Nieuwsbrief volume 12

Nieuwsbrief volume 12

Short

Deze maand breiden we onze short posities uit. Dit om onze portfolio te beschermen tegen de komende val van de wereldwijde beurzen. We bevinden ons in de op 1 na langste bullmarket allertijden. Bij beleggershulp denken we dat dit de langste bullmarket kan worden en dat de rit naar boven nog maximaal 6-12 maanden kan duren. Daarna verwachten we bij beleggershulp een bearmarket van enkele jaren. Waarom nu shorten zal u zich afvragen. Omdat de markt heel lastig te timen is en dat men vroeg in moet stappen voordat de paniek toeslaat. De spanningen op de gehele aardbol nemen zienderogen toe. Voorbeelden hiervan zijn de handelsoorlog, hetze tegen Rusland, Brexit en spanningen ten aanzien van Iran.

Handelsoorlog

De handelsoorlog tussen China en de USA wordt steeds heviger. Dhr. Trump lijkt ons geen man die makkelijk toegeeft en zal daarom het vuurtje verder opstoken. Alhoewel hij een punt heeft met zijn argument dat China oneerlijke concurrentie voert (door bedrijven en de economie te ondersteunen) en technologie steelt van het westen, zal de huidige handelsoorlog de USA niet gaan helpen op langere termijn. Op dit moment kan de USA nog een hardere klap uitdelen dan China aangezien China meer uit de USA importeert dan andersom. Daarom zullen hogere importtarieven China harder raken. De Chinezen zitten echter niet stil en zijn op dit moment bezig hun importstromen zo te verhuizen dat zij hun goederen goedkoper kunnen krijgen. Sojabonen bijvoorbeeld komen niet meer direct uit de VS maar gaan nu eerst via Brazilië naar China. De Amerikaanse boeren krijgen dus niet meer voor hun bonen. De capaciteit in de Braziliaanse havens zit bijna aan zijn max. Ook met kolen is het niet anders. De export van Amerikaanse kolen zal steeds meer via Canada gaan lopen naar China toe. Beleggershulp kijkt op dit moment of we hierop kunnen handelen door een mooie optie uit te kiezen en hiervan te profiteren. China heeft nog steeds een grote honger naar grondstoffen, men is reeds langere tijd actief in Afrika, waar inmiddels al een miljoen Chinezen wonen. Onlangs richten zij zich op Zuid-Amerika. Wees dus niet verbaast als de Chinezen een Chileense of Argentijnse mijn kopen. Hierdoor omzeilen ze handig de importtarieven door het in eigen hand te houden. Een andere manier hoe China terugslaat is om importtarieven op die grondstoffen te verlagen waar de USA een tekort aan heeft. Een voorbeeld hiervan is nikkel. Verder stimuleert China opnieuw haar economie zodat de groei van deze reus stabiel blijft. Bij beleggershulp zijn we ervan overtuigd dat op de lange termijn China deze oorlog wint en sterker uit de bus komt. China zal over 10 a 20 jaar de USA van de 21ste eeuw worden. Op de korte termijn zullen er alleen maar verliezers zijn en de handelsoorlog zal de wereldhandel meer verlammen, wat zijn uitwerking heeft op de beurzen wereldwijd. Deze zullen hierdoor negatief beïnvloed worden en gaan zakken.

