Voor de meeste zilver producenten is de huidige prijs van zilver nog niet voldoende.
week 16 / jaar 8
Inleiding
Eerder dan verwacht hebben we de pagina over de zilver producenten af, de conclusie die dit oplevert bespreken we in dit artikel. Leden van IA-pro kunnen direct toegang krijgen naar de nieuwe pagina “SILVER MINERS DATA” met behulp van de volgende link: Silver Mines data – Investor Assistance Pro
De meeste zilver producenten presteren niet.

De meeste zilver producenten bakken er geen pepernoot van, om nog maar eens een Nederlandse uitdrukking erin te gooien. Oftewel de verdiensten zijn te laag bij de huidige zilverprijs. Nu zijn wij er van overtuigd dat de meeste management teams betere keuzes zou kunnen maken, maar wij denken dat de zilverprijs hoger zou moeten zijn, om meer productie te kunnen gaan draaien. De overall ranking is het rijtje gekleurde getallen aan de linker zijde. Hoe hoger hoe beter, De kleur verraad al dat het niet best is, er staat namelijk geen groene tussen.
Er is echter hoop. De huidige P/E’s (koers/winst verhouding) zijn weliswaar zeer hoog, maar de forward P/E’s dalen flink. Dit geeft een beetje hoop. Hoop dat de zilver producenten volgend jaar wat meer winst zou kunnen draaien. Maar zoals gezegd, zilver zou echt boven de $ 40 moeten komen, willen de meeste zilvermijnbouwbedrijven echt goede winst kunnen draaien. En dit heeft men nodig.
Er is 1 bedrijf wat een P/E van beneden de 10 heeft. Dit bedrijf heeft echter zilvermijnen in China, we moeten dus voorzichtig zijn of de cijfers wel de juiste zijn. Maar zelfs al zijn het de correcte cijfers dan willen we nog niet in China investeren in de grondstoffen sector.
Het risico van de zilver districten
Dit is een groot probleem. 70% van de zilver producenten hebben alle, enkele, of alleen een mijn in Mexico. Of men heeft een mijn in een ander land wat hoge risico’s met zich meebrengt, Misschien heeft u de gedachte dat in Mexico investeren in de mijnbouwsector niet risicovol is, maar dan heeft u het mis. Vooral open-pit mijnbouwbedrijven worden vaak met sluitingen of rechtszaken lastig gevallen door de Mexicaanse overheid. Helaas ook wel eens terecht. Verder is er een risico van de Mexicaanse kartels, dat ook niet onder stoelen of banken gestoken mag worden.
Wil men echter in zilver investeren dan komen we niet helemaal onder dit risico uit. We hebben maar 4 bedrijven gevonden die dit risico niet hebben, geen een is er echter op dit moment koopwaardig. Dit kan echter veranderen als de zilverprijs gaat stijgen. Als dit gebeurt, dan kunnen we 2 van deze bedrijven op ons “te koop” lijstje zetten. Het is dus zaak om dit goed in de gaten te houden.
Zilverkoorts
Vaak spreekt men over goudkoorts als er veel kopers zijn van goud. Vroeger hoorde je de mensen het nog wel eens gebruiken, dit woord, maar tegenwoordig is het akelig stil. Dit terwijl de goudprijs blijft stijgen. Wij kunnen ons de oudere nieuwsuitzendingen op de televisie nog wel herinneren dat men het had over de hoogste stand van goud ooit. Nu blijft het muisstil. Dit terwijl het record haast iedere week sneuvelt. Maar ook een echte goudkoorts is er nog niet. De centrale banken kopen veel. En dan moet men zich eigenlijk afvragen waarom? Antwoord hierop is dat het financiële systeem wankel is. Daarom komt men goud als verzekering aan.
Toch zijn er flink wat gewone mensen in Azië die goud kopen. Hier is wel de belangstelling. Maar er is nog geen gekte, een gekte zoals in de crypto wereld bijvoorbeeld. Het kan echter zijn, als goud duurder wordt dat gewone mensen het “poor men’s gold” zilver gaan kopen. Want belangstelling om hier in te investeren ligt echt op een dieptepunt. Misschien kan de goud zilver ratio hier verandering in brengen. Men zou immers goud in zilver kunnen omwisselen om meer rendement uit hun edelmetaal investering te kunnen halen. Vorige week schreven we over de goud/zilver ratio. Deze kunt u nalezen met de volgende link: De Goud/Zilver ratio | Beleggershulp
Industriële vraag

De totale vraag naar zilver ligt rond zo’n 800-900 miljoen oz. De totale productie is ongeveer hetzelfde, alhoewel de vraag steeds moeilijker bij te benen is, aangezien zilver te goedkoop is, om de winsten te kunnen draaien, om meer zilver te willen produceren. Zie de tekst eerder in dit bericht. Wat belangrijker echter is, is hoe de vraag naar zilver zich ontwikkeld. Daarvoor hebben een tweede plaatje nodig.

