Nieuwsbrief volume 10

Nieuwsbrief volume 10

Energie revolutie metaal nr 1

De titel doet vermoeden dat er meerdere delen komen. Dit klopt, dit is een onderdeel van een serie van nieuwsbrieven. Iedere nieuwsbrief zal een metaal behandelen die voor deze revolutie van belang zullen zijn. Sommige metalen hebben we reeds eerder in een weekly of misschien zelfs wel in een nieuwsbrief behandeld. Toch vraag ik u om, ondanks sommige dingen u bekend voorkomen, deze nieuwsbrief aandachtig door te lezen.

Dat er een revolutie op energiegebied gaat komen staat vast. Nederland heeft reeds uitgesproken dat alle auto’s elektrisch aangedreven zullen zijn voor het jaar 2030. Ik denk persoonlijk niet dat het zo’n vaart zal lopen. Dit is over 11 jaar beste mensen, dit is zeer snel. Toch gaan we ernaartoe. De landen om ons heen hebben ook dergelijk uitspraken gedaan, zelfs China neemt stappen. De revolutie komt eraan.

Omdat de energie transitie complex zal zijn moeten we ons concentreren op bepaalde onderdelen en daarnaast op meerdere paarden gaan wedden om een zo groot mogelijke kans te krijgen op een goed resultaat. Allereerst zullen we ons concentreren op een van de energiebronnen van het elektrisch rijden, de batterij. In een batterij zitten verschillende grondstoffen, zo ook de grondstof en metaal waar we het deze nieuwsbrief over zullen hebben, namelijk Kobalt.

Van ieder revolutie metaal zullen we maximaal 5 aanbevelingen doen, in onze nieuwsbrieven en weekly’s, dat een hoog speculatief karakter heeft. De weging zal daarom altijd 0,2 zijn en totaal zullen we dus met een weging van 1 een investering doen.

Waarom kopen we geen aandelen van automerken?

In plaats van metalen te kopen die in de batterij van de auto zitten zouden we ook gewoon een aandeel van een automerk kunnen kopen. De auto-industrie is echter zeer kapitaalintensief en ze moeten enorm veel investeringen doen om hun auto’s gereed te maken voor deze revolutie. Veel investeerders denken hier anders over en denken dat b.v. Tesla het merk van de toekomst zal worden aangezien dit nu het bekendste merk van elektrische auto is. De grote jongens zijn echter niet achterlijk en investeren volop in deze markt. Tesla heeft nu al moeite om winst te maken en merken als BMW en Volkswagen zal in de nek van Tesla gaan hijgen. Dit is precies de reden waarom we beleggershulp Tesla shorten, we weten nog niet wie de grote winnaar wordt bij de automerken, Tesla wordt dit zeker niet.

Kobalt

Kobalt is een metaal in een batterij wat zorgt voor een langere levensduur en een kortere oplaadtijd. 2 cruciale onderdelen van de eisen van een huidige batterij. Daarom maakt dit metaal een onmisbaar onderdeel van een batterij oftewel accu uit. Men is bezig met batterijen te ontwikkelen zonder kobalt. Kobalt heeft echter zulke grote voordelen, wat elektrisch rijden en de batterij technologie nodig heeft,

dat we bij beleggershulp denken dat dit Kobalt de komende 10-15 jaar

in prijs zal doen stijgen. De reden waarom men naar andere methoden op zoek is dat Kobalt behoorlijk zwaar is en de prijs, door de 

geologische schaarste, de laatste jaren omhooggeschoten is. Toch staat het metaal niet op zijn hoogtepunt, dit was in 2007. Het laatste jaar heeft Kobalt een dip in de prijs gekend, zie de grafiek hiernaast. Dit is de reden waarom nu het perfecte moment is om in te gaan stappen.

De geologische schaarste

Bijna 2/3 van al het Kobalt wat in de wereld wordt gewonnen komt uit de republiek Congo.

Dit maakt dit land bijna een monopolist op het gebied van Kobalt. Het meeste Kobalt wordt gewonnen als bijproduct van koper. Ook een metaal voor de energie revolutie. Republiek Congo is echter zeer onstabiel op het politieke vlak, we investeren daarom niet graag in dit soort landen. We zien liever een mijnbouw vriendelijk land waarin we kunnen investeren. Verleden jaar heeft Congo bijvoorbeeld een aantal belastingen op de mijnbouw stevig verhoogt. Dit brengt risico voor investeringen met zich mee aangezien de toekomst dan een stuk onzekerder wordt.

