Wat is er aan de hand in het financiële systeem?

Wat is er aan de hand in het financiële systeem?

week 12 / jaar 6

Inleiding

U zult vast en zeker het nieuws gevolgd hebben de afgelopen week. Het financiële systeem piept en kraakt, 2 banken zijn failliet in de Verenigde Staten en in Zwitserland moest een bank gered worden. In dit artikel gaan we hierop in en de mogelijke uitwerking op goud hiervan. Tenslotte gaan we in op hoe dit onze portfolio beïnvloed en hoe wij op dit nieuws handelen.

Welke banken kwamen in moeilijkheden en welke impact heeft dit op het systeem?

  1. Silicon Valley Bank (SVB). Waarom viel deze bank om? De SVB had veel “veilige” staatsobligaties op de balans. Door de snelle rente verhogingen van de FED daalden de obligaties in rap tempo en maakte de SVB veel verlies op papier. Dit verlies werd werkelijkheid toen men de obligaties moest verkopen aangezien ook minder tegoeden op de bank werden ingelegd door de tech-bedrijven. Deze maakten sinds vorig jaar aanzienlijk minder winst en moesten zelfs veel personeel de deur uit sturen. Door de lagere winsten bij de bedrijven daalden de winsten en dus ook de tegoeden op de bank. Een trend bij de bedrijven die volgens ons nog wel even door gaat. Toen slimme jongens door kregen dat de bank veel werkelijke verliezen hadden trokken zij hun geld weg van de bank en kwam de bank zo in de moeilijkheden en vroeg faillissement aan. Een klassieke bankrun dus, de foto illustreert het gevolg ervan, de arme spaarders zijn de klos en moeten bedelen om hun zuur verdiende centen terug te krijgen en als lammeren naar de slachtbank in een rij staan om daadwerkelijk wat van hun centen terug te zien. De FED greep in en alle spaarders werden vergoed. Dit lijkt fijn, maar let op, het is en blijft belastinggeld, dus het geld wat u en ik opbrengen, het is dus een sigaar uit eigen doos. Met investeerders ging men niet coulant om, die waren hun geld kwijt, dus laat dit een les zijn voor u.
  2. Signature Bank (SBNY). Deze bank viel om doordat veel criminele transacties via crypto bank waren geconstateerd. Tenminste dit is het verhaal. De crypto vriendelijke bank kwam volgens ons gewoon in de problemen doordat veel crypto bedrijven in de moeilijkheden kwamen. Wij vermoeden hier een publiciteitsstunt en men geeft hier een belangrijk sein af naar de bevolking. Crypto moet als crimineel gezien worden en blijf hiervan af. Wij denken hier anders over en denken dat crimineel geld zowel witgewassen wordt in het huidige financiële systeem als in de crypto wereld. Overal zijn rotte appels te vinden. Deze bank werd overgenomen en gered door de overheid.
  3. Credit Suisse (CS). “Een vooraanstaande vermogensbeheerder met grote deskundigheid op het gebied van investment banking”. Dit staat op hun hoofdpagina van hun website. Zo ziet u, niets is zoals het lijkt. Verantwoordt waren ze zeker niet met grote investeringen in de grote tech-aandelen, verdenkingen in witwas praktijken en andere dubieuze praktijken bij de bank. De Zwitserse nationale bank, zelf een bank met problemen, kwam tot de redding en schreef een check over van 50 miljard om de bank te redden. Nu zijn er gesprekken dat UBS de bank niet wilt overnemen. Hoe het ook zij, wie zijn de pineut? Juist de belasting betaler in Zwitserland.

Betekent dit dat het gehele financiële systeem als een kaartenhuis in elkaar gaat vallen? Nee, dit denken wij niet. Maar dat er wat aan de hand is, is een ding dat zeker is. Men wist niet hoe snel men op de buis moest vertellen dat men het allemaal onder controle had en dat de spaarder beschermd was en dat men gerust verder mocht slapen. Hhmmmmm, ………………….. laat dit een wake-up call voor u zijn. Als mensen als mevr. Lagarde en meneer Biden zegt dat men alles in de hand heeft en dat je niets hoeft te vrezen, worden wij zeer zenuwachtig. En wij niet alleen, de markt reageert ook zo.

Wat is er volgens ons aan de hand? Volgens ons maken de FED en de ECB zich erg veel zorgen. Iemand koopt een hoop goud namelijk. Dit kan papieren goud zijn of fysiek, dit moet nog blijken. In ieder geval weten we dat de westerse banken geen fysiek goud kopen, maar het kan zijn dat men papieren goud op hun balans neemt. We weten wel dat alle banken ten oosten van Duitsland en Oostenrijk fysiek goud kopen de laatste jaren. Hoe en waar moet nog blijken maar het feit is dat de prijs van goud sterk reageerde en fungeerde als een veilige haven, wat namelijk DE FUNCTIE IS VAN GOUD.

