Update: We hebben een break-out patroon in the WTI aardolie!

Update: We hebben een break-out patroon in the WTI aardolie!

week 51 / jaar 7

Inleiding

We hebben een uitbraak in olie, een zeer kleine, maar toch is het een uitbraak. Dit is een update van onze nieuwsbrief van vorige week, deze kunt u hier nalezen: nieuwsbrief vorige week. Leden van IA-pro kunnen onder het kopje “portfolio” op de onze website: https://investor-assistance-pro.com alle de aandelen bekijken in deze, maar ook andere portfolio’s. We laten de tekst van vorige week dus staan en voegen alleen commentaar toe voor de update van deze week. Dit zullen we iedere keer vermelden met het woordje ” update”.

Break-out patroon in WTI aardolie?

Als we naar het bovenstaande plaatje kijken zijn we een patroon ontstaan van een wig. In ons geval tussen de beide groene lijnen. Tussen de lijnen bouwt er spanning op en vindt er als we de punt benaderen een uitbraak naar boven of naar beneden plaats. De kans is echter groter naar boven, bij dit patroon. Waarom, omdat de verkoopdruk steeds minder en minder wordt. Wij denken dat de grootste kans de bovenhand krijgt, en we dus te maken krijgen met stijgende prijzen in december, januari en februari. De trend die we genomen hebben is van West Texas Intermediate (WTI), de meest betrouwbare indicator van aardolie prijzen in de Verenigde Saten, en samen met de Brent crude prijzen, in de wereld.

Update

Wat we vorige week reeds vermoedde is gebeurd. De WTI-aardolie prijs is uit zijn technische patroon uitgebroken en koerst nu hoger. De uitbraak is wat ons betreft bevestigd, met 3 dagen een positieve beweging, die de prijs opstuwt. Betekent dit nu dat de prijs vanaf hier alleen maar kan stijgen. Nee, dat niet, maar de kans is wel groter geworden. Het kan zijn dat we retest van de uitbraak krijgen, doordat we zakken naar de bovenkant van de groene lijn. Als we van daaruit verder stijgen, en boven de laatste prijs die nu op het bord staat is gekomen, is dit gunstig. Als we hierna verder dalen, is de uitbraak van zeer korte duur geweest. Wij denken echter dat, met alle geopolitieke spanningen en de redenen vermeld hieronder, we zullen blijven stijgen vanaf dit niveau met enkele dagen in de min en andere dagen met een grotere plus.

Fundamentele redenen voor een stijging van de olieprijs

Om het technische beeld te ondersteunen kan het nooit verkeerd zijn om naar de fundamentele redenen te kijken of aardolie inderdaad kan stijgen. Nu stuiten we op de onderstaande tweet op het internet, en deze man verwoorde het meeste, wat onze mening al een tijdje is. Als u onze eerdere nieuwsbrieven namelijk leest, komen de meeste zaken wel naar voren. In deze nieuwsbrief komen we hierop terug, en zoomen we tevens op de onderstaande argumenten in, die we nog niet behandeld hebben. De reden dat we dit nu doen, is de geweldige technische setup, die we zien ontstaan in het technische beeld van de WTI. De schrijver van de tweet vatte het samen in bulletpoints die we achter elkaar zullen behandelen:

