aandelen, produceren zoals tabak, doen het goed in ons portfolio. Zoals bij iedere verslaving, daalt de vraag naar het product niet snel, ook in tijden van een crises, en dit maakt dat dit van zulke goede aandelen zijn. Deze week hebben een artikel over de verslaving chocolade. Abonnees van IA pro kunnen onze nieuwsbrieven lezen, zo ook van het nieuwe aandeel wat we gekocht hebben in de chocolade sector: https://investor-assistance-pro.com.

Chocolade verslavend?

We maken geen grappen, chocolade is verslavend. Verder is hier wel een waarschuwing op zijn plaats, de titel kan vreemd over komen bij niet Nederlandse lezers aangezien “hier maak ik geen chocolade van” ( in engels : I can’t turn into chocolade) betekent dat men er niet meer van snapt. Hieronder geven we weer wat serieuze sites schrijven hoe mensen te helpen met een chocolade verslaving:

Chocolade verslaving is een aandoening waarbij iemand een oncontroleerbare drang heeft om chocolade te eten. Je bent dan lichamelijk en geestelijk afhankelijk geworden van de werkzame stoffen in chocola. Zo activeren suiker en cafeïne in chocola onder meer het beloningscentrum van de hersenen. Het kan bij chocolade lastig zijn om te bepalen of er sprake is van een echte verslaving of alleen een sterke voorkeur of gewoonte. Bij een verslaving ervaar je ontwenningsverschijnselen als je een tijdje geen chocolade eet, zoals intense cravings, volgens een studie uit 2013 in Chocolate in Health and Nutrition. Ook eet je chocolade dan echt uit dwang.

De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten. Cafeïne, dat in cacao zit, verhoogt dopamine en vermindert slaperigheid door het blokkeren van de neurotransmitter adenosine. In cacao zit bovendien de stof theobromine. Deze stimulerende stof verhoogt dopamine en kan stress verminderen zoals opioïden dit doen. Cafeïne en theobromine zitten vooral in pure chocolade. Melkchocolade en witte chocolade bevatten gemiddeld meer suikers.

Er zijn ook enkele psychologische factoren die kunnen bijdragen aan chocoladeverslaving, volgens psycholoog David Benton. Sommige mensen ontwikkelen een gewoonte om te veel te eten als reactie op negatieve emoties, zoals verdriet, boosheid en frustratie. Een eetverslaving kan ook ontstaan wanneer chocolade wordt gebruikt om comfort en verlichting te bieden tijdens angst, stress of verveling. Daarnaast hebben sommigen erfelijke aanleg voor verslaving. Ze reageren dan bijvoorbeeld sterker op de effecten van een stuk chocolade, waardoor eerder tolerantie en afhankelijkheid ontstaan.

Ok we houden hier even op, ik neem even aan dat we de meeste van u al vervelen nu. Voor diegene die echt geïnteresseerd zijn, of diegene die denken, shit dat heb ik ook, kunnen meer info vinden middels de volgende link: Chocolade verslaving: Oorzaken, gevolgen en preventie. Bij ons geld vooral chocolade is gewoon lekker en veel mensen kopen het als een snack voor tussendoor. En omdat vrijwel iedereen het lekker vind, zijn en blijven de verkopen constant en hoog. Dit zorgt ervoor dat het product weinig crises gevoelig is en altijd voor een steady winst zorgt.

Dit is echter op dit moment een beetje aan het wankelen. Waarom? Cacao is gewoon heel erg duur, en dus de grondstoffen zijn duur die de chocolade producenten moeten betalen. Zie hieronder de grafiek van Cacao.

Dit zorgt ervoor dat de verdiensten van de bedrijven ook onder druk staan. En zoals gewoonlijk overdrijft de markt dit dan door de koersen van dit soort aandelen te laten zakken. Zo ook bij het bedrijf wat wij gekocht hebben. In de nieuwsbrief die leden van IA-pro kunnen lezen leggen we uit waarom wij denken dat het nu een goed moment is om dit aandeel te kopen. Zoals bij iedere verslaving, maakt het echter niet uit wat de prijs van het product is, men koopt het toch wel. We hebben geprobeerd een correlatie te vinden tijdens de cacaoprijs en aandelen die chocolade producten produceren. Er is enige correlatie maar te weinig om u dit te laten zien. We denken echter, mocht de prijs van cacao zakken naar normale niveaus, de marge van de producten van het bedrijf omhoog vliegen. Dit omdat men wel inmiddels is begonnen dit langzaam door te rekenen aan de klant uiteraard.

Kopen we dan ieder bedrijf in deze sector. Nee zeker niet, dit is een gerenommeerd bedrijf, wat al jaren een dividend verhoging geeft. Het dividend is niet zo hoog als bij andere aandelen in onze portfolio, maar als we op de dip kopen, zoals nu, wordt het rendement op de inkoop steeds hoger met de jaren. Dit soort aandelen moeten de hoeksteen van onze portfolio worden. Natuurlijk moet het aandeel zich blijven bewijzen en dit moeten we monitoren.

