Zijn kolenboeren de dividendkoningen van de toekomst?

Zijn kolenboeren de dividendkoningen van de toekomst?

week 23 / jaar 6

Inleiding

We hebben een start gemaakt met onze nieuwe site, u kunt alvast een kijkje nemen met de volgende link: https://investor-assistance-pro.com . Vanaf nu zullen we alle aandelen die we aankopen op deze nieuwe site presenteren, op beleggershulp zijn ze dan niet meer te zien.

Deze week, u zal het al geraden hebben, nemen we de kolen sector wederom onder de loep. Waarom? Omdat deze onlangs flink gezakt is aangezien de prijs van de onderliggende grondstof kool flink zakte. Dit zorgde voor zwakte onder de aandelen van alle kolenproducenten. Wij zijn blij met deze daling. Waarom we blij zijn proberen we in dit artikel te verklaren.

De prijs van kolen daalt.

In het vorige artikel hebben we u reeds een winstwaarschuwing gegeven dat het best wel eens kan zijn dat de prijs van kolen zou kunnen zakken, u kunt dit hier nalezen.

De grafiek is van de laatste 5 jaar voor de Australische koolprijs. Er zijn een aantal prijs indexen voor de grondstof kool, wij gebruiken de Australische kool prijs aangezien het een Australisch bedrijf is wat we willen kopen. Het kan best zijn dat men tegen een andere kool prijs verkoopt. Over het algemeen zakken alle prijzen van kolen, ook die in Amerika bijv., dus we kunnen aannemen dat dit de goede grafiek is.

Door het dalen van de prijs van de grondstof kool in de afgelopen tijd, zijn de aandelenprijzen van kolenproducenten sterk onder druk komen te staan. En hiermee komen de waarderingen voor deze aandelen nog lager komen te liggen. Onterecht vinden wij. Als je in de grafiek kijkt, zie je duidelijk dat prijzen nog steeds hoger liggen dan in 2021. Dit betekent dat kolenproducenten nog genoeg verdienen om in ieder geval hun dividend in stand te houden. Verder lijkt de prijs zijn bodem gevonden te hebben en om te gaan buigen om hogere prijsniveaus te gaan opzoeken.

Dit betekent uiteraard niet dat de prijs van kolen zou kunnen blijven stijgen of de aandelen van kolenproducenten weer zou kunnen stijgen. Ook wij weten dit niet uiteraard. Wat we wel weten is dat kolen nodig zijn. Het bedrijf wat we op het oog hebben maakt deze kolen, en dit bedrijf maakt hoofdzakelijk kolen voor de staalindustrie.

Kolen zijn en blijven nodig, ook voor het produceren van staal

Men kan de grondstof kool in 2 sectoren verdelen, namelijk de eerste sector is kolen die voor elektriciteitscentrales nodig zijn en de tweede sector is kolen die voor de staalindustrie nodig zijn. We focussen ons nu op de tweede sector.

Waarom zijn kolen nodig voor de staalindustrie? Heel eenvoudig, men is gewoon nog niet zover dat men de energie om staal te maken uit een andere bron kan halen. Technisch is het mogelijk, bijv. de hoogovens in Nederland heeft het plan dit te doen met waterstof, maar dit duurt nog minimaal 10 jaar. Bovendien heeft staal C-atomen nodig, en die haal je uit……. jawel kolen. Het loopt dus zo’n vaart nog niet denken wij.

Waarom is staal nodig zou de volgende vraag zijn. Dit lijkt ons ook vrij duidelijk. Voor diegene die denken dat we windmolens kunnen bouwen zonder staal om schone energie op te wekken heeft het mis. Ja, technisch zouden we best een oplossing op termijn kunnen vinden, maar goed, dan is vast een andere grondstof nodig. Je hebt om te bouwen, immers bouwstenen nodig. Iets van alleen lucht in elkaar zetten is nog steeds een flinke uitdaging.

Sommige mensen zijn van mening dat het men zonder dit soort industrieën kan. En dit is nu net de reden waarom investeringsfondsen massaal geen geld meer stoppen in fossiele brandstoffen, waar kolen ook een onderdeel van zijn. De kop in het zand steken is dit. Men heeft het nodig, of men nu wil of niet. Ook wij zijn ervoor om zonder fossiele brandstoffen door het leven te gaan en ons milieu of klimaat te verbeteren. Maar ten koste van wat? Alles wat ons luxe leventje te bieden heeft opgeven? Wij denken dat indien mensen eenmaal door hebben wat men op moet geven als men daadwerkelijk zonder fossiele brandstoffen door het leven moet gaan, dat men de mening heel snel bij zou stellen. Wij zijn ervan overtuigd dat dan minimaal 99,9% van de mensen het met ons eens is. Laten we het nog een keer duidelijk maken: Wij zijn absoluut niet tegen alle klimaatmaatregelen of tegen mensen die zich zorgen maken over het klimaat. Ook wij hebben zonnecellen op het dak en kijken hoe we ons leven anders in kunnen richten. Alternatieve energiebronnen zijn fantastische uitvindingen. Waar we tegen zijn is het onrealistische – en niet in mijn achtertuin houding in vooral het westen van politici, investeringsfondsen en protestanten.

Conclusie: De kolensector kan op korte termijn verder terugvallen, maar dit zal naar ons inziens beperkt blijven. Op de lange termijn zullen de investeringen hierin zich uitbetalen. Ook hopen we dat het verder daalt. Dit klinkt misschien raar, maar dan zijn we van plan de tweede helft van de cash te investeren. We zijn er namelijk van overtuigd dat de kolensector nog minimaal 1 decennia lang flinke winsten zou kunnen opleveren. Daarom steken we geld in deze sector.

De premium leden kunnen kunnen hier inloggen om het aandeel te bekijken onder het kopje “nieuwsbrieven” en de analyse hierop te lezen.

Inloggen premium leden

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

U heeft een keuze uit de volgende abonnementen als u op de knop “registreer” drukt.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Daarnaast ontwikkelen we een betaalde service, deze zal medio 2023 van start gaan. U kunt zich hier apart opgeven door een mail te sturen naar info@beleggershulp.nl. In de betaalde service zal sommige aandelen uit het portfolio overgenomen worden, maar lang niet alle. Het is de bedoeling dat we gemiddeld max. 30 dividend en groeiaandelen opnemen en zo’n maximaal 25 aandelen met een speculatief karakter. Verder hebben we een bepaalde hoeveelheid geld gealloceerd om mee te handelen op een korte termijn. Deze portfolio zorgt dus voor een algehele asset management portfolio die zich op de lange termijn richt met een korte termijn handelsmogelijkheid.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vindt u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Gelukkig stegen alle grondstoffen weer een beetje deze week. Uranium had een opmerkelijke opleving aan het eind van de week op het gerucht dat er een verbod komt op Russisch uranium. De edelmetalen stegen ook en bleven opmerkelijk mooi in het stijgende trendkanaal, misschien een onderwerp voor volgende week, wie weet. Koper trok ook weer een heel klein beetje bij. Wat blijft stijgen zijn de groeiaandelen, waar we 1 short positie op hebben. Hier maken we dan ook verlies is. 

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.