Hetze tegen rusland

Dhr. Poetin daalt nog steeds in populariteit in het westen. De koude oorlog schijnt weer op te laaien en het westen doet er alles aan om Rusland van alles te beschuldigen en als het grote kwaad te presenteren. Natuurlijk ze zijn geen levertjes daar in het oosten maar zoals het westen nu tegen Rusland bezig is lijkt meer op een hetze. Er zal best een grote waarheid schuilen in de vermeende fake-news trolfabrieken, vergiftigingen in England en de Russische inmenging in de Oekraïne. Daarbovenop komt onze eigen nationale tragedie, de MH-17. Daarom, het zijn geen lieverdjes, zeker niet. Maar is het westen beter? Ik waag het te betwijfelen. Voert Amerika altijd eerlijk oorlogen en lossen zij hun conflicten altijd netjes op? Gaat u eens in de schoenen van een Rus staan en u ziet dat de EU, en daarmee de NAVO, zodanig uitbreidt dat het een van de belangrijkste ijsvrije havens van Rusland bedreigd wordt. Zou u dan misschien ook besluiten om de Krim in te nemen? Ik vind het een logische zet op Poetins schaakspel. Natuurlijk, het is niet leuk, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen en het westen drijft Poetin in het nauw, dus hij slaat terug. Wij in het westen zijn echt niet altijd de goeden en zij niet altijd de slechten. Over het schandaal, dat de USA onder de rok van mevr. Merkel keek, en dus spionage pleegde op haar NAVO-partner, is iedereen alweer vergeten en wordt niet uitgebreid in het nieuws gebracht, maar als Rusland een misstap maakt dat heeft het nieuws het er wekenlang over. Mensen hoort, het rode gevaar uit het oosten is nog niet geweken. Wie er zijn gelijk probeert te halen interesseert ons bij beleggershulp werkelijk niet, de waarheid is moeilijk te achterhalen met al het nep-nieuws van beide kampen. Wat we wel weten is dat dit de wereldhandel niet zal helpen. Gevolg hiervan is lagere bedrijfsresultaten en een dalende beurs.

Brexit

Wat een rommeltje met die Brexit. Hebben we nu al een deal of niet? En hoe houdbaar is het, ik zou het echt niet weten. De Britten willen uit de EU, waarom en hoe en wat hun beleid is na de Brexit heeft men niet over nagedacht, maar uit de EU was een goed idee jongens. Het land is echter op het bot verdeeld, de helft van de Britten, vooral jongeren, wil helemaal niet uit de EU. Hoe dit uit gaat pakken weten we nog niet, maar ook hier zal de handel er niet beter van worden. Bij beleggershulp denken wij dat de Britten een enorme fout maken. Wij denken dat de EU uiteindelijk hier sterker van wordt en England verder zal verzwakken. De Brit handelt te veel op emotie en hebben hun 19de-eeuwse bril op waardoor ze zichzelf weer als wereldnatie zien. Gevolg van de Brexit zal op korte termijn een handelsbeperking betekenen waardoor de bedrijfsresultaten zullen dalen. Dit zal de beurzen dus ook negatief gaan beïnvloeden. 

Iran

Dit land vormt een tikkende tijdbom. De USA en Israël voeren op de achtergrond reeds oorlog. Op de voorgrond is er natuurlijk al de handelsoorlog. Mocht het tot een escalatie van het conflict leiden en uiteindelijk tot een oorlog met Iran dan zullen de Iraniërs de straat van Hormuz sluiten. Door deze straat varen olietankers met een totale wereldvraag van zo’n 40%. Dit zou een enorme stijging van de olieprijs tot gevolg hebben en tekorten aan brandstoffen tot gevolg hebben in vooral op de Europese en Chinese markten. Hierdoor zullen bedrijven flink geraakt worden waardoor bedrijfsresultaten lager uit zullen vallen en de beurzen wereldwijd zullen dalen. De USA zal er minimaal 1 maand over doen om de straat weer open te krijgen voor handelsverkeer, door hard militair in te grijpen.

Aanbeveling in deze nieuwsbrief

De bovenstaande risico’s vormen geen rooskleurig uitzicht op de toekomst. Mede door het feit dat we te maken hebben met een van de langste bullmarkten in de geschiedenis is de kans groot dat we in een flinke bearmarket terecht komen. Het is daarom verstandig om het portfolio hiertegen te gaan beschermen. Beleggershulp heeft hiervoor de perfecte tip voor u. Het is geen enkel aandeel maar is een fonds dat short gaat op de gehele S&P500. We denken dat het nu een goede koop is. Het fonds zal in waarde stijgen als de S&P500 zakt. Het kan best dat we nog een flinke stijging krijgen in sommige fondsen van de S&P500 en dat deze index in het geheel mee zal stijgen. Bij beleggershulp denken we dat dit het geval zal zijn. Het is echter zeer moeilijk te timen en we willen in ieder geval Short zitten mochten de beurzen crashen zoals in 2008.