In bovenstaande afbeelding ziet u een enorme maandelijkse groene candle, zie gele cirkel. Goud laat zien en bewijst een veilige haven te zijn. Moeten we hier blij mee zijn. NEE. Dit is misschien een raar antwoordt, maar u moet het als een brandverzekering zien. Men heeft een brandverzekering voor als het huis afbrandt. Ben je blij als je geld op je rekening krijgt als je huis afgebrand is, nee vast niet. Hetzelfde is het met goud, je kan blij zijn met de verzekering, maar niet blij met de gevolgen in het financiële systeem zijn. Hadden wij voorzien dat dit kwam te gebeuren? Jazeker, leest u hier ons artikel van een aantal weken terug en kijk naar de gele lijn in de grafiek. Gaan we ons nu zeer arrogant op de borst kloppen en beweren dat we een glazen bol hebben? Nee, dat is niet de bedoeling. Maar we wisten wel dat het systeem op piepen en kraken stond en dat iets moest breken. Dat is gebeurd doordat banken omvielen. Wanneer dit zou gebeuren blijft natuurlijk gissen, het is uiteindelijk behoorlijk snel gebeurd.

We zijn wel blij dat de autoriteiten ingegrepen hebben aangezien het anders een domino-effect veroorzaakt en meer banken omvallen. Dit voorkomt men nu waarschijnlijk, en wij denken ook dat het hierbij blijft, en dat men inderdaad de boel kan sussen. Toch blijft het een precaire situatie. De ECB ging zelfs door met een rente verhoging. En dit getuigt ervan dat men gevangen zit als Centrale Banken , tussen het gevecht om inflatie tegen te gaan en de moeilijkheden die dit in de economie veroorzaakt, en het omvallen van bedrijven of banken aangezien de economie geschaad wordt. Want rente verhogen is economie vertragen, en de vraagkant van de economie meer afremmen. Een gevaarlijk spel. De oorzaak is dus het beleid van de Centrale Bank. Dit zal men zelf niet toegeven, en wij verdenken ze er ook wel eens van dat men dit niet door heeft, maar dat men eerder denkt dat zij inderdaad de boel redden. Dat ze de oorzaak van alle malaise zijn, komt niet in hun arrogante brein op blijkbaar, men kan het in ieder geval niet toegeven.

Hoe speelt Beleggershulp hierop in? Eigenlijk niets anders dan we altijd doen. We hopen alleen dat we zo slim zijn om wat cash aan te houden. Waarom zakte dan toch alles en is ook ons portfolio gedaald? In een zakkende markt zakt alles, ook grondstoffen aandelen. Maar ze stijgen sneller als eenmaal de stof neerdaalt. En dat doet het nu. Nu vinden wij de reactie nog aan de lauwe kant en we hadden meer vuurwerk verwacht. Blijkbaar moeten de beleggers de weg naar goudaandelen nog vinden. Wij verwachten dat dit gaat gebeuren. Maar let op, de prijs is nu omhoog geschoten en het kan best zijn dat deze weer gaat afkoelen. Dus nog 1 keer dalen voordat we de lift naar de hoogste etage nemen naar een all-time-high in goud, is zeker een mogelijkheid. Houd hier rekening mee.

Wat een mooie bijkomstigheid is, is dat crypto ook eindelijk iets van een veilige haven liet zien. Het steeg namelijk, dit terwijl tech-aandelen het moeilijk hebben. Dit is een zeer goed teken. Toch branden we onze vingers hier verder niet aan en houden het op grondstoffen. Een mogelijke investering voor volgende week kan zijn om olie-aandelen op te pakken. Deze zijn behoorlijk afgestraft.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vindt u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Edelmetaal aandelen gaven eindelijk teken van leven en stegen afgelopen vrijdag flink. Eindelijk reageerde ze positief op de goudprijs. Olie en uranium aandelen blijven dalen. We hebben stinkbids ingelegd in de sector en als gevolg hiervan hebben we het volgende aandeel aangekocht: Bannerman Resources LTD (BMN) 200 aandelen voor AUD 1,31. Dit hadden we u nog niet laten weten, dus bij deze. Voorlopig blijft het zenuwachtig in deze sectoren. We kopen hier langzaam bij aangezien we verwachten dat we de volgende weken weer zullen stijgen. Ook de battery metals blijft het kwakkelen en hier houden we het kruit even droog.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.