Welke aandelen vinden wij interessant?

 1. Cobalt 27 Capital Corp (KBLT.V)

Een oude bekende bij beleggershulp. Onlangs hebben we deze positie moeten sluiten vanwege een stoploss die doorbroken werd. Toch is dit speculatieve aandeel een must have in de kobalt portfolio. Dit bedrijf slaat fysiek kobalt op in pakhuizen en heeft enkele streams en royalties lopen van mijnbouwbedrijven. Volgens ons een zeer slimme strategie. Door de prijsdaling van kobalt in het laatste jaar is logischerwijs de koers van het aandeel ook onderuitgegaan. Toch willen we dit aandeel graag in de portfolio terug hebben. Het aandeel lijkt weer een bullish karakter te krijgen en daarom pikken we dit aandeel weer op als onderdeel van 1 van de 5 speculatieve aandelen in de kobaltportfolio

 1. ECobalt Solutions Inc (ECS.TO)

Dit is een Canadees bedrijf dat Kobalt produceert in de USA. Dit is eigenlijk de voornaamste reden waarom we dit bedrijf kiezen, een goed bedrijf dat Kobalt produceert in een politiek stabiel land. Naast Kobalt produceren ze goud en uranium. Vooral uranium zou een andere belangrijke inkomstenbron van het bedrijf kunnen zijn in de toekomst. Onlangs heeft de prijs van dit aandeel een behoorlijke dip laten zien als gevolg van de daling van de kobaltprijs. Nu dit aandeel oppikken is naar ons idee een verstandige keus.

 1. Lundin Mining corporation (LUN.TO)

Lundin is een zeer bekende naam in de mijnbouwindustrie. Dit is Zweeds familie imperium dat onder andere dit bedrijf heeft. LUN.TO heeft mijnen in de USA, Chili, Portugal en Zweden. Al met al stabiele bedrijven. Ze produceren voornamelijk koper, zilver, nikkel, zink en goud. De productie aan kobalt is echter zeer interessant, het is geen grote productiestroom, maar vormt wel een belangrijk deel. Dat dit bedrijf kobalt een belangrijk metaal vindt is vooral te zien dat ze 24% aandeel hebben genomen in een Finse kobalt smelterij. Bij kobalt hebben ze dus de gehele productieketen in handen. Een zeer slimme zet, temeer als de kobaltprijs door het dak heen stijgt. Ook dit aandeel is onlangs gedaald, nu kopen is volgens ons een slimme zet.

Voorlopig laten we het bij deze 3 aandelen voor wat betreft kobalt. U krijgt nog 2 aanbevelingen voor kobalt van ons tegoed, deze volgen later, waarschijnlijk in onze weekly’s.

Aanbevelingen in deze nieuwsbrief

 • Koop KBLT.V onder de CAD 6,00 met een weging van 0,2. Zet een stoploss op 66%.
 • Koop ECS.TO onder de CAD 0,85 met een weging van 0,2. Zet een stoploss op 66%.
 • Koop LUN.TO onder de CAD 6,75 met een weging van 0,2. Zet een stoploss op 66%.
 • Koop HCLP bij onder de $10,75 met een weging van 0,2 zodat de totale weging op 0,6 uitkomt. De stoploss wordt hiermee verlaagt naar $9,00. De reden hiervoor dat we dit doen omdat we dit een uitgelezen kans vinden om dit aandeel goedkoper op te pakken en hiermee onze aankoopprijs te verlagen. Onlangs heeft men productie deels stilgelegd vanwege verzwakte vraag in fracking-sand. Wij vinden dat de markt overdreven gereageerd heeft en dat het bedrijf juist gehandeld heeft. We denken dat met de huidige olieprijs de vraag naar fracking-sand wel weer zal stijgen. We zien dit daarom ook als een lange termijn aandeel waarmee we uiteindelijk op een weging van 1 uit willen komen. Het hoge dividendrendement helpt ons het verlies goed te maken. De waarderingen van dit bedrijf staan echter op dit moment zo belachelijk laag dat we wel moeten bijkopen.

Aanbevelingen Deze maand:

 • Koop URG onder de $0,85 met een weging van 0,2.
 • Koop GGN onder de $4,80 met een weging van 1,0.
 • Koop RGLD onder de $80,00 met een weging van 1,0.
 • Koop CWAFF onder de $1,25 met een weging van 0,5.
 • Koop SII.TO onder de $3,25 met een weging van 2,0.