De bovenstaande afbeelding laat alleen de industriële vraag zien naar zilver. Dit is nu al zo’n 600 miljoen oz. Dus 6/9 deel, oftewel 66,67% van alle vraag naar zilver komt al uit de industrie. We kunnen dus stellen dat zilver al jaren een industrieel metaal is en zich zo gedraagt. Als we kijken waar de groei vandaan komt uit de industrie, is het vooral in de elektronica hoek te zoeken, en dan men name zonnecellen. Hierin zit zilver verwekt vanwege zijn zeer goed eigenschappen voor elektrische geleiding. De groei is het beste te zien met behulp van de rode lijn. Het zilver dat alleen voor zonnecellen nodig is, is in 10 jaar tijd verdubbeld van 15% naar 30% van de gehele industriële vraag naar het edelmetaal. Als men dit in cijfers moet uitdrukken dan is het nog schokkender, immers 15% van 450 miljoen oz in 2013 = 67,5 miljoen oz en 30% van 600 miljoen oz in 2023 = 180 miljoen oz. In echte getallen is de vraag naar zilver in zonnecellen dus bijna verdrievoudigd.
Nu denken we niet dat de industriële vraag, en die vooral niet in zonnecellen, zo rap blijft doorgroeien maar stel dat de komende 5 jaar de sector nog eens met 25% groeit (dit betekent 50% groei van de huidige groei). Dat betekent 180 * 1,25 = 225 miljoen oz. Dit zou betekenen dat over 5 jaar 25% (225/900) van al het geproduceerde zilver in zonnecellen gebruikt gaat worden. Dit is gigantisch als u weet hoeveel toepassing van zilver er zijn. Vooral in de elektronica, en deze sector groeit alleen maar de komende decennia. Een raming van een Amerikaanse belegger van Chinese afkomst maakt het echter nog gekker en denkt dat in 2025 de vraag naar zilver alleen al voor zonnecellen 300 miljoen oz zal zijn.
Zilver als investering
Als we de bovenstaande afbeelding nog eens goed bekijken, dan moet u na gaan wat er kan gebeuren als de zilverkoorts stijgt. Als er 10 miljoen mensen (lijkt veel maar dit is 0,125% van de wereldbevolking gemiddeld 10 oz zouden kopen te waarde van ongeveer 300 euro, zou de vraag naar zilver stijgen met 100 miljoen oz. We kunnen u verklappen, deze vraag kan het systeem niet aan, bovenop de groei in de elektronica sector. De zilverprijs zou dan door het dak knallen.
Conclusie
Wij denken dat de prijs van zilver blijft stijgen, en dat dit ervoor kan zorgen dat meer producenten van het edelmetaal winstgevend genoeg zullen worden, om de aandelen te kunnen kopen. We hebben 2 kandidaten die op de “te koop” lijst staan. Maar eerst meer winst voor deze bedrijven, dus laat het eerst zien, en dan kopen we. Abonnees kunnen onze zilver aandelen zien onder het kopje “portfolio” op: https://investor-assistance-pro.com . Verder kan men op de eerder genoemde pagina natuurlijk alle data van de zilverproducenten bekijken.
Bent u na het lezen overtuigd dat onze service wat voor u is, kunt u een abonnement nemen op onze betaalde service. Op onze betaalde website, hebben wij de volgende abonnementen, klik op de onderstaande afbeelding om naar de website te gaan om een abonnement af te sluiten.
Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.
Huishoudelijke mededelingen:
Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.
Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.
Portfolio update:
We raden leden aan om regelmatig te kijken op onze portfolio pagina: Portfolio – Investor Assistance Pro
We werken de pagina morgen bij, dus heb nog even wat geduld om de nieuwe cijfers te zien.
- De inkomen portfolio.
- Verslavingsgevoelige aandelen: Deze sector kabbelt weer een klein beetje door, als van ouds.
- Metaal mijnbouw aandelen: Zie dit artikel, de beste goud en zilvermijnen hebben we voor u op een rijtje gezet.
- Olie en aardgas aandelen. Olie steeg weer iets, hopelijk zet die trend zich voort.
- Steenkool: Nog steeds kommer en kwel. Alhoewel de zaak wel uit lijkt te bodemen.
- De speculatieve portfolio:
- Edelmetalen. Zie onze nieuwe pagina’s en dit artikel.
- Basis metalen. Geen nieuws, lijkt weer wat te kalmeren,
- Olie en aardgas. Lijkt weer iets tractie te krijgen, we houden het in de gaten.
- Crypto Corner: De update staat op de website, u kunt hier een kijkje nemen: Crypto Corner. We spelen wel eens met de gedachte deze deels te verkopen en hier aandelen van te kopen. We houden ons al een paar jaar bezig met deze sector, maar het lukt maar niet om er een gevoel bij te krijgen. Aan de andere kant is geen emotie wel vaak de beste raadgever in de wereld van investeringen.
- De trading portfolio. Niet veel bijzonders te vermelden.
Motto blijft: Houdt u nog langer vol (GEDULD) en koop in 2025 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.
Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.