Koop Proshares Ultrashort S&P500 (SDS) met een weging van 1 onder de $40,00

In de bovenstaande grafiek ziet u de prijsontwikkeling van het fonds. Het aandeel noteert nu op een prijs van ongeveer $36,50. Bij beleggershulp raden wij u aan dit fonds bij te kopen indien het verder in prijs zakt. Eens komen we in een flinke bearmarket en dan zal de prijs van dit aandeel rap stijgen. U kunt dit zien aan de prijs wat het fonds noteerde in de laatste bearmarket van 2008. De absolute top ligt bij zo’n $1800, dit is zo’n kleine 50x de huidige prijs. Of het aandeel tijdens de volgende bearmarket weer zo hoog zal noteren weet ik niet, maar dat het flink zal stijgen met enige honderden procenten weet ik wel. Heb daarom geduld en houd dit fonds net zo lang aan totdat het u rijkelijk beloond. Verkoop de helft van de aandelen indien je 100% winst behaald hebt. Koop het fonds op dips van 25% weer bij. De bearmarket zal zich niet manifesteren door 1 rechte lijn naar beneden maar ook zijn ups en downs kennen.

Aanbevelingen deze maand:

  • Koop CCJ, UEX, FCU, URG en NXE bij met een weging van 0,2 tegen de huidige prijzen.

Portfolio updates

Deze maand was weer dramatisch, niet alleen voor onze portfolio maar voor de gehele markt. Alle grondstoffen doen het slecht. Dit komt door de handelsoorlog. Beleggershulp denkt dat de markt het hier niet bij het rechte eind heeft en uiteindelijk een rebound onvermijdelijk is. We zullen nu echter op onze tanden moeten bijten en geduld moeten bewaren, hoe pijnlijk ook. De sector Digital Currency stortte tot overmaat van ramp ook in. De enige sector die het nu goed doet in China. Het devies blijft, houd koers.