Portfolio updates

Deze maand zijn we niet veel opgeschoten qua winst op onze totale portfolio. Base Metals & Copper sector is iets gezakt, we hebben hierin echter zeer goede posities waarin het lichtpunt NSU is met een mooie winst van ruim 80%. De Gold&Silver Royalties hebben de weg naar boven nog niet gevonden, net als de Gold en Silver Miners. Het enige lichtpunt is PVG in deze sector. We denken echter dat de stijging bij goud en zilver eraan zit te komen, eind van het jaar kunnen we nog een dip krijgen vanwege taks-loss selling. Ook de sector dividend income is gezakt. Toch zorgt het dividend in deze sector dat we op een winst blijven noteren. De sector China doet het weer bar slecht, toch staat China zelf er helemaal niet slecht voor. Dit is zuiver het slechte sentiment vanwege de handelsoorlog. In een handelsoorlog zijn er geen winnaars maar toch denken wij dat op de lange termijn China er sterker uitkomt dan de USA. In de Uranium sector hebben we een klapper gezien, dat is CCJ. Niet op fundamentele gronden of de uraniumprijsstijging is dit aandeel in prijs gestegen maar op het feit dat CCJ van de Canadese rechtbank geen boete hoeft te betalen van CAD 2 miljard. Dit scheelt in de portemonnee. Nu nog wachten op een significante prijsstijging van uranium. De Cannabis sector zakte iets weg, misschien gaan we hierin een beetje winst nemen, we wachten nog even af. De nieuwste sector Digital Currency staat op een kleine niet noemenswaardige winst. Optie updates hebben we deze maand niet veel gehad en hebben hierin geen open aanbevelingen meer, we noteren nog een winst van ruim 30%. We kijken nu uit naar nieuwe aanbevelingen u hoort hier nog van. De kobalt aanbevelingen zullen we scharen onder een nieuwe sector Cobalt. Het devies blijft, houd koers.

Portfolio overzicht

Beleggershulp portfolio                         prices: 05-10-2018
Investment
Ticker
Buy date
Buy price
Price
Div.
Return
Weging
B/H/S
Stop
Base metals & Copper
BHP Billiton
BBL
02-01-18
        40,35
          43,11
2,36
13%
1,0
H
       30,26
RIO Tinto
RIO
02-01-18
        52,98
          49,80
3,07
0%
1,0
H
       39,74
Nevsun Resources
NSU
02-01-18
           2,47
            4,47
0
81%
0,2
H
         1,24
Gold&Silver Royalties
Franco Nevada
FNV
02-01-18
        79,12
          63,16
0,71
-19%
1,0
B
       59,34
Sandstorm Gold
SAND
02-01-18
           5,03
            3,84
0
-24%
0,4
B
         3,32
Osisko Gold Royalties
OR^
28-03-18
        12,50
            9,95
0,15
-19%
1,0
B
         9,38
Royal Gold
RGLD
21-09-18
        77,00
          76,37
0
-1%
1,0
B
       57,75
Gold & Silver Miners
Pretium Resources Inc
PVG
09-02-18
           6,75
            8,15
0
21%
0,2
H
         3,38
Junior Gold Miners ETF
GDXJ
09-02-18
        30,75
          27,62
0
-10%
1,0
B
       23,06
First Majestic Silver
AG
28-03-18
           6,11
            5,67
0
-7%
0,2
B
         3,06
Novo Resources Corp
NVO^
31-05-18
           4,00
            2,72
0
-32%
0,2
B
         2,00
Artemis resources
ARV^^
01-06-18
           0,20
            0,18
0
-8%
0,2
B
         0,10
Dividend Income
Gamco Global G&Nat res
GGN
02-01-18
           5,00
            4,60
0,45
1%
3,0
H
         3,30
Macquire Infrastructure Compagny
MIC
20-04-18
        39,21
          44,83
2,0
19%
1,0
H
       29,41
Two Harbers Investerment Corp
TWO
20-04-18
        15,66
          14,54
0,94
-1%
1,0
H
       11,75
Colgate Palmolive
CL
30-06-18
        64,81
          64,71
0,42
0%
0,5
H
       48,61
Sprott Inc
SII
17-09-18
           3,08
            3,00
0
-3%
2,0
B
         2,03
China
Naspers
NPSNY
02-01-18
        58,10
          38,94
0
-33%
0,4
B
       38,35
China Water affairs
CWAFF
17-09-18
1,08
1,04
0
-4%
0,5
B
         0,71
Uranium
Uranium Energy Corp
UEC
02-01-18
           1,85
            1,55
0
-16%
0,4
B
         0,93
Cameco
CCJ
02-01-18
           9,49
          12,18
0
28%
1,0
H
         7,12
NexGen Energy Ltd
NXE
02-01-18
           2,71
            2,24
0
-17%
0,2
B
         1,36
Fission Uranium Corp
FCU^
02-01-18
           0,78
            0,73
0
-6%
0,2
B
         0,39
Ur-Energy
URG
01-10-18
           0,80
            0,79
0
-1%
0,2
B
         0,40
Energy
Royal Dutch Shell
RDSA
02-01-18
        27,98
          29,57
1,17
10%
1,0
H
       20,99
High-Crush Partners LP
HCLP
31-07-18
        15,15
          10,56
0,75
-25%
0,4
B
       10,00
Short
Tesla
TSLA
23-02-18
      353,00
261,95
0
26%
1,0
H
nvt
SeaWorld Entertainment Inc
SEAS
13-07-18
        22,00
28,96
0
-32%
1,0
H
nvt
Cannabis
Innovative Industrial Properties
IIPR
25-04-18
        32,32
          42,59
0,6
34%
0,5
H
       21,56
Canopy Growth Compagny
WEED^
25-04-18
30,3
61,49
0
103%
0,25
H
15,15
Cannabis Wheathon
CBWTF
25-04-18
1,15
0,89
0
-23%
0,25
B
0,575
Pure Global
PURE
19-08-18
0,28
0,3
0
7%
0,2
H
0,14
Digital currency
Bitcoin
07-09-18
5562,13
5701,83
0
3%
0,5
B
2781,07
Litecoin
07-09-18
48,76
50,64
0
4%
0,5
B
24,38
Opties
Opties 2018
30,3%
1,0
Totaal
98%
24,4
gem
4,03%
H/M/L = Hoog/Midden/Laag risico aandeel wordt uitgedrukt in de weging van het aandeell, b.v. Bij een portfolio met $25.000 geef je resp. $1000/400/200 uit bij een weging van 1,0/0,4/0,2.
B/H/S = Buy/Hold/Sell. Buy= aandeel kan nog steeds gekocht worden, Hold= niet kopen/verkopen, Sell= verkopen
^ = Aandelen geprijsd in CAD. Andere aandelen zijn allen in USD geprijsd.
^^= Aandelen geprijsd in AUD.