Goud en Zilver

Om maar gelijk met een woordgrap te beginnen. We maken hier totaal geen chocolade meer van. Van goud en zilver zelf wel. Goud tikt regelmatig een all-time-high aan en zilver zit in de lift. Zie onderstaande afbeelding van goud.

Goud is uitgebroken, zoals we in eerdere artikelen aangaven. Ook zilver is definitief uitgebroken ( we laten u hierbij geen aparte afbeelding zien, maar geloof ons op onze blauwe ogen). Waar we echter geen chocolade van kunnen maken is de goud en zilver aandelen. Die doen helemaal niets, de mijnen moeten toch echt winsten gaan laten zien met deze prijzen. Beleggers laten de sector echter als dood achter. Eens gaat dit veranderen, daarom blijven we geïnvesteerd. Maar we zijn steeds meer geneigd om dit middels een fonds te doen aangezien de tijd te lang wordt. Met mijnbouw zijn er altijd wel issues. Een voorbeeld is met de problemen in de Congo, dit heeft effect op een aandeel in de portfolio (niet in goud maar een ander metaal, maar het gaat om het voorbeeld). Een ander voorbeeld is een bedrijf dat alleen goud produceert en zelf niet het spul opgraaft. We wilden dit net onze trots maken en als goed bedrijf bestempelen, nu verkoopt men een deel van de aandelen aan een ander bedrijf onder de marktprijs en laten ons retail investeerders min of meer in de kou staan. Dit gebeurd vaak, en de stijgende trend, die we zo hard nodig hebben, blijft te lang uit. Hierdoor blijft het sentiment dalen en maken bedrijven bokkesprongen. Zoals gezegd, wij blijven in de sector, maar gaan het steeds meer via een fonds spelen, mocht dit langer gaan duren. Daarnaast zullen we altijd wat individuele aandelen aanhouden om een hefboom op de markt te houden.

Een ander middel wat wij persoonlijk aangrijpen is fysiek goud en zilver te verkopen, en dit in het fonds met mijnbouwaandelen te stoppen. Dit laten we echter niet op de site zien aangezien we dit niet in het protfolio opgenomen hebben. Wij denken namelijk, dat er een dag komt dat we van de waardering van de goud en zilvermijnen wel chocolade kunnen maken. Vooral van zilver, dit wordt namelijk steeds meer een industrieel materiaal. Voor de productie van zonnecellen is bergen met zilver nodig.

De verschillende portfolio’s van https://investor-assistance-pro.com kunt u via onze website met de onderste knop benaderen door op de home pagina “Portfolio” te kiezen.

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update:

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: De rust keert terug in deze portfolio. Zelfs de Chinese tech aandelen stijgen vrolijk door. Dit terwijl de Amerikaanse broeders dalen. Dit is precies wat we verwacht hadden, en deze trend zal volgens ons aanhouden, alhoewel niet altijd duidelijk zichtbaar. Verder is dit artikel uiteraard een update en aanwinst vanuit een andere hoek van deze sector.
    • Metaal mijnbouw aandelen: Goud en Zilver stegen weer deze week, de mijnbouwsector reageert hierop nauwelijks, het blijft dus stil aan de overkant. Zie ons commentaar in deze nieuwsbrief.
    • Olie en aardgas aandelen. Deze week daalden we weer een beetje. Het Trump effect zullen we maar zeggen. Ook hier gaan we de portfolio iets aanpassen. We zullen hier de komende maanden over gaan schrijven.
    • Steenkool aandelen. Prijzen lijken zich te stabiliseren. Het gaat waarschijnlijk even duren. We laten de portfolio even met rust.
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen. Aandelen in deze sector doen helemaal niets ondanks vele records in de goudprijs. Dit blijft voor ons echt onvoorstelbaar, geduld is echt nodig hier. We transformeren wel steeds meer naar een fonds achtige structuur, zie commentaar in dit artikel.
    • Basis metalen. Koper wordt de laatste tijd steeds aantrekkelijker. We denken echter dat we voldoende geïnvesteerd zijn in de grote mijnbouwbedrijven. We zijn nog op zoek naar een pure koper producent met veel potentie. Het vervelende is echter dat er zoveel kansen in de grondstoffen sector zijn op dit moment dat het moeilijk kiezen is. Verder denken we dat 2025 nog niet het jaar voor koper zal zijn. We denken dat dit zich eerder na 2026 gaat uitspelen. We wachten op een flinke dip in de koperaandelen en hopen dan geld genoeg te hebben om in de sector te kunnen gaan stappen. Er is dus niets veranderd in onze kijk sinds de vorige week.
    • Olie en aardgas. Deze portfolio gaan we een klein beetje aanpassen in de toekomst door het kaf van het koren te scheiden.
    • Crypto Corner: Als je wilt zien welke crypto’s wij hebben, is dit hier te zien: crypto corner. De crypto’s consolideren qua prijs weer een beetje. We wachten af, misschien was Trump hier toch niet zo’n goede zet. 
  3. De trading portfolio. We staan weer positief. Dit gezegd hebbende we moeten hard aan de slag om hier onze prestatie te verbeteren.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2025 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.