  • De wereldvraag naar olie. Volgens ons is deze op dit moment niet het hoogste wat de vraag naar olie altijd geweest is. Zijn punt is hier echter, we zitten nog steeds in een langzame stijgende trend, en zijn verwachting, net als de onze, is dat dit niet zo snel zal ophouden. Men verwacht de echte piek rond 2050, maar dit is gebaseerd op oude cijfers, dus zou nu weleens 2060 kunnen worden. Voor ons tijd zat om dit thema uit te laten spelen.
  • De wereldopslag van olie is op zijn laagste punt. Ook hier is het misschien niet het laagste ooit. Ook hier is het punt dat de opslag zakt. De grootste opslag is in de Verenigde staten, dit noemt men SPR (strategic petroleum reserves). Onder Biden is deze ieder jaar van zijn bewind gezakt. De opslag naar olie, zal een keer bijgevult moeten worden, en dit moet zeker niet onderschat worden, het gaat om gigantische hoeveelheden. Als dit gebeurt zal de vraag naar olie behoorlijk stijgen voor een aantal maanden.
  • Schalie olie productie is op zijn piek. Bovenstaande 2 punten en dit punt hebben we allemaal reeds een keer onder uw aandacht gebracht. Maar ook dit mag niet onderschat worden. De Verenigde Staten is de grootste olieproducent ter wereld. Bij afname in de productie, en dus aanbod, zal de vraag naar olie elders uit de wereld toenemen. Nu is het punt dat men steeds meer geld, doordat men steeds meer en kostbaar moet boren, erin moet stoppen, om dezelfde hoeveelheid naar boven te krijgen. Bij deze prijzen worden veel velden al niet meer rendabel. Er komt een punt waar men zelfs de handdoek in de ring gooit. Het is eerder gebeurt, dus zal nu niet anders zijn. Daarom geloven we ook niet dat Trump de olieprijzen zal verlagen, hij weet ook dat er veel mensen werken in de industrie en als hij zijn olie elders moet kopen hem afhankelijk maakt van andere landen. En dit is niet echt great voor Amerika.
  • OPEC+ zal niet meer vaten olie op de markt zetten, en dat niet eerder dat de markt erom vraag. Dit betekent dus een hogere prijs, en een flink hogere prijs. Ook dit is onze verwachting. Er zal waarschijnlijk ook 2 prijzen komen, een voor de BRICS vriendelijke landen, en een prijs voor het Westen, die hoger zal zijn is onze verwachting. Je ziet dat nu al een beetje ontstaan met olieverkopen van Rusland naar India.
  • Iedereen is bearish over de productie van de non-OPEC leden. Men verwacht dat de non-OPEC leden veel gaan produceren waardoor potentieel de prijs van olie flink kan gaan zakken. Productie valt echter overal tegen, de schrijver van de tweet heeft het over Brazilie, maar er zijn andere delen die dezelfde problemen hebben. Verder is op de lange termijn veel te weinig geinvesteerd naar het zoeken naar nieuwe velden. Dus, volgens ons valt het wel mee met de groei van het aanbod. Natuurlijk kan de OPEC de productie opschroeven, maar men wil een hogere prijs, dit mag duidelijk zijn. Als Rusland met zijn oorlog klaar is en hun budget is weer een beetje op orde zal men waarschijnlijk ook meer vragen per vat olie. Onze kijk hierop is, ja er is genoeg olie, en men kan makkelijk het aanbod doen laten stijgen, maar men wil een bepaalde prijs voor een vat olie, en die zal hoger liggen dan de huidige prijs is onze verwachting.
  • Het niet OPEC olie aanbod zal niet meer groeien na 2028. Dit maakten we in het vorige punt al pijnlijk duidelijk, de investeringen zijn niet voldoende geweest de afgelopen 10 jaar om de vraag naar olie te kunnen bijbenen. Ook al blijft de vraag gelijk. Het tweede punt dat hij in deze zin maakt is dat de vraag het aanbod eind volgend jaar al zal doen overtreffen. Dit kan maar is bij ons nog niet bekend. Volgens ons gaat het meer over de prijs, als de prijs laag is, dan is het aanbod laag, als de prijs hoog is mag het aanbod meegroeien van de olie producerende landen. Dus hier geven we de schijver van de tweet niet helemaal gelijk.
  • OPEC leden kunnen het aanbod met 4 miljoen vaten opschroeven. Dit zal men echter pas doen als de vraag voldoende is, met andere woorden als de prijs van olie voldoende hoog is. En in Saoudie-Arabië heeft men al lang laten weten dat men $ 100 per vat olie wilt.
  • Iran zal door de sancties die meneer Trump op gaat leggen 1,4 miljoen vaten van de markt moeten halen. Dit is een punt dat wij nog niet eerder opgebracht hebben. Dat de wereldhandel gaat veranderen staat als een paal boven water. En dat zal meer moeilijkheden met zich meebrengen, om het aanbod op de juiste plaats te krijgen van de vraag. Als iets moeilijker wordt, wordt het duurder.
  • Het laatste punt begrijpen we niet zo goed, dus we laten het bij de bovenstaande punten, voer genoeg om te denken dat de olieprijs zal moeten stijgen. De vraag is wanneer?

Update:

Eigenlijk is er niets veranderd aan het bovenstaande. Behalve dat er veranderingen zijn op het geopolitieke gebied. U heeft allemaal kunnen lezen dat Assad gevallen is als president van Syrië. Als men denkt dat het rustiger wordt in die regio, heeft men het ons inziens fout. De strijd om Syrië is alleen maar begonnen. Iran maar ook Israël zal zich steeds een grotere rol gaan toe eisen. Hopelijk blijft het bij een wankel evenwicht maar we vrezen het ergst. Wij denken dat het alleen maar verder gaat escaleren. Iran is ernstig verzwakt met zijn proxy in Libanon in de vorm van Hezbollah, en Hamas in de Gaza strook. Het heeft alleen nog de Houti’s in Jemen. Dus meerdere aanvallen op westerse schepen is niet ondenkbaar. Verder wil dat het westen dat via Israël meer invloed verkregen wordt, men zegt wel van niet, maar wie gelooft hun nog? En China en Rusland heeft liever een sterker Iran.