 

Gerealiseerde Winsten en Verliezen vanaf 01-01-2018

Gerealiseerde winsten/verliezen
Investment
Ticker
Sell date
Buy price
Sell Price
Div.
Return
weging
iPath Bloomberg Cocoa
NIB
04-04-18
        23,79
          30,36
0
28%
       1,00
iPath Bloomberg Coffee
JO
04-04-18
        15,31
          14,14
0
-8%
       1,00
iPath Bloomberg Sugar
SGG
04-04-18
        26,71
          24,40
0
-9%
       1,00
Frontier Communications
FTR
04-05-18
        11,34
7,68
0
32%
0,50
Hertz Global Holdings
HTZ
04-05-18
        21,37
14,47
0
32%
0,50
VanEck Vectors Rare Earth
REMX
02-03-18
        29,84
22,38
0
-25%
1,0
MS China A Share Fund
CAF
02-01-18
        22,12
          21,84
0
-1%
1,0
FTSE China 25 Index F
FXI
02-01-18
        47,58
          43,38
0
-9%
1,0
GX China Consumer
CHIQ
02-01-18
        18,90
          16,82
0
-11%
1,0
Proshare Ultra FTSE China50
XPP
09-02-18
        82,38
          71,96
0
-13%
1,0
Ivanhoe Mines
IVN
16-08-18
           4,17
2,09
0
-50%
0,2
Wheathon Precious Metals
WPM
04-09-18
        22,24
16,68
0,27
-24%
1,0
Kobalt 27 corp
KBLT
07-09-18
        10,25
5,13
0
-50%
0,2
Totaal
-106%
     10,40
Gerealiseerde winst/verlies = (Totale Return/totale weging) =
-10,2%

Benchmarking

Onze portfolio presteert slechter dan de S&P 500 en iets beter dan de AEX. De slachting in de grondstoffen laten diepe sporen na in ons portfolio. Toch blijven we geloof in onze beleggingen houden en denken dat er verbetering aankomt, dit moet zich vooral in Q1 2019 laten zien. We blijven verbaasd over de goede prestaties van de S&P500, we denken dat hier echter snel een verslechtering merkbaar zal zijn.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.