Portfolio overzicht

Beleggershulp portfolio                         prices: 30-11-2018
Investment
Ticker
Buy date
Buy price
Price
Div.
Return
Weging
B/H/S
Stop
Base metals & Copper
BHP Billiton
BBL
02-01-18
        40,35
          38,66
2,36
2%
1,0
H
       30,26
RIO Tinto
RIO
02-01-18
        52,98
          46,76
3,07
-6%
1,0
H
       39,74
Gold&Silver Royalties
Franco Nevada
FNV
02-01-18
        79,12
          68,91
0,71
-12%
1,0
B
       59,34
Sandstorm Gold
SAND
02-01-18
           5,03
            4,19
0
-17%
0,4
B
         3,32
Osisko Gold Royalties
OR^
28-03-18
        12,50
            9,97
0,15
-19%
1,0
B
         9,38
Royal Gold
RGLD
21-09-18
        77,00
          73,15
0
-5%
1,0
B
       57,75
Gold & Silver Miners
Pretium Resources Inc
PVG
09-02-18
           6,75
            7,11
0
5%
0,2
H
         3,38
Junior Gold Miners ETF
GDXJ
09-02-18
        30,75
          26,62
0
-13%
1,0
B
       23,06
First Majestic Silver
AG
28-03-18
           6,11
            4,80
0
-21%
0,2
B
         3,06
Novo Resources Corp
NVO^
31-05-18
           4,00
            2,02
0
-50%
0,2
B
         2,00
Artemis resources
ARV^^
01-06-18
           0,20
            0,16
0
-21%
0,2
B
         0,10
Dividend Income
Gamco Global G&Nat res
GGN
02-01-18
           5,00
            4,02
0,55
-9%
3,0
H
         3,30
Macquire Infrastructure Compagny
MIC
20-04-18
        39,21
          41,70
3,0
14%
1,0
H
       29,41
Two Harbers Investerment Corp
TWO
20-04-18
        15,66
          14,38
0,94
-2%
1,0
H
       11,75
Colgate Palmolive
CL
30-06-18
        64,81
          63,52
0,84
-1%
0,5
H
       48,61
Sprott Inc
SII
17-09-18
           3,08
            2,76
0,03
-9%
2,0
B
         2,03
China
China Water affairs
CWAFF
17-09-18
1,08
1,11
0,03
6%
0,5
B
         0,71
Geely Automobile Holdings
GELYY
29-10-18
36
39,59
0
10%
0,5
B
       23,76
Uranium
Uranium Energy Corp
UEC
02-01-18
           1,66
            1,32
0
-20%
0,6
B
         0,93
Cameco
CCJ
02-01-18
           9,49
          11,88
0
26%
1,0
H
         7,12
NexGen Energy Ltd
NXE
02-01-18
           2,38
            2,13
0
-11%
0,4
H
         1,36
Fission Uranium Corp
FCU^
02-01-18
           0,70
            0,64
0
-9%
0,4
H
         0,39
Ur-Energy
URG
01-10-18
           0,73
            0,76
0
4%
0,4
B
         0,40
Energy
Royal Dutch Shell
RDSA
02-01-18
        27,98
          26,71
1,57
1%
1,0
H
       20,99
High-Crush Partners LP
HCLP
31-07-18
           9,96
            5,86
0,98
-31%
1,0
B
         4,98
Short
Tesla
TSLA
23-02-18
      353,00
350,48
0
1%
1,0
H
nvt
SeaWorld Entertainment Inc
SEAS
13-07-18
        22,00
28,48
0
-29%
1,0
H
nvt
Cannabis
Innovative Industrial Properties
IIPR
25-04-18
        32,32
          49,35
0,6
55%
0,5
H
       21,56
Aurora Cannabis Inc
ACBFF
15-10-18
10,8
5,72
0
-47%
0,125
H
5,4
Cannabis Wheathon
CBWTF
25-04-18
1,15
0,65
0
-43%
0,25
B
0,575
Pure Global
PURE
19-08-18
0,28
0,2
0
-29%
0,2
H
0,14
Digital currency
Bitcoin
07-09-18
5558,56
3624,92
0
-35%
0,5
B
2779,28
Litecoin
07-09-18
45,76
29,48
0
-36%
0,5
B
22,88
EV-metals
Cobalt 27 Capital Corp
KBLT^
10-10-18
5,12
4,7
0
-8%
0,2
B
3,41
eCobalt Solutions
ECS^
11-10-18
0,7
0,72
0
3%
0,2
B
0,47
Lundin Mining Corp
LUN^
11-10-18
5,96
5,79
0
-3%
0,2
B
3,97
FGS
Canopy Growth Compagny
WEED^
15-10-18
30,3
45,15
0
49%
0,125
Opties
Opties 2018
93,1%
1,0
Totaal
-218%
26,3
gem
-8,27%
H/M/L = Hoog/Midden/Laag risico aandeel wordt uitgedrukt in de weging van het aandeell, b.v. Bij een portfolio met $25.000 geef je resp. $1000/400/200 uit bij een weging van 1,0/0,4/0,2.
B/H/S = Buy/Hold/Sell. Buy= aandeel kan nog steeds gekocht worden, Hold= niet kopen/verkopen, Sell= verkopen
^ = Aandelen geprijsd in CAD. Andere aandelen zijn allen in USD geprijsd.
^^= Aandelen geprijsd in AUD.