Ons inziens een receptboek voor hogere prijzen. Let op, we zitten nu niet handenvrijvend achter onze computer, we hebben liever geen conflicten en oorlogen. Maar omdat dit buiten onze macht ligt, kunnen we hier helaas alleen meer rekening mee houden, met onze investeringen wel te verstaan.

Conclusie

Als we naar het technisch en fundamentele beeld kijken van olie dan moeten wij concluderen dat de prijs van olie zal moeten stijgen. Wij denken dat de bodem in is, en dat we vanaf nu hogere prijzen kunnen gaan zien. De kans is hierop groter dan dat de prijs van olie zal dalen. Er is echter ook een kans op daling. De enige reden die we hiervoor zien is een nog slechter sentiment dan nu. En sentiment kan heel zwaar wegen. Als sentiment echter zwaarder weegt zodat de olieprijs gaat zakken, zal het als een trekveer zijn en op den duur hard de andere kant opschieten, en de prijs van olie door het dak laten schieten. Dus als de prijs zakt, zal het van korte duur zijn, en dan moeten we meer geduld op gaan brengen. Wij denken dat het niet zover zal komen en dat het sentiment niet meer lager kan. Vanaf nu zullen we hogere prijzen zien.

Update:

Gek genoeg, zagen we over het algemeen, de prijzen van onze aandelen alleen maar zakken. In het beste geval bleef het stabiel. Hopelijk kan dit verklaart worden met tax-loss selling season, maar dan is deze erger dan voorgaande jaren. Tech giganten winnen nog steeds aan kracht en grondstoffenaandelen zitten nog steeds in het afvoerputje. Dit gaat veranderen, de vraag is alleen wanneer. Hierbij moeten we het sentiment onder controle houden en , hier komt hij weer, geduld hebben. We denken nog steeds dat we goed gaan profiteren met de komende olie prijsstijging.

De olie en gas portfolio van https://investor-assistance-pro.com kan u via onze website met de onderste knop benaderen door op de home pagina “Portfolio” te kiezen.

Naar de IA-pro website

Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update:

We streven ernaar om iedere week alles te updaten, maar voor sommige delen zullen we dit waarschijnlijk niet altijd doen als er geen belangrijke update is. LET OP: WE ZIJN NIET IN STAAT VOOR 21 DECEMBER ONZE PORTFOLIO’S UP TO DATE TE HOUDEN.

  1. De inkomen portfolio.
    • Verslavingsgevoelige aandelen: Kabbelt een beetje voort en zakt of stijgt iets met de markt mee. Onze nieuwe tech-aandelen in deze portfolio beginnen een beetje te stijgen. Dit is hoopvol.
    • Metaal mijnbouw aandelen: Goud en zilver hebben nog steeds stevige prijzen op het boord staan. Toch besluiten de aandelen om bij iedere daling van de edelmetalen stevig te zakken. Goede producenten moeten nu echter flinke winsten draaien, dit kan haast niet anders. Eens zal het geduld beloont gaan worden. 
    • Olie en aardgas aandelen. Zie dit artikel.
    • Steenkool aandelen. Kabbelt rustig voort, als we geld over hebben, en de prijzen van de aandelen zijn laag, zijn we hopelijk slim genoeg om meer te kopen.
  2. De speculatieve portfolio:
    • Edelmetalen. Nog meer geduld nodig, oef….., het valt niet mee, maar de waarderingen zullen eens omhoog moeten, we verwachten dat de edelmetalen qua waardering hoog blijft de komende jaren, zie ook ons commentaar bij de inkomen portfolio.
    • Basis metalen. Koper wordt de laatste tijd steeds aantrekkelijker. We denken echter dat we voldoende geinvesteerd zijn in de grote mijnbouwbedrijven. We zijn nog op zoek naar een pure koper producent met veel potentie. Het vervelende is echter dat er zoveel kansen in de grondstoffen sector zijn op dit moment dat het moeilijk kiezen is.
    • Olie en aardgas. Zie dit artikel.
    • Crypto Corner: Als je wilt zien welke crypto’s wij hebben, is dit hier te zien: crypto corner. Bitcoin doet het geweldig, moet wel gaan bodemen, maar toch houdt het de prijs goed vast. Altcoins daarintegen hebben flinke winsten ingeleverd. Indien Bitcoin het goed blijft doen, zullen deze weer stijgen, geen twijfel hieraan.
  3. De trading portfolio. Nog steeds niet echt een visite kaartje. We moeten er hard aan werken om een positiever bericht te kunnen geven. We hebben onlangs een nieuwe short positie geopend. Dit is wederom een zeer gewaagde stap. Dus mocht u hetzelfde doen, heb er erg in dat timing hierin zeer lastig is en de verliezen kunnen blijven oplopen zonder een grens. Deze week voegen we dus 1 koopverslavend aandeel erbij.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2024 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.