Opties  overzicht

2018 optie winsten/verliezen
Ticker
Soort
Strike
Date
sell/buy
buy price
sell price
Winst/Verlies
to do
win
RDSA
put
28
19-10-18
-1
59
49
5,2
FIN
1
MA
put
180
21-09-18
-1
114
81
28,2
FIN
1
V
put
125
21-09-18
-1
75
46
24,2
FIN
1
BBL
put
40
21-09-18
-1
90
65
20,2
FIN
1
RIO
put
47,5
19-10-18
-1
135
106
24,2
FIN
1
FB
put
162,5
28-09-18
-1
95
65
25,2
FIN
1
FB
call
197,5
28-09-18
-1
160
5
150,2
FIN
1
AAPL
put
195,0
19-10-18
-1
122
90
27,2
FIN
1
AAPL
call
235,0
19-10-18
-1
97
167
-74,8
FIN
loss
MA
put
185,0
19-10-18
-1
119
85
29,2
FIN
1
RL
put
125,0
19-10-18
-1
139
115
19,2
FIN
1
SCCO
put
37,0
15-03-19
-1
165
135
25,2
FIN
1
CVS
put
65,0
21-12-18
-1
95
60
30,2
FIN
1
DIS
put
100,0
21-12-18
-1
105
60
40,2
FIN
1
V
put
120,0
21-12-18
-1
120
80
35,2
FIN
1
MSFT
put
95,0
21-12-18
-1
140
82
53,2
FIN
1
V
put
120,0
19-01-19
-1
150
107
38,2
FIN
1
MSFT
put
95,0
19-01-19
-1
165
130
30,2
FIN
1
MA
put
170,0
19-01-19
-1
185
142
38,2
FIN
1
V
put
120,0
21-12-18
-1
118
78
35,2
FIN
1
XOM
put
72,5
18-04-19
-1
213
150
58,2
FIN
1
MSFT
put
95,0
21-12-18
-1
138
98
35,2
FIN
1
MA
put
175,0
21-12-18
-1
186
140
41,2
FIN
1
CSCO
put
41,0
23-12-18
-1
108
80
23,2
FIN
1
QCOM
put
57,5
21-12-18
-1
117
117
-4,8
QCOM
put
50,0
19-04-19
-1
242
214
23,2
BB
1
MSFT
put
95,0
19-01-19
-1
145
123
17,2
BB
1
ATVI
put
47,5
15-02-19
-1
196
196
-4,8
MA
put
150,0
18-04-19
-1
287
245
37,2
BB
1
V
put
120,0
15-03-19
-1
299
238
56,2
BB
1
WPM
call
22,5
17-01-20
1
72
72
-4,8
MU
put
15-03-19
-1
144
89
50,2
BB
1
Totaal
93,1%
931,4
Winrate:
97%
1
28
Commentaar:
FIN= Finito, de optie is gesloten bij beleggershulp, advies is om optie te sluiten in de portfolio.
BB = Buy back een geschreven call of put
SELL = Verkoop een gekochte optie

Gerealiseerde Winsten en Verliezen vanaf 01-01-2018

Gerealiseerde winsten/verliezen
Investment
Ticker
Sell date
Buy price
Sell Price
Div.
Return
weging
iPath Bloomberg Cocoa
NIB
04-04-18
        23,79
          30,36
0
28%
       1,00
iPath Bloomberg Coffee
JO
04-04-18
        15,31
          14,14
0
-8%
       1,00
iPath Bloomberg Sugar
SGG
04-04-18
        26,71
          24,40
0
-9%
       1,00
Frontier Communications
FTR
04-05-18
        11,34
7,68
0
32%
0,50
Hertz Global Holdings
HTZ
04-05-18
        21,37
14,47
0
32%
0,50
VanEck Vectors Rare Earth
REMX
02-03-18
        29,84
22,38
0
-25%
1,0
MS China A Share Fund
CAF
02-01-18
        22,12
          21,84
0
-1%
1,0
FTSE China 25 Index F
FXI
02-01-18
        47,58
          43,38
0
-9%
1,0
GX China Consumer
CHIQ
02-01-18
        18,90
          16,82
0
-11%
1,0
Proshare Ultra FTSE China50
XPP
09-02-18
        82,38
          71,96
0
-13%
1,0
Ivanhoe Mines
IVN
16-08-18
           4,17
2,09
0
-50%
0,2
Wheathon Precious Metals
WPM
04-09-18
        22,24
16,68
0,27
-24%
1,0
Kobalt 27 corp
KBLT
07-09-18
        10,25
5,13
0
-50%
0,2
Canopy Growth Compagny
WEED^
25-04-18
30,3
70,90
0
134%
0,125
Naspers
NPSNY
02-01-18
        58,10
          38,35
0
-34%
0,4
Nevsun Resources
NSU
02-01-18
           2,47
            6,00
0
143%
0,2
Totaal
136%
     11,13
Gerealiseerde winst/verlies = (Totale Return/totale weging) =
12,3%

Benchmarking

Onze portfolio presteert slechter dan de S&P 500 en iets beter dan de AEX. De slachting in de grondstoffen laten diepe sporen na in ons portfolio. Toch blijven we geloof in onze beleggingen houden en denken dat er verbetering aankomt, dit moet zich vooral in Q1 2019 laten zien.

Disclaimer:
Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.
Privacy:
Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.
.